”Ghostauksen” hyväksyvät tutkimuksen mukaan etenkin ne, joilla on niin sanotun synkän kolmikon piirteitä.

Ghostaaminen tarkoittaa sitä, että deittailu loppu siihen, kun toinen osapuoli lopettaa yhteydenpidon äkisti ja ilman mitään selitystä. Sitä on tapahtunut ennenkin, mutta varsinainen ilmiö siitä on tullut vasta, kun deittisovellukset ja -sivustot ovat nousseet kumppanin etsinnässä keskeiseen osaan.

Joidenkin mielestä toisen ihmisen ghostaaminen osoittaa välinpitämättömyyttä. Toiset taas ajattelevat, että tapa kuuluu nykyiseen deittailukulttuuriin.

Nyt Helsingin Sanomien jutussaan esittelemä tuore tutkimus kertoo, että hyväksyttävämpänä katoamista pitävät ne ihmiset, joilla on paljon niin sanottuja synkän kolmikon persoonallisuuspiirteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Synkkä kolmikko viittaa psykopaattisuuteen, machiavellismiin ja narsistisuuteen­.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykopaattisiin piirteisiin liittyy erityisesti tunnekylmyys ja empatian puute. Machiavellismissa korostuu puolestaan toisten ihmisten manipulointi ja narsistisuudessa äärimmäinen itsekeskeisyys.

Piirteiden voimakkuus etenee asteittain, ja normaalin käytöksen ja persoonallisuushäiriön välinen raja on liukuva.

Padovan yliopiston Peter Jonasonin ja hänen kollegoidensa tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, joka tarkastelee nimenomaan ghostaus-ilmiön ja synkän kolmikon persoonallisuuspiirteiden yhteyttä.

Kävi ilmi, että synkän kolmikon piirteistä paljon pisteitä saaneet pitivät yhteydenpidon yllättävää katkaisemista hyväksyttävämpänä lyhytaikaisissa suhteissa kuin muut osallistujat.

Lisäksi niillä, jotka olivat itse hylänneet tapailukumppanin selityksittä, oli enemmän machiavellistisia ja psykopaattisia piirteitä kuin niillä, jotka eivät olleet sitä tehneet.

Tutkijat tarjoavat selitykseksi aiemmin tehtyä havaintoa, että empatian puute liittyy nimenomaan machiavellismiin ja psykopatiaan, ja vähemmän narsismiin.

Oikeuspsykologian vanhempi yliopistonlehtori Minna Lyons Liverpoolin John Moores -yliopistosta arvioi HS:lle, että tapailukumppanin yllättävän katoamisen taustalla voi olla myös muita selityksiä kuin synkän kolmikon piirteet.

Katoaja saattaa esimerkiksi olla ujo tai haluta välttää konflikteja ja häviää siksi kuin tuhka tuuleen.

Lyons ei ollut tekemässä tutkimusta, mutta on aiemmin tutkinut synkkiä persoonallisuuspiirteitä ja deittisovellus Tinderin käyttöä.

Kysely

Onko ghostaaminen ok?

Ei ole.
Ei ole.
81.3%
On.
On.
18.6%
Ääniä yhteensä: 344
SamBody
Seuraa 
Viestejä9344

"Joidenkin mielestä toisen ihmisen ghostaaminen osoittaa välinpitämättömyyttä. Toiset taas ajattelevat, että tapa kuuluu nykyiseen deittailukulttuuriin."

No sieltä tinderistä löytyikin hotimpi: easy come, easy go. Seuraava kysymys?

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla