Rokote on osoittaunut tehokkaaksi. Brasilian lääkeviranomainen on kuitenkin torjunut sen käytön, ja vastaavaa teknikkaa hyödyntävissä rokotteissa on havaittu hyvin harvinainen tukosriski.

Tehotutkimukessa hyväksi osooittautunut venäläinen Sputnik-koornavirusrokote on kohdannut vaikeuksia. Brasilian lääkeviranomainen Anvisa hylkäsi venäläisvalmisteisen sen käytön maan rokoteohjelmassa. Lääkevirasto katsoo, että rokote voi sisältää terveysriskejä, ja arvostelee puutteita valmisteen turva- ja tehotiedoissa.

Yksi vakavaksi mainittu ongelma oli Brasilian valtiollisen televisioyhtiön mukaan se, että rokotteessa käytetty adenovirus olisi lisääntymiskykyinen. Näin ei pitäisi olla.

Sputnik perustuu samankaltaiseen tekniikkaan kuin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet. Kaikissa niissä käytetään muokattua adenovirusta, jolla rokotteen vaikuttava ainesosa viedään elimistöön. Adenovirus on itse tehty lisääntymiskyvyttömäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brasilian lääkeviranomaisten mukaan Sputnikin adenoviruskuljettimet kuitenkin pystyvät lisääntymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lisääntyvää adenovirusta todettiin kaikista toimitetuista Sputnikin eristä”, kertoi Anvisan lääke- ja biologisten tuotteiden osaston johtaja Gustavo Mendes.

Ihmisen elimistössä adenovirus voisi Mendesin mukaan lisääntyessään aiheuttaa taudin ja kertyä ihmisen kudoksiin.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämetin mukaan Sputnikin rokotteessa olevan adenoviruksen tosiaan kuuluisi olla lisääntymiskyvytön samalla tavoin kuin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteissa.

”Näkisin riskin hyvin pienenä, että adenovirus aiheuttaisi tautia. Se on lähtökohtaisesti sangen harmiton virus, ja kun siltä on vielä poistettu jakaantumisen edellytys normaalisolukossa, näkisin ainakin meillä käyttöön hyväksytyissä adenovirusrokotteissa riskin hyvin pienenä. Aavistuksen epäillen suhtautuisin Sputnikin tällaiseen turvallisuusriskiin sitä kautta”, Rämet sanoo.

Adenovirus tehdään lisääntymiskyvyttömäksi poistamalla tietty geeni viruksen perimästä.

Rokotetta varten virusta kuitenkin pitää saada paljon, jolloin se on pantava lisääntymään. Se tehdään soluviljelmässä, jossa itse viruksesta poistettu kopioitumisen mahdollistava geeni on mukana.

Soluviljelmästä sen ei pitäisi pystyä siirtymään takaisin viruksen perimään.

”On epätodennäköistä, että virus voisi solukasvatuksen aikana saada takaisin kyseisen geenin, koska se ei sitä silloin tarvitse. Sillä ei ole siitä valintaetua”, Rämet selittää.

Hänellä ei ole epäilyksiä venäläisen rokotevalmistajan osaamisen suhteen. Rokotteen hyväksymisprosessin vaatimukset voivat sen sijaan erota Suomen tai Euroopan lääkevalvontaviranomaisilla siitä, mitä ne ovat Sputnikin jo hyväksyneissä maissa.

Sputnikin pääkehittäjä Denis Logunov kertoi Reutersin mukaan, että missään rokote-erissä ei ole ollut lisääntymiskykyisiä adenoviruksia.

Venäjän kansallisen sijoitusrahasto RDIF arvioi lausunnossaan, että Brasilian lääkeviranomaisten ratkaisulla ei ole tieteellistä pohjaa ja että se on luonteeltaan poliittinen.

Sputnik on hyväksytty RDIF:n mukaan 61 maahan.

Myös Euroopan lääkevirasto (Ema) aloitti maaliskuun alussa rokotteen juoksevan arvioinnin. Se ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt rokotetta.

Sputnikissa käytetään samanlaista adenovirustekniikkaa kuin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteessa. Näihin molempiin on liitetty hyvin harvainainen veren hyytymishäiriö.

Kysely

Ottaisitko Sputnik-koronavirusrokotteen?

En ottaisi.
En ottaisi.
52.8%
Ottaisin.
Ottaisin.
30.0%
Ottaisin jos muuta ei olisi tarjolla.
Ottaisin jos muuta ei olisi tarjolla.
17.1%
Ääniä yhteensä: 280
Joo0
Seuraa 
Viestejä3819

Jen kirjoitti:
Vastausten jakauma osoittaa hyvin ennakkoluulot, joita täällä on kylvetty. Jos rokote olisi vaikka saksalainen, siis sama rokote, tulos olisi aivan toinen. Kysymys on siis erittäin hyvä ennakkoluulojen mittari, ei muuta. 

En ottaisi minkäänmaalaista rokotetta niillä tiedoilla, joita on sputnikista.

Kyse ei ole mistään ennakkoluuloista, vaan siitä että rokotteen laatu ei riitä muualla kuin venäjällä tai muissa kehitysmaissa.

Ota sinä sputnikkia jos halua, lääkärinä en kyllä sitä suosittele silti kenellekään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla