Tärkeintä työhaastattelussa on hymy, ja neuvottelun voi ratkaista maisemahissi.

Teksti: Tuija Matikka

Tärkeintä työhaastattelussa on hymy, ja neuvottelun voi ratkaista maisemahissi.

Julkaistu Tiede -lehdessä 9/2010Työnantajat kuvittelevat palkkaavansa työntekijöitä pätevyyden ja kokemuksen perusteella. Käytännössä parhaiten onnistuvat kuitenkin sympaattisimmat hakijat, selvisi vuonna 2004, kun Chad Higgins Washingtonin yliopistosta ja Timothy Judge Floridan yliopistosta selvittivät sadan vastavalmistuneen työnsaantia. Hymyilevä katsekontakti ja rento rupattelu organisaatiosta tai muusta kiinnostavasta aiheesta antoivat ratkaisevan vaikutelman. Jähmeä hikipinko oli näissä tilanteissa heikoilla, vaikka olisi saattanut olla organisaation kannalta paras valinta. Mikä avuksi, jos hakutilanne jähmettää? Jollei helpottunut hymy muuten irtoa, kannattaa ajatella jotain mukavaa, vaikkapa riemua, joka koituu anopin peruuttaessa kyläilyn. On tutkittu myös, missä järjestyksessä kannattaa esittää itseä koskevia faktoja. 1970-luvun alussa Duken yliopiston psykologit Edward Jones ja Eric Gordon arvioittivat tuntemattoman miehen sympaattisuutta. Ääninauhalla hän kertoi saaneensa potkut koulusta lunttaamisen takia. Kuulijat pitivät miestä sympaattisempana, jos nauhaa oli leikattu niin, että lunttaustieto tuli alussa eikä vasta lopussa. Yleensäkin ilmi tulevat heikkoudet on hyvä kertoa heti, koska se antaa rehdin vaikutelman.

Olen yleensä nirso, mutta...Omien urotekojen esittely kannattaa jättää sokeriksi pohjalle, koska vaatimattomuus on suurempi hyve kuin rehellisyys. Keskustelun kuluessa syntyy luontevasti tilanteita, joissa saavutukset voi mainita ikään kuin sivulauseessa. Moni pätemään pyrkivä mies pilaa niin työ- kuin treffihaastattelun kerskailemalla oma-aloitteisesti. Jos olet ulkonäöltäsi huomattavan näyttävä tai olet älykkäämpi tai varakkaampi kuin kilpailijasi, pieni möhläys saa sinut vaikuttamaan sympaattisemmalta. Mutta jos olet jo muutenkin tumpelo, mokaaminen vie mielikuvaa entistä huonompaan suuntaan. Tosin muut eivät yleensä huomaa möhläyksiä yhtä hyvin kuin itse luulisit. Jos lopuksi annat vaikutelman, että muutkin ovat kiinnostuneita sinusta, muutut heti halutummaksi. Sen sijaan, että esittäisit vaikeasti saatavaa, kannattaa kainon neidon viesti: Olen yleensä nirso, mutta juuri tämä paikka on unelmani.

Juodaanpa ensin kahvitArkiajattelun perusteella pidämme niistä, jotka ovat kanssamme samaa mieltä, ja inhoamme niitä, jotka ovat eri mieltä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Pidämme kaikkein eniten käännynnäisistä eli niistä, jotka saamme puhuttua puolellemme. Jos olet uuden tuttavan kanssa eri mieltä, älä missään nimessä myötäile ja nyökyttele hyväksyvästi. Ajan oloon todellinen karvasi tulee esiin, jolloin vaikutat petolliselta. Eriävän mielipiteensä heti ilmaissutta kunnioitetaan, vaikka hänestä ei pidetä. Luopio on pohjasakkaa, ja häntä vihataan. Mitä kannattaa tehdä, jos haluaa toisen kääntyvän omalle kannalle? Jo 1930-luvulla todettiin kokeissa, että yhteinen ateria saa kiintymään ihmisiin, esineisiin ja väitteisiin. Vasta vuonna 2005 huomattiin, että uskomme tavallista todennäköisemmin kiistanalaisiin väitteisiin, jos olemme nauttineet parikymmentä minuuttia ennen niiden kuulemista kofeiinipitoisia juomia. Kerro siis arveluttava uutispommi kahvikupillisen jälkeen. Mahtaisiko suomalaisten innovatiivisuus johtuakin siitä, että juomme paljon kahvia? Yhtenä oljenkortena voisi kutsua eri mieltä olevan kahville paikkaan, jossa hän näkee ylös ja alas kulkevan maisemahissin. On näet todettu, että kun ihminen mistä tahansa syystä nyökyttää päätään, hänen mielensä muuttuu myöntyväisemmäksi. Vastaavasti tennisottelu on huono tausta, koska pelin seuraamisesta syntyy kieltävä pään liike.

Koiranpentu ja vauva vetoavat Sympaattisuuttaan voi lisätä myös henkilökohtaisin lisukkein. Tätäkin on testattu kokeellisesti. Brittiläinen psykologi Richard Wiseman hankki 240 lompakkoa, jotka täytettiin tavanomaisella sälällä. Lompakot jaettiin kuuteen 40 kappaleen sarjaan ja ”kadotettiin” Edinburghin kaduille. Viikossa noin puolet oli palautettu. Niiden sarjojen lompakoista, joissa oli pelkästään paperisälää, kuitti lahjoituksesta hyväntekeväisyyteen tai iäkkään pariskunnan kuva, palautettiin alle neljännes. Niistä, joissa oli suloisen koiranpennun tai onnelliselta näyttävän perheen potretti, palautettiin yli puolet. Voiton vei vauvan kuva. Näistä lompakoista palautettiin kaikki 40.Oxfordin yliopistossa tehtyjen aivoskannausten mukaan suoraan silmien takana oleva aivojen otsalohkon alue reagoi salamana vauvan tai lemmikin näkemiseen. Sama aivoalue syttyy, kun ihminen saa vaikkapa arpajaisvoiton tai suklaapatukan. Ihmissuku tuskin säilyisi, ellei hoivattava jälkikasvu herättäisi meissä hyvää mieltä.

Lainaa houkutushauva Vauvan tai hauvan hankkiminen imagomielessä lienee epäeettistä. Onneksi voit aina tarjoutua ulkoiluttamaan naapurin söpöä koiraa. Auttamalla koiraa ja sen omistajaa autat itsesi hyvälle tuulelle – ja olet sympaattisempi. Belfastilaisen Queensin yliopiston eläinpsykologi Deborah Wells pani tutkijan vuonna 2004 ulkoilemaan yksin tai erilaisten kavereiden kanssa. Kintereillä seurasi kokeenjohtajan apulainen, joka kirjasi muistiin 1 800 vastaantulijan reaktiot. Teddykarhun tai jukkapalmun ulkoiluttaminen keräsi katseita selän takana. Aikuista labradorinnoutajaa tai sen pentua ulkoiluttaneet saivat hymyjä, ja heidän kanssaan ryhdyttiin herkästi rupattelemaan. Rottweilerin ulkoiluttajaa ei juuri puhuteltu.

Koolla ja sykkeellä on väliäMyös seksuaalinen viesti voi toimia, kunhan sen valitsee oikein.Ranskalainen psykologi Nicolas Coéguen halusi mitata, miten rintaliivien kuppikoko vaikuttaa peukalokyydin saamiseen. Kokeessa sama nainen liftasi tien poskessa mutta kävi aika ajoin joko lisäämässä liiveihin silikonilisäkkeen tai poistamassa sen. Kokeen aikana tietä pitkin ajoi lähes 800 miestä ja runsaat 400 naista. Naisista yhdeksän prosenttia otti liftaajan kyytiin peukalokyytiläisen rintaliivien kuppikoosta riippumatta. Miehet olivat selvästi hövelimpiä kuin naiset, sillä 15 prosenttia mieskuljettajista heltyi, kun rintaliivien kuppikoko oli A. B-kuppi kirvoitti ritarillisuuden esiin 18 prosentista miehiä. Kun kuppikoko oli C, peräti 24 prosenttia miehistä pysäytti ottaakseen naisen kyytiin.Miehen ei ole sopivaa esitellä eikä silikonein liioitella varustustensa kokoa. Onneksi rohkea ritarillisuus tekee naiseen vaikutuksen. Yksi hienovarainen riiuukonsti on viedä nainen kauhuelokuviin tai lenkille niin, että naisen syke nousee kuin huomaamatta. Kun mies on turvallisesti vierellä, nainen luulee, että sykkeen nouseminen ja mahdollinen hengityksen tihentyminen johtuvat miehen seksikkyydestä. Myös kevyt sipaisu olkavarteen viestii turvallisuudesta ja on samalla hienovarainen valtaele.

Tuija Matikka on psykologi ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.Lähde: Richard Wiseman, Minuutissa muutokseen. Mieti hieman, muuta paljon (Atena 2010).

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018