Miesten ja naisten erot asenteissa kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy, osoitti uusi tutkimus.

Tasa-arvon maissa on noussut esiin odottamaton paradoksi. Tasa-arvon voittokulku ei ole tehnyt miehistä ja naisista samanlaisia, vaan asia on joiltain osin päinvastoin, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Asenteet ja tietyt koulutusvalinnat ovat erkaantuneet miehillä ja naisilla kauemmas toisistaan kuin epätasa-arvoisissa maissa.

Äskettäin Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että riskinottovalmius, luottavaisuus, auttamishalu, maltti talousasioissa sekä vastavuoroisuus eroavat miehillä ja naisilla sitä enemmän, mitä tasa-arvoisemmassa ja vauraammassa maassa he asuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asenteita selvitettiin maailmanlaajuisella, lähes 80 maassa tehdyllä kyselytutkimuksella. Mukana olleet maat kattavat 90 prosenttia maapallon väestöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naiset ja miehet erosivat toisistaan kaikissa kuudessa tutkitussa asenteessa. Naiset olivat sosiaalisempia, auttavaisempia ja luottavaisempia. Miehet taas olivat hanakampia kostamaan ja valmiimpia ottamaan riskejä mutta osoittivat keskimäärin enemmän malttia kuin naiset.

Sukupuolierot kasvavat, koska tasa-arvo ja vauraus antavat enemmän tilaa erojen ilmetä, päättelevät tutkimuksen tehneet taloustieteilijät Armin Falk ja Johannes Hermle.

”Jos sinulla on enemmän aineellisia ja sosiaalisia voimavaroja, voit tavoitella pyrkimyksiäsi vapaammin. Yksilö voi toteuttaa omaa persoonallisuuttaan”, selittää Hermle, joka työskentelee Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa.

Hermlen mukaan heidän tutkimuksensa ei kerro, miten sukupuolten erot syntyvät. Asenteita voivat selittää erilaiset biologiset taipumukset tai naisiin ja miehiin kohdistuvat erilaiset sosiaaliset odotukset.

Tasa-arvon paradoksi näkyy myös koulutusvalinnoissa, kertoi Tiede-lehti aiemmin tänä vuonna. Pohjoismaissa naisilla on vapauksia, heitä kannustetaan rikkomaan sukupuolirooleja ja hakeutumaan tekniikan aloille. Silti he hakeutuvat selvästi harvemmin insinööreiksi kuin monissa epätasa-arvon maissa.

Kysely

Yllättääkö tasa-arvon paradoksi?

Ei yllätä.
Ei yllätä.
76.4%
Yllättää.
Yllättää.
23.5%
Ääniä yhteensä: 284
mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Aika luonnollista mun mielestä eikä ollenkaan yllättävää. Silloinhan tasa-arvo toteutuu parhaiten kun jokainen saa vapaasti valita mitä töitä tekee, eikä ole pakko tavoitella näennäistä tasa-arvoa tai todistella mitään esim. tekemällä naisena töitä jota miehet yleensä tekee. Paitsi jos haluaa tehdä niitä, mut suurin osa naisista ei halua.

Ei siis edes mikään paradoksi vaan tarkottaa sitä että tasa-arvo on saavutettu?

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä8968

Tämä minua yllätti:

"Naiset olivat sosiaalisempia, auttavaisempia ja luottavaisempia. Miehet taas olivat hanakampia kostamaan ja valmiimpia ottamaan riskejä mutta osoittivat keskimäärin enemmän malttia kuin naiset."

Olen ajatellut asian olevan monessa suhteessa täysin päinvastoin. Miehet töissä ovat uskomattoman ystävällisiä, auttavaisia ja luottavaisia. No riskinotto on miehisempi ominaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla