Ihmisapinat eroavat meistä paljon ulkoisesti, muut erot välillämme ovat määrällisiä, eivät laadullisia. Kuva: Rod Waddington/Wikimedia Commons
Ihmisapinat eroavat meistä paljon ulkoisesti, muut erot välillämme ovat määrällisiä, eivät laadullisia. Kuva: Rod Waddington/Wikimedia Commons

Vierasta älyä on etsitty maailmankaikkeuden ääristä. Sitä voi kuitenkin löytyä lähempää kuin luulisi. Tutkimusten mukaan eläimistä ainakin nisäkkäät ja linnut ovat vähintään osan ajastaan tietoisia.

Kaitafilmiprojektori surisee yhdysvaltalaisen Georgian osavaltionyliopiston apinalaboratoriossa. Professori Sue Savage-Rumbaugh näyttää Austin-nimiselle urossimpanssille dokumenttia villeistä simpansseista. Äkkiä Austin päättää tehdä näytännöstä vähän interaktiivisemman. Se loikkaa projektorin ja valkokankaan väliin, niin että sen varjo heijastuu viidakkoserkkujen sekaan. Sitten se asettelee itsensä sellaiseen asentoon, jossa sen varjo näyttää ajavan valkokankaan simpansseja takaa.

Savage-Rumbaugh ja hänen kollega-aviomiehensä Duane Rumbaugh ovat tutkineet simpanssien käsityskykyä ja kommunikaatiota 1970-luvulta lähtien.

Austin on yksi niistä, joilla he ovat testanneet, miten simpanssi hahmottaa oman olemassaolonsa. Etenkin peilikokeiluihin Austin on osallistunut innokkaasti: Savage-Rumbaugh on raportoinut tutkimuskohteensa laittavan meikkiä kasvoihinsa peilin avulla ja sovittelevan peilin edessä harteilleen turkispuuhkia, jotka saavat sen näyttämään entistäkin isommalta ja hurjemmalta simpanssiurokselta.

1990-luvun puoliväliin asti uskottiin, että ihmisten lisäksi vain ihmisapinat ymmärtävät peilin merkityksen: että lasissa näkyy eläin itse. Sitten osoittautui, että delfiinitkin pystyvät samaan. Kun vankeudessa elävien pullokuonodelfiinien ruumiiseen maalattiin täpliä ja niiden annettiin myöhemmin katsoa peiliin, ne reagoivat koettamalla taivuttautua katsomaan sitä osaa ruumiistaan, johon oudot koristukset olivat ilmestyneet.

Koetta on toistettu samoin tuloksin eri delfinaarioissa eri delfiineillä, viimeksi New Yorkin akvaarion yhteydessä toimivassa Osborn-laboratoriossa, jonka tutkijat Diana Reiss ja Lori Marino julkaisivat tuloksensa toukokuussa 2001.

Peilailevat simpanssit ja delfiinit voivat kuulostaa hauskoilta, mutta tietämättään ne myös ruokkivat vakavaa väittelyä. Eläinten tietoisuus on kuuma keskustelunaihe, joka on poikinut enemmän varmoja mielipiteitä kuin varmoja vastauksia.

Mitä eläimet oikeastaan ovat? Zombeja tai unissakävelijöitä, jotka suorittavat kaikki elämänsä toimet syömisestä paritteluun ja poikasten hoitoon mekaanisesti, huomaamatta itse mitään siitä, mitä on meneillään? Vai kansoittaako tätä planeettaa meidän lisäksemme lukemattomien muiden tietoisuuksien joukko?

Ylintä tasoa eli tietoisuutta itsestä on havaittu ainakin apinoilla

Viime vuosisadan keskivaiheilla tiedeyhteisössä oli vallitsevana behavioristinen näkemys, joka piti eläinten reaktioita automaattisina. Vuosisadan loppua kohti tämä rintama alkoi kärsiä miestappioita.

Erityisesti viime vuosikymmenen aikana hermofysiologit, psykologit, evoluutiobiologit ja eläinten käyttäytymisen tutkijat ovat löytäneet entistä suurempia yhtäläisyyksiä ihmisen ja monien muiden eläinten aivotoiminnan välillä.

Uranuurtaja eläinten tietoisuuden tutkimuksessa oli hiljattain edesmennyt Donald Griffin, Harvardin yliopiston eläintieteen professori, joka kuoli marraskuussa 2003 – sama mies, joka 1940-luvulla sai selville, että lepakot suunnistavat kaikuluotauksen avulla. Ajatus kaikuluotaavista lepakoista herätti aikoinaan epäuskoa. Nyt se on vakiintunut osaksi biologian perustietoja, mutta sen sijaan eläinten tietoisuuden tutkimus on yhä alkutaipaleellaan.

”Vielä ei ole mitään mittalaitetta, jolla voitaisiin katsoa eläimen – sen enempää kuin ihmisenkään – mielen syövereihin ja kertoa, mitä siellä oikeastaan liikkuu. Tähänastisten tutkimustulosten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että eläinten kokemusten sisältö voi olla hyvinkin erilainen kuin ihmisten”, Griffin kirjoittaa viimeiseksi jääneessä kirjassaan Animal Minds vuodelta 2001.

”Se rajoittunee yleensä siihen, mitä eläin sillä hetkellä kokee. Ajoittain kokemus sisältänee myös muistoja menneestä tai odotuksia tulevasta.”

Monien muiden tutkijoiden tavoin Griffin jakaa tietoisuuden kahteen tasoon. Alempi taso sisältää subjektiivisia kokemuksia: eläin pelkää pedon lähestyessä ja valitsee pakoreitin tai kokee mielihyvää nähdessään parittelukumppanin.

Tämänkin näennäisesti yksinkertaisen tietoisuuden koejärjestelyissä tutkijan oma äly ja tietoisuus joutuvat koetukselle, jotta luonnon sinänsä nerokkaita mekanismeja ei tulkittaisi väärin eläinyksilön tietoisiksi päätöksiksi. Eläinten käyttäytymistieteen professori Marian Dawkins Oxfordin yliopistosta on vuosien ajan analysoinut toisten tutkimustuloksia kriittisesti ja päätynyt arvioon, että ainakin nisäkkäät ja linnut ovat vähintään osan ajastaan tietoisia.

Suurempia tieteellisiä kiistoja on nostattanut se, onko joillain eläimillä hallussaan toinenkin taso eli tietoisuus itsestä. Itsestään tietoinen olento on selvillä omien ajatustensa olemassaolosta, ja se kykenee ajattelemaan myös ajatuksiaan eikä vain ulkomaailmaa.

Miten voi saada selville, ymmärtääkö eläin ajattelevansa? Vastaus voi löytyä mutkan kautta: ymmärtääkö se toisten ajattelevan samalla tavalla kuin se itse. Vaikka tämä ei kovin jalolta kuulostakaan, yhtenä osoituksena kyvystä pidetään sitä, että eläin osaa tahallaan petkuttaa toista. Näyttöä tästä on karttunut lähinnä apinoista, erityisesti ihmisapinoista.

Ihmisapinoiden kielitaito kolmivuotiaan lapsen veroinen

Yksi lupaavimmista ikkunoista eläinten tietoisuuteen on kuitenkin niiden kommunikaatio. Monet eläimet välittävät viestejä vaistomaisesti, mutta muun muassa luonnonvaraisilla simpansseilla on havaittu olevan eräänlainen protokieli. Ne käyttävät erilaisia ääniä ja liikkeitä, kuten lehden sivelemistä sormilla tai huulilla, välittämään tiettyjä, opittuja merkityksiä. Eri apinayhteisöt käyttävät aivan erilaisia merkkejä, ja uusia syntyy toisinaan.

Ihmisapinoiden on mahdotonta lausua useimpia meidän käyttämistämme äänteistä, koska niiden kurkunpään rakenne on erilainen. Sen sijaan useat tutkimuslaitoksissa elävät gorillat, simpanssit ja kääpiösimpanssit eli bonobot ovat oppineet käyttämään kuurojen viittomakielestä muunneltua elekieltä tai tietokoneen näppäimistöä, jossa kukin abstrakti symboli merkitsee yhtä sanaa.

Kielenkäytössään apinat ovat kehittyneet suunnilleen kolmivuotiaan lapsen tasolle. Ne oppivat käyttämään joitain satoja merkkejä ja rakentavat niistä yksinkertaisia lauseita. Ne osaavat myös yleistää oppimiaan käsitteitä.

Kun esimerkiksi Washoe, maailman ensimmäinen viittomakieltä käyttänyt simpanssi, oppi avaamista tarkoittavan merkin oven avaamisen yhteydessä, se alkoi käyttää sitä myös pyytääkseen ihmisiä avaamaan laatikoita, kuvakirjoja ja vesihanan.

Testattu on sekin, että ihmisapinat ymmärtävät, mikä ero on lauseilla ”laita maitoa hilloon” ja ”laita hilloa maitoon”. Tuloksena on syntynyt paitsi omituisia simpanssinherkkuja myös kiihkeä tieteellinen kiista.

Osaavatko ne kieltä? Mikä osa apinoiden kommunikaatiosta oikeastaan on tietoisuutta ja mikä sen esiastetta, pelkkää nimilappujen ymmärtämistä? Onko viittomien tarkoituksena vain saada hoitaja antamaan banaani eli tekemään tietty teko - eikä vaikuttaa hänen uskomuksiinsa, mitä pidetään yhtenä aidon kielen määritelmistä? Toisaalta jos kieli määritellään näin, ovatko monet omistakaan arkielämän lausahduksistamme aitoa kieltä?

Apinoiden kielenoppimisella on ilmeiset rajansa. Lahjakkaimmatkaan viittoja-apinat eivät ole edenneet kysymyksissään ”miksi”-vaiheeseen, jonka valtaan ihmislapset tempautuvat noin nelivuotiaina. Apinat eivät myöskään yleensä pohdiskele abstrakteja asioita, joskin yksi tunnetuimmista viittovista apinoista, Koko-gorilla, on spontaanisti tehnyt huolestuneita kysymyksiä kuolemasta.

Donald Griffin arvioi tähänastisia tuloksia toteamalla, että vaikka apinoiden ei voi sanoa omaksuneen viittomakielen käyttöä läheskään täydellisesti, niiden viittomat kertovat silti yhtä ja toista siitä, mitä niiden mielessä liikkuu.

Papukaijatutkija suunnittelee lemmikeille sopivaa nettichattia

Ihmisen kehittämän kielen rakenteet ovat menneet perille kaukaisempaakin sukua oleville lajeille. Yhdysvalloissa tutkija Lou Herman on saanut kaksi delfiiniä ymmärtämään muutamia kymmeniä vihellys- ja elesignaaleja enintään viiden sanan mittaisina lauseina, esimerkiksi ”vie pohjalta putki pinnalle renkaaseen”. Delfiinit noudattavat käskyjä oikein, vaikka niille on opetettu vain yksittäisten sanojen merkitys, ei koko lauseiden.

Jopa vanha käsitys papukaijoista aivottomina matkijoina on karissut, kun tutkija Irene Pepperberg Arizonan yliopistosta on tehnyt kokeita harmaapapukaijoilla, jotka ovat ihmisten keskustelua seuraamalla oppineet käyttämään sanoja tarkoituksellisesti.

Kaijoista vanhin ja kuuluisin, Alex, käyttää muutamia kymmeniä sanoja, kuten pähkinä, avain, paperi tai punainen. Se vastaa useimmiten oikein sellaisiin kysymyksiin kuin ”kuinka monta mustaa kiveä tässä on”, vaikka esillä olisi muunkin värisiä kiviä ja muita mustia esineitä ja vaikka se ei olisi kuullut tätä nimenomaista kysymystä koskaan aikaisemmin.

Tavoitan Pepperbergin sähköpostilla hänen työpaikaltaan MIT:n viestintälaboratoriosta, jossa hän on vierailevana professorina.

”Olen varma, että monilta muiltakin eläimiltä löytyisi kehittyneitä kognitiivisia kykyjä, jos niitä vain tutkittaisiin”, hän kirjoittaa. ”Linnuista erityisesti varislinnut olisivat lupaava kohde.”

Mutta onkohan Pepperbergillä vain käynyt satumainen tuuri? Jospa tilanne onkin sama kuin jos jokin vieras kulttuuri olisi halunnut 1900-luvulla tutkia, kuinka älykkäitä ovat ihmiset – ja kidnapattavaa etsivien tutkijoiden haaviin olisi osunut valkohapsinen herra nimeltä Albert Einstein?

Pepperberg hymyilee sähköpostitse mutta pitää mahdollisuutta olemattomana. ”Muut papukaijamme oppivat yhtä lailla. Oppimistulosten erilaisuuteen vaikuttavat enemmän opetusmenetelmien kuin yksilöiden erot.”

Parhaillaan kaijoille suunnitellaan uusia koesarjoja, joilla selvitetään niiden kykyä ymmärtää lukumääriä ja hahmottaa tilaa. Tulossa on myös projekti, joka kulkee lempinimellä Interpet Explorer. Pepperberg aikoo kokeilla, pystyisivätkö papukaijat kommunikoimaan niille suunnitellulla näppäimistöllä, mikä ihmisapinoilta käy leikiten, ja voisivatko ne olla tietokoneyhteydessä keskenään. Tämä voisi avata yllättäviä mahdollisuuksia.

”Yksinolo on vakava ongelma miljoonille lemmikkipapukaijoille maailmassa. Tutkimme, voisiko Internetin käyttö lievittää niiden kokemaa stressiä ja pitkästymistä”, Pepperberg selittää.

Sekä antropomorfismi että mekanomorfismi viestivät harhaan

Tuskin mikään voisikaan kuvata tietoisuuden tutkimuksen murrosta paremmin kuin ajatus netissä surffaavasta papukaijasta. Griffin toteaa kirjassaan, että vielä muutama vuosikymmen sitten eläinten tietoisuudesta puhumistakin pidettiin tiedeyhteisössä huonona käytöksenä. Hän pohdiskelee, mahtoiko suhtautumisessa kaikua reaktio myöhäiskeskiaikaan, jolloin eläimiin suhtauduttiin hyvin antropomorfisesti eli inhimillistävästi. Härkiä ja rottia jopa tuomittiin oikeussaleissa.

Ehkä siitä johtui, että 1900-luvun behavioristit heilahtivat varmuuden vuoksi toiseen äärimmäisyyteen, jonka Bostonin yliopiston tutkija Eileen Crist on ristinyt ”mekanomorfismiksi”.

Oman tietoisuutemme rajat saavat meidät helposti olettamaan, että eläinten mielenliikkeet ovat samanlaisia kuin omamme. Kuinkahan suuri osa esimerkiksi koirien ja kissojen käyttäytymisongelmista johtuu siitä, että omistaja odottaa niiden kokevan asiat samalla tavalla kuin ihminen?

”Suurin osa!” puuskahtaa sähköpostihaastattelussa yksi kansainvälisesti arvostetuimmista koira- ja kissaongelmakonsulteista, brittiläinen eläintieteen tohtori Peter Neville.

”On tavattoman yleistä, että omistajat eivät ymmärrä sisäsiisteyden puutteen tai huonekalujen hajottamisen todellisia syitä, vaan uskovat lemmikin kostavan heille tai haluavan muuten olla ilkeä.”

Antropomorfismiin on siis helppo sortua nykyäänkin eikä vain keskiajalla. Uutta on kuitenkin, että tutkijat alkavat yhä paremmin oppia raottamaan verhoa siihen, mitä muita vaihtoehtoja antropomorfismille on kuin tyhjyys.

Emme ole yksin. Olemme ehkä vähemmän yksin kuin luulimmekaan. Varmaa on vain, että tulevaisuudessa tiedämme enemmän. Se, mitä löydämme, on luultavasti muuta kuin kuvittelemme, koska sitä, mitä on löydettävissä, meidän on vaikea edes kuvitella.

Helena Telkänranta on vapaa toimittaja.

Artikkeli sai 3. palkinnon Tiede-lehden kirjoituskilpailussa 2004.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2004

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018