Yhä somemmat kotirobotit vartioivat taloa ja kohta myös kokkaavat, siivoavat ja ompelevat. Älykoti merkitsee myös muunneltavaa talotekniikkaa ja yksilöllistä rakentamista.



TEKSTI: Kalevi Rantanen



Yhä somemmat kotirobotit vartioivat taloa ja kohta myös kokkaavat, siivoavat ja ompelevat. Älykoti merkitsee myös muunneltavaa talotekniikkaa ja yksilöllistä rakentamista.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2005

Maron on kuin hyväntahtoinen avaruusolento vanhasta tieteisfilmistä. Fujitsun Maron on 32 sentin korkuinen. Suuret silmät - todellisuudessa kaksi digikameraa - ulkonevat robotin rungosta.

  tunkeutuu varas, Maron kuvaa hänet ja hälyttää turvapalvelun. Robotin ensimmäinen käyttäjä olikin Japanin suurin vartiointiyritys Secom.

Uusi tekniikka vahvistaa viktoriaanista koti-idylliä. Koti on meille yhä lämmin turvapaikka kylmässä ja kovassa maailmassa. Kotini on linnani, jota kohta puolustavat ja jossa palvelevat robotit.

Roboteista seuraa ja turvaa

Jos haluaa enemmän ihmistä kuin avaruusolentoa muistuttavan robotin, voi hankkia Mitsubishin Wakamarun. Metrin korkuinen Wakamaru on kuin iso nukke, ja turvapalvelujen lisäksi se tarjoaa seuraa. Wakamarulla on noin 10 000 sanan sanavarasto ja Internet-yhteys, joten se pystyy “keskustelemaan“ vaikka päivän uutisista.


Vielä seurallisempi on teollisuusjätti Futaban robotti Ifbot, joka osaa lörpötellä kymmenistätuhansista aiheista.

Jos eläimelliset robotit tuntuvat paremmilta, voi hankkia Sanyo Electricin ja Tmsuk-yhtiön luoman Banryu-robotin. Nimi tarkoittaa “vartioivaa dinosaurusta“. Banryu hälyttää nähdessään tunkeilijan tai vainutessaan savua.

Dinorobo on metrin mittainen, 80 sentin korkuinen ja 40 kilon painoinen jötkäle. Varas varmaan luulee joutuneensa Jurassic Park -elokuvaan ja juoksee karkuun jo robotin nähdessään.

Suomessa pyörii Rollo

Japanilaisten robottihulluus on levinnyt muuallekin. Satoja kehityshankkeita on käynnissä ympäri maailman, Suomessakin useita. Omaperäinen ja viehättävä ratkaisu on pyöreä robotti Rollo, jota on rakentanut Helsingin teknillisen korkeakoulun automaatiotekniikan laboratorio. Robotti on kolmikymmensenttinen, vähän koripalloa isompi pallo, joka liikkuu kierimällä, kun moottori siirtelee painoa sen sisällä.

Japanilaisten kollegojensa tavoin Rollo vahtii taloa ja toimii kotiapurina. Se muistuttaa asukasta, että on aika ottaa lääke, tai varoittaa, että liesi on jäänyt päälle. Omahoitaja voi tarkistaa robotin kameran kautta, onko asiakkaalla kaikki kunnossa.

Pallon voi nostaa pöydälle, jolloin robotin kautta on helpompi keskustella. Jos ei huvita seurustella, Rollon voi piilottaa kaappiin.

Pallorobotti on helppo kokea inhimilliseksi. Helsingin kaupungin Toimiva Koti -näyttelyssä tutkijat ovat esitelleet yleisölle sekä Rolloa että tavallisen näköistä, pyörillä kulkevaa robottia. Tyylipisteissä Rollo on voittanut ylivoimaisesti.

- Ihmisten mielestä Rollo on leikkisä ja empaattinen ja kutsuu kontaktiin, kertoo tutkija Panu Harmo automaatiotekniikan laboratoriosta.

Kotirobottien kilpailussa viehätysvoima ja seurustelutaidot ratkaisevat. Robottien kautta pystyy myös viestimään puhumalla ja kuvallisesti. Kotirobotit ovat oikeammin kännykän etäjatkeita ja tietokoneiden käyttöliittymiä kuin ihmisen jäljitelmiä.

Robokokki syntyy hitaasti

Robotit osaavat välittää tietoa ja viihdettä, mutta miten koneelta sujuu kokkaaminen ja siivoaminen?


Kokkirobotin tuloa on ennustettu jo vuosikymmeniä. Vuonna 1966 vuosikirja Mitä-Missä-Milloin kirjoitti, miten tehdään ruokaa vuonna 2000: “Viikon ruokalista ohjelmoidaan reikäkortille, ja ostokset pannaan automaattiseen varasto-syväjäädytyslaatikkoon. Oikeaan aikaan valmistaa keittiöautomaatti halutun ruoan, jonka mekaaniset kädet tarjoilevat ruokapöytään.“

Askeleen kohti ruoan-valmistuksen automatisointia on ottanut suomalainen Menumat, joka on kehittänyt kodin ateria-automaatin. Siinä yhdistyvät pakastin ja kiertoilmauuni. Automaatti ladataan esikypsennetyillä aterioilla, ja käyttäjä valitsee aterian, jonka laite valmistaa puolessa tunnissa. Pakastimeen voidaan ladata kahden viikon ateriat, jotka käyttäjä valitsee noin kuudestakymmenestä vaihtoehdosta.





Robotti auttaa harrastamaan

Harrastuksiinkin voi värvätä avuksi robotin. Esimerkiksi ompeluharrastuksen ja ompelukoneen kehitys kertoo hyvin, miten tekniikka lisää luomisen vapautta.


Jo nyt ompelukone on melkein tietokone. Internetistä voi imuroida kirjontakuvioita, jotka kone automaattisesti ompelee. Itse voi vaikka ottaa digikameralla kuvan perheen kissasta ja tehdä kuvasta muunnosohjelmalla ompeluohjelman. Kone kirjoo sitten kissan mihin halutaan, puseron rintamukseen tai seinätaulun kankaaseen.


Ompelurobotti on siten tullut askeleen lähemmäksi toteutumista. Ajatus tietenkin on vanha:


  “Palatessaan iltapäivällä odottaa häntä kotona aivan uusi puku täsmällisesti mitoitettuna ja juuri sitä kuosia, jota hän halusi tyttärensä ylle käytettäväksi viikonloppumatkalla.“


Koska ompelukoneet automatisoituvat vauhdilla ja koska mittoja on jo jonkin aikaa kyetty ottamaan automaattisesti lasersäteellä, voimme hyvin uskoa ompelurobotin tuloon.


Kohta meidän tarvitsee vain miettiä, mitä kuosia haluamme. Ja insinöörit saavat ruveta seuraavaksi ideoimaan pukeutumiskonsulttirobottia.


Toki olemme vielä kaukana robokokista, jolle voisi sanoa: “Hei robo, laitapas vaikka tatti-broileriwokkia thaimaalaiseen tapaan.“


Alkuvaiheessa tulee entistä älykkäämpiä keittiöautomaatteja, joille teollisuus tuottaa entistä maukkaampia valmisruokia ja puolivalmisteita. Tulevaisuudessa koko ruokaketju automatisoituu tavalla tai toisella.

“Tavaraliikenteen valtaosa siirretään tyhjiöputkiin, joissa tavara liikkuu standardikapseleissa“, ehdotti tekniikan tohtori Eero Paloheimo vuonna 1993 Tekniikan Maailmassa. “Jokainen tarvitsija voi kotoaan tilata tarvitsemansa tuotteet suoraan tehtaalta.“

  keittiöautomaatin varastoon. Käyttäjän tarvitsee vain miettiä, mitä haluaisi tänään syödä.

Siivousrobottikin kova haaste

Monet haluavat laittaa ruokaa itse, mutta siivoaminen kuuluu harvojen lempiharrastuksiin. Valitettavasti siivousrobotti on yhtä kaukana kuin robokokki.

  pystyvät keräämään lian lattialta ja matolta, mutta miten pyyhkiä pölystä perintöposliinit, jotka on hellävaraisesti aseteltu hyllylle?

Ei hätää, sanoo insinööri. Robottia odotellessa tehdään koko talosta niin älykäs, että paikat siivoavat itse itsensä. Malli löytyy luonnosta. Lootuksenkukan terälehteen lika ei tartu, koska siinä on hylkivä vahakerros. Epäpuhtaudet huuhtoutuvat pois sadeveden mukana.

  keraamisten ainesosien  ansiosta kestävät hyvin kulutusta.

Älykäs talotekniikka toimii jo

  parvekkeen ovea ei tarvitse turhaan avata.

Uusi sana talotekniikka tarkoittaa tuttuja asioita eli lämmitystä, valaistusta ja ilmastointia sekä nykyään myös tietoverkkoja ja turvatekniikkaa. Älykkääksi tekniikka muuttuu, kun laitteet pannaan tekemään yhteistyötä. Silloin saamme puhdasta ilmaa ja muuta mukavuutta entistä halvemmalla. Energiakustannukset pienenevät VTT:n laskel-mien mukaan 10-30 prosenttia.

Kotirobotti on julkkis, mutta talotekniikka on näkymätöntä. Emme kunnolla ole edes huomanneet, että maassa on lähtenyt käyntiin talotekniikan vallankumous. Suomalaiset yritykset Lämpötalo ja HomeSoft aloittivat vuoden 2004 syksyllä älytalojen sarjatuotannon.

  laitteita myös kännykällä tai tietokoneella.

Älyä myös rakentamiseen

Mitä järkeä on puhua älykodista, jos rakentamisesta puuttuu alkeellinen laadunvalvonta, tuhahtaa ihminen, joka on luullut hankkineensa unelmakodin ja saanut hometalon.

  muidenkin kuin miljonäärien ulottuville.

Älytaloyritys HomeSoftin talokonseptissa uutta on paitsi laitteiden yhteistoiminta myös massaräätälöinti. Yksilöllinen ohjausjärjestelmä kosteusantureineen suunnitellaan automaattisesti ilman kallista käsityötä.


Yksilöllinen valmistus massatuotannon tarkkuudella ja hinnalla tulee säännöksi koko talon rakentamisessa. Suomalainen Steelman kehittää teräsrunkoista pientaloa, joka kootaan tehdasvalmisteisista lohkoista. Talo räätälöidään yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja tarvittaessa rakennusta voi myöhemmin muunnella. Esimerkiksi väliseinät ovat siirrettävissä.

Yhtiö on rakentanut Taivassaloon Turun lähelle mallitalon. Ensin valmistettiin Turussa 28 lohkoa, jotka kuljetettiin paikalle ja asennettiin 30 teräspilarin päälle. Taloa ei siis oikeastaan rakenneta, vaan se kootaan kuin auto, jolloin päästään tehdastuotannon laatutasoon.

Talo voisi kasvattaa itsensä

Seuraavassa kehitysvaiheessa talon valmistavat robotit. Japanilaiset kehittivät jo 1990-luvulla robotteja, jotka tekevät betonitöitä ja kiinnittävät rungon pilareita ja palkkeja.

Kaukaisemmassa tulevaisuudessa talo kokoaa itse itsensä tai se kasvatetaan paikoilleen.

“Ehkä vielä joskus käsketään tietokonetta rakentamaan ohjeiden mukainen talo“, ennakoi kehitystä arkkitehti Trevor Harris Kauppalehdessä vuonna 2000. “Ehkä taloja tai kaupunkeja ei enää rakenneta vaan kasvatetaan kuin sieniä.“

Näyttääkö talo silloin satumetsän herkkutatilta? Tulevaisuuden muoti on arvaamaton, mutta yksi on varmaa: kodin pitää tuntua kodikkaalta. Heinolan asuntomessuilla kesällä 2004 yleisö äänesti kolmelle ensimmäiselle sijalle talot, jotka muistuttivat 1800-luvun kartanoita. Isoäidin äidin talo on se oikea talo.

Suomalainen, joka tulevaisuudessa rakentaa Kuuhun, voi hyvinkin teettää rakennusrobotilla älytalon synteettisistä hirsistä. Sitten maalarirobotti päällystää seinät virtuaalisella punamullalla. Lopuksi maansiirtorobotti kaivaa järven mökin viereen.

Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018