Vaikka ihminen ei biologisesti muuttuisikaan, oppimiskykymme ja tekniset apuneuvot vapauttavat meitä aivojemme rajoittuneisuudesta. Uusi tietotekniikka kuitenkin myös kuormittaa aivoja rajusti.Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2009

Edistyksellisen ihmisen mielestä olisi kauhea ajatus, jos ihminen olisi biologiansa vanki.

Että jotkin biologiset tekijät muka rajoittaisivat erilaisten ihmisten sopuisaa yhteiseloa, vapaata rakkautta tai miesten ja naisten tasa-arvoa. Niinhän voisi väittää vain konservatiivi - tai suoranainen fasisti.

Jos natsismin ideologiaan kuului vääristelty biologinen rotuteoria, vielä pahempaa jälkeä sai aikaan marxismi-leninismi. Utooppiset kommunistit kun olettivat, että kaikki eriarvoisuus ja muu paha johtuu yhteiskunnasta ja on yhteiskunnallisin uudistuksin korjattavissa.


Ihmiseen ei saa korjauspäivitystä

Mutta onko ihminen oikeasti muokattavissa?

Sitä pohtivat Tieteen päivillä akatemiaprofessori Riitta Hari, joka on tunnettu peilisoluja koskevista tutkimuksistaan, oikeuspsykologi Pekka Santtila sekä kasvatustieteilijä Lasse Lipponen.

- Biologisena olentona ihminen lienee muokattavissa, mutta hitaasti, Lipponen arvelee.

Aivot ovat kehittyneet lajinkehityksessä sellaiseksi kuin ovat, puutteineenkin. Lopputuloksen kanssa ilmeisesti pitää vain elää vastakin, vaikka moni varmaan mielellään imuroisi luonnon keskuspalvelimelta korjauspäivityksen pahimpiin bugeihin.

Toivelistalla voisi olla esimerkiksi vähäisempi makean ja rasvaisen ruoan himo. Lapsetkin olisi nykyaikana paljon järkevämpää varustaa autojen kuin hämähäkkien pelolla.


Tieto kasaantuu ja siirtyy

Tulevaisuudessa erilaisia teknisiä välineitä - radiolähettimia, prosessoreita, kaikuluotaimia - aletaan ehkä istuttaa kehoon yhä enemmän. Niillä voidaan laajentaa jopa kognitiivisia toimintoja, Lipponen muistuttaa. Saamme ehkä lisää muistia ja älyä.

- Toisaalta ihmislajia ainakin kulttuurisena olentona muuttaa taitomme opettaa jälkeläisiä ja toisiamme systemaattisesti. Sitä ei samassa mitassa tavata muilla lajeilla.

Opettamisen ja oppimisen ansiosta voimme rakentaa kasaantuvan kulttuuritiedon varaan.

- Se matematiikka, jota vaikkapa nykylukiolaiset opiskelevat, on joitakin satoja vuosia sitten ollut korkeinta matematiikkaa ja vain harvojen ulottuvilla, Lipponen muistuttaa.


Kirjoitettu kieli suurin kumous

Välillä tuntuu siltä, että Googlen avulla keskinkertaisenkin tiedetoimittajan ulottuvilla on kaikki maailman tieto. Ovatko internet ja kännykät laajentaneet ihmisen maailmaa ja vapauttaneet meitä aivojemme rajoitteista enemmän kuin mikään muu?

- Eniten on varmaankin laajentanut kirjoitettu kieli. Se on ylivertainen järjestelmä, ja se on jossain muodossa mukana kaikissa uusissakin välineissä, esimerkiksi tietotekniikassa.

Moderni tekniikka on merkittävää, koska sen avulla on mahdollisuus esimerkiksi mallintaa ja visualisoida sellaisia ilmiöitä, joita millään muulla välineellä ei voi kuvata, Lipponen painottaa.

Joitakin muutoksen nopeus kuitenkin ahdistaa. Vanhemmat ikäluokat muistavat vielä ajan ennen taskulaskimia. Silloin modernein älyn ulkoinen apuväline matematiikassa oli laskutikku. Sittemmin on pitänyt opetella käyttämään tietokonetta, internetiä ja kännykkää, ja kohta varmaan asennetaan hampaaseen lähetin.


Tekniikka kuormittaa aivoja

Sopeutuvatko ihmisten muuttumattomat aivot uusiin tapoihin korjata biologisia puutteita?

- Tämä on keskeinen kysymys, eikä minulla ole siihen valmista vastausta. Esimerkiksi tieto ja- viestintätekniikalla nykymuodossaan on tosi lyhyt historia, ja kaikkia seuraamuksia on vaikea ennustaa, Lipponen sanoo.

Parikymppisten voi olla vaikea ymmärtää, että joskus ennen muinoin ihmiset pystyivät muistamaan kymmenienkin ihmisten puhelinnumerot. Nythän ne ovat kännykässä, eikä kukaan muista kuin hädin tuskin oman numeronsa.

Voimme yhä enemmän jättää esimerkiksi asioiden muistamista erilaisten teknisten laitteiden varaan. - Mutta siitä huolimatta nykyiset toimintaympäristöt näyttävät kuormittavan aivojamme todella rajusti. Lipponen toteaa. - Osa ihmisistä ei enää selviä esimerkiksi jatkuvasti kasvavasta sähköpostin määrästä.

- Samanaikaisesti, kun me ihmiset kehitämme välineitä, joilla voisimme hallita jatkuvasti muuttuvia toimintaympäristöjä, teemme näistä ympäristöistä yhä monimutkaisempia - paitsi fyysisesti myös sosiaalisesti.Tieteen päivät
7.-11.1.2009
Helsingin yliopisto, päärakennus

Dosentti Lasse Lipponen puhuu Tieteen päivillä aiheesta Muuttuvat toimintaympäristöt - muuttuuko ihminen? Seminaari Onko ihminen muokattavissa?, sunnuntai 11.1.2009 klo 14.30-16.30.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.