Urheilijoillakin on paljon harhakäsityksiä ravinnosta.

Nuorten urheilijoiden ja heidän valmentajiensa ravitsemustiedoissa on usein suuria puutteita, kertoo väitöstutkija Maria Heikkilä Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastosta Helsingin Sanomien jutussa.

Seurauksena voi olla valintoja, jotka huonontavat suorituskykyä ja haittaavat urheilijan kehitystä. Pahimmillaan ne altistavat sairastelulle ja syömishäiriöille.

Heikkilä selvitti ravintotietämystä kyselyllä, johon vastasi 312 lukioikäistä kestävyysurheilijaa ja 94 heidän valmentajaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistuneiden urheilijoiden ja valmentajien tietämys oli hyvin vaihtelevaa. Tietävimmät saivat oikein yli 90 prosenttia vastauksista. Tietämättömimmät urheilijat vastasivat oikein alle puoleen kysymyksistä ja valmentajat vähän yli puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jopa neljännes uskoi, että vitamiineista saa energiaa. Proteiineista taas kuvitellaan yleisesti, että mitä enemmän, sitä parempi.

Proteiinia ei kuitenkaan tarvita ylenpalttisesti. Urheilijakin pärjää normaalilla, terveellisellä ruoalla ilman proteiini- tai vitamiinilisiä.

Urheilijoiden ja valmentajien käsityksissä näkyy Heikkilän mukaan myös muotidieettien vaikutus, kuten ajatus vähentää hiilihydraatteja ja popsia niiden sijaan proteiineja. Hiilihydraatit ovat kuitenkin ihmiselle tehokkain energianlähde, eikä urheilijan pidä niissä pihistellä.

Kysely

Syötkö proteiinivalmisteita?

En syö.
En syö.
59.1%
Syön.
Syön.
34.2%
Olen syönyt, mutta nyt voinkin lopettaa sen.
Olen syönyt, mutta nyt voinkin lopettaa sen.
6.6%
Ääniä yhteensä: 257
Sisältö jatkuu mainoksen alla