Jotkut tutkijat ovat sitä, mieltä että jos ihmisillä ei ole vapaata tahtoa, sitä ei pidä kertoa heille. Tämä tieto näet uhkaa nakertaa moraalia ja aloitekykyä.

Jotkut tunnetut tutkijat ovat todistelleet, että tietoinen tahto on silkkaa harhaa, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Heidän mukaansa ihmisen teot syntyvät sellaisten monimutkaisten hermostollisten ja mielellisten mekanismien kautta, joista tekijällä itsellään ei ole hajuakaan. Ihmisten tietoiset perusteet teoilleen ovat niin sanottua konfabulointia eli jälkikäteistä tarinointia.

Päätöksentekoa tutkivat neurotieteilijät, kognitiotieteilijät ja psykologit ovat osaltaan nostaneet uudestaan esiin ikivanhan kysymyksen siitä, onko meillä vapaata tahtoa. Osa tutkijoista vastaa siihen kieltävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geenimme, neurobiologinen rakenteemme, lapsuuden perheemme ja sattuman meille sysäämät kokemukset määräävät mahdollisuuksiamme ja valintojamme. Emme valitse niitä, mutta ne ohjaavat tekojamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos usko vapaaseen tahtoon menee, sillä voi tutkimusten perusteella olla huonoja seurauksia. Kun ihmisiä on altistettu kokeissa ajatukselle, että emme ole vapaita, he ovat toimineet itsekkäämmin, kokeneet vähemmän merkityksellisyyttä ja menettäneet intoaan tavoitella asioita.

Näiden seurausten takia jotkut ovat esittäneet, ettei kannattaisi pitää suurta meteliä, jos käy ilmi, ettei vapaata tahtoa ei ole.

”On varmaan mahdollista, että meillä olisi yhteiskunta, jossa todetaan, ettei vapaata tahtoa ole, ja se voisi toimia jotenkin”, Helsingin yliopistossa työskentelevä akatemiatutkija Aku Visala arvelee HS:n jutussa. Hänen kirjansa Vapaan tahdon filosofia (Gaudeamus) on juuri ilmestynyt.

”Meillä täytyisi silti olla tapoja vahvistaa ihmisten myönteisiä sosiaalisia taipumuksia ja pitää yllä kuvaa moraalisesta toimijasta.”

Menneinä aikoina tosin pelättiin moraalin romahtavan, jos ihmiset menettävät uskon jumalaan. Uskonnottomat ovat kuitenkin osoittautuneet ihan yhtä hyviksi ihmisiksi kuin uskonnollisetkin.

Kysely

Pärjääkö ihminen ilman vapaata tahtoa?

Pärjää.
Pärjää.
59.6%
Ei pärjää.
Ei pärjää.
40.3%
Ääniä yhteensä: 124
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Vapaa tahto tarkoittaa sitä, että ihminen kokee tahtonsa vapaaksi - vaikka se ei voi sitä olla. Miksi ei voi? Koska ihminen ei ole kaaos, vaan looginen ilmentymä. Toisin sanoen, tahto seuraa  loogisuudesta eikä voi siten olla  "tuulesta temmattu".

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

martin x
Seuraa 
Viestejä2139

Itselläni ainakin tuntuu, että aivot nyrjähtävät, tai ainakin niihin vähintääkin sattuu, kun mietin vapaata tahtoa. Omaa ajatustani kuvaa, että minulla on jossain tilanteessa kaksi vaihtoehtoa toimia: Vaihtoehdot a ja b. Mihin perustuu se, että valitsin kumman vaihtoehdon tahansa, niin onko se minun "vapaata tahtoa", vai mihin minun päätökseni oikeasti perustuu?

Kumpi valinnoista olisi oikeasti minun vapaampi tahto?

Määrittelisikö joku minulle mitä tarkoittaa loppujen lopuksi vapaa tahto?

Itsestäni tuntuu, että jokainen valinta minkä teen, liittyy jollain tavalla opittuun ja siitä johtuvaan seuraukseen, jonkilaiseen kausaliteettiin valintojeni pohjana, eli jokin ohjaa minua minun päätöksissäni, oli se sitten mikä tahansa. Aikaisempi opetus elämän aikana tai jokin muu asia.

Parempi kun en mieti enempää, koska alkaa oikeasti sattumaan vinttiin.

Oliko tämä avautuminen minulta oman vapaan tahdon alaista toimintaa, vai ei. Jaaa-a. Enpä tiedä, parempi ehkä niin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla