Lyhyitä unia keski-iässä nukkuvilla on suurempi riski sairastua dementiaan. Pienin riski on keskimäärin seitsemän tuntia nukkuvilla.

Keski-iässä lyhyitä yöunia nukkuvilla ihmisillä on normaaliunisia suurempi riski sairastua vanhuusiän dementiaan, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Jos ihminen nukkuu viisikymppisenä jatkuvasti kuusi tuntia tai tätä vähemmän, vanhuusiän muistisairauden todennäköisyys kasvaa noin 20 prosenttia, kertoo tiistaina julkaistu tutkimus.

Sen mukaan pienin dementiariski on keskimäärin seitsemän tuntia nukkuvilla. Tulokset perustuvat niin sanottuun Whitehall II -aineistoon, jossa lähes 8 000:ta Britannian valtionhallinnon työntekijää on seurattu vuodesta 1985 lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tutkimus osoittaa selkeän yhteyden lyhyen unen ja dementiariskin välillä”, sanoo Helsingin yliopiston epidemiologian professori Mika Kivimäki, joka on yksi tuoreen tutkimuksen kirjoittajista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kivimäki työskentelee myös Lontoon UCL-yliopiston sosiaalisen epidemiologian professorina ja johtaa Whitehall II -tutkimusta.

Jos ihminen nukkuu jatkuvasti lyhyitä yöunia 50, 60 ja 70 vuoden iässä, riski sairastua vanhuusiän muistisairauteen kasvaa tutkimuksen mukaan 30 prosenttia.

Kivimäki kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on havainnoiva tutkimus. Se ei voi aukottomasti todistaa syy-seuraussuhteita eli sitä, että lyhyet yöunet edistäisivät dementian syntyä.

Lisäksi vanhuusiän muistisairauksien kehittymiseen vaikuttavat aina monet tekijät. Osa niistä riippuu perimästä, toiset taas liittyvät elintapoihin ja muihin ympäristötekijöihin.

Jos lyhyet unet todella edistävät dementian syntyä, riittävät unet voivat viivyttää muistisairauden puhkeamista noin vuodella tai enintään kahdella, Kivimäki arvioi.

”Toisin päin sanottuna niillä, jotka nukkuvat lyhyitä unia, dementia puhkeaisi ehkä vuotta aiemmin kuin hyväunisilla. Dementian puhkeaminen vanhemmalla iällä on monen tekijän summa, ja tällä hetkellä ei tunneta yksittäisiä tekijöitä, joilla sitä pystyisi estämään.”

Tiedelehti Nature Communicationsissa julkaistu tutkimus ei ole ainoa lajissaan. Lukuisat aiemmat selvitykset ovat niin ikään kertoneet, että vanhuusiän muistisairauksia esiintyy lyhytunisilla enemmän.

Kysely

Paljonko yleensä nukut yössä?

7 tuntia.
7 tuntia.
35.6%
8 tuntia.
8 tuntia.
21.0%
Yli 8 tuntia.
Yli 8 tuntia.
15.9%
6 tuntia.
6 tuntia.
15.6%
Alle 6 tuntia
Alle 6 tuntia
11.6%
Ääniä yhteensä: 351
Sisältö jatkuu mainoksen alla