Tarkentunut kuvantaminen on johtanut turhiin leikkauksiin, sanovat Ficebo-ryhmä tutkijat.

Magneettikuvissa ranka näyttää romulta jo varhain, mutta sitä ei kannata murehtia, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

Suomalaistutkijoiden mielestä tarkentunut kuvantaminen on johtanut turhiin leikkauksiin. Ihmiskeho vilisee poikkeamia, joista ei välttämättä koidu mitään vaivaa.

Kun Oulussa syntyneiltä 21-vuotiailta kuvattiin lannerangat, havaittiin että jo siinä iässä puolella oli vähintään yksi rappeutunut välilevy. Joka neljännellä jokin välilevy pullotti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisikymppisistä valtaosalla näkyy magneettikuvissa nivelrikkoon viittaavia muutoksia. Olkapään kiertäjäkalvosin on seitsemänkympin ikään tullessa rikki yli puolella väestöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällainen osien kuluminen on normaalia.

”Erilaiset muutokset ovat yleisiä, ja yleisyys kasvaa iän myötä. Niillä on harvoin yhteyttä oireiluun”, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Simo Taimela, joka esitteli tilastoja Liikuntalääketieteen päivillä Helsingissä marraskuussa.

Taimela toimii tutkimusjohtajana Helsingin yliopiston suojissa toimivassa Ficebo-tutkimusryhmässä. Sen tavoite on edistää näyttöön perustuvia hoitomuotoja tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa.

Ficebo-tutkijat ovat osoittaneet turhiksi ja tehottomiksi varsin yleisiä leikkaushoitoja. Niitä on ajauduttu käyttämään yhä enemmän, kun tarkentunut kuvantaminen on alkanut tuottaa löydöksiä liukuhihnalta.

Polvikierukan repeämää on aiemmin leikattu nuorilta, joille se syntyy tapaturmaisesti ja aiheuttaa selkeää haittaa. Magneettikuvien myötä kierukan repeämiä alettiin löytää ja leikata paljon myös vanhoilta ihmisiltä.

”Eikä nähty sitä vaivaa, että olisi todella tutkittu, auttaako se”, sanoo Ficebo-ryhmän johtaja, Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen. Kuuluisassa suomalaisessa tutkimuksessa vuonna 2013 kävi ilmi, että lumeleikkaus ja kuntoutusohjeet auttoivat keski-ikäisten polvikipuun yhtä tehokkaasti kuin todellinen kierukan leikkaus.

Hiljan Ficebo-verkoston tutkijat näyttivät British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa toteen, että myöskään olkalisäkkeen avartamisleikkaus ei auta olkapääkipuihin sen enempää kuin lumeleikkaus.

Kuvien ylikorostamisesta varoittaa myös fysiatrian professori Jaro Karppinen Oulun yli­opistosta ja Työterveyslaitoksesta. Hän on perehtynyt erityisesti alaselän kipuihin.

Karppinen teroittaa, ettei potilaille pidä milloinkaan mennä kuvien perusteella sanomaan, että hänen selkänsä on surkeassa kunnossa. Tällaisella lausunnolla on usein nosebovaikutus.

Nosebo tarkoittaa, että usko sairauden vakavuuteen pahentaa oireita.

Kysely

Vaivaavatko tukirangan ongelmat?

Sisältö jatkuu mainoksen alla