Venus syntyi ja tärveltyi nopeasti, ettei elämä saanut tilaisuutta kehittyä. Näin tutkijat vakuuttivat vielä muutamia vuosia sitten. Nyt he empivät: jospa kasvihuonekaasut sittenkin kuumensivat kotiplaneettamme sisaren luultua myöhemmin?


Näin tutkijat vakuuttivat vielä muutamia vuosia sitten.
Nyt he empivät: jospa kasvihuonekaasut sittenkin kuumensivat
kotiplaneettamme sisaren luultua myöhemmin?
He muistuttavat Granadan maureja: auringon paahtamia, pieniä tummia ihmisiä, jotka ovat täynnä henkeä ja tulta, alati lemmenleikeissä, jotka runoilevat ja rakastavat musiikkia ja keksivät joka päivälle juhlia, tansseja ja turnajaisia.

Kyse on tietenkin venuslaisista, joista ranskalainen kirjailija ja ajattelija Bernard le Bovier de Fontenelle kirjoitti vuonna 1686. Nyt tiedetään, että Maan sisarplaneetalta on turha etsiä huvittelunhaluisia asukkaita, mutta mikroskoopista elämää saattaa yhä löytyä, jos tutkijoiden uudet uumoilut Venuksen elinkaaresta osuvat oikeaan.

Epätietoisuuteen saattaa tuoda valoa parhaillaan Venusta tutkiva Venus Express -luotain - vaikka sen tehtävä ei olekaan venuslaisten jäljittäminen. Sen avulla yritetään näet selvittää, miten ja millä aikataululla Venuksesta kehittyi helvetin esikartanoa muistuttava pätsi.


Totuus valkeni hitaasti

Venus on sekä kooltaan että koostumukseltaan kuin maapallo. Aurinkokunnan alkuaikoina sen ilmastokin oli samanlainen kuin Maan, ja pinnalla velloivat valtameret.

Nyt Venusta peittää niin paksu kaasukehä, ettei näkyvä valo tunkeudu sen läpi. Niinpä planeetan oloja vain arvailtiin ennen kuin 1950-luvulla saatiin käyttöön radiokaukoputket. Venusta pidettiin lähinnä kotiplaneettamme vehreänä versiona, sillä pilvipeitteen arveltiin johtuvan rehevistä sademetsistä. Sellaiseen ympäristöön tuliset venuslaiset sopivat erinomaisesti.

Viimeisetkin haaveet asukkaista hävisivät, kun Venuksen keskilämpötilaksi paljastui 460 astetta ja pinnan paineeksi yli 90 ilmakehää. Myös pilvipeite muuttui luotaantyöntäväksi. Sen alimpien kerrosten kuumuudessa sulaisi lyijykin, ja rikkipitoisissa pilvissä tiivistyy rikkihappotihkua.


Kivetkin kiehuivat kaasua

Mikä lähimmän naapurimme turmeli, on periaatteessa tiedossa. Se oli kasvihuoneilmiö. - Tästä syystä Venusta kutsutaan silloin tällöin rumaksi Maaksi, sanoo akatemiatutkija Esa Kallio, joka Ilmatieteen laitoksessa analysoi Venus Expressin keräämiä tietoja.

Kasvihuoneilmiö ei ole uusi asia maapallollakaan. Se on aikojen kuluessa nostanut planeettamme keskilämpötilaa yli kolmekymmentä astetta, ja siksi se onkin nyt mukavasti viidentoista asteen tienoilla. Venuksessa keskilämpö on kuitenkin kohonnut peräti viisisataa astetta.

Mistä ero johtuu? Onko kyse yksinkertaisesti siitä, että Venus on paljon lähempänä Aurinkoa kuin Maa?

Tutkijoiden mukaan ei. Itse asiassa lähinnä Aurinkoa oleva planeetta, Merkurius, on Venusta viileämpi. Kuumien olojen täytyy siis juontua kasvihuonekaasuista.

Tutkijat olettavat, että kasvihuoneilmiö lähti liikkeelle vesihöyrystä, joka ympäröi vastasyntynyttä Venusta. Sekin on nimittäin kasvihuonekaasu, sillä se estää lämpöä karkaamasta avaruuteen.

Kasvaessaan kuumuus saattoi kiehauttaa kivistä hiilidioksidia, joka kiihdytti kasvihuoneilmiötä. Lisää hiilidioksidia karkasi kaasukehään, ja lämpötila nousi nousemistaan.

Tätä nykyä kaasukehästä 96 prosenttia on hiilidioksidia, joten kasvihuoneilmiön syytä ei kukaan ihmettele.

Yksityiskohdista halutaan kuitenkin lisää tietoa. Siksi Venus Express tutkii nimenomaan kaasukehää.

- Aika näyttää, miten tulokset auttavat ymmärtämään tekijöitä, jotka johtivat Venuksen ilmakehän nykyiseen tilaan. Tiedonkeruu ja analysointi ovat vasta alkaneet, Esa Kallio selittää.


Milloin kierre käynnistyi?

Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että Venuksessa mahdollisesti orastanut elämä sai kuoliniskun kasvihuoneilmiön kiihtyessä. Kun Auringon ultraviolettisäteily rikkoi vesihöyryn hapeksi ja vedyksi, kevyt vety kaikkosi avaruuteen, eikä Venuksella ole ollut vettä sen koomin.
Pätsissä käyty pitkään - mutta kysymyksiä riittää


Mittalaitteiden parantuessa päästään selvittämään aina vain tarkempia yksityiskohtia.

1960-luku Venuksen-lennot käynnistyvät. Yhdysvallat ja ja Neuvostoliitto lähettävät neljä luotainta naapurimme kiertoradalle. Kuumat olot ja kaasukehän suuri tiheys ja hiilidioksidipitoisuus selviävät.

1970-luku Venukseen matkaa yhdeksän luotainta, joista osa laskeutuu planeetan pinnalle. Ensimmäiset kuvat maisemista välittää Neuvostoliiton Venera 9.

1980-luku Venuksessa käy seitsemän luotainta, joukossa niin kiertolaisia kuin laskeutujia. Yhdysvaltain Magellan luotaa tutkallaan lähes koko planeetan. Tuloksia analysoidaan vieläkin.

1990-luku Venukseen ei tehdä varsinaisia tutkimuslentoja, mutta muutamat muualle matkalla olevat luotaimet tutkivat sitä ohitus-radaltaan.

2006 Euroopan avaruusjärjestön Venus Express saapuu Venuksen kierto-radalle ja aloittaa mittaukset, jotka täsmentävät tietojamme planeetan kaasukehän ominaisuuksista ja virtauksista.

2010 Japani lähettää Venukseen Planet-C:n, jonka on tarkoitus tutkia etenkin planeetan superrotaatiota, huippunopeaa tuulta, joka kierrättää pilvikerrosta planeetan ympäri.
James KastlinginDavid Grinspoon

Elämä saattoi paeta pilviin

Vuonna 2003 Venuksen elämä nousi pilviin. Washingtonin yliopiston astrobiologi Dirk Schulze-Makuch esitti, että Venuksen kaasukehässä voisi olla mikrobeja, jos muinaisissa merissä syntyi elämää tai jos planeetalle saapui organismeja Marsista tai Maasta irronneissa meteoriiteissa. Kun Venus menetti vetensä, elämä saattoi siirtyä kaasukehään.

Esa Kallio muistuttaa, että 50-60 kilometrin korkeudessa paine on Venuksessa sama kuin Maassa merenpinnan tasolla ja lämpöäkin on enää vain viidenkymmenen asteen paikkeilla.

Kaasukehään sopeutuminen vie aikaa, joten taas on kysyttävä: miten nopeasti Venus kuivui?

Eikä pilvissä eläminen kuulosta helpolta. Vedettömyys, rikki ja Auringon ultraviolettisäteily vaatisivat sinnikkäitä olioita. Toisaalta: maapallollakin elämä näyttää pärjäävän monenlaisissa äärioloissa.

Tutkijat ovat jo ehdotelleet, että Venukseen lähetettäisiin hiukkasluotain, joka keräisi näytteitä kaasukehästä samalla lailla kuin Stardust haki pölyä Wild 2 -komeetasta (ks. Kuumat tuliaiset yllättivät, Tiede 4/2006, s. 10-11). Hauska nähdä, kummasta löydetään ensiksi elämää, Maan pikkusiskona tunnetusta Marsista vai planeettamme rumasta siskosta Venuksesta.Palstan pitäjä Leena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


Venus Express
www.esa.int/SPECIALS/Venus_Express/index.html 

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018