Lähikuvassa Iiris Hovatta. Työhönsä intohimoisesti suhtautuva Iiris Hovatta tutkii, miten perimä vaikuttaa paniikkihäiriön ja muiden ahdistuksen muotojen syntyyn.
Hikinoro alkaa valua ohimolta poskea pitkin. Vesilasia kurottava käsi vapisee niin, että juoma on läikkyä. Syke nousee sataanviiteenkymmeneen, vaikka seison paikallani. Samaan aikaan, kun alemmat aivoalueeni tuottavat pelon fyysisiä oireita, aivokuoreni pihtipoimu käsittelee mantelitumakkeesta tullutta viestiä ja ratkaisee, onko pelkosignaali vakavasti otettava. Pitäisikö sen perusteella toimia vai ei?

Väärä hälytys! Tumma varjo katossa ei ollutkaan tappajahämähäkki, ja hississä oli kuin olikin takaseinä - vaikkakin lasinen. Hetken viipynyt ahdistuksen tunne katoaa, ja elämä jatkuu entiseen tapaan.

Kaikilla ahdistus ei mene ohi, vaikka järki sanoo, ettei kaikkia hämähäkkejä, julkisia tilanteita, avoimia tiloja tai korkeita paikkoja tarvitse pelätä. Piinallisista ahdistuneisuuden muodoista kärsii vuosittain arviolta kuusi prosenttia suomalaisista. Tavallisimpia ovat paniikkihäiriö ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.

- Ahdistuneisuus on normaalia, kun tilanne on pelottava. Vain silloin, kun tunne haittaa elämää ja työtä, puhutaan häiriöstä, selittää ahdistuksen geneettistä taustaa tutkiva dosentti Iiris Hovatta.

Hovatan johtama tutkimusryhmä on tunnistanut geenejä, joiden tietty muoto saattaa altistaa ahdistuneisuushäiriöille. Helsingin yliopiston molekyylineurologian tutkimusohjelmassa toimiva ryhmä julkaisi tuloksensa lokakuussa Biological Psychiatry -lehdessä.

- Löydöksemme ovat toistaiseksi tilastollisia yhteyksiä geenien ja häiriön välillä. Jotta voisimme varmasti sanoa, että tietty geeni altistaa sairaudelle, jonkin toisen ryhmän pitäisi toistaa tutkimuksemme, Hovatta täsmentää.

Hän korostaa, että vaikka geenien tunnistaminen auttaa ymmärtämään häiriön syitä, yksilön sairastumisriskiä ei voi ennustaa yksittäisistä geeneistä, koska kyse on monen geenin ja ympäristön yhteisvaikutuksesta.


Aivoihin muusikon sormin

Seinälle ruuvatulle suurelle valkotaululle on piirretty ympyröityjä kirjaimia, joista lähtee nuolia yhdistämään ne seuraavaan riviin. Kyseessä voisi olla hahmotelma firman uudesta organisaatiosta tai Idols-kisan valintaprosessista, mutta tuskinpa sellaisia pohditaan täällä Biomedicumin laboratoriossa. Piirros kuvaakin suuren hiirikokeen logistiikkaa.

Piirroksen pallerot tarkoittavat hiiriä, jotka palvelevat tiedettä Helsingin yliopiston koe-eläinyksikössä Ruskeasuolla. Siellä kasvatetaan tutkimuskäyttöön hiiriä, joista toiset on jalostettu pelokkaiksi ja toiset rohkeiksi. Ahdistuneisuuden tutkimus lähtee liikkeelle ikävimmästä osasta.

- Kukaan ei nauti eläinten tappamisesta, mutta se on pakko tehdä. Yritämme kuitenkin koko ajan minimoida hiirten käyttöä ja miettiä vaihtoehtoisia menetelmiä, Hovatta kertoo.

Jatko on eettisesti helpompaa mutta taidollisesti vaikeampaa. Pienten jyrsijöiden aivoista pitää nimittäin leikata talteen ne alueet, joista geenien toimimista tutkitaan. Preparointi vaatii nopeutta, tarkkuutta ja näppäriä sormia.

- Olen pärjännyt siinä hyvin. Olen lapsesta saakka soittanut eri instrumentteja, joten sormilla työskentely on ollut minulle tuttua. Ehkä tietyt motoriset aivoradat ovat sen vuoksi hyvin kehittyneet, Hovatta hymyilee.

Aivonäytteistä mitataan kaikkien geenien toimintaa samaan aikaan ja katsotaan, onko pelokkaiden ja rohkeiden hiirten välillä eroja.

- Jos pystymme katsomaan useita geenejä samaan aikaan, voimme ymmärtää paremmin, mitä aivoissa molekyylitasolla muuttuu, kun ihminen tai hiiri ahdistuu, Hovatta selittää. - Työmme avulla voidaan ehkä tulevaisuudessa kehittää täsmälääkkeitä ahdistuksen hoitoon.


Koko perhe musikaalinen

Espoon Iirislahdessa nuoruutensa asunut Hovatta kertoo olleensa lapsena lukutoukka ja kuvaa perhettään "perinteiseksi akateemiseksi perheeksi", jossa kannustettiin musiikin pariin. Iiris harjoitti sormiaan soittamalla pianoa ja huilua ja lauloi maineikkaassa Tapiolan kuorossa. Toinen perhettä yhdistänyt tekijä oli luonto.

- Vietin kesiäni Lempäälässä mökillä ja kävin Espoossa pienestä pitäen meripartiossa. Se oli hyvää vastapainoa klassiselle musiikille ja koulunkäynnille, Iiris muistelee.

Iiriksen vanhemmat antoivat jälkikasvulleen vapaat kädet, kun opiskelualan valinta tuli ajankohtaiseksi. Neljä lasta löysivätkin kukin omanlaisensa urat. Kuopus Talvikki on diplomi-insinööri ja tekee väitöskirjaa avaruusteknologiasta. Ville opiskeli ensin jazztrumpetistiksi mutta luki sitten itsensä ekonomiksi ja on nyt johtajana Nokialla. Vuokko puolestaan näyttelee ja laulaa.


Äidin esimerkki ei houkutellut

Perheen esikoisella Iiriksellä oli koulussa kahdessa aineessa aina kympit: musiikissa ja biologiassa. Hän ei kuitenkaan halunnut ammattimuusikoksi, joten hän haki opiskelemaan biologiaa.

- Minusta piti ensin tulla ekologi. Opiskelin kaksi ensimmäistä vuotta perusbiologiaa ja kävin kaikki eläin- ja kasvitieteen peruskurssit. Kun piti erikoistua, valitsin kuitenkin perinnöllisyystieteen, sillä 1990-luvun alussa tuntui, että ekologina olisi vaikeaa saada töitä. Silloin ei vielä puhuttu ilmastonmuutoksesta.

Iiriksen äiti Outi Hovatta on lääketieteen professori ja kansainvälisesti menestynyt kantasolututkija. Äidin esimerkki ei kuitenkaan vienyt Iiristä tutkimuslaboratorioon, sillä lastensa nuoruudessa Outi työskenteli espoolaisen Jorvin sairaalan synnytysosastolla ja sittemmin Väestöliiton lapsettomuusklinikalla.

- Kun äitini aloitti uudelleen tutkimustyön, olin jo itse tehnyt valintani. Uskon, että hänen esimerkkinsä oli kuitenkin syynä siihen, etten halunnut lääkäriksi: lapsena minusta tuntui, että äiti päivystää aina.


Palotien labrasta Saksaan

Tutkijan työn koukkuun Iiris Hovatta jäi kolmannen opiskeluvuotensa jälkeen, kun hän työskenteli kesän geenitutkija Leena Palotien laboratoriossa. Kokemus oli innostava: kukaan ei katsellut töissä kelloon, vaan kaikki olivat innostuneita - ja töissä jopa sunnuntai-iltapäivisin.

- Siellä oli hirveän hauskaa, ja kun Leena kesän jälkeen kysyi, haluaisinko jäädä tekemään gradua ja väitöskirjaa, vastasin myöntävästi, Hovatta muistelee.

Seitsemän vuotta tutkittuaan Iiris väitteli skitsofrenian molekyyligenetiikasta ja päätti suunnata maailmalle. Geenikartoituksen laboratoriomenetelmät olivat kymmenen vuotta sitten hänen mukaansa yksinkertaisia, joten uusien haasteiden toivossa hän meni töihin saksalaiseen kehitysbiologian laboratorioon, Max Planck -instituuttiin, oppimaan neurobiologisia menetelmiä.

- Saksalainen tutkimuskulttuuri on edelleen aika hierarkkinen: ryhmänjohtaja päättää, mitä laboratoriossa tehdään, ja kaikki ovat Herr Professor Doktoreita. Parin vuoden jälkeen halusin mennä katsomaan, miten Yhdysvalloissa toimitaan.


San Diegosta löytyi vapaus

Yhdysvaltain länsirannikolla, San Diegossa, avautuikin aivan toisenlainen maailma: motivoiva, innovatiivinen ja vapaa. Hovatta pääsi vuonna 2001 post doc -tutkijaksi professori Carrolee Barlow’n laboratorioon Salk-instituuttiin.

Laboratorio oli maailman huippua geenien toiminnan hiiritutkimuksessa, ja Hovatta palasi psykiatristen sairauksien geneettisen taustan pariin. Barlow antoi post docilleen resurssit ja vapauden tutkia sitä, mikä tätä kiinnosti - jopa niin, että itsenäistyessään tutkimuksensa saattoi viedä mukanaan muualle.

Iiris Hovatta halusi välttää ennakko-oletukset mahdollisista ahdistuksensäätelygeeneistä. Hän ottikin tutkittavakseen kaikki hiiren aivoissa toimivat geenit ja löysi 20 ehdokasta.

- Olimme aika yllättyneitä tuloksista, sillä emme saaneet esille yhtään siihen asti tunnetuista ahdistuneisuutta säätelevistä geeneistä.

Tutkimus julkaistiin vuonna 2005 komeasti maailman arvostetuimpiin kuuluvassa tiedelehdessä Naturessa.

- Saimme tiedon artikkelin hyväksymisestä, kun olimme Carrolee Barlow’n kanssa seminaarissa Oxfordissa. Istuimme luentosalissa vierekkäin, kun Carroleen puhelin piippasi. Olimme niin innoissamme, että illalla tarjosimme lasit samppanjaa kaikille kokouksen osallistujille.


Nyt voi valita työkaverit

Neljä vuotta sitten Hovatta oli tärkeän päätöksen edessä. Hänen viisuminsa oli menossa umpeen, ja hänen oli lähdettävä Yhdysvalloista. Tutkimuksen jatko Suomessa oli kuitenkin epävarmaa, joten hän haki Ranskasta vakituista tutkijanvirkaa ja sai sen. Hän jäi kuitenkin miltei saman tien virkavapaalle ja päätti tulla Helsinkiin kokeilemaan siipiään oman ryhmän perustamisessa.

- Alku oli yllättävän hankala. Mietin, uskallanko lähteä liikkeelle hataralla rahoituspohjalla, ilman että itselläni oli Suomessa tutkimusvirkaa. Professorit Anu Wartiovaara ja Leena Palotie rohkaisivat minua ja kehottivat luottamaan siihen, että asiat järjestyvät.

Niin ne ovat tehneetkin: Hovatta johtaa nyt viiden hengen ryhmäänsä, ja marraskuussa on aloittamassa hänen ensimmäinen väitellyt post doc -tutkijansa. Eri säätiöiltä saatu rahoitus on taannut toiminnan.

Iiris Hovatalle oman ryhmän johtamisessa on hienointa se, että hän saa itse valita tutkimuskohteet ja työtoverit.

- Se on hirveän tärkeää. En halua tehdä yhteistyötä sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa en koe olevani samalla viivalla. Tälläkin alalla on paljon arrogantteja ihmisiä - usein vanhempia herroja - mutta välttelen heitä tietoisesti.

- Yritän luoda ympärilleni mukavan työskentelyilmapiirin. Oveni on aina auki, ja minulta saa tulla aina kysymään. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, ja parempi kysyä kuin mokata.


Luontoharrastus korvasi soiton

Työ haukkaa Iiris Hovatan elämästä valtaosan. Hän sanoo tekevänsä normaalisti kymmentuntisia päiviä, ja kiireaikoina töitä riittää viikonlopuiksikin. Kun käynnissä on useita projekteja, tutkimusasiat pyörivät päässä lähes koko ajan. Tutkimus vaatiikin omistautumista, mikä ei Hovatan mielestä onnistu "yhdeksästä viiteen" -mentaliteetilla.

- Jos tutkimukseen on liian kylmä asenne, tulokset eivät ole hyviä.

Hovatan omistautumista työlle helpottaa se, että myös hänen poikaystävänsä on neurotieteilijä ja ymmärtää tutkijan työn vaatimukset.

Tieteellinen pohdiskelu ei kuitenkaan täytä koko elämää, siitä kielivät Hovatan työhuoneen ikkunalaudalla olevat kävyt ja kivenmurikat. Ne muistuttavat Lempäälän mökistä, jossa Iiris irrottautuu arjesta.

- Pakkaan tavarat autoon lauantaiaamuna, ajan Lempäälään ja tulen sunnuntai-iltana takaisin. Tiirailen maalla lintuja ja seuraan luontoa - kameran linssin läpi ja ilman sitä.

Nuoruuden vakava musiikkiharrastus sen sijaan on saanut väistyä työkiireiden vuoksi. Opiskeluaikanaan Hovatta vaihtoi klassisen musiikin kevyempään ja alkoi soittaa saksofonia Oulunkylän Pop & jazz -opistossa. Vielä Saksassa työskennellessään hän soitti bändissä, mutta Kaliforniassa into lopahti.

- Puhallinsoittimet edellyttäisivät päivittäistä harjoittelua, jotta saundi pysyisi hyvänä. Sitä ei voi harrastaa niin, että soittaisi kerran kuussa, sillä se kuulostaa niin kauhealta, Hovatta nauraa.

Perfektionistin piirteitä. Sitäkö hyvältä geenitutkijalta edellytetään?

- Tutkijan pitää olla kunnianhimoinen mutta ei perfektionisti. Perfektionisti ei saisi projekteja loppuun, sillä harvoissa asioissa pystyy täydellisyyteen. Asiat pitää tehdä niin hyvin, että voi itse olla tyytyväinen. Luulen, että minulla taso on kuitenkin aika korkea.


Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


Iiris Hovatta

Ikä:
37
Arvo: filosofian tohtori, lääketieteellisen molekyylibiologian dosentti ja akatemiatutkija
Yliopisto/tutkimuslaitos: Helsingin yliopisto, Kansanterveyslaitos
Laitos: lääketieteellisen genetiikan osasto, Biomedicum Helsinki, ja Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
Tutkimusala: ahdistuneisuuden geneettinen tausta
Harrastukset: luonnon tarkkailu ja luontokuvaus, musiikki


Etappeja

1970
syntyy Espoossa.
1973 ensimuisto laboratoriosta, äidin työpaikalta.
1992 aloittaa opiskelijana Leena Palotien tutkimusryhmässä.
1994 saa ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa julkaistuksi.
1998 väittelee Helsingissä.
2005 saa artikkelinsa julkaistuksi arvostetussa Nature-lehdessä.
2006 saa dosentin arvon.
2006 perustaa oman tutkimusryhmän.
2008 saa akatemiatutkijan viisivuotisen viran.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25796
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.