Kun asiat menevät solmuun, ajatus alkaa helposti kiertää kehää. Ongelmanratkaisijan \"rukousnauhan\" riipukset muistuttavat erilaisista pohtimisen keinoista.


Ongelmanratkaisijan "rukousnauhan" riipukset muistuttavat
erilaisista pohtimisen keinoista.
1 Katso kauempaa

Mieti, miltä tilanne vaikuttaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Miltä se näyttää seuraavan tunnin, päivän, viikon, kuukauden, vuoden tai peräti 250 vuoden päästä? Impulsiivinen yhdyntä ei ehkä tunnu miltään viikon päästä, mutta teko vaikuttaa aktista syntyvään lapseen kokonaisen ihmisiän ajan.

Ahdistuksen yllättäessä kannattaa hypätä mielikuvissa helikopteriin tai peräti Kuun pinnalle ja katsella sieltä maankamaran asioita. Miltä tilanteesi näyttää suurten kokonaisuuksien näkökulmasta?


2 Sijoita arvoasteikolle

Jumittunut ajattelee mustavalkoisen mustasti: olen pilannut kaiken, olen luuseri, tästä ei tule mitään. Jumimontusta ryömit päivänvaloon asteuttamalla. Vain yksi hakija saa työpaikan, mutta viidenneksitoista paras hakija voi olla fiksu.

Epäröidessäsi mieti, miten selvä tilanne on asteikolla 1-10. Miten paljon menetit suhteessa siihen, mitä kaikkea sinulla on asteikolla 1-100? Kuinka hyvä olet asteikolla 0-1 000?

Pelkkä hengittäminen tuo pisteitä, ja kyky lukea tätä artikkelia saa pisteet suorastaan ropisemaan. Edes kuollut ei ole täysi nolla, koska hänellä on elämää ja saavutuksia takanaan.


3 Kirkasta tavoite

Suomalainen kansanviisaus sanoo: kun on vaatimuksia, on vaikeuksia. Projekti päättyy tavoitteen saavuttamiseen - tai riman laskemiseen. Tavoite on kuin vyö. Jos vyö on liian kireällä, et kykene hengittämään ja taatusti ahdistaa. Mutta jos vyö on liian löysällä, housut puttoo.

On myös viisasta tarkistaa, onko kyseessä kahden vaihtoehdon pulma: esimerkiksi työn ja perheen saaman ajan tasapainottaminen tai työn mielekkyyden ja sen tuoman taloudellisen turvallisuuden suhteuttaminen. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei pulma ole ikuisuusongelma, joka ei edes voi ratketa.

Tavoitteen kirkastamista hankaloittaa se, että tavoitteet voivat olla sisäkkäisiä. Tutkinnon suorittamiseksi pitää läpäistä useita tenttejä. Tietyn tentin läpäisy voi taas edellyttää luennoilla käyntiä tai tietyn yksityiskohdan omaksumista. Luennolta pinnaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta, mutta se voi vaarantaa koko tutkinnon. Joskus vähäpätöinenkin on keskeistä.


4 Kokeile eri mielentiloja

Luovuusspesialisti Edward de Bono neuvoo miettimään omaa tilannetta eri mielentiloista käsin: ei yhtä aikaa vaan vuorotellen. Ei ole helppoa ajatella järjestyneesti, jos on sekä toiveikas että pessimistinen. Mieltä on myös vaikea kohdistaa tunteisiin ja faktoihin samalla kertaa. Edward de Bono on kehittänyt kuuden ajatushatun menetelmän, jonka muistamiseksi olen laatinut kämmenniksin.

Vihreän ja vireän luovuuden olen liittänyt pikkusormeen. Sen ympärille on helppo kietoa villejä ja tuoreita ajatuksia.

Nimetön tuo mieleen kullankeltaisen vihkisormuksen, joten se edustaa tolkukasta toiveikkuutta. Miten asiat ovat ollessaan hyvin? Sormus muistuttaa ideoiden porsimisen tärkeydestä.

Keskisormen nosto on kansainvälinen käsimerkki. Siksi se sopii patamustalle paholaisen asianajajalle, huonojen puolien analysoijalle, joka muistuttaa Murphyn laista.

Lumivalkoinen etusormi on varattu numeroille ja viileille faktoille. Se lienee kaikkein tunteettomin sormi.

Kun Rooman keisari näytti peukalolla ylöspäin, gladiaattori sai jäädä henkiin. Ele alaspäin tiesi nirrin menoa. Peukalossa asustavat intuitiiviset ja punaiset syvätunteet, "gut feeling". Vaikka projekti olisi paperilla ja laskelmissa kuinka järkevä, siihen ei kannata ryhtyä, jos syvätunne on vastaan. Alitajunta nimittäin sabotoi projektin unissakävelijän varmuudella.

Sininen väri kämmenessä kuvaa puheenjohtajaa, joka antaa ensin vihreälle luvan ideoida villisti ja vapaasti. Lupaavan idean synnyttyä keltainen ryhtyy tutkimaan sitä toiveikkaan tolkukkaasti. Jos ideassa on riittävästi ainesta, on aika arvioida esteitä ja riskejä mieli mustana. Kun puhtaanvalkoiset faktat on tarkistettu, sininen tekee yhteenvedon ja antaa punaisen peukalon päättää, ryhdytäänkö tositoimiin vai ei.

Mainittakoon, että monet impulsiiviset ihmiset tekevät päätöksen pelkästään peukalotuntumalta, eikä tuloksessa ole hurraamista.


5 Analysoi, mitä puuttuu

Esteen edessä kannattaa miettiä, onko kyse tahdon, taidon vai tilaisuuden puutteesta. Kukaties haluat palavasti olla konserttipianisti ja omistat flyygelin. Jos soittotaito uupuu, ura ei kuitenkaan urkene. Voimakas tahto toki kannustaa harjoittelemaan sinnikkäästi, mutta virtuoosin taidot eivät lämmitä, jos sormet silpoutuvat sirkkelissä.

Vaikeuksiin törmätessä tuntuu todellisuutta useammin siltä, että pulmana on tilaisuuden puute. Syvemmälle kaivaessa esteeksi paljastuu tahdon puute. Tai se, että tahtoo jotain muuta vieläkin enemmän.


6 Asetu toisen kenkiin

Toisen asemaan asettuminen voi tuoda ratkaisun. Jos opit ajattelemaan kuin kala, panet syötiksi iljettävän madon etkä himoitsemaasi kermaleivosta. Suhteellisuusteoriaa kehittävä Einstein ratsasti mielikuvissaan valonsäteellä; lintuinfluenssatutkija voi saada ideoita asettumalla viruksen asemaan.

Virus on aikomuksiltaan suoraviivainen mutta pomo tai puoliso vaikeaselkoinen tai jopa ristiriitainen. Silti kannattaa eläytyä vastapuolen asemaan, myös sen, jolta ei kuunaan kysyisi mitään. Mielikuvissa voit pyytää neuvoa myös tulevaisuuden itseltäsi tai entiseltä päiväkodin tädiltä.

Ei toisten todellisia ajatuksia tietenkään voi tietää, mutta näkökulman vaihdos ravistelee aivoja sopivasti.


Kokoa oma ranneke


Siitä asti, kun kuulin "rukousnauhasta" yritysvalmentaja Torfinn Slåenilta, olen pohtinut, miten muistuttajat saisi pidettyä mukana. Riipuksen tai rannerenkaan ohella muistuttajia voi kuljettaa myös sormuksissa. Esimerkiksi oikeassa kädessäni oleva ruususormus muistuttaa, että asioiden kypsyminen vie oman aikansa, joten hosuminen ei kannata.

Muistuttajia kannattaa käyttää niihin näkökulmiin, joiden arvelet unohtuvan herkästi. Heti kun ajattelutapa on piintynyt selkäytimeen, voit poistaa symbolin tai antaa sille uuden merkityksen.


Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Suomalaistutkija havaitsi, että maaseudun monimuotoinen luonto saattaa suojata koiria allergialta. Se antaa tukea biodiversiteettihypoteesille.

Kaupunkilaiskoirilla on enemmän allergioita kuin maaseudulla asuvilla. Vähiten allergioita on koirilla, jotka elävät maalla maalaismaiseen tapaan monilapsisessa, muitakin eläimiä omistavassa perheessä ja saavat ulkoilla vapaasti kotipihalla.

Tällaisia asioita koirista Jenni Lehtimäki sai selville väitöstutkimuksessaan, josta Helsingin Sanomat kertoo jutussaan.

Ihmisistä tosin ei samanlaista yhteyttä löytynyt allergioiden ja asuinpaikan väliltä.

Lehtimäki testasi biodiversiteettihypoteesia. Sen mukaan immuunijärjestelmämme häiriintyy ja allergian tapaiset tulehdusperäiset sairaudet lisääntyvät, kun ympäristön monimuotoisuus hupenee ja me altistumme entistä vähemmille luonnon mikrobeille.

Väitöskirja koostui neljästä tutkimuksesta, joista kaksi käsitteli lapsia ja kaksi lemmikkikoiria.

Kummassakaan lapsitutkimuksessa ei löytynyt merkittävää yhteyttä allergioiden ja ihon mikrobien tai luonnon monimuotoisuuden välillä.

Toisin oli lemmikkien laita. Koiranomistajille suunnatun kyslytutkimusken mukaan sairaimpia olivat kaupunkilaiskoirat, joista noin 17 prosentilla oli allergiaa. Maalla osuus oli viitisen prosenttia.

”Kysely osoittaa ensimmäistä kertaa urbaanin ympäristön ja muun nisäkkään kuin ihmisen allergian välisen yhteyden”, Lehtimäki kertoo.

Vielä selvemmän näytön tarjoaa neljäs tutkimus, johon osallistui yhteensä 170 labradorinnoutajaa ja suomenlapinkoiraa.

Se paljasti, että eniten allergioista kärsivät kaupungissa esimerkiksi kerrostalossa asuvat koirat, joilla on ”urbaani elämäntyyli”. Niiden hoidosta vastaa yksi ihminen, joka harrastaa monenlaista ja lenkkeilee paljon koiran kanssa.

Harvinaisimpia allergiat ovat maalaiseen tapaan maalla elävillä koirilla. Niiden iholla on viljalti ympäristöstä peräisin olevia bakteereja.

Lehtimäki ihmettelee, miksi ympäristön ja allergian yhteys tuli ilmi koirilla muttei lapsilla.

”Allergia on monimutkainen sairaus ja ihmiselämä on monimutkaista, mikä saattaa piilottaa ympäristön vaikutuksen”, hän miettii.

Täysin piiloon ihminen ei kuitenkaan jäänyt. Kyselytutkimuksessa paljastui, että jos allergia vaivaa koiraa, omistajakin on todennäköisesti allergikko. Tämä johtuu epäilemättä jostain yhteisestä tekijästä koiran ja omistajan elämäntavoissa tai ympäristössä.

”Maaseutumaisessa ympäristössä koiran ja ihmisen elimistö altistuu mikrobeille, jotka jollakin tavalla tukevat immuunijärjestelmän toimintaa”, Lehtimäki toteaa.

Kysely

Uskotko biodiversiteettihypoteesiin?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.