Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne lyödään Suvikultaan, riimitteli kansa 1960-luvulla, kun levisi epäily, että elintarviketeollisuus käyttää margariinin raaka-aineena kissanraatoja.

Teksti: Jukka RuukkiEnnen pantiin mirrit multaan, nyt ne lyödään Suvikultaan, riimitteli kansa 1960-luvulla, kun levisi epäily, että elintarviketeollisuus käyttää margariinin raaka-aineena kissanraatoja. Kalabaliikin lopputulemana Suvikulta-margariinimerkki kuopattiin ja kuluttajien luottamus kasvisvoina myytyyn margariiniin rakoili pahemman kerran.Nyt horjuu autoilevan kansan luottamus. Vuoden alusta markkinoille tulleen E10-etanolibensan piti siistiä kerta heitolla liikenteen hiilidioksidipäästöjä, mutta autoilijat välttelevät sitä kuin ruttoa. Viinabensan epäillään lisäävän kulutusta, pahentavan päästöjä ja rikkovan moottoreita. Pitäkää tappajaetanolinne, bensapumpuilla puhkutaan ja puhistaan.Epäily on tervettä, kunhan sitä ei aleta pitää tietona. E10-kapinassa luulot ovat selättäneet tiedon. Moni E10-bensiiniä koskeva väite on täysi ankka tai ainakin sammakko. Yhdysvalloissa samantyyppistä bensaa on käytetty kolmisenkymmentä vuotta – ilman ongelmia. Kymmenprosenttiseksi terästetty menovesi on vasta alkusoittoa, kertoo Maria Korteila jutussaan tulevaisuuden liikennepolttoaineista (ks. s. 42–43). Jo nyt tehdään bensiinin ja dieselin jatketta teollisuudelta ylijääneistä perunoista, leivonnaisista ja eläinten rasvoista. Kattivainaat saavat levätä rauhassa, mutta kanojen, tarhakettujen ja -minkkien nahanalusrasvaa on koemielessä keitetty polttoaineeksi. Raaka-aineiksi kelpaavat myös kotitalouksien porkkanankuoret ja kahvinporot. Tähän asti biojäte on kuskattu kompostointilaitokseen, jossa se on muuttunut mullaksi, joka ei ole kelvannut kenellekään. Nyt synnytetään uutta energiaa. Ruoantähteillä ei kuitenkaan koko maan tieliikennettä pyöritetä. Biopolttoaineiden suurimmat lupaukset lojuvat metsissä ja osin soilla. Suomessa vain puulla ja turpeella on riittävästi potentiaalia öljyn mittavaan korvaamiseen. Olisi sääli, jos kotimaisten biopolttoaineiden kehittäminen ja mahdollinen maailmanvalloitus törmäisi samanlaiseen luottamuspulaan kuin mihin E10-bensini näyttää nyt joutuneen.

Aurinkoista kevättä, ja onnittelut kaikille opintonsa päättäville!

Jukka Ruukkijukka.ruukki@sanomamagazines.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

P.S. Joka vuosi neljännesmiljoona suomalaista käy psykologisissa testeissä. Mitä ne mittaavat? (lue aiheesta: http://www.tiede.fi/artikkeli/1394/psykotesti_seuloo_hyvia_investointeja)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla