Kuva MVphotos
Kuva MVphotos
Gorilla saattaa kantaa kuollutta poikastaan. Saksalaisessa eläintarhassa Gana-emo ei halunnut luopua Claudio-vauvasta kesällä 2008. Kuva AOP.
Gorilla saattaa kantaa kuollutta poikastaan. Saksalaisessa eläintarhassa Gana-emo ei halunnut luopua Claudio-vauvasta kesällä 2008. Kuva AOP.
Lohdutusta vai niskan lepuutusta? Kirahvi ei ole pitkäkaulainen ihminen, joten tulkintojen tekijän pitää tutustua lajin tapoihin perusteellisesti. Kuva MVphotos.
Lohdutusta vai niskan lepuutusta? Kirahvi ei ole pitkäkaulainen ihminen, joten tulkintojen tekijän pitää tutustua lajin tapoihin perusteellisesti. Kuva MVphotos.
Afrikannorsut pitävät lauman yhteisiä ruumiinvalvojaisia kuolleen lajitoverin luona. Kuva Getty Images.
Afrikannorsut pitävät lauman yhteisiä ruumiinvalvojaisia kuolleen lajitoverin luona. Kuva Getty Images.

Tunteiden näkemistä kissoissa ja koirissa on pidetty epätieteellisenä pehmoiluna.

Milanon valaidentutkimuslaitoksen meribiologi Joan Gonzalvo katseli tutkimus­alukseltaan pullokuonodelfiiniä. Naaras oli selvästi hädissään. Uudelleen ja uudelleen se työnsi kuonollaan ja rintaevillään  vasta­syntynyttä poikasta kuin olisi koettanut tönäistä sen liikkeelle. Yritys oli turha, sillä poikanen oli kuollut. Kreikan kuumassa auringonpaisteessa kelluva ruumis oli jo mätänemässä.

Kun delfiini jatkoi samaa seuraavanakin päivänä, Gonzalvo alkoi huolestua. Kuollutta hoivatessaan emo tinki ruokailusta niin, että sen oma terveys alkoi olla vaarassa. Välillä kaksikkoa lähestyi kolme muuta delfiiniä, mutta ne eivät häirinneet emoa eivätkä matkineet sen käyttäytymistä.

Seuratessaan näitä tapahtumia Kreikan Amvrakikos-lahdella Gonzalvo päätti jättää poikasen nostamatta merestä ja tutkimuksiinsa kuuluvan ruumiinavauksen tekemättä.

– Kunnioituksesta, hän sanoo. – Olimme onnekkaita saadessamme niin selvän todisteen emon ja poikasen sidoksesta. Oli parempi tarkkailla kuin häiritä emoa, joka oli jo muutenkin ahdistunut. Sen, mitä näimme, määrittelisin suruksi.

Tunteita ei tunnustettu

Murehtiko delfiiniemo poikasensa kuolemaa? Kymmenen vuotta sitten olisin vastannut kieltävästi. Tutkin antropologina eläinten tietoisuutta ja emootioita, ja olisin myöntänyt emon käyttäytyvän liikuttavasti mutta vastustanut kiusausta tulkita sen suremiseksi.

Kuten useimmat eläinten käyttäytymisen tutkijat, minut on koulutettu kuvailemaan eläinten reaktioita neutraalisti tyyliin ”muuttunutta käyttäytymistä lajitoverin kuoltua”. Emohan oli saattanut hermostua pelkästään siitä, ettei ymmärtänyt poikasensa liikkumattomuutta. Surun ja muiden ihmistunteiden heijastamista eläimiin on perinteisesti pidetty epätieteellisenä pehmoiluna.

Nyt, kun olen kaksi vuotta perehtynyt aiheeseen laatiessani kirjaa How animals grieve (University of Chicago Press 2013), uskon Gonzalvon olleen oikeassa.

Eläinten reaktioista kuolemaan on viime vuosien aikana kertynyt niin paljon uusia havaintoja, että niistä voi päätellä monenlaisten eläinten surevan sukulaisen tai ystävän kuolemaa: valaiden, ihmisapinoiden, norsujen, monien kotieläinten ja lemmikkien. Taipumuksen levinneisyys viittaa siihen, että ihmisen surun juuret ovat syvällä.

Tutkijat ovat väitelleet Charles Darwinin ajoista lähtien siitä, esiintyykö eläimillä muitakin emootioita kuin mitä lisääntymiseen, poikasten hoitoon ja elossa pysymiseen tarvitaan. Darwin arveli, että ihmisen ja muiden lajien yhteisen evoluutiotaustan takia monien emootioiden täytyy olla yhteisiä. Apinoiden emootioihin hän listasi surun, kateuden, mielihyvän ja ärtymyksen.

Sittemmin tieteen valtavirta alkoi yhä enemmän etääntyä tällaisesta ajattelusta, niin että 1900-luvun alun behavioristien mukaan tutkimisen arvoisia olivat vain eläinten teot, eivät niiden sisäiset vaikuttimet.

Nyt tutkimuskohteeksi on alkanut taas kelvata eläinten sisäinenkin maailma. Suunnan käänsivät yksittäiset havainnot, joita tehtiin tutkittaessa suuriaivoisia nisäkkäitä.

Jane Goodall kertoi sydäntäsärkevän tarinan nuoresta tansanialaisesta Flint-simpanssista. Se alkoi emonsa Flon kuoleman jälkeen kuihtua. Vain muutaman viikon päästä se menehtyi itsekin. Cynthia Moss raportoi kenialaisista norsuista, jotka vartioivat kuolevia tovereitaan ja silittelivät edesmenneiden sukulaistensa luita. Tapaukset saivat niin biologit kuin antropologitkin pohtimaan eläinten kykyä surra.

Miten suru näkyy?

Voidakseen tutkia ja ymmärtää eläinten surua tutkijat tarvitsevat surulle määritelmän. Suruksi ei kelpaa mikä tahansa reaktio toverin kuolemaan, vaan sen pitää täyttää tietyt kriteerit.

Suru edellyttää, että yksilöiden on pitänyt viihtyä toistensa seurassa silloinkin, kun kyse ei ole pelkästään elämän jatkumisen turvaamisesta, kuten syömisestä tai lisääntymisestä.

Toiseksi eläin muuttaa kumppaninsa kuoltua totunnaista käyttäytymistään, alkaa esimerkiksi syödä tai nukkua aiempaa vähemmän, näyttää masentuneelta tai levottomalta ja riutuu. Darwin piti surua ja alakuloa samana asiana, mutta sureva eläin kärsii voimakkaammin ja ehkä pidemmän aikaa.

Määritelmässä on hankaluutensa. Tutkijoilta muun muassa puuttuu mittari, jolla voisi arvioida kärsimyksen voimakkuutta.

Entä pitäisikö surun kriteerien vaihdella lajin mukaan, ja saattaako joillakin lajeilla olla suremistapoja, joita ihmisen on vaikea tunnistaa? Afrikan luonnossa paviaa­ni- ja simpanssiemot toisinaan kanniskelevat kuollutta poikastaan päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia, mutta emoista ei välttämättä näy mitään kiihtymyksen merkkejä. Ne saattavat käyttäytyä muutoin tavanomaisesti, vaikkapa paritella.

Surun määritelmä kuitenkin sopii monien lajien käyttäytymiseen. Iain Douglas-Hamilton norsujensuojelujärjestö STE:stä kertoo vaikuttavan esimerkin. Hän toimii ryhmineen Keniassa Samburun suojelualueella, ja vuonna 2003 hän tarkkaili norsulauman johtajanaaraan Eleanorin kuolemaa.

 Kun Eleanor lyyhistyi maahan, toisen perheen matriarkka Grace kiirehti avuksi ja auttoi sen syöksyhampaillaan takaisin jaloilleen. Kun Eleanor kaatui uudestaan, Grace jäi tönimään sitä ainakin tunniksi, vaikka Gracen oma perhe siirtyi muualle.

Sitten Eleanor kuoli. Seuraavan viikon aikana viiden eri perheen naaraat kävivät ruumiin luona. Jotkin niistä vaikuttivat levottomilta ja työntelivät ruumista kärsällään ja jaloillaan, seisoivat sen ääressä ja keinuttivat itseään. Uroksia ruumis ei sen sijaan kiinnostanut lainkaan.

Ystävät auttavat

Myös luonnonvaraiset valaat reagoivat muidenkin kuin lähisukulaistensa kuolemaan. Vuonna 2001 Fabian Ritter valaidensuojelujärjestö Meeristä katseli Kanariansaarilla rosohammasdelfiiniemoa, joka työnteli kuollutta poikastaan samaan tapaan kuin Amvrakikosin delfiini.

Tämä emo ei ollut yksin. Silloin tällöin kaksi seuralaista ui sen kanssa samaan tahtiin, ja koko 15-päinen parvi muutti vauhtiaan kulkeakseen välillä emon ja ruumiin kanssa. Kun emon sinnikkyys viidentenä päivänä alkoi hiipua, seuralaiset kannattelivat ruumista selässään.

Kirahvit valvoivat ruumista

Kirahvitkin surevat. Vuonna 2010 Kenian­ Soysambun suojelualueella syntyi kirahvinpoikanen, jolla oli epämuodostunut jalka.  Sen takia poikanen pysytteli paljon paikallaan.

Kirahvinpoikasen neliviikkoisen elämän aikana kirahviensuojelu- ja -tutkimusohjelman biologi Zoe Muller ei kertaakaan nähnyt emon lähtevän kahtakymmentä metriä kauemmas siitä. Kirahvilauma tapaa laiduntaa yhdessä, mutta emo jättäytyi erilleen pysyäkseen poikasensa luona. Amvrakikosin delfiiniemon tavoin se vaaransi näin oman terveytensä – tässä tapauksessa tosin elävän poikasen vuoksi.

Eräänä päivänä Muller huomasi lauman käyttäytyvän erikoisesti. 17 naarasta, joukossa poikasen emo, tuijotti yhtä pensaslaikkua valppaina ja levottomina. Poikanen oli kuollut siihen noin tuntia aiem­min. Naaraat lähestyivät sitä ja perääntyivät taas. Iltapäivällä mukana oli jo 23 naarasta ja neljä nuorta yksilöä, ja jotkin niistä tökkivät ruumista turvallaan. Illalla 15 aikuista naarasta kerääntyi tiiviisti ruumiin ympärille.

Koko seuraavan päivän ajan ruumiin luona kävi monia aikuisia kirahveja. Lähelle tuli joitakin uroksiakin, mutta ne eivät osoittaneet kiinnostusta ruumiiseen vaan laidunsivat tai tutkailivat naaraita.

Kolmantena päivänä Muller näki emokirahvin yksinään puun alla noin 50 metrin päässä poikasen kuolinpaikasta. Ruumis ei enää ollut paikallaan. Muller lähti etsimään ja löysi sen puoliksi syötynä sieltä, missä emo oli seissyt. Seuraavaan päivään mennessä hyeenat veivät loputkin jäännökset.

Kirahvit ovat hyvin sosiaalisia. Poikasen ensimmäiseksi elinkuukaudeksi emo kätkee sen, mutta sitten emot saattavat perustaa päiväkodin, jossa yksi kaitsee kaikkien poikasia sillä aikaa, kun muut laiduntavat. Saattaa olla, että ne halusivat suojella ruumista pedoilta, mutta todennäköisesti mukana oli myös surua.

Kissa itki siskoaan

Yhtä yksityiskohtaisia havaintoja kuolemaan reagoimisesta on luonnossa tehty vähän. Tutkijat sattuvat harvoin paikalle oikeaan aikaan. Siksi rauhoitusalueilla, eläintarhoissa ja kodeissa tehdyillä havainnoilla on arvonsa.

En voi ajatella siamilaiskissa Willan käytökselle mitään muuta selitystä kuin sureminen. 14 vuoden ajan Willa eli siskonsa Carsonin kanssa Karen ja Ron Flowen kotona Virginiassa. Kissasisarukset puhdistivat toisiaan, laiskottelivat kahdestaan mielipaikoissaan ja nukkuivat yhteen kietoutuneina. Kun Carsonia käytettiin eläinlääkärissä, Willa odotteli levottomana.

Carsonilla oli krooninen sairaus, ja vuonna 2011 se kuoli eläinlääkärikäynnin aikana. Aluksi Willa käyttäytyi kuin sisko olisi vain lyhyen aikaa poissa. Parin kolmen päivän päästä se alkoi kuitenkin ulista kummallisesti ja penkoa paikkoja, joissa se oli viihtynyt yhdessä Carsonin kanssa. Vähitellen se hiljeni ja lamaantui kuukausien ajaksi.

Ankoille syntyi luja side

Kokoamistani surun kuvauksista hämmästyttävin tulee rauhoitusalueel­ta New Yorkin Watkins Glenissä. Vuonna 2006 alueel­la sijaitsevalle suojelufarmille tuotiin kolme ankkaa. Ne kärsivät maksan rasvoittumisesta, joka oli seurausta pakkoruokinnasta ankanmaksaa tuottavalla tilalla. Ankoista kaksi, Kohl ja Harper, olivat huonossa kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Kohlilla oli epämuodostuneet jalat, Harperilla toinen silmä sokea. Molemmat pelkäsivät ihmisiä.

Kohl ja Harper ystävystyivät ja tukivat toisiaan neljän vuoden ajan. Sitten Kohlin jalkakivut pahenivat niin, ettei se enää voinut edes kävellä. Se oli parasta lopettaa. Harperin annettiin seurata toimitusta ja tulla sitten ystävänsä ruumiin luo. Harper painautui makuulle ja laski päänsä ja kaulansa Kohlin kaulaan. Siinä Harper pysytteli monta tuntia.

Harper ei koskaan toipunut menetyksestään. Päivästä toiseen se torjui muut ankat, kun nämä koettivat tehdä tuttavuutta. Mieluiten se istuskeli pienellä lammella, jonne se oli usein mennyt yhdessä Kohlin kanssa. Kaksi kuukautta myöhemmin sekin kuoli.

Kaikkia ei hetkauta

Tuntuisi johdonmukaiselta, että läheistensä kuolemaa surevat syvimmin sellaiset eläimet, jotka elävät pitkään ja muodostavat tiiviitä parisuhteita, perheitä tai laumoja. Tämä on kuitenkin vasta oletus, jota pitäisi järjestelmällisesti testata sosiaalisuudeltaan erilaisilla lajeilla.

Lajierot eivät yksin ratkaise, vaan myös yksilöillä ja tilanteilla on merkitystä. Esimerkiksi ruumiin näkeminen saattaa olla avuksi, koska se tekee kadonneen kumppanin etsiskelyn tarpeettomaksi, mutta aina siitä ei näytä olevan hyötyä.

Jokaisessa lajissa suru näyttää ilmenevän jatkumona, jossa osa yksilöistä ei pidä lajitoverinsa kuolemaa minään ja osa joutuu siitä suunniltaan.

Se saattaa johtua eroista esimerkiksi empaattisuudessa ja älykkyydessä. Hahmottanevatko jotkin eläimet kuoleman lopullisuuden, ja saattaisiko niillä olla mielessään jopa kuoleman käsite? Kukaan ei tiedä.

Ainakaan ei ole todisteita siitä, että mikään eläin ennakoisi kuolemaa ihmisen tavoin. Tuo kyky on poikinut ison osan vahvimmasta kirjallisuudesta, musiikista ja näyttämötaiteesta – ja se tuottaa meille valtavasti henkistä kärsimystä.

Suru kietoutuu rakkauteen

Kyky surra saattaa olla eläimelle raskas niin fyysisesti kun psyykkisesti. Erityisesti se näkyy luonnonoloissa, joissa pitäisi pysyä valppaana välttääkseen pedot ja löytääkseen ruokaa. Miksi suru siis lainkaan kehittyi?

Suruun kuuluvana vetäytymisaikana voi kenties toipua emotionaalisesti, minkä jälkeen uuden kumppanin etsiminen onnistuu paremmin. Tai saattaa olla niin kuin John Archer kirjoittaa kirjassaan The nature of grief (Routledge 1999): ”Suru on maksu siitä, että on hyödyllistä reagoida eroonjoutumiseen.” Jos kumppani on elossa, huolestumisesta ja etsinnästä on etua. Varsinainen sopeuma ei välttämättä ole suru itse vaan voimakas tunneside, joka tuottaa hedelmällistä yhteistyötä.

Suru liittyy siis rakkauteen. Se alkaa, kun rakkauden kohde menetetään. Monenlaisten lajien emootioihin perehtynyt ekologi ja käyttäytymisen tutkija Marc Bekoff Coloradon yliopistosta ajattelee, että moni eläin tuntee niin rakkautta kuin surua. Hän myöntää, että kumpikin on vaikea määritellä mutta huomauttaa, ettemme täysin ymmärrä ihmistenkään rakkautta. Emme silti epäile sen olemassaoloa tai vaikutusvoimaa.

Kirjassaan Animals Matter (Shamb­hala 2007) Bekoff kertoo kojoottinaaraasta, jota hän tarkkaili vuosikausia tutkiessaan eläinten käyttäytymistä Grand Tetonin kansallispuistossa Wyomingissa. Kojoot­tinaaras Mom poistui aina välillä lyhyeksi aikaa laumastaan, ja kun se palasi, sen pennut nuolivat sitä riemuissaan ja kieriskelivät sen jaloissa.

Kerran Mom ei enää tullutkaan takaisin. Lauman muut kojootit kävelivät edestakaisin, ja osa lähti etsimään Momia siitä suunnasta, mihin se oli lähtenyt. ”Yli viikon ajan näytti siltä, että laumalta oli kipinä poissa”, Bekoff kirjoittaa. ”Momin perhe ikävöi sitä.”

Kun tänä vuonna keskustelin eläinten emootioista Bekoffin kanssa, hän nimitti Momin lauman reaktiota rakkaudenosoitukseksi. Kykyä rakkauteen on hänen mukaansa  sellaisilla lajeilla kuin kojooteilla, susilla ja hanhen tapaisilla linnuilla. Niissä pariskunta puolustaa yhdessä aluettaan, ruokkii poikasiaan ja kaipaa toistaan erossa ollessaan.

Eläinmaailmassa rakkaus ja suru kietoutuvat usein toisiinsa. Yksilöiden välinen rakkaus saattaa määrätä surun ilmaisumuotoja jopa enemmän kuin lajin sosiaa­lisuus. Kissoja pidetään erakkomaisina, mutta ei liene epäilystäkään siitä, että kotikissa Willa rakasti siskoaan ja suri sen kuolemaa.

Barbara J. King on yhdysvaltalainen antropologian professori.

Artikkeli on julkaistu Scientific American -lehdessä kesäkuussa 2013 ja Tiede-lehdessä 1/2014

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.

Tieteellisen hirviön loi nuori Mary Shelley Genevejärvellä tammikuussa 1818. Frankenstein kummittelee yhä eri muodoissa 200 vuotta luomisensa jälkeen.

Frankensteinin hirviö on kaikkien kauhutarinoiden ikoni. 18-vuotias Mary Shelley (1797–1851) alkoi kehitellä kertomusta kesällä 1816. Hän lomaili silloin Genevejärven rannalla Sveitsissä, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

Shelley sai kirjaan idean unessa. Frankenstein hirviö oli aluksi tarinanpoikanen ja novelli. Lopulta se kasvoi romaaniksi, joka valmistui tammikuussa 1818, noin 200 vuotta sitten.

Frankensteinin hirviöstä tuli heti suosittu. Se oli jo 1900-luvun alussa klassikko, eikä sen maine näytä hiipuvan 2000-luvullakaan.

Tieteelle ja tutkijoille Frankensteinin hirviöstä tuli ikuinen taakka. Se on varoittanut tutkijoiden vastuusta jo 200 vuotta, ehkä aiheestakin.

Hirviön loihtii tarinassa utelias tutkija Frankenstein. Hän yrittää luoda kuolleesta elämää.

Frankenstein liittää ihmisen osia yhteen osia vainajista ja teurastamojätteistä. Lopuksi Frankenstein herättää luomuksensa eloon sähköllä.

Kertomus kolahti. Hirviö symboloi sitä, mihin tiede pystyy ja mitä tieteen ei pitäisi tehdä, pohtii Frankensteinin perintöä Kai Kupferschmidt tiedelehti Sciencessa.

Frankensteinista on tehty ainakin 54 elokuvaa. Ensi kertaa monsteri tuotettiin filmille jo 1910. Elokuvat eivät yleensä seuraa romaanin juonta tarkasti. Joissakin elokuvissa hirviö ei esimerkiksi osaa puhua tai lukea.

Kuuluisin elokuva Frankensteinista on ehdottomasti vuoden 1931 versio, jossa hirviötä esitti Boris Karloff. Tästä leveäkalloisesta Frankensteinista tuli hirviön perikuva.

Karloffin hahmo on piirtynyt esiin sarjakuvissa, julisteissa, leikkikaluissa ja legoissa, nukeissa ja naamareissa.

Tieteissä Frankenstein väijyy aina. Tekoälyä pelätään nyt, vaikka kauhukuviin on pitkä tie.

Robottien kautta tekoäly ottaa lopulta myös Frankensteinin hahmon. Ihminen esittää taas Jumalaa. Sitten robotti karkaa...

Frankenstein on liitetty keinohedelmöitykseen, geenimuunneltuun ruokaan, kasvatettuihin elimiin – kaikkeen, mikä tieteissä pelottaa.

Kysely

Vieläkö Frankensteinin hirviö kelpaa muistuttamaan tieteen riskeistä?