Australiassa rokotukset laajennettiin poikiin, ja joillekin kohdunkaulan syöpää aiheuttavien infektioiden määrä putosi dramaattisesti. Myös Suomi harkitsee hpv-rokotusta pojillekin.

Australia saattaa ensimmäisenä maana maailmassa päästä kokonaan eroon kohdunkaulan syövästä hpv-rokotteen ansiosta, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Kohdunkaulan syöpä saa aina alkunsa virusinfektiosta. Papilloomavirus eli hpv tarttuu seksin välityksellä niin herkästi, että edes kondomi ei täysin suojaa.

Arviolta 80 prosenttia Suomen aikuisväestöstä on jossain elämän vaiheessa saanut hpv-infektion. Yleensä se on oireeton ja katoaa itsestään, mutta joissain tapauksissa se alkaa kehittyä syöväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2007 Australia alkoi tarjota rokotetta ilmaiseksi 12–13-vuotiaille tytöille. Vuonna 2013 ohjelma laajeni poikiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi tutkimus osoittaa, että rokotusten alettua rokotteessa käytettyjen virustyyppien aiheuttamien infektioiden esiintyvyys on pudonnut 18–24-vuotiailla naisilla runsaasta 20 prosentista noin 1–2 prosenttiin.

Suomi otti hpv:n rokoteohjelmaan vuonna 2013, myöhemmin kuin useimmat EU-maat. Rokote tarjottiin aluksi kaikille 6.–9. -luokkalaisille tytöille. Sen jälkeen on vuosittain rokotettu kuudesluokkalaiset tytöt.

Suomalaiset pojatkin voivat tulevaisuudessa saada hpv-rokotteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmä ottaa kantaa asiaan vuoden loppuun mennessä.

Viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet, että hpv-infektio on yhteydessä myös nielurisan, suuontelon, kielen tyven, kurkunpään, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

”Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan hpv:stä johtuvat syövät ovat nyt lähes yhtä yleisiä molemmilla sukupuolilla”, ylilääkäri Tuija Leino THL:n rokotusyksiköstä sanoo.

Erona on, että kohdunkaulan syöpää ei käytännössä koskaan tule ilman hpv-infektiota. Muissa syövissä se on vain yksi altistava tekijä.

”Poikien rokottaminen lisäisi myös merkittävästi koko väestön laumasuojaa – varsinkin nykyisessä tilanteessa, kun tyttöjen rokotekattavuus on melko matala”, Leino sanoo.

Laumasuoja tarkoittaa sitä, että jos riittävän moni on saanut rokotteen, myös rokottamattomat säästyvät paremmin tartunnalta.

Kysely

Pitäisikö pojatkin rokottaa hpv-infektiota vastaan?

Pitäisi.
Pitäisi.
86.6%
Ei pitäisi.
Ei pitäisi.
13.3%
Ääniä yhteensä: 112
Sisältö jatkuu mainoksen alla