Modernit kuidut antavat hien haihtua mutta pysäyttävät sateen ja viiman. Tulevaisuuden materiaalit jopa varastoivat lämpöä tai muuttavat paksuuttaan olojen mukaan. Isovanhempien neuvoilla on silti yhä käyttönsä.


Isovanhempien neuvoilla on silti yhä käyttönsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Roald Amundsenin retkikunta pääsi navalle ensimmäisenä ja palasi hyvävoimaisena takaisin. Englantilainen Robert Scott ja hänen miehensä jäivät toisiksi. Pahinta kuitenkin oli, että he takaisin yrittäessään paleltuivat kuoliaiksi.

Hannu Anttonen, joka tutkii ja testaa vaatteita Oulun aluetyöterveyslaitoksessa. - Paksut käsineet ihminen riisuu, kun pitää tehdä jotain näppäryyttä vaativaa. Jos on vain yksi vaatekerros, sormet jäävät paljaiksi. Pitää olla vielä ohuet sormikkaat alla.


Paul Siple ja geologi Charles Passel mittasivat tuulen vaikutusta Etelämantereella toisen maailmansodan aikana. He jättivät vedellä täytettyjä muovisylintereitä pakkaseen ja mittasivat, kuinka pian vesi jäätyi erilaisilla tuulennopeuksilla. Myöhemmät tutkijat, kuten Maurice Bluestein, jonka työstä Tiede kertoi numerossa 2/2000 (s. 6), ovat täsmentäneet mittauksia.


Wilbert ja Genevieve Gore, jotka kehittivät avaruusasuja jo 1950-luvulla, keksivät tehdä kankaaseen reikiä, jotka ovat suurempia kuin vesihöyrymolekyyli mutta pienempiä kuin vesipisara. Goret valmistivat paisutetusta polytetrafluoroetyleenistä eli PTFE-muovista kalvon, johon saatiin venyttämällä repeämään mikroskooppisia kanavia tai huokosia.
Heikki Mattila, joka johtaa Tampereen teknillisen yliopiston SmartWearLab-tutkimusyksikköä. Kuuma- tai kylmäkallen tavoin ne sitovat ja luovuttavat lämpöä tai pysyvät pitkään kylminä. Niissä voi olla vaikkapa parafiinia. Kauppanimiä ovat esimerkiksi Outlast ja Comfortemp. - Teho on vielä pieni, mutta parannusta on luvassa, Mattila arvioi.

Charles Darwin, joka maailmanympäripurjehduksellaan vuonna 1830 tapasi kylmän Tulimaan luonnonkansoja. Eräät heimot asuivat hatarissa risumajoissa ja kulkivat alastomina. Nähtyään, kuinka äiti imetti lasta räntäsateessa, Darwin lahjoitti paikallisille ihmisille punaista kangasta. Nämä ottivat lahjan kiitollisina vastaan - ja repivät sen koristeiksi.
.

• Kuljettuminen eli konvektio ilman tai veden mukana. Levossa yli puolet lämmöstä katoaa kuljettumalla.


• Säteily iholta ympäristöön. Levossa vajaa kolmannes lämpöhäviöstä.


• Haihtuminen hikoilemisen kautta. Vähäistä levossa, runsasta raskaassa työssä tai liikunnassa.


• Johtuminen ihon koskettaessa ympäristön pintoihin. Pari prosenttia koko lämpöhäviöstä, mutta paikallisesti tärkeää.• Aluskerros: Kostumaton mutta tehokkaasti kosteutta siirtävä materiaali.


• Välikerros: Materiaali, joka eristää ja samalla siirtää kosteutta eteenpäin. Välikerroksia voi olla useita.


• Päällyskerros: Tuulelta ja kosteudelta suojaava tiiviiksi kudottu kangas, mikrokuitukangas tai pinnoitettu, vesihöyryä läpäisevä kangas

Sisältö jatkuu mainoksen alla