Uusi, parempi elämä on helppo aloittaa ensi kuussa. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Uusi, parempi elämä on helppo aloittaa ensi kuussa. Kuva: Shutterstock

Suklaapatukka tässä ja nyt on arvokkaampi kuin kevyt olo kuukauden päästä.

Huominen on siitä jännä päivä, ettei se koskaan tule. Sinne voi siirtää tehtäviä, joita ei tee mieli tehdä. Huomenna lopetamme tupakoinnin, alamme lenkkeillä ja syödä enemmän vihanneksia.

Olemme hetken lapsia. Terveystekojen hyödyt korjataan vasta aikojen päästä, eikä kaukana häämöttävä palkinto vakuuta meitä. Terveellisen elämän kustannukset – juoksulenkin tuskat ja kulinaariset kieltäymykset – taas lankeavat maksettaviksi heti.

Arvotamme niin herkkuja kuin kieltäymyksiä eri tavoin sen mukaan, ovatko ne käsillä saman tien vai vasta tulevaisuudessa. Sitä havainnollistaa hollantilaisten tutkijoiden mainio koe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat tarjosivat toimistotyöntekijöille kaksi välipalavaihtoehtoa. He saivat päättää, halusivatko viikon päästä suklaapatukan vai hedelmän. Valtaosa eli 74 prosenttia valitsi terveellisen vaihtoehdon eli hedelmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun viikko oli kulunut ja oli aika nauttia välipala, tutkijat kertoivat kadottaneensa lomakkeet, joihin työntekijät olivat merkinneet valintansa. Niinpä he saivat tehdä valinnan uudestaan. Nyt 70 prosenttia valitsi suklaapatukan.

Suklaa ei tuntunut houkuttelevalta, kun se odotti viikon päässä. Siitä saattoi helposti luopua ja valita järkevästi hedelmän. Kun taas suklaan saattoi saada tässä ja nyt, sen lupaama nautinto oli vastustamaton.

Ilmiö ei rajoitu ruokaan vaan ulottuu kaikille elämänalueille, joissa hetken himot ja kaukokatseinen järki vetävät eri suuntiin. Eräässä tutkimuksessa opiskelijat poimivat katsottavakseen vakavahenkisiä elokuvia, kun valinta kohdistui viikon päähän. Kun he saivat katsoa elokuvan samana päivänä, he valitsivat kevyttä hupia.

– Jos saat palkitsevan asian tänään, sillä on koko arvo. Jos saat sen viikon päästä, sen arvo puolittuu, selitti käyttäytymistaloustieteilijä ja Harvardin yliopiston professori David Laibson helmikuussa Yhdysvaltain tiedeviikolla Bostonissa.

Lasku paljastaa logiikan

Tulevaisuudessa odottavan palkinnon arvon aleneman Laibson puki yhtälön muotoon asiassa, joka on hänelle itselleen läheinen. Hän ei nimittäin millään saa käytyä kuntosalilla, vaikka vaimokin patistelee.

Kuntosalikäynnillä on kustannus eli sen vaatima ponnistus ja siihen kuluva aika. Oletetaan sen arvoksi kuusi, ja tämä kulu on maksettava heti. Kuntoilusta koituisi kuitenkin terveyshyötyä kahdeksaisen verran. Hyöty tosin korjataan vasta tulevaisuudessa, mikä tarkoittaa sitä, että se tuntuu nyt vain puolikkaalta todellisesta arvostaan. Näin saamme yhtälön, joka kertoo, miksi Laibson ei mene salille tänään : –6 + 4 = –2.

Entä menisikö Laibson huomenna? Yhtälö näyttää kuin näyttääkin seuraavalle päivälle erilaista summaa: –3 + 4 = 1. Tulos on plussan puolella.

– Kun tämän mallin mukaan päätän, kuinka monta kertaa kuntoilen vuoden aikana, vastaus on 364 kertaa. Vain tänään en treenaa, Laibson totesi ja nauratti kuulijoitaan.

Turhia luuloja lujuudesta

Huominen näyttää tästä päivästä katsoen erilaiselta kuin päivänä, jona se lopulta koittaa. Niinpä ihmiset elättelevät harhaisia käsityksiä siitä, miten lujia he ovat hyvien aikeidensa kanssa. Laibson antaa esimerkin ohjaamastaan väitöstutkimuksesta, jossa tarkasteltiin bostonilaisen kuntosalin kävijöitä.

Kuntosalin jäsenyydestä maksettiin keskimäärin 75 dollaria kuukaudessa. Salilla kuitenkin käytiin vain neljä kertaa kuussa, mikä tekee kertahinnaksi 19 dollaria. Ilman jäsenyyttä kertakäynnin hinta olisi ollut paljon pienempi, vain kymmenen dollaria eli 7,70 euroa. Ihmiset maksoivat liikaa, koska heillä oli väärät luulot siitä, miten usein he kävisivät salilla.

– Hankin itsekin vuoden kuntosalijäsenyyden, josta maksoin tuhat dollaria. Ajattelin käyväni salilla pari kertaa viikossa. Kuinka usein kävin koko vuoden aikana? Viisi kertaa. Se tekee 200 dollaria kerta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun olin ohjannut väitöskirjan, Laibson kertoi ja nostatti taas naurunremakan.

Kuvittele hyöty tai haitta

Tieto ei auttanut Laibsonia tekemään todeksi hyviä aikeitaan, eikä se tutkimusten mukaan innoita juuri muitakaan muutoksiin. Mikä sitten tepsii?

Kiusauksissa pieni odotus voi tehdä ihmeitä. Kun odottaa viisi minuuttia jonkin houkutuksen edessä, sen voima heikkenee.

Toinen keino on tehdä tulevaisuudessa lankeava hyöty tai haitta kouriintuntuvaksi. Voimme luoda mielikuvia vaikka siitä, mitä painonnousu meille merkitsee.  Yleisluontoiset huomiot eivät kelpaa. Tupakka-askissakin kuva keuhkovauriosta tehoaa paremmin kuin varoitusteksti.

Terveytensä takia lenkkeilevä juoksee tavallaan kuolemaa pakoon, vaikka kisa on toivoton. Kun itse etenee kaksi askelta karkuun, kuolema lähestyy kolme. Onko tämä kovin motivoivaa? Lenkkeilyä kannattaakin katsoa välittömän hyödyn kannalta: mikä ilo kropassa lenkin jälkeen!

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64753
SamikoKu

Avainkysymys kai onkin, kuinka saada epämielyttävät, mutta hyödylliset asia maistumaan hyvältä ja kuinka karttaa hetkellisiä houkutuksia jonka hyödyt on minimaaliset.

Ensin pitäisi henkilön tiedostaa asiat jotka ovat hyödyllisi ja tai haitallisia sekä minkä verran, siihenhän se yleensä jo tökkää. Ajattelemattomuus ottaa tässä hetkessä vähemmän energiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla