Tähtäät. Puristat liipaisinta. Laukaus ei kajahda eikä ase potkaise, mutta tietokoneen näytölle ilmestyy tieto laukauksesi onnistumisesta.

Tekniikka-palsta

Teksti: Kalevi Rantanen

Tähtäät. Puristat liipaisinta. Laukaus ei kajahda eikä ase potkaise, mutta tietokoneen näytölle ilmestyy tieto laukauksesi onnistumisesta.

Luoditon ammunta on yleistä niin ampumaharrastajien parissa kuin armeijan harjoituksissa. Nyt se on tullut myös kilpa-areenoille: nykyaikaisen viisiottelun ammunnassa käytetään meneillään olevista Lontoon olympialaisista alkaen valopistoolia.

Ampumisen ilman luoteja mahdollistaa optoelektroniikan kehitys. Harva tietää, että suomalaiset ovat olleet siinäkin uranuurtajia. Oululainen Noptel Oy toi ensimmäisenä maailmassa ammuntamarkkinoille optiset harjoittelulaitteet, jo 1980-luvulla. Nyt tosin uranuurtajan omistavat belgialaiset, sillä Noptel siirtyi kesäkuussa asetehdas FN Herstalille.

Ledi tarjoaa vaikeutta

Ensin luodittomat aseet käyttivät laseria, nykyisissä laitteissa infrapunaledi lähettää säteen. Maalina toimii yksinkertainen heijastin.

– Säde on infrapunakeila, joka maallikosta voi tuntua epätarkemmalta kuin kapea lasersäde, mutta todellisuudessa se on erittäin tarkka. Elektroniikka rakentaa osumasta kuvan niin, että tiedetään myös, miten hyvin ampuja on tähdännyt, kertoo Noptelin tekninen johtaja Markku Koskinen.

Harjoittelulaitteella voidaan myös säätää ja pitää haluttu vaikeusaste. Urheiluampuja ampuu tavallisesti kymmenen metrin päähän, mutta jos hän kävelee lähemmäksi, simulaattori säilyttää vaikeusasteen.

Uusimmat laitteet pystyvät simuloimaan muuntuvia oloja. Niillä voidaan harjoitella ampumista nopeasti vaihtuviin, eri etäisyyksillä sijaitseviin maaleihin. Ero voi olla kolmesta kolmeensataan metriin, Koskinen kertoo.

Täydentää, ei korvaa

Puolustusvoimat on hankkinut monenlaisia harjoittelulaitteita ja simulaattoreita eri valmistajilta. Noptelin lisäksi se käyttää muun muassa toisen kotimaisen valmistajan, Suomen Biathlon Oy:n Eko-Aimsin ammuntajärjestelmiä. Käytössä on myös ruotsalaisia, uusiseelantilaisia ja amerikkalaisia simulaattorijärjestelmiä.

– Laitteen tekninen kehittyneisyys ei yksin riitä, laitteen on myös sovelluttava haluttuun käyttötarkoitukseen, huomauttaa majuri Jyri Hollmén Maavoimien esikunnasta.

Ja tarpeita puolustusvoimilla on monenlaisia.

Jokaisessa varuskunnassa simulaattoreiden avulla harjoitellaan käsiaseilla ampumista. Silloin harjoittelujärjestelmä antaa tarkan tiedon ampujan toiminnasta.

Yhdellä kiväärin piippu on voinut vaellella edestakaisin ja kymppilaukaus ollutkin vain onnekas sattuma. Toinen on voinut saada osumat kasaan, mutta kaikki ohi maalin, jolloin tarvitsee vain säätää tähtäintä. Harjoittelujärjestelmä kertoo paljon enemmän kuin reikä maalitaulussa.

Raskaille aseille, kuten panssarintorjunta- ja panssarivaunuaseille on omat optoelektroniset simulaattorinsa. Ne alentavat kustannuksia ja parantavat tuloksia.

– Raskasasejärjestelmien koulutuksessa voidaan simulaattorilla lisätä huomattavasti toistoja. Yksi panssarivaunun laukaus maksaa muutaman tuhat euroa, joten niitä ei voida ampua satoja koulutuksessa. Simulaattoreilla yksittäinen laukaus ei juuri nosta kustannuksia, kertoo Hollmén.

Optoelektroninen harjoittelu täydentää, mutta ei korvaa kovapanosammuntoja. Sotilaiden on totuttava käsittelemään oikeita patruunoita, joita jotkut saattavat aluksi arastella.

Todistetusti tehoa

Ampuminen valonsäteellä harjaannuttaa toimimaan tilanteessa, jossa voidaan joutua ampumaan oikeasti. Harjoittelu ja simulointi optoelektronisilla laitteilla opettavat tekemään oikeita päätöksiä ja minimoimaan väkivallan käyttöä.

Psykologi Evelyn-Rose Saus Bergenin yliopistosta on tehnyt väitöskirjatutkimuksen simulaattorien tehokkuudesta Norjan poliisikorkeakoulussa. Saus havaitsi tutkimuksessaan, että todellisuutta pitkälle jäljittelevä simulaattori auttaa erityisesti silloin, kun harjoitellaan toimimista erittäin stressaavissa tilanteissa.

Tärkeä oli myös havainto, että kiperässä paikassa tarvittava tilannetietoisuus riippuu pitkälle ampujan persoonallisuudesta. Ulospäin suuntautuneet, järjestelmällisesti toimivat ja emotionaalisesti tasapainoiset ihmiset menestyivät parhaiten.

Yksi simulaattorin eduista voikin olla mahdollisuus ainakin osittain testata, ketkä voi päästää käyttämään tuliaseita, ja ketkä taas on pidettävä kaukana kovista panoksista.

Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25796
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.