Nanotekniikka lupaa paljon, mutta laitteiden rakentaminen metrin miljardisosan mittakaavassa on vaikeaa. Avain massatuotantoon voi olla molekyylien itsejärjestyvyys. Maailman tunnetuin itsejärjestyvä molekyyli on dna. Siitä tulee elektroniikan rakennuspalikka.


miljardisosan mittakaavassa on vaikeaa. Avain massatuotantoon
voi olla molekyylien itsejärjestyvyys. Maailman tunnetuin itsejärjestyvä
molekyyli on dna. Siitä tulee elektroniikan rakennuspalikka.


Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2006


Pienuus merkitsee elektroniikassa suurta suorituskykyä. Tietokoneet ja kännykät ovat kehittyneet vuosi vuodelta nopeammiksi ja monipuolisemmiksi, koska osista on onnistuttu tekemään aina vain pienempiä.  Kehityksen vähemmän tunnettu varjopuoli on, että komponenttien kutistuessa niiden valmistamiseen tarvitaan yhä tarkempaan jälkeen pystyviä tuotantolaitteita, jotka aina ovat myös kalliimpia kuin entiset. Lisäksi nykyiset äärimmilleen viritetyt valmistusmenetelmät kuluttavat huomattavasti luonnonvaroja, erityisesti energiaa.

Nanometrin mittakaava on nykyisille massatuotannon menetelmille erittäin vaikea, jopa mahdoton.

Molekyylielektroniikassa tavoitteena onkin kokonaan uudenlainen valmistustapa, joka on niin hinnaltaan kuin energiankulutukseltaan ratkaisevasti edullisempi kuin nykyiset menetelmät. Avain siihen on molekyylien itsejärjestyvyys.

Luonnosta löytyy monia itsejärjestyviä molekyylejä, ja niitä voidaan valmistaa myös keinotekoisesti. Tunnetuin ja merkittävin itsejärjestyvä molekyyli löytyy meidän jokaisen sisältä. Se on dna, tuo geneettisen tiedon välittäjä, jolla on ilmiömäinen kyky vastinparinsa tunnistamiseen. Yksittäinen dna-juoste pariutuu sellaisen juosteen kanssa, joka sisältää oikean emäsjakson. Tätä evoluution optimoimaa mekanismia ihminen yrittää nyt hyödyntää tekniikassa.
Molekyylielektroniikka mahdollistaa muun muassa uudenlaiset muistit ja hoidot.

Koko elämä kännykkään. Molekyyleistä voidaan rakentaa niin pieniä massamuisteja, että kännykkään mahtuisi vaikka koko elämän pituudelta videokuvaa.
Lisäksi nykyinen kaksitilainen binaarilogiikka voitaisiin korvata dna-muistilla, joka pohjautuisi nelitilaisiin emäsbitteihin. Sen kapasiteetti olisi ylivoimainen nykymuisteihin verrattuna. Kun nykyisenlaisella kaksitilaisella 8 bitin muistipaikalla voi kuvata 256 erilaista merkkiä, nelitilaiseen niitä mahtuisi 65 536.

Lääkäri sisällesi. Elektroniikka yhdistetään osaksi elollista oliota. Elimistöön voitaisiin liittää sen tilaa seuraavia antureita, jotka tarvittaessa vapauttavat juuri haluttuun kudokseen hakeutuvia nanokorjaajia - tai ainakin ilmoittavat, kun on tarve mennä lääkäriin.

Koneet kasvamaan puissa. Nanokoneen rakennusohjeet koodataan osaksi eliön kromosomeja. Näin saataisiin nanokoneiden massatuotanto automatisoitua osaksi eläintä tai kasvia. Koneet voisivat siis todella kasvaa puissa!

Dna pariutuu tarkasti

Molekyyli hakeutuu asemiin

Kuutio 20 vuotta sitten

Nadrian SeemanJunghuei ChenBernard Yurke

Sapluunalla jo transistori

Paul RothemundNyt tavoitellaan johtimiaKalastetaan käyttöön sähköllä


Sampo Tuukkanen on tutkija, joka väittelee molekyylielektroniikasta tässä kuussa.
Jussi Toppari on yliassistentti ja molekyylielektroniikan tutkija.
Päivi Törmä on fysiikan professori.
Kaikki työskentelevät Jyväskylän yliopistossa, ja he ovat julkaisseet tutkimuk¬siaan alan kansainvälisissä lehdissä, mm. Nano Lettersissä. 

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5216
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti