Cardiffin miehessä näkyivät taltanjäljetkin, mutta tämä ei häirinnyt 1800-luvun lopun kivi-ihmisbuumiaJulkaistu Tiede-lehdessä 8/2008

Lokakuussa 1869 William Newellin farmille New Yorkin Cardiffissa virtasi loputon joukko ihmisiä. Newell oli joitakin päiviä aikaisemmin pyytänyt apureita kaivamaan hänelle kaivon takapihalle, mutta nämä olivat löytäneet muutaman metrin syvyydestä kivettyneen miehen. "Fossiili" oli kolme metriä pitkä ja lepäsi toinen käsi vatsansa päällä.

Uutinen kiiri nopeasti lähiseudulle, ja tuhannet ihmiset saapuivat katsomaan ihmettä. Tulijoita riitti, vaikka Newell alkoi vaatia 50 sentin maksun. Samalla alkoi kiivas väittely siitä, mistä jättiläinen oli tullut. Monet pitivät sitä menneen ihmisrodun edustajana. Toiset taas ajattelivat, että joku varhainen jesuiitta oli veistänyt miehen kivestä tehdäkseen vaikutuksen intiaaneihin.

Kenellekään ei vielä tässä vaiheessa tullut mieleen, että kyseessä olisi sumutus. Cardiffin jättiläinen on jäänyt historiaan Yhdysvaltain kuuluisimpana arkeologisena huijauksena.


Taustalla raamatullinen kiista

1800-luku oli aikaa, jolloin partaisia naisia ja siamilaisia kaksosia esiteltiin kiertävissä sirkuksissa. Seikkailijat kirjoittivat kirjoja, joissa kerrottiin jättiläisten heimoista, pygmeistä ja ihmisiä syövistä lihansyöjäkasveista. Faktan ja fiktion välinen ero oli monille hämärä, ja monet uskoivat näihin tarinoihin. Cardiffin jättiläinen upposi siis otolliseen maaperään.

Cardiffin jättiläisen taustalta löytyy vähäpätöiseltä vaikuttava kiista. Tupakkatehtailija George Hull oli joutunut paikallisen metodistipapin kanssa sanasotaan siitä, onko Raamattua tulkittava kirjaimellisesti. Esimerkiksi nostettiin luomiskertomuksen kohta: "Siihen aikaan ja myöhemminkin oli maan päällä jättiläisiä, kun jumalien pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia. Juuri näitä olivat muinaisajan kuuluisat sankarit." Ateisti Hullin mielestä lause oli vertauskuvallinen, papin mielestä täyttä totta.

Hull päätti tehdä papin naurunalaiseksi. Hän matkusti Iowan Fort Dodgeen ja tilasi kolmimetrisen kipsipalkin. Hän selitti kipsinhakkaajille, että sitä tarvittiin Abraham Lincolnin näköispatsaaseen. Hull toimitti kipsin Chicagoon, missä saksalainen kivenhakkaaja muotoili sen ihmismäiseksi. Patsasta käsiteltiin erilaisilla hapoilla ja väreillä, jotta siitä saatiin vanhan näköinen.

Tuotos kuljetettiin junalla Hullin serkun William Newellin tilalle marraskuussa 1868. Jättiläinen makasi maan alla vuoden, kunnes Newell palkkasi miehet kaivamaan kaivoa.


Asiantuntijat tuomitsivat heti

Koska jättiläinen kiinnosti ihmisiä, ryhmä liikemiehiä osti sen Hullilta 37 500 dollarilla ja pani sen näytteille New Yorkiin. Kun patsas joutui kaupunkilaisyleisön arvioitavaksi, keskustelu sen aitoudesta kiihtyi.

Patsaan puolustajat osoittivat pohjaveden sen selkäpuolelle uurtamiin syvänteisiin, joiden muodostuminen olisi vaatinut paljon aikaa. Jättiläiseen tutustuneet arkeologit ja paleontologit sen sijaan tuomitsivat sen yksimielisesti huijaukseksi. Paleontologi Othniel C. Marsh huomautti sarkastisesti, että taltan jäljet olivat monin paikoin näkyvillä.

Kun jättiläinen joutui julkisen kritiikin kohteeksi, Hull tunnusti huijauksen. Tämä ei kuitenkaan vaimentanut innostusta, vaan katsojien jonot vain kasvoivat.

Kiinnostus oli niin suurta, että sirkusjohtaja P.T. Barnum tarjoutui ostamaan tai vuokraamaan patsaan. Kun liikemiesryhmä kieltäytyi tarjouksesta, Barnum teetti kopion ja väitti sitä aidoksi. Siitä tuli yhtä suosittu kuin alkuperäisestä - ja ne kumpikin todettiin väärennöksiksi oikeudessa vuonna 1870.


Kivi-ihmiset yllättävän suosittuja

Yhdysvallat oli 1800-luvun lopulla oikea kivettyneiden ihmisten luvattu maa, ja niitä putkahteli Cardiffin tapauksen jälkeen sieltä ja täältä. Jo vuonna 1876 Coloradon Beulahista kaivettiin esiin kivettynyt mies, joka sai nimekseen Solid Muldoon. Sitä esiteltiin sirkuksessa "puuttuvana lenkkinä ihmisen ja apinan välillä", ja sanomalehdet kirjoittivat, että "sen aitoudesta ei ole epäilystäkään". Asialla oli kuitenkin jälleen George Hull, joka oli tällä kertaa panostanut patsaan uskottavuuteen: se oli tehty laastista, kivipölystä, savesta, kipsistä, murskatuista luista, verestä ja lihasta.

Heti seuraavana vuonna erään hotellin laajennustyömaalta löytyi uusi kivettynyt mies. Sen oli järjestänyt maan alle hotellin johtaja, joka halusi saada ilmaista mainosta.Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5208
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti