Laaja tutkimus vahvisti, että suolan vähentäminen kannattaa.

Suurin osa maailman asukkaista syö liikaa suolaa. Runsas suolankäyttö kohottaa verenpainetta, ja lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että runsas suolan käyttö lisää myös aivohalvausten sekä erilaisten sydän- ja verisuonitautitapahtumien vaaraa sekä kuolemanriskiä.

Silti on kiistelty pitkään siitä, kuinka paljon suolankäyttö tarkalleen vaikuttaa verenpaineeseen, sairastumisiin ja kuolemiin, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan. Myös ylipaino, liikkumattomuus ja runsas alkoholinkulutus kohottavat verenpainetta.

Yhteyksiä havainnoivat laajat väestötutkimukset eivät pysty osoittamaan varmasti, millaisia seurauksia kullakin elintapoihin liittyvällä riskitekijällä on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt suolan vähentämisen seurauksista on saatu uutta vakuuttavaa näyttöä. Kun satojen maalaiskylien asukkaat Kiinassa vaihtoivat tavallisen ruokasuolan mineraalisuolaan, vähenivät aivoinfarktit, aivoverenvuodot ja kuolemat selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaisi arvovaltainen New England Journal of Medicine -tiedelehti.

Kyseessä on poikkeuksellisen laaja suolankäytön muutoksia mitannut tutkimus. Siihen osallistui lähes 21 000 ihmistä 600 kiinalaiskylästä.

Kylät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Ensimmäisessä asukkaat saivat ruokasuolan sijasta mineraalisuolaa. Toisessa verrokkiryhmäläiset jatkoivat tavallisen ruokasuolan käyttöä.

Ruokasuola on sataprosenttisesti natriumkloridia, kun taas tutkimuksessa käytetystä mineraalisuolasta 75 prosenttia oli natriumkloridia ja 25 prosenttia kaliumkloridia.

Koehenkilöt valittiin niin, että he olivat joko sairastaneet aivohalvauksen tai olivat yli 60-vuotiaita ja heillä oli kohonnut verenpaine.

Systolisen eli yläpaineen piti olla vähintään 160 elohopeamillimetriä, jos osallistuja ei käyttänyt verenpainelääkettä. Lääkettä käyttävillä yläpaineen täytyi ylittää 140 elohopeamillimetriä.

Koehenkilöt käyttivät tutkimuksen alussa suolaa keskimäärin 10,9 grammaa – siis vieläkin enemmän kuin suomalaiset miehet, jotka käyttävät 9,5 grammaa vuorokaudessa.

Mineraalisuolaan siirtyneiden natriuminkloridin saanti väheni seuranta-aikana kymmeneen grammaan. Suolan vähentäminen ja ka­liumin lisääminen näkyivät sekä verenpaineissa että sairaus- ja kuolemantapauksissa.

Mineraalisuolaryhmäläisten yläpaine laski keskimäärin 3,3 elohopeamillimetriä. Aivohalvaukset – joihin lasketaan aivoinfarktit ja aivoverenvuodot – vähenivät keskimäärin 14 prosenttia. Lisäksi vakavissa sydän- ja verisuonitautitapahtumissa oli laskua 13 prosenttia.

Kuolemat vähenivät mineraalisuolaryhmässä 12 prosenttia verrattuna tavallista suolaa käyttäneeseen joukkoon.

Kysely

Yritätkö hillitä suolan käyttöäsi?

Yritän.
Yritän.
70.8%
En yritä.
En yritä.
29.1%
Ääniä yhteensä: 120
Jen
Seuraa 
Viestejä4

Suolajutusta ei selviä, onko vaikuttavana tekijänä suolan väheneminen vai kaliumin lisääntyminen. Jos kiinalaisilla on kaliumin puutosta, sen lisääminen voisi vaikuttaa tulokseen. Tietääkö joku asiasta enemmän. 

jussi

Sisältö jatkuu mainoksen alla