Mitä tahansa kokoatkin, autoa, huonekaluja tai urheiluhallia, tarvitset ruuvia. Ruuvi kiinnittää lujasti ja avautuu tarvittaessa helposti. Antiikista juontuva keksintö on siirtynyt sujuvasti niin avaruusaikaan kuin nanokauteenkin.


Ruuvi kiinnittää lujasti ja avautuu tarvittaessa helposti. Antiikista juontuva
keksintö on siirtynyt sujuvasti niin avaruusaikaan kuin nanokauteenkin.
Ruuvi ansaitsee serenadin jo helppokäyttöisyytensä vuoksi. Jokainen autoilija osaa vaihtaa pyörän sekä lisätä öljyä, pesunestettä ja jäähdytysnestettä. Yhteistä helpoille huoltotöille on ruuvimuoto: se esiintyy pyörän pulteissa, tunkissa ja korkeissa.

Kotona ruuvi on yhtä kätevä. Kierrekorkillinen pullo, jonka kaula toimii ruuvina ja korkki mutterina, on hyvä esimerkki. Jos pulloa pitää avata ja sulkea monta kertaa, kierrekorkin voittanutta ei ole.


Pärjäät vähemmällä voimalla

Yhdysvaltalainen kulttuurihistorioitsija Witold Rybczynski kertoo kirjassaan Vähän kireämmälle (Terra Cognita 2002), miten New York Times pyysi häntä kirjoittamaan millenniumnumeroonsa artikkelin kuluneen vuosituhannen parhaasta työkalusta. Pohdittuaan pitkään hän päätyi ruuvitalttaan.

Jos ruuvitaltta on paras työkalu, niin ruuvi on vuosituhannen koneenosa numero yksi. Pelkästään liitosruuveja valmistetaan joka vuosi miljardeittain, enemmän kuin yhtäkään muuta kone-elintä.

Ruuvin menestys perustuu yhteen mekaniikan peruslaeista: voitat voimassa, kun uhraat matkassa.

Ruuvi on kalteva taso, joka kiertää sylinterin tai kartion ympäri. Jos ruuvikierre vedetään suoraksi, saadaan pitkä ja loiva luiska, jota myöten kuormaa voidaan siirtää pienellä voimalla. "Liikkuva luiska" eli pyörivä ruuvi puolestaan synnyttää suuren voiman ja tunkeutuu helposti esimerkiksi puun sisään.


Kartioruuvi vasta keskiajalla

Pultille, jossa on vähintään kaksi osaa eli ruuvi ja mutteri, löytyy esikuvia jo antiikin ajoilta. 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua Arkhimedes kehitti sylinterinmuotoisen ruuvin, joka siirsi "mutteria" eli vettä. Roomalaisten viini- ja oliivipuristimet muistuttivat jo ulkonaisestikin pulttia.

Sen sijaan kaikkein yksinkertaisin, terävän kartion muotoinen mutteriton ruuvi keksittiin ilmeisesti verraten myöhään.

Paneuduttuaan vanhoihin kirjoihin ja kierreltyään vuosikaudet museoissa tutkimassa vanhoja työkaluja, aseita ja haarniskoja Rybczynski jäljitti kartioruuvin 1400-luvun lopulle, kuvaan saksalaisen Wolfeggin linnan "talokirjassa". Se on toistaiseksi vanhin tunnettu lähde, jossa ruuvi on kuvattu.
Ruuvi keventää kuormaa


Ruuvin periaattetta voi havainnollistaa yksinkertaisella mallilla. Tee paperista "loiva" suorakulmainen kolmio ja kierrä se talouspaperirullan hylsyn ympärille.

Avaamalla sitten paperia ja piirtämällä viivaa kolmion hypotenuusaa myöten saat ruuviviivan, ruuvin luiskan. Siihen pätevät samat fysiikan säännöt kuin kaltevaan tasoon. Taakka on kevyempi työntää ylös tasoa myöten kuin nostaa suoraan.

Jos kalteva taso eli kolmion hypotenuusa on kaksi kertaa niin pitkä kuin nousu (eli nousukulman vastakkainen sivu), tarvitaan vain puolet suoran noston vaatimasta voimasta. Pitkässä kierteessä nousukulma on pieni, jolloin voimassa säästetään mutta matkassa hävitään vastaavasti.
Henry MaudslayJoseph Whitworth


Löysät pois pulteista

Ruuvi kukoistaa, mutta ruuvaaminen voi olla mutkikkaampaa puuhaa kuin luulisi.

- Pulttiliitosten luotettavuus ja turvallisuus on usein kiinni työkulttuurista, sanoo VTT:n erikoistutkija Markku Kortesmaa, jonka erikoisalaa ovat rakennusten kantavat rakenteet.

- Olemme esimerkiksi joskus löytäneet paikan, jossa on kolme pulttia, mutta kahdessa mutteri on niin löysällä, että todellisuudessa kuormaa kantaa vain yksi pultti. Rakenteen kantavuus on siis vain kolmannes tarkoitetusta, Kortesmaa kuvaa ongelmia.

Vastuuntuntoa kysytään asentajalta, joka keikkuvalta nostolavalta kiinnittää pulteilla liikunta- tai teollisuushallin pilareita ja palkkeja. Toisaalta paraskaan ammattitaito ei riitä, kun olot muuttuvat tarpeeksi vaikeiksi. Silloin pitää taas kerran parantaa tekniikkaa.


Avaruuteen oma pultti

Avaruusasemia pultataan kasaan periaatteessa samalla tavalla kuin maanpäällisiä rakennuksia, mutta asentajan on käytettävä avaruuspukua, eikä käsineitä voi riisua mutterin näpräämistä varten. Myös aikaa on usein vähän. Avaruusteknikot ovatkin keksineet pultteja, jotka eivät maassa ole tulleet mieleenkään.

Vuoden 1989 sukkulalentoa varten kehitettiin pultti, jossa mutteri voidaan yksinkertaisesti iskeä ruuvin päähän. Naaraskierre mutterin sisässä on irrallinen holkki, joka on vielä jaettu kahteen puolikkaaseen. Kun mutteri työnnetään ruuvin päälle, holkinpuolikkaat  liukuvat "myötäkarvaan" kierteiden yli. Irti mutteria ei saa vetämällä, koska silloin holkit toimivat vastakarvaan eli kiilautuvat entistä tiukemmin paikoilleen. Liitos on avattava vanhaan tapaan kiertämällä.

Myöhemmin liitintä, jonka kauppanimi on ZipNut, on käytetty Hubble-teleskoopissa ja Kansainvälisessä avaruusasemassa. Maassa sillä on käyttöä esimerkiksi ydinvoimaloiden liittimisssä, vedenalaisessa tekniikassa sekä vesi- ja kaasuputkistoissa.


Nanoruuvi siirtää molekyylejä

Jos ruuvi oli viime vuosituhannen paras koneenosa, mitä meidän vuosituhantemme mahtaa tuoda?

Vilkaisu rautakaupan hyllyyn kertoo, että ruuvi tuskin katoaa lähitulevaisuudessa. Ehkä vähitellen opitaan ratkaisemaan kaikki mekaaniset tehtävät atomien ja molekyylien tasolla, mutta silloin vastaan voi hyvinkin tulla uusia ruuveja.

Molekyylivirologian professori Peixuan Guo yhdysvaltalaisesta Purduen yliopistosta on työtovereineen havainnut, että phi29-niminen virus osaa käyttää rna-mutteria oman dna:nsa kuljettamiseen. Kuusi rna-juostetta toimii pultin kuusiomutterina, joka pyöriessään puskee ruuvin eli dna-juosteen bakteerin sisään. Näin virus ottaa solun haltuunsa.

Tutkijat ovat rakentaneet synteettisestä rna:sta samanlaisen mutterin. He toivovat, että tällaisen nanokuljettimen avulla voidaan joskus esimerkiksi viedä lääkettä syöpäkudokseen.

Vanhat ideat toistuvat nanotasolla: Arkhimedes kuljetti ruuvilla vettä, nykytutkijat siirtävät molekyylejä. Nanotekniikassakin on aloitettu pultista ruuveineen ja muttereineen. On kiinnostavaa nähdä, kauanko kestää, että ideoidaan nanokoon kartioruuvi.


Kalevi Rantanen on tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


Animaatioita ZipNut-ruuvista: www.zipnut.com/intro/how_it_works/.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018