Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Muikkuakin sopii pyytää. Sen makua mainostaa jo nimi.

Suomalaiset ovat aina viihtyneet järvimaisemissa ja kalastelleet ahkerasti. Suomalais-ugrilaisille esi-isillemme kalastus on ollut elinehto. Ei siis ole ihme, että sanat kala ja uida ovat ikivanhaa perua. Samaan joukkoon kuuluva pato on alkuaan viitannut kalapatoon eli rakennelmaan, jonka avulla kaloja on ohjattu pyydykseen. Vanhaa perintösanastoa ovat myös onki sekä verbi kokea, joka vieläkin voi tarkoittaa pyydysten tarkastamista.

Ikivanhoja kalannimiä ei ole säilynyt kovin paljon. Särki ja säyne näyttävät varmoilta tapauksilta. Vanha on ilmeisesti myös säkiä, joka on tarkoittanut madetta tai monnia. Alkuperältään epäselviä kalannimiä ovat esimerkiksi ahven, kiiski, lahna, nieriä, sampi ja taimen.

Itämeren alueella asuessaan suomalaisten esi-isät ovat lainanneet kalastussanoja sekä balttilaisilta että germaanisilta naapureiltaan. Balttilaisperäisiä kalannimiä ovat ankerias, lohi ja seipi, germaanisia esimerkiksi kuha, siika ja turska. Nuorempaa germaanista lainasanastoa edustavat monni, ruutana ja silli. Ruotsista on saatu karppi, silakka, simppu, sorva, suutari ja vimpa. Hauki-sanaa on arveltu hyvin vanhaksi slaavilaiseksi lainaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Germaaninaapureilta lainattuja kalastustermejä ovat esimerkiksi lippo, merta, nuotta, rysä, siima ja verkko. Samalta suunnalta on saatu verkkokudokseen viittaava havas, pientä nuottaa merkitsevä vata sekä kalastuksen apuvälineeseen viittaava porkka. Porkka on kiekkopäinen sauva, jolla on polskutettu vettä ja peloteltu kaloja pyydykseen. Germaanisperäinen tainio, joka tarkoittaa lohipatoon asetettavaa suppilomaista mertaa, on nykysuomalaisille tuttu esimerkiksi Tainionkosken nimestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutamia nimiä on muodostettu entisen sanaston pohjalta. Harjus on johdettu harja-sanasta. Nimi viittaa huomattavan komeaan selkäevään. Vastaavalla perusteella on muodostettu sulka-sanasta sulkava. Kampela on johdos veiviä tai sirppiä merkitsevästä kampi-sanasta. Muikku on samaa juurta kuin mahtavaan makuelämykseen viittaava muikea. Muikku on ainoa kala, jonka nimi kertoo hyvästä mausta. Kannattaa kokeilla!

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla