Lääketeollisuuden tehokkaan lobbauksen myötä sairauksien ala laajenee jatkuvasti.

Pohjimmiltaan terveet ihmiset pystyy luokittelemaan sairaiksi ja lievästi sairaat hyvin sairaiksi, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

”Nykypäivän suuntaus lääketieteessä on, ettei meillä ole lupa sivuttaa mitään diagnosoinnissa. Paljon mieluummin ylidiagnosoidaan”, sanoo Helsingin yliopiston kliinisen epidemiologian dosentti ja urologi Kari Tikkinen.

Tikkinen on tutkinut sairauksien ylidiagnostiikkaa. Sairauksien rajoja on hänestä järjestelmällisesti laajennettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Lääketeollisuus ja laitevalmistajat ovat sitä lobanneet. Samalla me lääkärit ja tutkijat olemme halunneet, että oma erityisala olisi mahdollisimman tärkeä. Mieluummin laajennamme oman erikoisalan käsitteitä kuin kavennamme niitä”, Tikkinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun sairaudet määritellään laajasti, saadaan enemmän diagnooseja, lisää hoitoja ja uusia tuloja lääkeyhtiöille.

Uusi aluevaltaus on suru. Pitkittyneen surun häiriö on tulossa uuteen tautiluokituksen, jonka Suomi ottaa käyttöön tulevina vuosina. Se on jo Yhdysvaltojen psykiatrien käyttämässä DSM-ohjekirjassa.

Surun häiriö voidaan todeta, jos läheisen menetyksestä on kulunut kuusi kuukautta. Suomessa sen perusteella ei vielä saa sairauslomaa.

Tikkisen johtaman tuoreen kyselyn mukaan suomalaislääkäreistä noin 80 prosenttia on jyrkästi eri mieltä väittämästä, että suru on sairaus. Kymmenen prosenttia lääkäreistä oli jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa.

”Jos läheinen kuolee, eikö ole aika normaalia surra pitkään? Jos surun myötä ahdistuneisuus ja masentuneisuus heikentävät merkittävästi toimintakykyä ja jäävät päälle pitkiksi ajoiksi, niin totta kai niitä pitää hoitaa”, Tikkinen sanoo HS:n jutussa.

Kysely

Voiko suru olla sairaus?

Voi, jos se pitkittyy ja vie toimintakyvyn.
Voi, jos se pitkittyy ja vie toimintakyvyn.
55.5%
Ei, se on osa normaalia elämää.
Ei, se on osa normaalia elämää.
44.4%
Ääniä yhteensä: 198
Sisältö jatkuu mainoksen alla