Tulevaisuuden huippufutarin peliasuun kuuluu älysiruja ja sensoreita, jotka rekisteröivät joka liikkeen, ja väristintyynyjä, jotka tuottavat kannustussykäyksiä. Häntä peluutetaan ja psyykataan juuri hänelle räätälöidyllä tavalla. Ja älypallo raportoi maalit ilman tuomaria.


jotka rekisteröivät joka liikkeen, ja väristintyynyjä, jotka tuottavat kannustussykäyksiä.
Häntä peluutetaan ja psyykataan juuri hänelle räätälöidyllä tavalla.
Ja älypallo raportoi maalit ilman tuomaria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Mistä tulevaisuudessa keskustellaan, jos jalkapallo-ottelun tuomitsemisestakin poistetaan inhimilliset erehdykset? miettii moni penkkiurheilijaveteraani. Viime vuonna kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa nimittäin hämmästytti maailmaa ryhtymällä kokeilemaan älysirutekniikkaa tuomitsemisen apuna.

Teknisen avun mahdollisuus ei ole uusi asia mutta valmius sen hyväksymiseen on.

Aiemmin tuomarin näköaistin avittamiseen on suhtauduttu nihkeästi. Kun televisiokamerat ilmestyivät kentän laidalle 1950-luvulla, tulivat pian myös nauhoitetut ja hidastetut otokset. Äkkiä kävi mahdolliseksi tutkia rauhassa, menikö pallo todella maaliin ja tuomitsiko tuomari oikein. Fifa reagoi päättämällä, että nauhoitukset jätetään huomiotta. Tuomarin sana on laki, näkyi filmillä mitä tahansa.

Yksi seuraus päätöksestä on ollut ikuinen kiista siitä, oliko Englannin joukkueen hyökkääjän Geoff Hurstin kolmas maali MM-finaalin jatkoajalla vuonna 1966 oikea maali vai ei. Hurstin laukaus osui poikkipuuhun ja kimposi alas, mutta minne? Tuomari, joka näki tilanteen heikosti, päätti, että pallo oli maalissa, mutta moni on tuomiosta edelleen eri mieltä.

Nyt linja on muuttumassa jalkapallomaailmassa. Testattavassa seurantajärjestelmässä pallo ilmoittaa sijaintinsa tietojärjestelmään. Tuomari kantaa ranteessaan älyrengasta, joka piippaa, kun tulee maali.


Paikannusanturit palloon ja sääriin

Jalkapallon seurantalaitteisto on kehitetty saksalaisessa tutkimuslaitoksessa Fraunhofer-instituutissa, ja sen on valmistanut saksalainen yritys Cairos Technologies AG. Saksalaiset toivoivat, että älypalloa olisi potkittu jo tämän kesän ottelussa. Näin MM-kisojen isäntämaa olisi päässyt esittelemään tekniikkaansa oikein leveällä rintamalla.

Kehitystyö osoittautui kuitenkin odotettua työläämmäksi ja hitaammaksi. Fifa testasi älypalloa nuoriso-otteluissa viime syksynä. Seurantajärjestelmä havaitsikin kaikki maalit 32 ottelun sarjassa. Valitettavasti tietokone kirjasi maaleiksi myös joitakin ohi menneitä laukauksia. Siksi Fifa heitti älypallon takaisin insinööreille luotettavuuden parantamista varten.

Ensimmäinen yritys oli ehkä hiukan ahne. Heti alussa yritettiin luoda laitteisto, joka kerää valtavasti tietoa.
Cairoksen seurantajärjestelmässä pallon mikrosiru lähettää 2 000 kertaa sekunnissa paikannustietoja antenneihin, jotka sijaitsevat kentän laidalla. Yhtiön mukaan pallon sijainti pystytään määrittämään puolentoista sentin tarkkuudella. Mahdollista on mitata myös pallon nopeus, kiihtyvyys, lämpötila ja paine.

Myös pelaajalla on älysiru kumpaankin säärisuojukseen piilotettuna. Älysiru kertoo hänen sijaintinsa, nopeutensa ja kiihtyvyytensä. Hänen potkaistessaan palloa pystytään mittaamaan laukaisun nopeus. Mittaustuloksista saadaan selville myös askeltiheys ja askelten pituus.

Kilpailijat ovat huomanneet Cairoksen hankkeen vaikeudet. Tanskassa Goalref-niminen yritys on kehittänyt seurantalaitteistoa, joka toteaa vain maalit. Tanskalaiset toivovat näin pääsevänsä suurempaan luotettavuuteen.

Älysirutekniikka ottaa ensi askeliaan, mutta suunta on selvä ja heijastaa tekniikan yleistä kehitystä. Sirut ja sensorit tulevat kaikkialle, ja esineet ja ihmiset muuttuvat tietoverkkojen silmuiksi (ks. Tietoverkko muistaa, halusit tai et, Tiede 2/2006, s. 20-24, ja Visio 2015: Olemme silmuja sensoriverkoissa, Tiede 9/2005, s. 30-31).


Värinätyynyillä vinkkejä lihaksille

Vielä villimpää on odotettavissa hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Ensin tekniikka seuraa pelaajaa etäältä mutta sitten alkaa myös kulkea hänen mukanaan. Taustalla on nouseva tieteenhaara haptiikka, joka tutkii viestin lähettämistä ja vastaanottamista kosketuksen avulla.

Haptiikan tutkija Hendrik-Jan van Veen hollantilaisesta tutkimuslaitoksesta TNO:sta, joka vastaa Suomen VTT:tä, on työtovereineen ideoinut opastavaa peliasua. Urheilijoiden vaatteisiin upotetaan sensoreita, joka mittaavat lihasten toimintaa. Tietokone käsittelee mittaustulokset ja antaa palautetta kosketuksen avulla. Pienet värähtelevät tyynyt kertovat urheilijalle, mitä lihaksia hänen pitäisi käyttää enemmän. Värinä nilkassa voi viestittää, että nyt vauhtia kinttuihin.

Toistaiseksi tekniikkaa ovat testanneet melojat laboratoriossa, mutta tutkijat suunnittelevat asuja myös jalkapallovalmennusta varten.

On helppo kuvitella, miten monipuolisia mahdollisuuksia haptiikka avaa jalkapallossa. Miksei värisijän voi upottaa vaikka pelihousuihin, jolloin haluttaessa saataisiin myös katsojien ja pelaajien välille uudenlaista viestintää. Kannustushuutojen lisäksi suosikkipelaajille voi tulevaisuudessa antaa hellän etäpotkun takapuoleen: Älkää nukkuko! Tsemppiä!

Kun haptiikkaan yhdistetään älykkäät sensoriverkot, syntyy jotain vielä mielikuvituksellisempaa. Joskus verkko pystyy laskemaan optimaalisia syöttöketjuja, ja haptinen värisijä viestittää, mihin suuntaan pitää potkaista. Silloin pelaajilla on jaloissaan todelliset taikakengät.


Video mullisti pelianalyysin

Älysirut ovat vasta tulossa, mutta jalkapallo on teknistynyt ja tieteellistynyt paljon aikaisemmin.

Valmennuksessa video otettiin käyttöön heti, kun kamerat kehittyivät tarpeeksi pieniksi, eli 1970- ja 1980-luvun vaihteessa. Sitä ennen valmentajat ja heidän apulaisensa olivat tarkkailleet peliä kentän laidalta ja tehneet muistiinpanoja kynällä ja paperilla.

Kun kameraan yhdistettiin tietokone, kuvamateriaalista pystyttiin jalostamaan kaikkea mahdollista tietoa kentän tapahtumista. Pelaajat ja valmentaja saattoivat nyt katsoa kuvaruudulta, mitä pelissä todella oli tapahtunut. Pallon ja pelaajien liikkeet, syötöt, laukaisut, haltuunotot ja muut tapahtumat voitiin kirjata tarkasti ja objektiivisesti. Syntyi uusi tieteenhaara, pelianalyysi.
Jalkapallon katsojia pidetään usein laiskureina, jotka rötköttävät sohvalla kuvaruudun edessä aivot sammutettuina. Kaikkein laiskimpia ja tyhmimpiä ovat luonnollisesti jalkapallon suurkuluttajat, fanit. Tuoreet tutkimukset kuitenkin osoittavat, etteivät stereotypiat vastaa todellisuutta. Jalkapallon katsominen on paljon värikkäämpi ilmiö kuin tavallisesti ajatellaan.

Liikuntasosiologi Harri Heinonen Jyväskylän yliopistosta tutki väitöskirjatyössään antropologian ja etnografian menetelmin suomalaisia Everton-faneja eli Englannin liigajoukkueen Evertonin kannattajia. Hän on itse Everton-fani ja pystyi siksi eläytymään faniyhteisön kulttuuriin paremmin kuin täysin ulkopuolinen tarkkailija.

Everton-fanien joukosta löytyi työtön, joka säästi päivärahasta matkarahat Englantiin päästäkseen seuraamaan ottelua joukkueensa kotistadionilla. Löytyi perheenisä, joka organisoi itselleen vapaata aikaa joka lauantai kello viiden ja seitsemän välille. Silloin hän linnoittautui "Everton-huoneeseen", puki Evertonin pelipaidan päälleen ja katsoi ottelua. Löytyi lopulta Osmo Tapio Everton Räihälä, jonka säveltämä jousikvartetto Ever-tone kantaesitettiin Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla vuonna 1994. Hänen kamarimusiikkiteoksensa Barlinnie Ninen, joka sekin oli Evertonin innoittama, Radion sinfoniaorkesteri kantaesitti huhtikuussa 2005.

Siis sellaisia sohvaperunoita. Fanius on selvästi muuta kuin korviketoimintaa: tarkoitus sinänsä. Samalla fanitoiminta auttaa hallitsemaan elämää. - Fanius jäsentää arkea, sanoo tohtori Heinonen.
Jo pelien seuraaminen tuntuu kaikessa, vaikkei jousikvartettoja säveltäisikään. Joukkueen tappio melkein lyö maahan: "koko maailma kaatui päälle: opiskelun paineet, huoli - - työpaikasta, - - kasvihuoneilmiö". Mutta sitten voitto korvaa kärsimykset monin verroin. Fani saa "kasapäin itseluottamusta seuraavan viikon vakioon ja - - arkisempiin askareisiin, kuten opiskeluun, työhön ja ihmissuhteisiin".

Pelaajan vointia voi valvoa yötä päivää

Mikä sitten on ollut pelianalyysin ja muun jalkapallotutkimuksen arvokkainta antia? Vastaus voi ensi alkuun tuntua yllättävältä.

- Yksilöllisyyden vahvistuminen on ollut tärkein kehitystrendi valmennuksessa ainakin jo 1990-luvulta asti, sanoo biomekaniikan dosentti, "jalkapalloprofessori" Pekka Luhtanen, joka työskentelee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa. Luhtanen on tutkinut Suomessa jalkapalloa ehkä syvällisemmin kuin kukaan muu ja on kansainvälisesti tunnettu pelianalyysin kehittäjä.

Miten niin yksilöllisyys? Jalkapalloahan esitellään malliesimerkkinä tiimityöstä. Tarkemmin katsottuna ristiriitaa ei kuitenkaan ole. Mitä taitavammin jokainen pelaaja hoitaa oman tehtävänsä, sitä hienompaan kokonaistulokseen päästään. Joukkue on sitä parempi, mitä onnistuneemmin osataan sijoittaa oikeat pelaajat oikeille paikoille.
Tekniikka on mahdollistanut entistä paljon yksilöllisemmän valmennuksen. Videolta valmentaja voi tutkia esimerkiksi askelten pituuksia ja tiheyksiä, hetkellisiä asentoja ja nivelten liikelaajuuksia.

Sykemittarilla, joka tuli samoihin aikoihin kuin video eli 1980-luvun alussa, pystytään seuraamaan kuormitusta ja voimavarojen palautumista vaikka vuorokauden läpi.

Mittausten ansiosta pelaaja saa valtavan määrän tietoa itsestään. Vähitellen hän oppii kuuntelemaan kehonsa signaaleja, jolloin laitteita tarvitaan vähemmän. Tekniikka osaltaan auttaa häntä kehittymään "24 tunnin pelaajaksi", jota myös lepo, palautuminen ja vapaa-aika auttavat pääsemään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Vahvoissa seuroissa, kuten Ajaxissa, valmennus on yksilöllistetty pitkälle. Eri ikäluokkia ja pelin osa-alueita varten on erikoistuneita valmentajiaan. Pelaajat harjoittelevat hyvinkin pienissä ryhmissä.
Pelaajat ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti erilaisia. Jotkut ovat perusluonteeltaan hyökkääviä, toiset puolustavia, kolmannet rakentavia. Tarkka tieto pelaajien yksilöllisistä ominaisuuksista auttaa sijoittamaan heidät sopivimmille pelipaikoille.


Suomi MM-otteluihin vuonna 2014?

Pelianalyysien tulokset ja muu tutkimustieto ovat välittyneet kentille paljolti valmentajille järjestetyn koulutuksen kautta. Tutkimus on myös tuottanut tuloksia.

Luhtanen on tehnyt vuodesta 1958 asti tilastoa suomalaisten joukkueiden menestyksestä virallisissa otteluissa. Vuonna 1990 hän ennusti, että jos kehitys jatkuu samaan suuntaan, Suomi on mukana MM-lopputurnauksessa vuonna 2014. Tähän asti pistemäärät ovat nousseet ennustetulla tavalla. Jos jalkapallon kehitystyötä jatketaan yhtä määrätietoisesti kuin tähän asti, on aivan mahdollista, että suomalaiset 2010-luvulla taistelevat huippusijoituksista.

Tämä tulos, jonka todistaa tarkka ja edustava tilastomateriaali monen kymmenen vuoden ajalta, on jäänyt vaille ansaitsemaansa arvostusta. Urheilussa suuri yleisö ja massamedia huomaavat vuosien ja vuosikymmenienkin työn vasta silloin, kun alkaa tulla voittoja arvokisoissa.
Jalkapallon rappiosta on puhuttu yhtä kauan kuin peliä on pelattu. Kriitikot sanovat, että peli-ilo on kadonnut kilpailun korostumisen myötä.

- Jalkapallon historia on murheellinen matka mielihyvästä velvollisuuteen, valittaa uruguaylainen journalisti, historioitsija ja jalkapallospesialisti Eduardo Galeano.

Jos kilpailu todella vie mehut jalkapallosta, niin lasten pelissä ilmiön pitäisi näkyä.

Jyväskylän yliopiston liikuntapsykologian dosentti Jarmo Liukkonen on tutkinut, miten 14-vuotiaat pojat viihtyvät jalkapalloharjoituksissa ja -peleissä. Hän on havainnut, että lapset jakautuvat kahteen ryhmään: itseensä suuntautuneisiin ja tehtävään suuntautuneisiin.

Itseensä suuntautunut lapsi vertaa itseään muihin. Hän on tyytyväinen voidessaan sanoa esimerkiksi "olen selvästi toisia parempi", "voitan toiset" tai "olen paras".

Tehtävään suuntautunut lapsi vertaa tulosta omiin saavutuksiinsa. Hän tuntee onnistuneensa voidessaan sanoa esimerkiksi "huomaan todella kehittyväni", "voitan vaikeudet" tai "teen kaiken parhaan kykyni mukaan".
Tehtävään suuntautuneet lapset, jotka kilpailivat ensisijaisesti itsensä kanssa, viihtyivät paremmin kuin itseensä suuntautuneet, joiden oli pakko olla parempia kuin muut nauttiakseen pelistä.
Jos lapset kokivat valmennuksen tehtävään suuntautuneeksi, he viihtyivät pelissä myös tuntiessaan, että ovat fyysisesti vähemmän kyvykkäitä kuin muut.

Lapset voidaan siis hyvällä omallatunnolla päästää pelaamaan jalkapalloa - tietyin edellytyksin. "Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tehtäväsuuntautuneen motivaatioilmaston luominen on tärkeää nuorten valmennustoiminnassa, mikäli lasten viihtyminen halutaan turvata", Liukkonen tiivistää väitöskirjassaan.
Joskus kielteinen tunne onkin hyväksi

Pelaajien fyysisen kunnon ja pelitekniikan lisäksi valmentajien pitää virittää heidän mieltään. Fyysisesti tasavahvojen ja älyllisesti yhtä taitavien joukkueiden ottelussa tuloksen ratkaisevat tunteet.

Liikuntatieteiden tohtori Pasi Syrjä Jyväskylän yliopistosta on tutkinut, miten huippujalkapalloilijan tunteet vaikuttavat hänen pelituloksiinsa. Tulokset rikkovat tavanomaisia myyttejä.

Olemme tottuneet pitämään itsestään selvänä, että urheilussa ja muuallakin myönteiset tunteet parantavat suoritusta ja kielteiset vahingoittavat. "Ajattele positiivisesti", neuvovat konsultitkin.

Tutkijat ajattelivat samalla tavoin aina 1990-luvulle saakka. Tunteiden tutkimus lähti liikkeelle sotilaspsykologiasta. Psykologit tutkivat toisen maailmansodan aikana sotilaan ahdistusta taistelukentällä. Ahdistusta totuttiin pitämään häiriönä ja yksinomaan kielteisenä tunteena.

Uudempi tutkimus on osoittanut, että myös kielteiset tunteet voivat olla hyödyllisiä ja myönteiset haitallisia. Kielteinen ja epämiellyttävä tunne on joskus tehokas ja stimuloiva. Myönteinen tunne voi olla myös lamaannuttava.


Joitakin auttaa jopa pelokkuus

Syrjän väitöskirjatutkimuksessa pelaajat kuvasivat tunteitaan useilla kymmenillä adjektiiveilla.

Tuskin on yllättävää, että "latautunut", "motivoitunut" tai "sähäkkä" tunne yhdistyi onnistumisen kokemukseen. Yhtä odotettavissa on, että jos on "väsynyt", "haluton" tai "veltto" olo, tuloksia syntyy huonosti.

Mielenkiintoista sen sijaan on, että löytyi positiivisia mutta haitallisia tunteita. Vahingollisia positiivisia tunteita pelaajat luonnehtivat useimmiten sanoilla "huoleton", "tyytyväinen" ja "tyyni".

Kielteisiä mutta hyödyllisiä tunteita kuvasivat esimerkiksi adjektiivit "jännittynyt", "tyytymätön" ja "hyökkäävä".
Mutta tässä ei ollut vielä kaikki. Hyödyllisten ja haitallisten tunteiden valikoima vaihteli pelaajasta pelaajaan. Esimerkiksi "huoleton" tunne vaikuttaa moniin pelaajiin haitallisesti mutta joihinkin myönteisesti. "Pelokas" tunne on useimmille haitaksi mutta joillekin hyödyksi.

Tieto omasta tunneprofiilista auttaa pelaajaa vahvistamaan juuri niitä tunteita, jotka auttavat häntä saavuttamaan parhaat tulokset. Näin valmentaja pystyy yksilöllistämään valmennusta myös tunnepuolella.


Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


1863 yksitoista englantilaista seuraa sopivat jalkapallon säännöistä.
1800-luvun loppupuoliskolla tasaisen pyöreä kumikalvo alkaa korvata epäsäännöllisen muotoisen sianrakon jalkapalloissa. Pallon lujittamiseksi uloin kerros ommellaan nahasta. Jalkapallokengät ovat nilkkapituisia ja nappulat metallisia.
1904 perustetaan kansainvälinen jalkapalloliitto.
1909 kenkien metallinappulat kielletään vaarallisina ja siirrytään nahkaisiin.
1920-luvulla kehitetään ruuvattavat, vaihdettavat nappulat.
1930 ensimmäiset MM-kisat järjestetään Uruguayssa.
1954 MM-kisat televisioidaan ensimmäisen kerran.
1960-luvulla siirrytään mataliin, ketteriin kenkiin. Ensimmäiset täysin synteettiset pallot kehitetään.
1970-luvulla palloja aletaan ommella kuusikulmioista; tällaisen rakenteen kehitti yhdysvaltalainen arkkitehti Richard Buckminster Fuller.
1980-luvulla synteettiset pallot syrjäyttävät nahkaiset kokonaan. Kenkiä parannellaan biomekaanisten mittausten turvin.
1990-luvulla palloihin aletaan lisätä polymeerivaahdoista valmistettu sisäkerros, joka nopeuttaa pomppua ja parantaa vesitiiviyttä.
1991 pelataan ensimmäinen MM-ottelu naisten jalkapallossa.
2000-luvulla uudet polymeerimateriaalit vahvistavat ja keventävät kenkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla