Lontoossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisten mieliala muuttuu sen mukaan, paljonko kännykän akussa on virtaa jäljellä.

”Kotiin on enää 50 prosenttia akun varauksesta.” Tällainen ajattelu saattaa kuulostaa oudolta. Osa ihmisistä on ainakin Lontoossa alkanut ajatella ajan kulumista uudella tapaa.

”On ihmisiä, jotka eivät enää ajattele, että määränpää on 10 kilometrin tai 10 pysäkin päässä. Sen sijaan he pohtivat, että kohteeseen on enää 50 prosenttia älykännykän akun latauksesta”, sanoo asiaa tutkinut Cassin kauppakorkeakoulun tohtori Thomas Robinson.

Matkapuhelimien akkukuvakkeet ovat alkaneet vaikuttaa siihen, miten ihmiset hahmottavat aikaa ja tilaa. Akun latauksen hallinnasta on tullut ihmiselle niin tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin on ainakin Lontoossa, jossa Cassin tutkijat haastattelivat Robinsonin johdolla työmatkalaisia. Vastaajat tarkastelivat yllättäen päivittäistä matkaansa pohtien, paljonko jäljellä on aikaa tai matkaa seuraavalle akun latauspisteelle. Tämä voi johtua siitä, että lontoolaisilla on tunnetusti pitkät työmatkat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat haastattelivat 22:ta lontoolaista, jotka olivat iältään 23–57-vuotiaita. Heillä meni työmatkoihin 1–3 tuntia päivässä. Tutkimuksesta kertoi verkkosivu Phys.org.

”Vastaajat puhuivat siitä, kuinka akun kuva täydessä latauksessa sai heidät tuntemaan, että olo on hyvä. He voisivat mennä minne tahansa tai tehdä mitä tahansa”, Robinson sanoo.

Jos kännykän akun latauksessa näkyi paljon tyhjää tai se oli alle puolillaan, se aiheutti ahdistusta ja epämukavan olon.

”Täysi olisi jees, ok, loistavaa. Hyvää menoa koko päivä”, kuvaili yksi vastaaja tuntemuksiaan, kun oli seurannut akun kuvaketta päivän aikana.

Vain 30 prosentin lataus tuntui jo pahalta, siltä että ”nyt ei ole enää kivaa”.

Ilmiö johtunee siitä, että matkapuhelimista on tullut yhä tärkeämpiä. Niillä ei vain viestitä.

Niissä on paitsi somekanavat, myös ehkä digitaalista rahaa, pelejä tai muuta viihdettä sekä askel- ja sykelaskureita. Kuvakkeet ovat kuluttajan ja sosiaalisen osallistumisen ydintä.

Akun varauksen taso määrittää koko päivää. Ihmiset käyvät keskusteluja siitä, kuka voi ladata älypuhelimensa sängyn vieressä tai siitä, minne mennä ostoksille. Siellä kun pitää olla pääsy latausasemiin.

Tämä riippuvuus on johtamassa siihen, että ainakin Lontoossa on ihmisiä, jotka määrittävät muita ihmisiä sen suhteen, kuinka he osaavat pitää yllä akun tasoa.

Ne vastaajat, jotka seuraavat akun varausta ja pitävät korkeaa varausta tasoa yllä, pitävät itseään ”valvontafriikkeinä” ja ”suunnittelijoina”. Ne ihmiset, jotka antoivat puhelimen akun tyhjentyä, olivat turhauttavia ja sekavia.

Jos ihminen antaa puhelimensa akkujen tyhjentyä, hän menettää yhteyden toisiin. Se on on sosiaalinen normi. Siksi he eivät ole yhteisön päteviä jäseniä, Robinson sanoo.

Hän sanoo, että älypuhelimista on tullut keskeinen yksikkö kaikkeen, mitä olemme. Jos ei hallitse akun tehoa, tulee sitä symboli sille, ettei hallitse muutakaan elämää.

Robinsonin johtama selvitys mobiililaitteista on julkaistu tiedelehdessä Marketing Theory.

Kysely

Tuleeko epävarma olo, jos kännykässä on vähän virtaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla