1500-luvun mestaripurjehtijan valtausmerkki poimittiin tienlaidalta San Franciscon läheltä vuonna 1936. Löydön aitouteen uskottiin 1970-luvulle saakka.


läheltä vuonna 1936. Löydön aitouteen uskottiin 1970-luvulle saakka.
Perimätiedon mukaan englantilainen merenkävijä ja maapallonkiertäjä Sir Francis Drake rantautui vuonna 1579 Kaliforniaan, lähelle San Franciscon nykyistä Golden Gate -siltaa. Drake julisti alueen Englannin kruunun alaiseksi ja todensi omistusoikeuden jättämälle sinne messinkisen laatan. Tämä Draken laatta on merkinnyt paikallisille historioitsijoille samaa kuin liitonarkku Indiana Jonesille, ja sitä on etsitty vuosikymmeniä.

Niinpä Kalifornian yliopiston historian professori ja arvostetun Bancroftin kirjaston johtaja Herbert Eugene Bolton koki elämänsä yllätyksen vuonna 1937, kun tavallinen kaupan myyjä, Beryle Shinn, käveli hänen toimistoonsa. Shinnillä oli mukanaan suuresti Draken laatan kuvausta muistuttava metallilevy, jonka hän oli löytänyt edellisenä vuonna tien poskesta.


Aitoudelle arvovaltainen tuki

Draken laatta oli Boltonille lähes pakkomielle. Hän oli etsinyt sitä opiskeluvuosistaan saakka ja kehotti myös oppilaitaan osallistumaan maastoretkiin. Hänen oli vaikea pidätellä itseään, kun Shinn ojensi levyn.

Bolton kertoi löydöstä Kalifornian yliopiston rehtorille Robert Gordon Sproulille ja Kalifornian historiallisen seuran puheenjohtajalle Allan L. Chickeringille. Huhtikuun 6. päivänä 1937 miehet sitten julkistivat suurelle yleisölle, että "eräs kauan kadoksissa olleista historiallisista aarteista on löytynyt". Samalla Bolton ilmoitti, ettei "laatan aitoudesta ole epäilystäkään".

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan olleet yhtä vakuuttuneita. Suurimmat epäilykset heräsivät laattaan kaiverretun tekstin tavutuksista ja sananvalinnoista, jotka eivät vaikuttaneet 1500-lukulaisilta.

Hälventääkseen nämä epäilykset Kalifornian yliopisto pyysi Columbian yliopiston sähkökemian laitosta suorittamaan tarvittavat kokeet. Vuonna 1938 professori Cohn Fink ilmoitti, että heidän kokeidensa perusteella laatta on aito.

Näin väittely oli ohitse, ja laatta päätyi ajan historiallisiin oppikirjoihin. Sitä esiteltiin myös ylpeästi kuningatar Elisabet II:lle tämän vieraillessa Kaliforniassa.


Autonkuljettaja puuttui peliin

Samaan aikaan, kun kohu Draken laatan ympärillä yltyi, muutama Kalifornian historiallisessa seurassa vaikuttava henkilö istui enemmän tai vähemmän tulisilla hiilillä.

Laatta oli nimittäin kepponen, jonka he olivat järjestäneet Boltonille. Se oli tarkoitettu sisäpiirivitsiksi mutta oli nyt karannut nolosti käsistä.

Pilailijat yrittivät vihjailla Boltonille laatan pienistä vinkeistä, jotka olisivat paljastaneet huijauksen. Euforiassaan Bolton ei kuitenkaan edes huomannut näitä vihjeitä. Lopulta veijarit päättivät pysytellä hiljaa, ja huijaus paljastui vasta vuosien päästä.

Huijaksen takana oli paikallinen historianharrastajien veljeskunta E Clampus Vitis. Sen johtaja G. Ezra Dane ja hänen toverinsa päättivät vuonna 1933 jujuttaa Draken laattaan hurahtanutta ystäväänsä valmistamalla laatan näköisversion.

Kaiverrukset nakutettiin taltalla, ja laatta käsiteltiin vanhan näköiseksi. Jotta Bolton hoksaisi jäynän, laatan taakse kirjoitettiin veljeskunnan nimi maalilla, joka näkyy vain uv-valossa. Laatta piilotettiin paikkaan, jossa Bolton usein kävi etsintäretkillään.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin, kun laatan löysikin toisen historianharrastajan, pankkiiri Leon Bocquerazin autonkuljettaja. Hän näytti sitä pomolleen, mutta tämä piti sitä arvottomana. Niinpä kuljettaja viskasi sen ulos auton ikkunasta.

Kolme vuotta myöhemmin Beryle Shinn poimi laatan. Kun löytöuutinen julkaistiin, veljeskunnan jäsenet lukivat siitä sanomalehdestä. He eivät voineet enää paljastaa kepposta, koska Bolton ja yliopiston johto olivat sitoutuneet esineeseen arvovallallaan.


Uusi analyysi paljasti vilungin

Kun Draken maihinnousun 400-vuotispäivä 1970-luvulla lähestyi, laatalle varattiin luonnollisesti suuri rooli. Juhlia järjestettäessä Bancroftin kirjaston silloinen johtaja James D. Hart tutustui myös varhaisten epäilijöiden mielipiteisiin. Hän päätti teettää laatasta tutkimukset nykyaikaisilla menetelmillä.

Ikävä kyllä Oxfordin yliopiston ja Lawrence Berkeleyn laboratorion tulosten mukaan laatta oli valmistettu modernilla rumpumetodilla, ei 1500-luvun tapaan vasaroimalla. Siinä oli myös aivan liian paljon sinkkiä, jotta se olisi peräisin 1500-luvulta.

Juhlallisuuksien yhteydessä laatta saikin runsaasti julkisuutta, mutta hieman toisenlaista kuin järjestäjät olivat alun perin suunnitelleet. Boltonia lempiesineen arvonmenetys ei enää häirinnyt, sillä hän oli kuollut 82-vuotiaana vuonna 1953.


Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5216
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti