Kaupunkisuunnittelun visionääri kaavailee koteja ilmastopakolaisille.

Teksti: Tuula Kinnarinen

Kaupunkisuunnittelun visionääri kaavailee koteja ilmastopakolaisille.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2012

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos maapallon merien pinta ilmastonmuutoksen edetessä nousee metrin, kymmenet miljoonat ihmiset menettävät kotinsa. Jos se nousee kaksi, pulassa ovat sadat miljoonat. Maailman saari- ja rantavaltiot miettivät, miten suojella kaupunkeja ja viljelymaita padoilla ja pengermillä. Tulevaisuuden kaupunkisuunnitteluun erikoistunut belgialaisarkkitehti Vincent Callebaut pitää ratkaisuja riittämättöminä. Todellinen sopeutuminen muuttuviin oloihin edellyttää rohkeita innovaatioita. Hänen mielestään ihmiskunnan pitää tähytä sinne, missä vapaata tilaa on: merelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Callebaut on tarttunut toimeen ja hahmotellut ilmastopakolaisille kelluvia kaupunkeja. Lilypadit eli Lumpeet, joihin suunnittelija sai inspiraation Amazoniassa kasvavan jättiläislumpeen lehdestä,  vastaavat paitsi merenpinnannousun myös kestävän kehityksen haasteisiin. Ne ovat täysin päästöttömiä ekopoleja. Ne keräävät energiansa aalloista, auringosta ja tuulesta ja tekevät käyttövettä sadevedestä. Ne kierrättävät jätteensä, ottavat talteen hiilidioksidinsa ja kasvattavat ruokansa. Asukkaita yhteen Lilypadiin mahtuu noin 50 000.

Callebautin visioissa ekopolit eivät tyydy kellumaan paikallaan rannan tuntumassa. Ne voivat hyödyntää merivirtoja ja halutessaan vaihtaa vaikka pallonpuoliskoa. Ei huono idea, sillä myrskysäitä on ilmaston lämmetessä luvassa lisää. Ekopolilla pääsee turvaan hurrikaanien ja taifuunien tieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla