Pelkällä aurinkoenergialla lentävä Solar Impulse 2 -kone surraa Abu Dhabin yllä. Kone lähtee sieltä pian lentämään maailman ympäri. Kuva: Solar Impulse
Pelkällä aurinkoenergialla lentävä Solar Impulse 2 -kone surraa Abu Dhabin yllä. Kone lähtee sieltä pian lentämään maailman ympäri. Kuva: Solar Impulse

Pelkällä aurinkovoimalla kulkeva lentokone on keveyden ja energiatehokkuuden huipputekniikkaa. Lentäjät valmistautuvat jo kiertämään sillä maapallon. Toimittajamme tapasi sveitsiläiset puhtaan ilmailun pioneerit.

Teksti: Mikko Puttonen

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2012 

Sanat pioneering spirit, pioneerihenki, toistuvat useasti sveitsiläisen toiminnanmiehen ja psykiatrin Bertrand Piccardin puheessa. Sanoja ryydittää kuulas ja rävähtämätön katse. Se sopii paremmin kuin hyvin terapeutille, joka käyttää istunnoissaan apuna hypnoosia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katseessa kiiltää myös visionäärin palo. Piccard keksi kymmenen vuotta sitten ajatuksen lentää aurinkovoimalla maapallon ympäri. Hän kokosi kumppanit ja rahoittajat mukaan Solar Impulse -nimellä kulkevaan hankkeeseen ja tällä tietoa toteuttaakin aatteensa parin vuoden päästä. Ilmataivalta kertyy 40 000 kilometriä vajaan sadan kilometrin tuntivauhdilla, ja hänen kanssaan etappeja lentää yhtiökumppani André Borschberg. Aiemmin kukaan ei ole tehnyt kierrosta pelkän auringon varassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvää harjoitusta ekstreemiin matkantekoon Piccard on taatusti saanut. Vuonna 1999 hän purjehti ilmapallolla brittitoverinsa kanssa maapallon ympäri yhtä kyytiä ensi kertaa maailmassa. Kaksikko taittoi matkan 20 päivässä.

Suku kaiketi velvoittaa näihin urotekoihin. Isä Jacques Piccard laskeutui kumppaneineen ennen ketään muuta valtamerten syvimpään kohtaan Mariaanien hautaan, samaan pimeyteen, jonne Titanic-elokuvastaan tunnettu elokuvaohjaaja James Cameron  sukelsi viime keväänä. Isän sukellus tapahtui vuonna 1960. 30 vuotta aikaisemmin isoisä Auguste Piccard puolestaan suunnisti ylöspäin. Hän kapusi vetyilmapallolla yläilmakehään, kuinkas muuten kuin ensimmäisenä maailmassa.

Yön yli on jo päästy

Ensimmäisen maailmanennätyksen sveitsiläisen aurinkokoneen prototyypillä HB-SIA:lla sai kuitenkin tehdä André Borschberg. Tehtävä lankesi luonnostaan, sillä hän on paitsi lentokonetekniikkaa ymmärtävä koneinsinööri myös ammattilentäjä. Siksi hän oli ohjaimissa, kun kone kaksi vuotta sitten heinäkuussa teki ratkaisevan kokeen, jossa sen piti pystyä lentämään ensin kokonainen päivä ja sitten vielä yli yön. Tästä eivät muut aurinkokoneet ole suoriutuneet.

Lento meni putkeen. Kone pysytteli ilmassa yli 26 tuntia. Kun rankasti univelkainen Borschberg laskeutui takaisin maankamaralle, akuissa oli jäljellä virtaa 54 prosenttia koko kapasiteetista. Siipiä peittävät aurinkokennot olivat alkaneet jo kerätä aamuauringon valoa ja ladata akkuja. Kone olisi siis voinut hyvin jatkaa lentoaan, vain pilotin rajat tulivat vastaan.

– Tuntuu kuin olisin kadottanut lihakseni, leveästi hymyilevä Borschberg totesi kavutessaan ulos ohjaamosta lentoa seuranneessa dokumenttielokuvassa.

Ruumiin kolotukset on helppo kuvitella. Pilotille ei ole jätetty lainkaan tilaa liikutella itseään istuimella. Koneesta puuttuu myös tavallisista koneista tuttu automaattiohjaus, joka antaisi mahdollisuuden levähtää hetkeksi. Keholle urakka on sama kuin matkaisi turistiluokassa Helsingistä New Yorkiin ja takaisin ja vielä kerran New Yorkiin pysähtymättä, nukkumatta ja jaloittelematta käytävällä.

Lämpötila aurinkokoneen ohjaamossa vaihtelee –20 asteesta +20 asteeseen. Kun kone kohoaa korkeimmillaan 9 000 metriin, ulkona on hyytävät 40 astetta pakkasta. Akkujen sähköä ei kuitenkaan tuhlata pilotin pitämiseen lämpimänä, sillä niiden tehtävä on pyörittää moottoreita. Supereristys torjuu pahimman kylmyyden ohjaamon ulkopuolelle.

Skootterin vauhtia taivaalla

Aurinkokoneen taika ei ole kovaäänisessä vauhtihurjastelussa. Koneen neljä potkuria puskevat sitä eteenpäin keskimäärin 70 kilometrin tuntinopeudella. Lentokorkeuksissa tuuletkin puhaltavat usein kovempaa, ja vastatuulessa kone voi itse asiassa kulkea takaperin.

– Se on hyvin outoa. Olet menevinäsi eteenpäin, mutta gps näyttää koneen menevän taaksepäin, Borschberg kertoo lentokoneen kotihangaarissa Sveitsin Payernessa.

Hyvällä säällä kone surraa sulavasti, mutta ilmanpyörteissä hallinta vaatii paljon huomiota ja ponnistelua.

– Lentäjät haluavat aina lentää älyttömillä laitteilla, mutta tämä on hulluin kaikista. Ehkä Wrightin veljesten lentokone oli vielä älyttömämpi. Se oli ensimmäinen lentokone. Meidän koneemme on ensimmäinen, joka kulkee ilman polttoainetta päivällä ja yöllä, melkein jatkuvasti, Piccard sanoo.

Viime kesänä Borschberg ja Piccard kävivät koneellaan Marokossa asti. Nyt valtavaa lennokkia muistuttava kone lepää hallissaan sotilaslentokentän ja suuren maissipellon kupeessa. Ylipitkine siipineen kone tuo mieleen toisen taitavan liitelijän, albatrossin. Solar Impulse -hankkeen sisäpiiriläiset kutsuvatkin sitä lempinimellä Lintu.

Siipiväli jetiltä, paino pikkuautolta

Omavaraiselta aurinkokoneelta vaaditaan huippuunsa vietyä energiatehokkuutta ja keveyttä samalla kun sen pitää kestää rasitusta kuin tavallinen lentokone. Koneen siipiväli on yhtä pitkä kuin matkustajakoneella, mutta se painaa vain 1 600 kiloa eli saman verran kuin tavallinen henkilöauto. Kaikkein raskaimmat osat, akut, kattavat neljänneksen koko painosta. Niitä ilman ei pärjää, mutta niistä kuten kaikesta muustakin on nipistetty pois joka ainoa turha gramma.

Pitkät siivet tarvitaan paitsi lento-ominaisuuksien parantamiseksi myös sen vuoksi, että mukaan saadaan maksimimäärä aurinkokennoja. Niitä on siipien ja perävakaimen päällä lähes 12 000. Koneen neljä moottoria pyörivät keskimäärin kahdeksan hevosvoiman eli kuuden kilowatin teholla. Koko arsenaalilla on yhtä paljon voimia kuin skootterilla ja hieman vähemmän kuin Wrightin veljesten ensimmäisellä polttomoottorikoneella vuonna 1903.

Aurinkolentokone on myös tuotekehittelyhanke, johon yhteistyöyritysten kymmenet insinöörit kehittävät monenlaista ultrakevyttä, ultraohutta ja ultraeristävää mutta kuitenkin kestävää. Koneen rakenteissa ja päällysteissä käytetään aivan liian raskaiden metallien sijasta uusia teknomateriaaleja, kuten hiilikuitu-, polykarbonaatti- ja polyuretaanivalmisteita. Ne kaikki tuntuvat kokoonsa nähden hullunkurisen kevyiltä. 

Uusi ja isompi jo rakenteilla

Tuotekehittelyponnistukset kohdistuvat nyt uuteen, tekeillä olevaan koneeseen, jolla Piccard ja Borschberg aikovat lentää maailman ympäri. HB-SIB-konetta rakennetaan paraikaa Dübendorfissa Sveitsissä. Siitä tulee isompi kuin edeltäjästään. Kärkiväli kasvaa kahdeksan metriä, ja siiville mahtuu aurinkokennoja puolet enemmän. Pidentämisen mahdollistavat uudenlaiset hiilinanoputket, joilla pystytään vahvistamaan ja samalla keventämään siipien hiilikuiturakenteita.

Uuden koneen sähkömoottorit hyödyntävät sähkön aiempaa tehokkaammin. Insinöörit ovat myös parantaneet akkujen kapasiteettia 20–30 prosenttia. Skootterivauhdista ei kuitenkaan voi paljon nopeuttaa, sillä se vaatisi ihan uudenlaisia paukkuja. Nopeuden tuplaamiseksi energiaa pitäisi Borschbergin mukaan saada kahdeksan kertaa enemmän.

Paranneltu kone on vanhaa painavampi mutta kokoonsa nähden kevyempi. Ohjaamostakin tulee suurempi, jotta pilotti saisi mukavammat oltavat vuorokausia kestäville lento-osuuksille.

– Ohjaamoon tarvitaan uutta tekniikkaa, koska se olisi aivan liian painava, jos siinä käyttäisi nykyistä. Nyt meillä on turistiluokan paikka, uuteen saamme jos ei ensimmäisen niin ainakin hyvän bisnesluokan paikan, Borschberg muotoilee.

Ohjaamon kuoren ikkunoineen suunnittelevat Bayer MaterialSciencen insinöörit. Lentäjiä tulee suojaamaan hyiseltä ulkoilmalta ohut mutta huippueristävä polyuretaanivaahto. Toisesta äärikevyestä polyuretaanivaahdosta valmistuu lentäjien istuin. Vaahtomateriaalin tiheys on vaivaiset 25 kilogrammaa kuutiota kohti. Se on ilmaa verrattuna styroksiin, joka painaa 75 kiloa kuutiolta.  

Julistaa puhtaan tekniikan sanomaa

Materiaaliyhtiöt eivät ole varsinaisesti kehittämässä tulevaisuuden ilmailua. Pikemminkin aurinkolentokone on tilaisuus kokeilla ja kehitellä tekniikoita, joilla on käyttöä muual­la. Esimerkiksi ohjaamon huippueriste on hyvää vauhtia päätymässä uusien jääkaappien seiniin. Kevyillä komposiittimateriaaleilla voitaisiin puolestaan vähentää autojen polttoaineenkulutusta 40 prosentilla, arvioi Bayer MaterialSciencen toimitusjohtaja Patrick Thomas.

– Mikä säästää energiaa meidän lentokoneessamme, säästää sitä myös maan pinnalla, Borschberg sanoo.

Lentokoneen tärkein tehtävä onkin maan kamaralla: levittää puhtaan tekniikan sanomaa koko maailmaan. Lentäjäkumppanukset haluavat osoittaa, että ympäristöä ja ilmastoa voidaan säästää ilman että lopetetaan liikkuminen ja pysäytetään talouskasvu.

– Uudella tekniikalla voidaan samanaikaisesti vähentää ympäristön taakkaa ja lisätä yritysten voittoja, luoda työpaikkoja ja lisätä liikkuvuutta. Se on paljon hauskempaa, Piccard sanoo.

– Lentäminen tuottaa kolme prosenttia kasvihuonepäästöistä, 97 prosenttia syntyy maan pinnalla: autoista, rakennuksista, teollisuudesta, lampuista… Näissä kohdin meidän täytyy toimia. Siksi tavoitteemme ei ole vallankumous lentokuljetuksissa vaan ihmisten ajattelutavoissa.

Eivät Wrightin veljeksetkään arvanneet

Aurinkolennot matkustajineen eivät muutenkaan voi olla aivan lähitulevaisuutta. Aurinkovoimalla voitaisiin kyllä valmistaa polttoainetta, jota sitten kaadettaisiin lentokoneiden tankkeihin. Siipien päälle asetetuilla aurinkokennoilla ei kuitenkaan saa kerätyksi akkuihin niin paljon energiaa, että kone voisi ottaa lastikseen matkustajia paria kolmea enempää.

Toisaalta Wrightin veljeksetkään eivät 1900-luvun alussa varmaan osanneet ennakoida, miten heidän keksintönsä kuljettaisi 50 vuoden päästä satoja ihmisiä tuhansien kilometrien päähän.

Solar Impulsen nykyisen aurinkolentokoneen seuraajan on määrä valmistua ensi vuoden lopulla. Seuraava vuosi kuluu koelennoissa, ja maailmanympärilento alkaa suunnitelmien mukaan vuoden 2015 huhtikuussa. Taival kestää arviolta kolme kuukautta pysähdyksineen, hyvän sään odotuksineen ja lentopäivineen, joita kertynee parikymmentä.

Kone kiertää maapallon lännestä itään. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin itään kulkiessa yöt hieman lyhenevät, mikä minimoi ajan, jolloin auringonsäteilyä ei ole saatavilla. Tärkeämpi syy on kuitenkin myötätuuli. Pohjoisen pallonpuoliskon tuulet puhaltavat enimmäkseen lännestä. Öisin tuulensuunta tosin vaihtuu, ja kone joutuu hieman peruuttelemaan.

Lentäjät treenaavat mikronokosia

Kysyy fyysisiä ja henkisiä voimia lentää vuorokaudet läpeensä taivaan yksinäisyydessä, olkoonkin, että istuintilat ovat bisnesluokan tasoa. Matkan pisin etappi kestää viisi päivää ja yötä, kun kone ylittää Tyynenmeren Kiinasta tai Japanista Havaijille.

Uuteen koneeseen rakennetaan automaattiohjaus, jonka voi kytkeä päälle, kun pilotti lepää. Molemmilla lentäjillä on omat keinonsa pysyä skarppina pitkillä lennoilla. Borschberg käyttää meditaatiotekniikoita. Psykiatriasta aikanaan väitellyt Piccard puolestaan hyödyntää hypnoosia.

– Saan kehoni täysin rentoutuneeksi, melkein nukkumistilaan niin, että vain mieli pysyy hereillä, jotta voin hallita laitteita ja tiedän, mitä teen. Jos tulee ongelma, keho voi reagoida välittömästi, mutta koko kehon ei tarvitse olla jatkuvasti hereillä, Piccard kuvailee.

Lentäjät myös harjoittelevat unirytmin hallintaa. He käyttävät hyväkseen ihmisen luontaista vireystilan vaihtelua ja pyrkivät ajoittamaan nokosensa täsmälleen oikeaan aikaan, juuri unisyklin alkuun. Näin he voivat uinahtaa 20 minuutiksi ja herätä taas virkistyneenä ohjaimiin.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja. Hän vieraili HB-SIA-aurinkokoneen kotihangaarissa Sveitsin Payernessa syyskuun lopussa.

Koneen avainlukujaSiipien kärkiväli 63,40 mPituus 21,85 mKorkeus 6,40 mPaino 1 600 kgKeskinopeus 70 km/hLentokorkeus 8 500 m

z
Seuraa 
Viestejä2918
Paul M

Osa tietoliikenteestä voisi kulkea satelliittien sijaan aurinkovoimaisten lentimien kautta. Lentimille olisi sovitut liikenneväylät, jolloin ne eivät haittaisi muuta lentoliikennettä.  Etuna olisivat mitättömät lähetintehot ja pienet antennit. Lisäksi ne voisivat tehdä tarkkaa maastokartoitusta.

Tuollaisesta on haaveiltu eri muodoissaan jo ainakin parisen vuosikymmentä, mutta välillä ahkerastakin rahanpoltosta huolimatta, hommasta ei ole tullut mitään (kuuklaamalla "high altitude platform" löytää enemmän lisätietoa kuin osaa ikinä kaivatakaan).

No, toki tekniset ongelmat saadaan varmaankin joskus ratkaistua, mutta oleellinen kysymys jää edelleen auki - mistä ihmeestä tuollaiselle systeemille saataisiin sellainen määrä maksavia asikkaita, että se kannattaisi? Käytännössä rako maanpäällisten verkkojen ja geostationaaristen satelliittien välillä on sen verran ahdas, että haasteita piisaa.

Sama ongelma vaivaa myös kaikkia matalan radan "halpoja" satelliittijärjestelmiä - dot com -kuplan aikoihin kyseisiä systeemejä kehitteli useampikin firma, mutta kaikki menivät yksi toisensa jälkeen konkkaan (jopa jotain radalle saanut Iridium). Tästä huolimatta uusia yrittäjiä on taas pullahtanut esiin ja suunnitelmat ovat vähintään yhtä suureellisia...

zz

Sisältö jatkuu mainoksen alla