Gammasäteily on kosmoksen villeintä mutta vielä vähän tutkittua säteilyä. Syksyllä avaruuteen ampaisee Glast, jonka on tarkoitus selvittää, mistä gammasäteily ammentaa hirmuisen energiansa.


Syksyllä avaruuteen ampaisee Glast, jonka on tarkoitus selvittää, mistä
gammasäteily ammentaa hirmuisen energiansa.
Olen äimänkäkenä! Nasan Glast-satelliitin tulevaa näkymää simuloivassa videossa vilahtaa Kuu. Sekin siis hohkaa gammasäteitä.

Ymmärrän toki, että taivaankappaleet säteilevät monilla eri aallonpituuksilla, mutta miten ihmeessä viileän rauhallinen kiertolaisemme tuottaa gammasäteitä, jotka sisältävät miljoonia kertoja enemmän energiaa kuin näkyvä valo?

Olen aina olettanut, että gammasäteily liittyy pelkästään universumin hurjiin ilmiöihin. Myös Glast (Gamma-ray Large Area Space Telescope) keskittyy tutkimaan rajuja juttuja: mustia aukkoja, massiivisten tähtien räjähdyksiä ja lähes valon nopeutta kiitäviä kaasuvirtoja.

Pian huomaan, että Kuunkin gammasäteily liittyy universumin hurjuuteen.


Löytyi sata vuotta sitten

Ranskalaisen fyysikon ja kemistin Paul Villardin kerrotaan keksineen gammasäteet vuoden 1900 paikkeilla. Hän työskenteli Pariisissa samaan aikaan kuin radioaktiivisten reaktioiden pioneerit Marie ja Pierre Curie.

Tuolloin tutkijat etsivät innolla uusia aineita ja säteilyjä. Wilhelm Röntgen oli juuri keksinyt nimeään kantavat säteet, ja Ernest Rutherford oli huomannut, että uraanin radioaktiivisessa hajoamisessa syntyy alfa- ja beetasäteilyä.

Paul Villard hoksasi, että radioaktiivisessa hajoamisessa muodostuu myös kolmatta säteilyä. Se nimettiin alfan ja beetan jatkoksi gammaksi.


Paljastui valon sukulaiseksi

Aluksi uskottiin, että gammasäteily koostuu hiukkasista kuten alfa- ja beetasäteily. Vasta kymmenisen vuotta myöhemmin Rutherford osoitti, että se onkin sähkömagneettista säteilyä, samaa säteilyä kuin tavallinen valo.

Gammasäteiden aallonpituus on kuitenkin huomattavasti näkyvää valoa lyhyempi (pienempi kuin 0,01 nanometriä), ja se sisältää enemmän energiaa kuin mikään muu sähkömagneettisen säteilyn laji.

Siksi sitä - toisin kuin muita sähkömagneettisia säteilyjä - syntyy tavallisesti atomiydinten energiatilojen muutoksissa, esimerkiksi radioaktiivisten aineiden hajoamisessa ja fuusio- ja fissioreaktioissa. Lisäksi sitä kehittyy hiukkasten ja hiukkasten ja magneettikentän vuorovaikutuksissa.


Gammataivas muuttuu alati

Gammatähtitieteilijä näkee universumin täysin eri perspektiivistä kuin pidempiaaltoista säteilyä keräävä tutkija. Ja näkövinkkelin muutoshan aina kannattaa. Kokeillaanpa.

Kuvittele katsovasi taivaalle. Yhtäkkiä näet vain gammasäteilyä. Tuttujen tähtien ja galaksien luotettava loiste katoaa, ja yläpuolellasi välähtelee tavan takaa.

Linnunradan erotat yhä. Se säteilee, koska hurjaa vauhtia kiitävät kosmiset hiukkaset törmäilevät tähtienvälisten kaasupilvien atomeihin ja virittävät niiden ytimet. Kun viritystilat purkautuvat, syntyy gammasäteilyä.

Ehkä nuo hiukkaset, joita nimitetään kosmisiksi säteiksi, sinkoutuivat tähtienväliseen avaruuteen, kun massiivinen tähti räjähti supernovana. Samassa räjähdyksessä syntyi myös radioaktiivisia alkuaineita, jotka niin ikään näkyvät gammasilmin.

Siellä täällä on muitakin kirkkaita kohteita, esimerkiksi pulsareita, joiden vinhasti pyörivä magneettikenttä saa aineen lähettämään gammasäteilyä.


Kuu Aurinkoa kirkkaampi

Eikä unohdeta ihailla gammataivaalla möllöttävää Kuuta. Siihen osuu alati Linnunradan tasossa matkaavia kosmisia säteitä. Myös Auringossa tapahtuvista purkauksista syöksyy hiukkasia, jotka pommittavat Kuun pintaa virittäen sen atomiytimiä.

Näin kiertolaisemmekin gammasäteily liittyy universumin hurjuuteen. Sitä ei syntysi, jolleivät pommitukseen osallistuvat hiukkaset saisi vauhtia supernovissa tai muissa rajuissa räjähdyksissä.

Näet gammataivaalla myös Auringon flarepurkausten ytimiin, mutta itse Aurinko on vaikeampi nähdä. Näin kertovat muun muassa CGRO:n (Compton Gamma-Ray Observatory) havainnot: kun satelliitin Egret-kaukoputki viitisentoista vuotta sitten kuvasi gammakuun, se ei pystynyt erottamaan rauhallista Aurinkoa.

Hups! Unohdin aivan, ettet toki näe gammasilmilläsi Kuutakaan, etkä mitään muutakaan täältä maan päältä.


Havaittava avaruudesta

Taivaalta tuleva gammasäteily ei pääse ilmakehän läpi - onneksi, sillä se tappaisi meidät tuota pikaa. Gammailmaisimet on siis kuljetettava avaruuteen.

Ensi syksynä gammajahtiin lähtevässä Glast-satelliitissa on kahdenlaiset gammasilmät: gammapurkauksia monitoroiva ilmaisin ja kaukoputki, joka haravoi gammasäteilyn lähteitä. Niissäkin riittää vielä tutkittavaa.

1990-luvulla gammasäteilijöitä kartoittanut CGRO onnistui löytämään lähes kolmesataa lähdettä, mutta niistä yli sata on yhä identifioimatta. Glastin kaukoputki on 50 kertaa edeltäjäänsä herkempi, joten sen uskotaan suoriutuvan tunnistuksesta.

Moni nyt määrittämätön lähde osoittautuu epäilemättä joksikin tutuksi gammasäteilijäksi, mutta joukossa saattaa olla eksoottisia kohteita, joita ei vielä osata kuvitellakaan. Jännittävää.


Hiukkasfyysikotkin odottavat

Glastin on myös tarkoitus selvittää, miten hiukkaset kiihtyvät supernovaräjähdyksissä, pulsareissa ja kvasaareissa nopeuksiin, joista maassa työskentelevä hiukkasfyysikko voi vain unelmoida. Glast onkin hanke, joka kiinnostaa tähtitieteilijöiden lisäksi fyysikoita.

Glast kiinnostaa myös useita suomalaisia tutkijoita. Helmikuussa San Franciscossa pidettävään ensimmäiseen Glastia luotailevaan tiedekokoukseen osallistuvat ainakin Anne Lähteenmäki Teknillisen korkeakoulun Metsähovin radiotutkimusasemalta ja Elina Lindfors Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta.


Palstan pitäjä Leena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hän kirjoitti maapalloa mahdollisesti uhkaavista gammapurkauksista tällä samalla palstalla numerossa 7/2006.


Gammatähtitiede vielä nuorta
MILLOIN MIKÄ MITÄ
1961
1975-1982
1989-1998
1991-1999


Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.