Aivoärsystyksellä vesikin maistuu makealta. Kuva: Miisa Kaartinen / HS
Aivoärsystyksellä vesikin maistuu makealta. Kuva: Miisa Kaartinen / HS

Makuja ei opita, vaan ne on esiohjelmoitu aivoihin, vahvisti hiiritutkimus.

Maut ovat synnynnäisiä, ja niillä on omat alueet aivoissa, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat.

Makujen ohjelmointi aivoihin paljastui sarjalla hiirikokeita. Ensin Columbian yliopiston Charles Zuker kollegoineen varmisti, että maut todella käsitellään erillisillä aivoalueilla, niin kuin aiemmissa tutkimuksissa on todettu. Tämä tapahtui siten, että hiirten karvasta aistiva aivokuoren hermosolurypäs vaimennettiin lääkeaineella. Kun näin tehtiin, hiiret eivät kyenneet maistamaan karvasta, ennen kuin yhdiste hälveni aivoista. Ne pystyivät kuitenkin maistamaan makeaa. Päinvastainen tulos saatiin, kun makean alue hiljennettiin.

Sitten tutkijat kokeilivat, mitä tapahtuu, kun makualueita ärsytetään valolla. Ilmeni, että makean alueen stimulointi sai hiiret lipomaan huuliaan ja litkimään nestettä innokkaammin, vaikka ne joivat edelleen pelkkää vettä. Karvaan alueen peukalointi taas sai hiiret lopettamaan juomisen ja kakomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stimuloinnilla pystyttiin myös peittämään todellinen maku: jos makean alue aktivoitiin, hiiri lipitti karvasta makua ihan tyytyväisenä, ja toisin päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinetti makujen synnynnäisyydelle oli se, että havainnot pätivät myös sellaisiin hiiriin, jotka eivät olleet koskaan maistaneet karvasta tai makeaa.

“Makea ja karvas ovat tärkeimpiä aistimuksia ihmisillä ja muilla eläimillä. Makea auttaa tunnistamaan energiapitoisen ravinnon, kun taas karvas varoittaa mahdollisista myrkyistä”, tutkijat kiteyttävät Naturessa.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

psv, aggris aggris: Kohdataan tietoisuuden "kova ongelma", kyvyttömyys rehellisesti ymmärtää nykyfysiikan mukaisen aivomaterian tilojen olevan myös koettuja elämyksiä.

Miten voitaisiin selittää, että vaikka koetut elämykset ovat tiiviissä yhteydessä aivotilojen kanssa, kyse ei kuitenkaan ole samuudesta? Tämä nimittäin pitäisi selittää mm. siksi, että ainoa materiasta jotqain oleellista sanomaan pystyvä tiede, fysiikkatiede, ei ole löytänyt siitä mitään tietoisuuteen viittaavaa.

Yksi hypoteettinen mahdollisuus olisi muuttaa radikaalisti maailmankuvaa siten, että kosmoksen tai ehkä vielä syvemmän vaikuttajatason silmillä näkymätön rakenne koostuisi kaiken olevan ja vielä kaiken tulevankin "näkyvän" esikaavioista - jotka sattuisivat olemaan matematiikan mukaisia. Kaikki kehittyminen ja esim. jostain seikasta kuten happaman kokemuksesta tietoiseksi tulo olisivat jonkin näistä lukemattomista esikaavioista aktiiviseksi muuntumisia. Sama koskisi kaikkea: esimerkiksi atomien rakenneosat ja niiden järjestyminen ytimeksi, elektroniverhoksi jne. olisivat kyseisten esikaavioiden aktivoituneita muotoja.

Matematiikka toimisi vaikutustason hienorakenteen aktivoituneena muotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla