1500-luvun mestaripurjehtijan valtausmerkki poimittiin tienlaidalta San Franciscon läheltä vuonna 1936. Löydön aitouteen uskottiin 1970-luvulle saakka.


läheltä vuonna 1936. Löydön aitouteen uskottiin 1970-luvulle saakka.
Perimätiedon mukaan englantilainen merenkävijä ja maapallonkiertäjä Sir Francis Drake rantautui vuonna 1579 Kaliforniaan, lähelle San Franciscon nykyistä Golden Gate -siltaa. Drake julisti alueen Englannin kruunun alaiseksi ja todensi omistusoikeuden jättämälle sinne messinkisen laatan. Tämä Draken laatta on merkinnyt paikallisille historioitsijoille samaa kuin liitonarkku Indiana Jonesille, ja sitä on etsitty vuosikymmeniä.

Niinpä Kalifornian yliopiston historian professori ja arvostetun Bancroftin kirjaston johtaja Herbert Eugene Bolton koki elämänsä yllätyksen vuonna 1937, kun tavallinen kaupan myyjä, Beryle Shinn, käveli hänen toimistoonsa. Shinnillä oli mukanaan suuresti Draken laatan kuvausta muistuttava metallilevy, jonka hän oli löytänyt edellisenä vuonna tien poskesta.


Aitoudelle arvovaltainen tuki

Draken laatta oli Boltonille lähes pakkomielle. Hän oli etsinyt sitä opiskeluvuosistaan saakka ja kehotti myös oppilaitaan osallistumaan maastoretkiin. Hänen oli vaikea pidätellä itseään, kun Shinn ojensi levyn.

Bolton kertoi löydöstä Kalifornian yliopiston rehtorille Robert Gordon Sproulille ja Kalifornian historiallisen seuran puheenjohtajalle Allan L. Chickeringille. Huhtikuun 6. päivänä 1937 miehet sitten julkistivat suurelle yleisölle, että "eräs kauan kadoksissa olleista historiallisista aarteista on löytynyt". Samalla Bolton ilmoitti, ettei "laatan aitoudesta ole epäilystäkään".

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan olleet yhtä vakuuttuneita. Suurimmat epäilykset heräsivät laattaan kaiverretun tekstin tavutuksista ja sananvalinnoista, jotka eivät vaikuttaneet 1500-lukulaisilta.

Hälventääkseen nämä epäilykset Kalifornian yliopisto pyysi Columbian yliopiston sähkökemian laitosta suorittamaan tarvittavat kokeet. Vuonna 1938 professori Cohn Fink ilmoitti, että heidän kokeidensa perusteella laatta on aito.

Näin väittely oli ohitse, ja laatta päätyi ajan historiallisiin oppikirjoihin. Sitä esiteltiin myös ylpeästi kuningatar Elisabet II:lle tämän vieraillessa Kaliforniassa.


Autonkuljettaja puuttui peliin

Samaan aikaan, kun kohu Draken laatan ympärillä yltyi, muutama Kalifornian historiallisessa seurassa vaikuttava henkilö istui enemmän tai vähemmän tulisilla hiilillä.

Laatta oli nimittäin kepponen, jonka he olivat järjestäneet Boltonille. Se oli tarkoitettu sisäpiirivitsiksi mutta oli nyt karannut nolosti käsistä.

Pilailijat yrittivät vihjailla Boltonille laatan pienistä vinkeistä, jotka olisivat paljastaneet huijauksen. Euforiassaan Bolton ei kuitenkaan edes huomannut näitä vihjeitä. Lopulta veijarit päättivät pysytellä hiljaa, ja huijaus paljastui vasta vuosien päästä.

Huijaksen takana oli paikallinen historianharrastajien veljeskunta E Clampus Vitis. Sen johtaja G. Ezra Dane ja hänen toverinsa päättivät vuonna 1933 jujuttaa Draken laattaan hurahtanutta ystäväänsä valmistamalla laatan näköisversion.

Kaiverrukset nakutettiin taltalla, ja laatta käsiteltiin vanhan näköiseksi. Jotta Bolton hoksaisi jäynän, laatan taakse kirjoitettiin veljeskunnan nimi maalilla, joka näkyy vain uv-valossa. Laatta piilotettiin paikkaan, jossa Bolton usein kävi etsintäretkillään.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin, kun laatan löysikin toisen historianharrastajan, pankkiiri Leon Bocquerazin autonkuljettaja. Hän näytti sitä pomolleen, mutta tämä piti sitä arvottomana. Niinpä kuljettaja viskasi sen ulos auton ikkunasta.

Kolme vuotta myöhemmin Beryle Shinn poimi laatan. Kun löytöuutinen julkaistiin, veljeskunnan jäsenet lukivat siitä sanomalehdestä. He eivät voineet enää paljastaa kepposta, koska Bolton ja yliopiston johto olivat sitoutuneet esineeseen arvovallallaan.


Uusi analyysi paljasti vilungin

Kun Draken maihinnousun 400-vuotispäivä 1970-luvulla lähestyi, laatalle varattiin luonnollisesti suuri rooli. Juhlia järjestettäessä Bancroftin kirjaston silloinen johtaja James D. Hart tutustui myös varhaisten epäilijöiden mielipiteisiin. Hän päätti teettää laatasta tutkimukset nykyaikaisilla menetelmillä.

Ikävä kyllä Oxfordin yliopiston ja Lawrence Berkeleyn laboratorion tulosten mukaan laatta oli valmistettu modernilla rumpumetodilla, ei 1500-luvun tapaan vasaroimalla. Siinä oli myös aivan liian paljon sinkkiä, jotta se olisi peräisin 1500-luvulta.

Juhlallisuuksien yhteydessä laatta saikin runsaasti julkisuutta, mutta hieman toisenlaista kuin järjestäjät olivat alun perin suunnitelleet. Boltonia lempiesineen arvonmenetys ei enää häirinnyt, sillä hän oli kuollut 82-vuotiaana vuonna 1953.


Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25796
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.