Pyhällä sodalla on jumalallinen oikeutus, ja taivaalliset joukot tukevat sen johtajaa hänen käydessään paholaismaista vihollista vastaan. Assurbanipal, Assyrian kuningas, lähti sotaan yli 2 600 vuotta sitten. Hänen perustelunsa ovat viime vuosien uutisista tutut.
tukevat sen johtajaa hänen käydessään paholaismaista vihollista
vastaan. Assurbanipal, Assyrian kuningas, lähti sotaan yli 2 600 vuotta sitten.
Hänen perustelunsa ovat viime vuosien uutisista tutut.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004


"Uskomme, että Amerikan tuhoaminen on mahdollista Jumalan avulla, ja jos Jumala suo, se on meille vielä helpompaa kuin Neuvostoliiton lyöminen. - - Britit hyökkäsivät Afganistaniin ennen kuin Osama bin Laden oli täällä, venäläiset tulivat ennen minua, ja nyt amerikkalaiset ovat täällä. Rukoilemme, että Jumala tuhoaisi heidät kuten aiemmin heidän liittolaisensa. Pyydämme Jumalalta voimaa tuhota heidät niin kuin tuhosimme heidän edeltäjänsä. - - Vannon, että jokainen, joka seuraa Bushia hänen aikeissaan, on luopunut islamista ja profeetan sanasta. - - Ne, jotka seuraavat Bushia hänen ristiretkellään muslimeja vastaan, ovat kieltäneet Jumalan. - - Kehotan muslimeja uskomaan Jumalan voittoon ja jihadiin maailman uskottomia vastaan. Juutalaisten ja amerikkalaisten tappaminen on suurimpia velvollisuuksiamme."


Näin perusteli Osama bin Laden hyökkäykset amerikkalaisia vastaan qatarilaisen Al-Jazeera-televisioyhtiön levittämissä nauhoituksissa lokakuussa 2001. Hän tulkitsee islamilaista jihad-käsitettä sen väkivaltaisimmassa muodossa: pyhä sota on islamin sotaa amerikkalaisten johtamaa juutalaisten ja kristittyjen ristiretkeä vastaan.
Osama bin Laden on epäilemättä ääri-ilmiö islamin sisällä, eikä hänen käsityksensä pyhästä sodasta ole muslimimaailmassa yleisesti hyväksytty. Sotaisaan jihad-propagandaan turvautui kuitenkin jo Saddam Hussein Persianlahden sodan aikaan. Vaikka Saddamin poliittinen ideologia oli uskonnotonta arabisosialismia, Jumalan asialle asettuminen antoi hänellekin puhtia amerikkalaisvastaiseen propagandaan.Ristiretkistä tähän päivään myös Euroopassa on vihollista vastaan taisteltu Jumalan nimissä. Suomestakin lähdettiin vielä muutama vuosikymmen sitten pirua ja ryssää vastaan; Martti Lutherin taisteluvirren "vanhalla vainoojalla" oli konkreettinen vastine idässä.


Tämän hetken vaikutusvaltaisin uskonnollisen sotaretoriikan viljelijä on epäilemättä Yhdysvaltain presidentti George W. Bush. Ryhtyessään presidenttiehdokkaaksi hän sanoi kuulleensa Jumalan kutsun ja vakuuttuneensa siitä, että Jumala tahtoo hänen pyrkivän presidentiksi.


Bushin vakaumuksen mukaan ristiretki terrorismia vastaan on "hyvän monumentaalinen taistelu pahaa vastaan", jonka hyvä tulee voittamaan. Jumala on valinnut Amerikan vapauttamaan maailman, suojelemaan hyvää ja rankaisemaan pahaa, joka ruumiillistuu "pahan akselin" palveluksessa olevissa terroristeissa. He ovat Bushin mielestä pahoja ihmisiä, joilla ei ole omaatuntoa ja joiden kanssa ei voi neuvotella. "Vapaus ja pelko, oikeus ja julmuus ovat aina olleet sodassa keskenään, ja me tiedämme, ettei Jumala ole puolueeton niiden välillä."


Bushin vakaumuksen takana on - paitsi uskonnolliseen oikeistoon kuuluva puheenkirjoittajakaarti - omakohtainen hengellinen herätys. Bushin väitetään lukevan Raamattua päivittäin, ja Valkoisessa talossa kokoontuu raamattupiiri kahdesti viikossa. Taustalla on jo Abraham Lincolnista alkunsa saanut perinne etsiä politiikanteon periaatteita Raamatusta. Amerikkalaisessa politiikassa on alusta alkaen vaikuttanut voimakas, kalvinistista perua oleva usko sallimukseen, joka johdattaa historian kulkua ja jonka päämääriä kansakunnan johtajat toteuttavat.


Hyvän ja pahan taistelun raamatullinen malli on Ilmestyskirjassa. Apokalyptinen ilmestyskirjallisuus, joka kukoisti sekä juutalaisuuden että varhaisen kristinuskon piirissä, kuvaa voimallisesti "viimeistä taistoa", jossa paha tuhotaan lopullisesti ja Jumalan iankaikkinen valta astuu voimaan. Pyhän sodan ajatus on kuitenkin jo vanhempaa perua.Vanhan testamentin pyhässä sodassa Israel, Jahven kansa, taistelee vääriä jumalia palvelevia vihollisia vastaan. Sodan pyhyys ilmenee siten, että sotilaat erotettiin eli pyhitettiin tehtäväänsä. Myös aseet pyhitettiin. Sotaleirin tuli olla rituaalisesti puhdas, ja esimerkiksi sukupuolielämä oli kiellettyä. Taistelun edellä oli tärkeää uhrata Jumalalle ja saada häneltä vahvistus sotaanlähdölle. Kun oli saatu vastaus "Jahve on antanut vihollisen sinun käsiisi", Jumala itse lähti johtamaan joukkoja, joiden vahvuudella ei ollut väliä.


Koska sodat olivat Jumalan sotia ja viholliset Jumalan vihollisia, Israelin ei tullut pelätä vaan uskoa Jumalan voimaan. Kun Jumala saattoi viholliset kauhun valtaan, israelilaiset saivat voiton. Sotasaalis oli Jumalalle pyhitettyä, hänelle kuuluivat niin surmatut eläimet ja ihmiset kuin saaliiksi otettu tavara. Käsky "Majoillesi, Israel!" päätti sodan, ja kukin palasi viikunapuunsa alle.


Tällaisena sotaa on tuskin koskaan pantu täytäntöön. Vanhan testamentin tekstit on kirjoitettu vuosisatoja myöhemmin kuin tapahtumat, joista ne kertovat, ja pyhä sota on kirjoittajien luoma ideaalikuva.


Vanhan testamentin kirjoittajat eivät keksineet pyhää sotaa omasta päästään vaan toistivat kaikkialla muinaisessa Lähi-idässä yleistä ideologiaa. Niin aramealaisten kuin moabilaistenkin käymät sodat olivat heidän jumaliensa sotia. Erittäin laajasti pyhän sodan ideologiaa ilmentävät mesopotamialaiset nuolenpäätekstit, erityisesti kuninkaiden piirtokirjoitukset, profetiat, oraakkelikysymykset ja kuninkaallinen runous.Assurbanipalin piirtokirjoituksessa, joka tarjoaa hämmästyttäviä vertailukohtia sekä Vanhan testamentin että nykyajan sotaretoriikkaan.


Teumman-niminen vallantavoittelija onnistui kaappaamaan valtaistuimen.anin uho ei jäänyt suunpieksännäksi, hän aloitti sotatoimet. Assurbanipal kertoo olleensa tuolloin Arbelan kaupungissa (nyk. Arbil) palvomassa jumalatar Isˇtaria:


"Silloin minulle kerrottiin, että elamilaiset olivat nousseet aseisiin vastoin jumalten tahtoa." Teummanin röyhkeän puheen vuoksi lähestyin korkeinta Isˇtaria, asetuin hänen eteensä ja polvistuin hänen jalkojensa juureen. Kyyneleitä vuodattaen rukoilin hänen jumaluuttaan: ’Arbelan valtiatar! Minä olen Assurbanipal, Assyrian kuningas, sinun kättesi luomus. Minut isäsi Assur tahtoi kuninkaaksi, minut hän nimeltä kutsui uudistamaan temppeleitä, huolehtimaan jumalien palveluksesta, suojelemaan heidän salaista tietoaan ja ilahduttamaan heitä. Minä käyn säännöllisesti temppeleissäsi, saavun aina palvelemaan sinua ja pidän huolta rituaaleistasi.


Teumman, Elamin kuningas, joka ei kunnioita jumalia, on nyt koonnut kaikki joukkonsa taistelemaan minun joukkojani vastaan. - - Sinä olet jumalista sotaisin! Ravista hänet kuin taakka harteiltasi sodan melskeessä, nostata häntä vastaan tuhoisa myrskytuuli!’"
Assurbanipalin mukaan Teumman on ryhtynyt sotatoimiin omasta aloitteestaan, ilman Assyrian provokaatiota. Assurbanipal kuvaa, miten hänen harras palvontansa keskeytyi, kun hän sai tiedon hyökkäyksestä, ja kuinka syvästi tämä häntä järkytti. Erityisesti hän korostaa, että Elamin paholaismainen kuningas Teumman on jumalaton. Vallananastaja ei kunnioita jumalia eikä niin muodoin myöskään Assyrian kuninkaan ylivaltaa.


Sotaa ei saanut aloittaa ilman jumalien lupaa, ja Assurbanipal saakin rukoukseensa vastauksen: Jumalatar Isˇtar ilmestyy yöllä enneunien näkijälle täydessä sotisovassa:


"Hänen vasemmalla ja oikealla kyljellään riippui aseita, ja hän piti jousta kädessään. Hän oli vetänyt esiin terävän miekan, taisteluun valmiin. - - Istar, jumalista korkein, kutsui sinua ja antoi sinulle käskyn: ’Sinä olet valmis sotaan, ja minä olen valmis toteuttamaan aikeeni!’"
Sodan loppuratkaisulla oli huomattava poliittinen merkitys. Assurbanipal palautti valtaan elamilaisprinssit, jotka oli koulutettu kuuliaisiksi Assyrian kuninkaalle. Elam pilkottiin poliittisesti vaarattomaksi, eikä siitä enää ollut Assyrian haastajaksi.


Assurbanipalin piirtokirjoituksen uskonnollista paatosta ja julmuutta on pidetty tyypillisenä assyrialaisille, jotka yleisen mielikuvan mukaan olivat "raakaa sotilaskansaa". Assyria oli aikoinaan ylivoimainen sotilasmahti, jolla oli muita paremmat edellytykset pyhän sodan toteuttamiseen ja ideologian hiomiseen. Tämä vaikutti myös assyrialaisten jälkimaineeseen, vaikka pyhän sodan idea on koko muinaisen Lähi-idän yhteistä kulttuuriperintöä.


Assyria, Raamattu, islam ja kristinusko ovat historiallisesti samaa sukua. George W. Bushin ja Osama bin Ladenin sotaretoriikalla on yhteiset juuret ja samantapainen motivaatio. Sodan jumalallinen oikeutus ja sen johtajan ylhäältä saama kutsu, neuvon kysyminen jumalallisista lähteistä ja vihollisen demoninen pahuus ovat retoriikan ikimuistoisia elementtejä, jotka löydämme eri ajoilta, eri paikoista ja eri uskontojen piiristä.


Tärkeä jatkokysymys on, mikä nykyään saa pyhän sodan ideologit liikkeelle, millaiseen jumalakuvaan ideologia perustuu ja kuka siihen turvautuu. Vanhassa testamentissa pysyvän rauhan näyt voittavat lopulta aseiden kalistelun. Pyhän sodan ideologialle on juutalais-kristillisessä ja islamilaisessa perinteessä runsaasti vastavoimia ja vaihtoehtoja. Milloin on niiden aika, ja kuka antaa niille äänen?


Martti Nissinen on Helsingin yliopiston Raamatun ja muinaisitämaisen kirjallisuuden professori.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018