Kun asiat menevät solmuun, ajatus alkaa helposti kiertää kehää. Ongelmanratkaisijan \"rukousnauhan\" riipukset muistuttavat erilaisista pohtimisen keinoista.


Ongelmanratkaisijan "rukousnauhan" riipukset muistuttavat
erilaisista pohtimisen keinoista.
1 Katso kauempaa

Mieti, miltä tilanne vaikuttaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Miltä se näyttää seuraavan tunnin, päivän, viikon, kuukauden, vuoden tai peräti 250 vuoden päästä? Impulsiivinen yhdyntä ei ehkä tunnu miltään viikon päästä, mutta teko vaikuttaa aktista syntyvään lapseen kokonaisen ihmisiän ajan.

Ahdistuksen yllättäessä kannattaa hypätä mielikuvissa helikopteriin tai peräti Kuun pinnalle ja katsella sieltä maankamaran asioita. Miltä tilanteesi näyttää suurten kokonaisuuksien näkökulmasta?


2 Sijoita arvoasteikolle

Jumittunut ajattelee mustavalkoisen mustasti: olen pilannut kaiken, olen luuseri, tästä ei tule mitään. Jumimontusta ryömit päivänvaloon asteuttamalla. Vain yksi hakija saa työpaikan, mutta viidenneksitoista paras hakija voi olla fiksu.

Epäröidessäsi mieti, miten selvä tilanne on asteikolla 1-10. Miten paljon menetit suhteessa siihen, mitä kaikkea sinulla on asteikolla 1-100? Kuinka hyvä olet asteikolla 0-1 000?

Pelkkä hengittäminen tuo pisteitä, ja kyky lukea tätä artikkelia saa pisteet suorastaan ropisemaan. Edes kuollut ei ole täysi nolla, koska hänellä on elämää ja saavutuksia takanaan.


3 Kirkasta tavoite

Suomalainen kansanviisaus sanoo: kun on vaatimuksia, on vaikeuksia. Projekti päättyy tavoitteen saavuttamiseen - tai riman laskemiseen. Tavoite on kuin vyö. Jos vyö on liian kireällä, et kykene hengittämään ja taatusti ahdistaa. Mutta jos vyö on liian löysällä, housut puttoo.

On myös viisasta tarkistaa, onko kyseessä kahden vaihtoehdon pulma: esimerkiksi työn ja perheen saaman ajan tasapainottaminen tai työn mielekkyyden ja sen tuoman taloudellisen turvallisuuden suhteuttaminen. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei pulma ole ikuisuusongelma, joka ei edes voi ratketa.

Tavoitteen kirkastamista hankaloittaa se, että tavoitteet voivat olla sisäkkäisiä. Tutkinnon suorittamiseksi pitää läpäistä useita tenttejä. Tietyn tentin läpäisy voi taas edellyttää luennoilla käyntiä tai tietyn yksityiskohdan omaksumista. Luennolta pinnaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta, mutta se voi vaarantaa koko tutkinnon. Joskus vähäpätöinenkin on keskeistä.


4 Kokeile eri mielentiloja

Luovuusspesialisti Edward de Bono neuvoo miettimään omaa tilannetta eri mielentiloista käsin: ei yhtä aikaa vaan vuorotellen. Ei ole helppoa ajatella järjestyneesti, jos on sekä toiveikas että pessimistinen. Mieltä on myös vaikea kohdistaa tunteisiin ja faktoihin samalla kertaa. Edward de Bono on kehittänyt kuuden ajatushatun menetelmän, jonka muistamiseksi olen laatinut kämmenniksin.

Vihreän ja vireän luovuuden olen liittänyt pikkusormeen. Sen ympärille on helppo kietoa villejä ja tuoreita ajatuksia.

Nimetön tuo mieleen kullankeltaisen vihkisormuksen, joten se edustaa tolkukasta toiveikkuutta. Miten asiat ovat ollessaan hyvin? Sormus muistuttaa ideoiden porsimisen tärkeydestä.

Keskisormen nosto on kansainvälinen käsimerkki. Siksi se sopii patamustalle paholaisen asianajajalle, huonojen puolien analysoijalle, joka muistuttaa Murphyn laista.

Lumivalkoinen etusormi on varattu numeroille ja viileille faktoille. Se lienee kaikkein tunteettomin sormi.

Kun Rooman keisari näytti peukalolla ylöspäin, gladiaattori sai jäädä henkiin. Ele alaspäin tiesi nirrin menoa. Peukalossa asustavat intuitiiviset ja punaiset syvätunteet, "gut feeling". Vaikka projekti olisi paperilla ja laskelmissa kuinka järkevä, siihen ei kannata ryhtyä, jos syvätunne on vastaan. Alitajunta nimittäin sabotoi projektin unissakävelijän varmuudella.

Sininen väri kämmenessä kuvaa puheenjohtajaa, joka antaa ensin vihreälle luvan ideoida villisti ja vapaasti. Lupaavan idean synnyttyä keltainen ryhtyy tutkimaan sitä toiveikkaan tolkukkaasti. Jos ideassa on riittävästi ainesta, on aika arvioida esteitä ja riskejä mieli mustana. Kun puhtaanvalkoiset faktat on tarkistettu, sininen tekee yhteenvedon ja antaa punaisen peukalon päättää, ryhdytäänkö tositoimiin vai ei.

Mainittakoon, että monet impulsiiviset ihmiset tekevät päätöksen pelkästään peukalotuntumalta, eikä tuloksessa ole hurraamista.


5 Analysoi, mitä puuttuu

Esteen edessä kannattaa miettiä, onko kyse tahdon, taidon vai tilaisuuden puutteesta. Kukaties haluat palavasti olla konserttipianisti ja omistat flyygelin. Jos soittotaito uupuu, ura ei kuitenkaan urkene. Voimakas tahto toki kannustaa harjoittelemaan sinnikkäästi, mutta virtuoosin taidot eivät lämmitä, jos sormet silpoutuvat sirkkelissä.

Vaikeuksiin törmätessä tuntuu todellisuutta useammin siltä, että pulmana on tilaisuuden puute. Syvemmälle kaivaessa esteeksi paljastuu tahdon puute. Tai se, että tahtoo jotain muuta vieläkin enemmän.


6 Asetu toisen kenkiin

Toisen asemaan asettuminen voi tuoda ratkaisun. Jos opit ajattelemaan kuin kala, panet syötiksi iljettävän madon etkä himoitsemaasi kermaleivosta. Suhteellisuusteoriaa kehittävä Einstein ratsasti mielikuvissaan valonsäteellä; lintuinfluenssatutkija voi saada ideoita asettumalla viruksen asemaan.

Virus on aikomuksiltaan suoraviivainen mutta pomo tai puoliso vaikeaselkoinen tai jopa ristiriitainen. Silti kannattaa eläytyä vastapuolen asemaan, myös sen, jolta ei kuunaan kysyisi mitään. Mielikuvissa voit pyytää neuvoa myös tulevaisuuden itseltäsi tai entiseltä päiväkodin tädiltä.

Ei toisten todellisia ajatuksia tietenkään voi tietää, mutta näkökulman vaihdos ravistelee aivoja sopivasti.


Kokoa oma ranneke


Siitä asti, kun kuulin "rukousnauhasta" yritysvalmentaja Torfinn Slåenilta, olen pohtinut, miten muistuttajat saisi pidettyä mukana. Riipuksen tai rannerenkaan ohella muistuttajia voi kuljettaa myös sormuksissa. Esimerkiksi oikeassa kädessäni oleva ruususormus muistuttaa, että asioiden kypsyminen vie oman aikansa, joten hosuminen ei kannata.

Muistuttajia kannattaa käyttää niihin näkökulmiin, joiden arvelet unohtuvan herkästi. Heti kun ajattelutapa on piintynyt selkäytimeen, voit poistaa symbolin tai antaa sille uuden merkityksen.


Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018