Aikansa kuuluisin kasvissyöjä otti kantaa turkiksiin maalaamalla neidon syliin elävän eläimen. Kuvat: Atena, Gettyimages, Bnf
Aikansa kuuluisin kasvissyöjä otti kantaa turkiksiin maalaamalla neidon syliin elävän eläimen. Kuvat: Atena, Gettyimages, Bnf
Koiraa on tuskin ikinä arvostettu yhtä paljon kuin keskiajalla.
Koiraa on tuskin ikinä arvostettu yhtä paljon kuin keskiajalla.
Kirkko näki kissassa riivaajan, joka vietteli naisia noituuteen.
Kirkko näki kissassa riivaajan, joka vietteli naisia noituuteen.
Maalaissiat saivat tonkia myös metsän antimia.
Maalaissiat saivat tonkia myös metsän antimia.
Kana päätyi ensimmäisenä pataan, jos ruoasta tuli pulaa.
Kana päätyi ensimmäisenä pataan, jos ruoasta tuli pulaa.
"Siinä paha missä mainitaan" tarkoitti keskiajalla paljon pelättyä sutta.
"Siinä paha missä mainitaan" tarkoitti keskiajalla paljon pelättyä sutta.
Hienostunut haukastus sopi myös vallasväen rouville.
Hienostunut haukastus sopi myös vallasväen rouville.

Vuosituhansia ihminen kohteli eläimiä kumppaneina. Vasta 1800-luvulla niistä tuli tuotantoväline.

Nainen ja kärppä on yksi renessanssinero Leonardo da Vincin hienoimmista tauluista. Ruhtinas Ludovico Sforzan 1490-luvun alussa tilaamassa muotokuvassa kaunis neitonen, Sforzan rakastajatar Cecilia Gallerani, istuu valkoinen elävä kärppä sylissään. Kärpän rooli on ihmetyttänyt jälkipolvia. Miksi se on kuvassa? Miksi Leonardo ei maalannut neidolle eläimen asemesta hienoja turkiksia?

Taiteentutkijat ovat esittäneet teorioita maalauksesta. Kärppä on nähty Galleranin lemmikkinä. Keskiajalla kärppiä kesytettiin pitämään rottia ja hiiriä poissa talojen nurkista. Toisen tulkinnan mukaan sulavalinjainen kärppä pääsi mukaan esteettisistä syistä. Kolmas hypoteesi muistuttaa, että keskiajan kristillisessä katsannossa kärppä symboloi puhtautta ja viattomuutta. Tai ehkä kärppä viittaa hienovaraisesti rakastaja Sforzaan, joka oli Kärpän ritarikunnan jäsen.

Keskiajan ihmisten suhdetta eläimiin tutkinut historioitsija Hannele Klemettilä esittää kirjassaan Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä (Atena 2013) oman tulkintansa. Leonardo oli aikansa kuuluisin kasvissyöjä ja tunnetuimpia eläinten kaltoinkohtelun vastustajia. Hän kammoksui eläinten rääkkäämistä, tunsi myötätuntoa niitä kohtaan ja kuvasi dramaattisesti ihmissuuta kaikkien eläinten haudaksi. Turkiskaupan vastustajana Leonardo ei voinut maalata neitoa turkiksen kanssa. Kaiken lisäksi turkis olisi perusteettomasti ylevöittänyt aatelittoman tytön. Elävä kärppä kiteytti osuvasti Leonardon oman arvomaailman tilaajan toiveisiin, Klemettilä arvioi.

Ihminen on pohtinut suhdettaan eläimiin vuosituhansia, eivätkä sata viime vuotta ja varsinkaan viime vuosikymmenet ole tuoneet mukanaan myönteisiä asioita. Itse asiassa eläinkunta ei ole koskaan ennen ollut yhtä väheksytty, orjuutettu ja sorrettu kuin nykyään, Klemettilä kirjoittaa.

Kesytys mullisti elämän

Kivikautiset esi-isämme olivat metsästäjiä ja keräilijöitä. Luolamaalaukset kertovat heidän ihailleen ”ylempiään”, suuria saalistajaeläimiä. Suhtautuminen muuttui, kun ihminen oppi kesyttämään eläimiä kotieläimiksi.

Ensimmäisenä kesyyntyi sudesta polveutuva koira. Plos One -tiedelehti julkaisi toissa vuonna arkeologisia tutkimustuloksia, joiden perusteella koira kesyyntyi jo 33 000 vuotta sitten. Koira oli ihmiselle hyvä kumppani. Siitä oli apua niin vartioinnissa kuin metsästyksessä, ja se tarjosi ihmiselle mahdollisuuden kehittyä saalistajana.

Noin 13 000 vuotta sitten jääkausi oli päättynyt, ilmasto lämpeni, pohjoisen valtavat ruohoarot metsittyivät ja monet suurnisäkkäät katosivat. Ihmiset huomasivat, että kasvien viljely ja eläinten kesytys olivat hyvä tapa turvata ruoansaanti. Yhteisöt, jotka lähtivät tälle tielle, lisääntyivät paremmin kuin metsästäjä-keräilijöiden yhteisöt. Niinpä jälkimmäiset joko katosivat tai omaksuivat uuden tavan tuottaa ravintoa.

Lammas, sika ja vuohi kesytettiin 8 000–10 000 sitten. Nauta, vesipuhveli, aasi ja hevonen ilmaantuivat ihmisasumuksille kahdella seuraavalla vuosituhannella. Viimeisimpinä suurina nisäkkäinä kesyyntyivät  alpakka, laama ja kameli 4 500–5 500 vuotta sitten.

Varsinkin kumppanuus naudan kanssa osoittautui tärkeäksi. Nauta kesytettiin alkuhärästä, joka oli suuri ja vahva eläin. Kesynauta palveli ihmistä vetojuhtana ja tuottamalla lantaa pelloille. Siitä saatiin myös lihaa ja maitoa, josta voitiin valmistaa uudenlaista ruokaa, juustoa. Naudan nahasta ja luista saatiin vaatteita ja tarvekaluja. Nauta vei eteenpäin maanviljelyä ja yhteiskuntien kehitystä. Suomenkin alueella on arkeologisten löytöjen perusteella elänyt jo yli 4 000 vuotta sitten ihmisiä, joilla oli nautoja.

Kaikki luodut olivat arvokkaita

Antiikin kulttuureissa ihmisen ja kotieläinten suhde oli kehittynyt elintärkeäksi. Ihminen alkoi myös pohtia syvällisesti, miten eläimiä tuli kohdella. Roomalainen filosofi Seneca korosti tutkielmassaan De Clementia, että lempeyden suuri hyve piti ulottaa myös eläimiin. Hevosia tai metsästyskoiria ei saanut kouluttaa piiskalla ja pelolla vaan lempeydellä. Uhkailu tekee eläimen araksi ja hävittää sen luontaisen innon, Seneca muistutti.

Varhaiset kirkkoisät ja teologit asettivat vastakkain Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ja alempiarvoisen eläimen. He tuomitsivat kaiken, mikä viittasi ihmisen ja eläimen sukulaisuuteen tai sekoitti rooleja. Eläimiksi naamioituminen tai eläimellisen käytöksen matkiminen oli tuomittavaa – eläimiin sekaantumisesta puhumattakaan.

Suhtautumista eläimiin leimasi juutalais-kristillinen ajatus, jonka mukaan luonnolla oli selvä hierarkia. Kasvit olivat olemassa eläimiä ja eläimet ihmisiä varten. Eläimet toimivat vaistojensa varassa, ihminen taas oli rationaalinen olento. Eläimellä ei voinut olla tietoa Jumalasta, toisin kuin ihmisellä. Vaikka eläimet olivat epätäydellisiä vaistojensa vankeja, ne olivat kuitenkin osa Jumalan luomistyötä ja siksi arvokkaita.

Eläimet noteerattiin korkealle myös keskiajan pyhimyskertomuksissa. Eläimet liittyivät suosittujen pyhimysten, kuten Franciscus Assisilaisen, Hieronymoksen ja Thomas Becketin, elämään ja ihmetekoihin. Pyhimyskertomukset toimivat esimerkkeinä hyveestä ja oikeasta tavasta kohdella toisia ihmisiä ja eläinkuntaa. Ne välittivät sanomaa, että myös eläimet ansaitsevat myötätuntoa ja hyvää kohtelua.

Eliitti ihastui riistaan

Väestön kasvaessa tarvittiin lihaa yhä enemmän, ja parhaiten sitä saatiin kotieläimistä. Sian, naudan ja varsinkin lampaan arvostus nousi kohisten. Lammas tuotti lihan ohella villaa, jonka kysyntä kasvoi ja hinta kipusi merkittävästi. Moni peltomaa muuttui villan takia laitumeksi.

Ruoka oli keskiajalla keino näyttää varallisuutta. Köyhä kansa eli pääasiassa kasvisruoalla, mutta ylemmät luokat saattoivat nauttia lihaa, kalaa ja maitotuotteita arkiruokana. Varsinaisen vallasväen statussymboliksi nousi kuitenkin riista, jota pyydystettiin suljetuissa, yksityisissä puistoissa jaloin keinoin eli ratsain sekä koirien ja haukkojen avulla. Ansastus koettiin eliittipiireissä alhaiseksi ja kunniattomaksi.

Erityiseen arvoon kohosi musta ja isosarvinen alkuhärkä, naudan kantamuoto. Sitä pidettiin hurjana ja pelottomana otuksena, jonka metsästäminen vaati erityistä taitoa. Alkuhärkäjahdista tulikin kuninkaallinen huvittelumuoto. Puolassa alkuhärkää ei saanut edes pyytää ilman kuninkaan lupaa.

Kun riistakannat hiipuivat, niitä pyrittiin suojelemaan laeilla ja asetuksilla. Metsästys koitui kuitenkin alkuhärän kohtaloksi. Vihoviimeinen alkuhärkä kuoli kaikista toimista huolimatta vuonna 1627 Puolassa.

Kipu päätti leikkelyn

Uuden ajan alussa Leonardo da Vinci ei ollut ainoa eläinten ystävä. Monet filosofit puhuivat eläinten puolesta. Ranskalaisen Michel de Montaignen mukaan eläimillä oli ajatuksia, tunteita ja vuorovaikutussuhteita. Hollantilainen Erasmus Rotterdamilainen ja englantilainen Thomas More vastustivat metsästystä sen julmien piirteiden vuoksi.

Aikakauden uutuus oli tiede, joka alkoi selvittää eläinten anatomiaa.
Elävien eläinten leikkely eli vivisektio yleistyi 1600-luvulla. Käytäntö perustui rationaaliseen näkemykseen, jonka mukaan eläimet reagoivat mekaanisesti ärsykkeisiin eivätkä tunteneet kipua, vaikka niin näyttivät tekevän. Kaikki eivät käsitystä hyväksyneet. Englantilaisfilosofi John Locke muistutti, että tarpeeton julmuus eläimiä kohtaan on moraalisesti väärin ja tuottaa taloudellista haittaa eläimen omistajalle. Myös valistusfilosofit Voltaire ja Rousseau vastustivat tiedemiesten barbaarisia toimia. Rousseaun mielestä eläinten kohtelua ei ratkaissut järjen määrä vaan kyky tuntea ja kärsiä.

Pohdinnat heijastuivat vähitellen lainsäädäntöön. Irlannissa työhevosten ja lampaiden kaltoinkohtelu kiellettiin jo vuonna 1635. Englannissa Lontoossa havahduttiin vähitellen katujen ja lihatorien julmuuksiin ja kehnoihin teurastuskäytäntöihin. Vuonna 1822 säädettiin Martin’s Act, joka kielsi vetojuhtien ja karjan huonon kohtelun. Manner-Euroopan maat ottivat lain esikuvakseen ja alkoivat säätää vastaavia lakeja.

Tehokkuus käänsi ajatukset

1800-luvulle asti eläimet olivat maatalousvaltaisten yhteiskuntien tuki ja turva. Hyötyeläimet tarjosivat ruokaa, vaatteita, raaka-aineita ja lihasvoimaa. Niistä oli myös monenlaista apua, turvaa, lohtua ja seuraa. Eläimiä kunnioitettiin ja arvostettiin. Varsinaista järjestäytynyttä eläinsuojelua ei ollut, mutta vuosisatojen varrella kirjatut filosofien ja kirkonmiesten ajatukset ja ohjeet sekä puhdas maalaisjärki hillitsivät eläimiin kohdistuvia väärinkäytöksiä.

Meno muuttui teollistumisen ja kaupungistumisen aikakaudella. Suhtautuminen koveni, ja eläinten elämänlaatu huonontui selvästi. Onkin suuri virhe ajatella, että eläinten asema olisi nykyään parempi kuin kehittymättömämmillä vuosisadoilla.

Teollistuminen tuhosi surutta luontoa, ja eläimet pakotettiin tehotuotannon muottiin, joka riisti niiltä mahdollisuuden luonnonmukaiseen käyttäytymiseen. Jalostus alkoi parantaa eläinten tuotanto-ominaisuuksia. Nautojen tieteellinen jalostaminen liha- ja maitokarjaksi pääsi vauhtiin 1800-luvun loppupuoliskolla. 1900-luvun alussa Tanskasta kehittyi sianjalostuksen suurvalta. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa jalostettiin eri kanaroduista huippunopeasti kasvava broileri, joka toi liha-ateriat vähävaraistenkin ruokapöytään.

Vähitellen ihmiset alkoivat käsittää, etteivät eläimet voi hyvin tuotantoruljanssissa. Suomeenkin perustettiin vuonna 1901 eläinsuojeluyhdistys. Sen virallinen tavoite oli edistää hevosenlihan käyttöä. Täällä ei tuolloin hevosia syöty vaan niitä käytettiin työhevosina, mikä johti usein eläinten tuskaiseen loppuun ajamiseen. Edistämällä hevosenlihan syöntiä saatiin hevosia pois työstä ennen ankeaa vanhuutta.

Yhdistys levitti myös sanomaa inhimillisemmästä suhtautumisesta kaikkiin teuraseläimiin. Eläinsuojelijoiden sitkeä työ johti eläinten kohtelua kehittäviin lakeihin, joissa määriteltiin hoidolle hyvinvointia turvaava  vähimmäistaso.

Sanomalla on edelleen kysyntää, Hannele Klemettilä muistuttaa. Valveutuneelle nykyihmiselle on tyypillistä innostua vimmaisesti ajamaan yhden uhanalaisen eläinlajin asiaa samalla kun suljetaan silmät oloilta ja toimilta, joita päivittäin kohtaavat sadat miljoonat siat, broilerit, kalkkunat ja naudat tehotuotantolaitoksissa. Klemettilän mielestä ihmisen ja eläimen suhteen historiassa eletään kaikkein synkintä kautta.

Mika Remes on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013

 

Ylistyslauluja koirille

Keskiaikaiset kuvat vilisevät kaikenlaisia koiria, sillä koira oli suosittu symbolieläin, johon liitettiin monia myönteisiä asioita. Koirat kuuluivat myös sankarilegendoihin. Ranskalaisritari Aubry de Montdidier’n vinttikoiran urotyöt tunnettiin laajasti niin suullisina kuin kirjallisina kertomuksina. Koirapyhimys Guinefortin tarina keräsi sellaisen suosion, että kirkko yritti tukahduttaa sankarikoiran palvontaa.

Koira oli tärkeä apuri kaikissa säädyissä. Parhaiten tunnetaan metsästykseen jalostetut koirarodut. Foix’n kreivi Gaston Fébus laati 1300-luvun lopulla keskiajan perusteellisimman metsästysoppaan Livre de chassen, joka on hurmioitunut ylistyslaulu koirille. Fébus julisti, että koira on jaloin ja viisain Jumalan luomista eläimistä, monesti ihmistä etevämpi. Lukuisilla monarkeilla oli valtava määrä koiria, sillä koulutettu metsästyskoira oli arvokas ja arvostettu lahja. 

Osa koirista oleskeli vakituisesti niitä varten perustetuissa rakennuksissa, kenneleissä, joissa niistä pidettiin hyvää huolta. Asiantuntijat painottivat hygienian ja puhtauden merkitystä hyvinvoinnille, eikä virikkeitä sopinut unohtaa. Niinpä koira, oli se sitten yläluokkainen rotukoira tai sekarotuinen talonpoikaiskoira, joutui harvoin tyytymään passiiviseen lemmikin tai maskotin rooliin.

 

Kissan maine mustui

Afrikkalaisesta villikissasta polveutuva kesykissa huomattiin 5 000 vuotta sitten Egyptissä mainioksi viljavaraston vartijaksi. Kissat pitivät tehokkaasti loitolla haitalliset jyrsijät. Egyptiläiset palvoivat kissaa pyhänä jumalolentona. Kun kissa kuoli, omistaja saattoi balsamoida ruumiin ja laittaa sen arkkuun. Eurooppaan ensimmäiset ”jyvävahdit” saapuivat kreikkalaisten mukana noin 900 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Keskiajan koittaessa kesykissat tunnettiin myös Aasiassa.

Keskiajan lopulla kissan asema muuttui. Katolinen kirkko alkoi taistella harhaoppeja vastaan ja loi avukseen noitateorian ja paholaiskultin. Sen mukaan oli olemassa noitia, jotka lihan heikkoudesta tai ahneudesta tekivät liiton Paholaisen kanssa.  Paholaisen apureita maan päällä edustivat kissat, jotka houkuttelivat ihmisiä synnintekoon. Helposta ja hyödyllisestä kotieläimestä tuli pelätty ja vihattu eläin, kun Eurooppa ajautui noitahysteriaan. Vuonna 1484 paavi Innocentius VIII määräsi kaikki kissanomistajat polttoroviolle noitina.
Ihmiset kammoksuivat erityisesti mustaa kissaa, sillä se saattoi olla itse Paholainen sala-asussa. Myös noidat kykenivät muuttumaan mustaksi kissaksi ja syntymään uudelleen mustana kissana, vieläpä yhdeksän kertaa. Tästä syystä kissoja vainottiin siinä missä noitia.

Kissoja alettiin uudelleen arvostaa vasta 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa, missä innostuttiin kissarotujen jalostamisesta.

 Sika hyvä jätepoliisi

Temppeliherrojen ritarikunnan tuhoajana historiaan jäänyt Ranskan kuningas
Filip IV Kaunis kuoli mitä ilmeisimmin villisikametsällä saamiinsa vammoihin. Keskiajalla hurjaluonteinen villisika edusti voimaa ja rohkeutta, joten villisian telomaksi joutuminen oli metsästäjälle lähinnä kunniakasta. Toisin kävi, jos jäi kesykarjun jalkoihin. Se edusti alhaisia paheita, likaisuutta ja ahneutta, ja langetti häpeän uhrin koko suvun päälle.

Kotisikaan on eri aikoina suhtauduttu eri tavoin. Antiikin Kreikassa ja Roomassa sika oli suosituimpia uhrieläimiä, ja sen lihaa arvostettiin enemmän kuin lampaanlihaa. Filosofi Aristoteles jopa muistutti, että ihminen ja sika ovat sukulaisia.

Juutalaiset ja islaminuskoiset karttoivat sikaa epäpuhtaana eläimenä. Käsityksen taustalla lienee se, että sika kantoi trikiiniä, ihmiselle vaarallista loiseläintä. Kristitytkin saattoivat suhtautua sikaan epäillen. Se oli arveluttava eläin, sillä se ei märehtinyt, vaikka sillä oli sorkat. Vakava puute oli myös heikko näkö. Keskiajan oppineet samastivat hämärässä elävät eläimet Jumalan vihollisiin ja Saatanan kätyreihin.

Toisaalta sika oli tärkeä hyötyeläin, jota kannatti hoitaa hyvin, sillä niin siitä saatiin mahdollisimman paljon lihaa ja laardia varastoon.Maatiloilla sikoja pidettiin aitauksissa, jotta ne eivät temmeltäisi pelloilla. Syksyisin ne vietiin laiduntamaan metsiin, joissa riitti marjoja, juuria, sieniä ja terhoja. Varsin lokoisaa oli elämä myös kylissä ja kaupungeissa. Vapaasti kaduilla ja toreilla kierrelleet siat toimivat tehokkaina jätepoliiseina, ennen kuin päätyivät ruoaksi.

 

Kanoja kaikilla pihoilla

Viidakkokanasta kesytetty kana kotiutui ihmisen seuraan 2 000–3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Indusvirran laaksossa. Alun perin kanassa eivät kiinnostaneet liha tai makoisat munat, vaan kukkojen korskea käytös. Induksen laaksossa kasvatettiin kukkoja kukkotappeluita varten.

Antiikin Roomassa kanasta tuli tärkeä hyötyeläin, koska se sopi hyvin omavaraistalouteen. Kanoja pidettiin aina, jos viljaa jäi yli. Kanat toivat mukavaa vaihtelua ruokavalioon. Kanalla oli tärkeä rooli myös uskonnollisissa rituaaleissa. Kanoista ennustettiin tulevia, ja niitä uhrattiin jumalille.

Keltit ja germaanit siirsivät kanojenpidon Alppien pohjoispuolelle, ja keskiajalla kanat kaakattivat pihapiireissä kaikkialla Euroopassa. Kanan pystyi hankkimaan köyhempikin talonpoika. Kana myös päätyi kotieläimistä ensimmäisenä pataan, jos ruokavarat kävivät vähiin. Eurajoen Liinmaan muinaislinnan kaivaukset kertovat, että Suomessa pidettiin kanoja jo 1300-luvulla. Uudella ajalla Ruotsin kuninkaista Kustaa Vaasa ja Kustaa II Aadolf edistivät innokkaasti kanataloutta.

Silti kanat pysyivät kotieläiminä pitkään sivuroolissa. Kanatalous lähti nousuun sen jälkeen, kun viljanviljely 1800-luvun jälkipuoliskolla tehostui ja Yhdysvalloissa jalostettiin runsaassa kuukaudessa teuraskokoon kasvava broileri. Kanat katosivat pihapiireistä kymmenientuhansien lintujen halleihin.

 

Susiviha ikivanhaa

Susi ei ole 1800-luvun jälkeen surmannut Suomessa yhtään ihmistä, mutta tieto ei ole susivihaa hillinnyt. Vuosituhannen vaihteessa kertaalleen elpynyt susikanta on taas nopeasti supistunut salametsästyksen vuoksi.

Susivihalla on Euroopassa pitkät juuret. Keskiajalla sutta pidettiin eläimistä ilkeimpänä ja julmimpana. Sudesta tuli monessa kulttuurissa synnin, kuoleman ja pahuuden vertauskuva. Se edusti Saatanaa, joka vihasi ihmiskuntaa ja väijyi uskovia tuhotakseen heidän sielunsa. Susipelkoa lisäsi se, että susi saattoi ainoana petoeläimenä todella syödä ihmisen. Syödyksi tuleminen taas vaaransi sielun autuuden.

Kun kanta kasvoi, sudet pyrittiin pyytämään keinolla millä hyvänsä: ansoin, loukuin, myrkyin ja nauloin varustetuilla lihapaloilla. Suteen eivät jalot metsästysihanteet ulottuneet. Sudet metsästettiinkin lähes sukupuuttoon Euroopan sydänalueilta. Henkiin jääneet yksilöt vetäytyivät vuorille ja syrjäisiin metsiin, mutta susipelko jäi ihmisten mieleen.

Toisaalta sudella oli myös ihailijoita. Metsästystä tosissaan arvostavat kunnioittivat suden nopeutta, rohkeutta, valppautta ja älyä. Siksi susi kelpasi tunnuseläimeksi monien aatelissukujen vaakunoihin.

 

Haukat herrain hupia

Haukka nautti keskiajalla harvinaisen suurta arvostusta, ja haukkametsästys saavutti  valtavan suosion eliitin keskuudessa. Saalis oli sivuseikka. Haukastus tarjosi niin herroille kuin rouville tilaisuuden seurusteluun ja juoruiluun metsästyksen siivellä. Haukastus oli rauhallista ja hienostunutta pyyntiä, jossa myös haukan ja haukastajan osaaminen pääsi oikeuksiinsa.

Haukastukseen käytettiin joko pesästä vietyjä poikasia tai emoltaan jo metsästystaidot oppineita nuoria yksilöitä. Parhaat haukat tulivat pohjoisesta, muun muassa Suomen alueelta. Hansaliiton kauppiaat veivät täältä haukkoja Keski-Eurooppaan. Erityisen arvokas ja arvostettu oli tunturihaukka.

Haukka sai paljon myös symboliarvoa. Keskiajan kirjallisuudessa urheaa ritaria verrattiin usein haukkaan. Haukka oli suosittu aatelismiesten tunnuseläin. Haukka symboloi Jumalan rakkautta, henkevää mietiskelijää ja jaloa ihmistä. Se toimi rakastavaisten sanansaattajana, ja sen taistelua saaliista saatettiin verrata rakastelemiseen. Joskus harvoin petomaisia piirteitä käytettiin himon ja ahneuden vertauskuvina.

 

kallo
Seuraa 
Viestejä16
Liittynyt10.4.2013

Eläinrakkaus loppui nykyaikaan

Hitlerillä nyt ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Hän ei ensinnäkään ole "lähihistorian tunnetuin eläinsuojelija", koska hyvin harva tietää mitään hänen asenteistaan muulta kuin juutalaisten ja muitten vähemmistöjen osalta. Siksi toisekseen, miten Hitlerin käsitteleminen tässä yhteydessä lisäisi jutun objektiivisuutta? Mihin ylipäätään viittaat objektiivisuudella? Oletan, että kommenttisi taustalla on seuraavanlainen ajatuskuvio. Tunnet jotain epämääräistä kaunaa eläintensuojelijoita...
Lue kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.