Tutkimuksen mukaan suomalaiset poliitikot ovat älykkäämpiä ja rehellisepiä kuin kansa keskimäärin.

Suomalaisilla on tutkimuksen mukaan fiksut poliittiset päätöksentekijät, ainakin jos tarkastelee miespoliitikkoja. Älyllisiltä kyvyiltään ja suotuisilta persoonallisuuspiirteiltään he erottuvat edukseen muista kansalaisista.

”Aritmeettinen ja verbaalinen kyvykkyys ovat merkittävästi korkeammalla tasolla kuin keskimäärin kansalaisilla”, sanoo Turun yliopiston taloustieteen professori Janne Tukiainen.

Aritmeettiset taidot tarkoittavat matemaattista osaamista. Vain avaruudellista hahmottamista mittaavissa älykkyystesteissä poliitikot eivät pärjää muita suomalaista paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus on julkaistu niin sanottuna työpaperina, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä pidemmälle henkilö etenee politiikan portaita, sitä älykkäämpi hän on.

Kuntavaaliehdokkaat ovat keskimääräistä älykkäämpiä, mutta tästä joukosta erottuvat edelleen edukseen ne, jotka pääsevät vaaleissa läpi valtuustoihin. Kaikkein fiksuimpia tutkituista poliitikoista olivat kansanedustajat.

Tutkimus perustui Puolustusvoimissa varusmiehille tehtyihin testeihin.

Osa niistä mittaa tehtävillä aritmeettisen, verbaalisen ja avaruudellisen päättelyn taitoja, osa taas erilaisia persoonallisuuden piirteitä ja psykologisia taitoja.

Persoonallisuustesteissä varusmiehet vastasivat kysymyksiin, joilla arvioitiin johtamismotivaatiota, tarmokkuutta, tavoitteellisuutta, itseluottamusta, harkitsevuutta, sosiaalisia taitoja ja velvollisuudentuntoa.

Velvollisuudentunto-osio kattaa myös poliitikolle tärkeänä pidetyn piirteen, rehellisyyden.

”Persoonallisuuspiirteissä tai pehmeissä taidoissa on samanlainen valikoituminen kuin älykkyydessä. Pehmeät taidot, kuten johtamismotivaatio ja rehellisyys, ovat poliitikoilla erittäin korkealla tasolla.”

Tutkimus kertoo myös siitä, että suomalaiset äänestäjät osaavat valita kyvykkäitä poliitikkoja. kuin puolueorganisaatiot Ruotsissa. Äänestäjien kyvystä tehdä valinta on oltu huolissaan, mutta tämän valossa se ei näytä olevan merkittävä ongelma.

Kysely

Ovatko poliitikot sinusta älykkäitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla