Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Jäiden lähtö on keväinen merkkitapaus ja luonnonnäytelmä, jota saavutaan seuraamaan matkojenkin päästä.

Rannoilla on hyvä tarkkailla vuoden kiertoa, ihailla luonnon mahtia ja suunnitella kesäisiä veneretkiä.

Suomalaiset ovat aina viihtyneet vesillä ja vesien äärellä. Verbi soutaa juontuu kantauralista. Alus on ikivanhaan perintösanastoon kuuluvan ala-vartalon johdos, joka vesikulkuneuvon lisäksi voi tarkoittaa mitä tahansa alla olevaa, esimerkiksi alustaa tai pehmikettä. Ikivanhaa alustyyppiä edustaa haapio, joka nimensä mukaisesti on haapapuun rungosta kaiverrettu ja kuumentamalla muotoiltu kaukalo.

Vanhaan perintösanastoon kuuluvaa venettä on arveltu venyä -verbin johdokseksi, mutta uudemman selityksen mukaan se olisi muodostettu indoeurooppalaisesta, puuta merkitsevästä lainavartalosta *wen-. Merkitysyhteys puun ja veneen välillä on selvä, mutta selitykseen jää sellainen aukko, ettei indoeurooppalaista vartaloa ole lainattu puun merkityksessä suomensukuisiin kieliin eikä indoeurooppalaisella puolella ole veneen merkitystä. Oli alkuperä mikä hyvänsä, sana on joka tapauksessa tuhansia vuosia vanha.

Hyvin vanha aluksen nimi näyttää olevan myös haaksi. Sille mordvasta esitetty vastine šakš tarkoittaa astiaa tai ruukkua. Merkityssuhde on sama kuin ruotsista lainatussa purkki-sanassa, jota suomessa käytetään leikillisenä aluksen nimityksenä. Sanan taivutus on monien äänteenmuutosten takia niin mutkikas, että perusmuotoja on nykyään kaksi: haaksi ja haahti. Jälkimmäinen on kansallisromantiikan hengessä otettu käyttöön sukunimenä 1900-luvun alussa.

Nykysuomessa haaksi on harvinainen ja runollinen sana, mutta vielä Agricolan aikana se oli aivan tavallinen talonpoikien käyttämän purjealuksen nimitys. Kun haaksilla käytiin Tukholmassa tekemässä kauppaa, sana lainattiin myös ruotsin murteisiin. Kaikki matkat eivät päättyneet onnellisesti. Nykysuomen haaksirikko on esi-isiltä peritty muistutus siitä, että vesillä liikkumisessa on aina ollut omat vaaransa.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2012

Ruotsissa työntekijät avaavat jo oven kädessä olevalla sirulla.

Tukholmassa sijaitseva teknologia-alan yritysten toimisto Epicenter alkoi kaksi vuotta sitten asentaa työntekijöidensä käsiin siruja. Niillä työntekijät voivat esimerkiksi avata työpaikalla ovia, kirjautua tietokoneille tai maksaa lounaan, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Istute toimii kuin mikä tahansa siru uimahallien rannekkeissa tai työpaikkojen kulkuluvissa. Sitä ei vain tarvitse muistaa pitää mukana.

Tänä kesänä Yhdysvalloissa seurattiin esimerkkiä. Wisconsinilainen yritys asennutti sirun kymmenille työntekijöilleen.

Terveydenhoidossa erilaisia implantteja on käytetty jo pitkään. Uutta ruotsalais- ja amerikkalaisyrityksessä on käyttää istutteita muuhun kuin terveystarkoituksiin.

Kysely

Ottaisitko tunnistesirun ihosi alle?

Kun kelloa ei ollut, auringon asema kertoi, milloin syödään

Ilmansuunnilla on ollut suuri merkitys entisajan ihmisten elämässä. Niiden mukaan on valittu asuinpaikat ja katsottu kulkureitit. Kun ei vielä tunnettu karttoja eikä kompasseja, määriteltiin suunnat taivaankappaleiden ja muiden luonnonilmiöiden mukaan.

Öisen tähtitaivaan kiintopiste oli Pohjantähti eli Pohjannaula. Se näytti olevan tukevasti kiinni taivaan pohjassa. Taivas kuviteltiin kupumaiseksi kanneksi, joka pyöri hitaasti Pohjantähden ympäri. Tähden suunta oli pohjoinen tai länsimurteissa pohjainen. Pohja on ikivanha indoeurooppalainen laina. Se on alkuaan tarkoittanut peräosaa tai takaosaa.

Auringolla on ollut tärkeä rooli ilmansuuntia nimettäessä.

Itä kuuluu yhteen itää-verbin kanssa ja viittaa suuntaan, josta aurinko nousee eli ikään kuin itää aamulla.

Koillisen kantasana koi on perintösana, joka tarkoittaa sarastusta.

Länsi on ilmeisesti alavaa maata merkitsevän murteellisen lansi-sanan muunnelma, joka ilmansuunnan nimenä viittaa matalalle painuneeseen aurinkoon.

Luode-sanan alkuperä on epäselvä, mutta se voi olla ikivanhan heittämistä merkitsevän luoda-verbin johdos ja tarkoittaa suuntaa, jonne aurinko lopulta katoaa.

Louna tai lounas on alkuaan merkinnyt päivää ja päivänvaloa ja sitten myös ateriaa, joka on nautittu puolipäivän maissa. Kun ei ollut kelloja, piti eri tahoille hajaantuneen työväen katsoa auringosta, milloin oli yhteisen aterian aika. Tärkeä suunta sai nimekseen lounas tai lounainen.

Etelä on vanhaan perintösanastoon kuuluvan esi-sanan johdos ja tarkoittaa sananmukaisesti edessä olevaa paikkaa. Asumusten oviaukot avattiin mielellään lämpimimpään ilmansuuntaan, jossa aurinko oli korkeimmillaan. Etelä oli siis suunta, joka oli pirtistä ulos astuttaessa oven edessä.

Kaakko on siinä mielessä poikkeus, ettei se liity taivaankappaleisiin vaan vesilintujen ikiaikaisiin muuttoreitteihin. Se oli upeasti kailottavien kaakkolintujen eli kuikkien ja kaakkurien tulosuunta keväällä.

Nykyään ilmansuuntien ja niiden nimien järjestelmä näyttää selvältä, mutta se ei ole syntynyt itsestään. Murteissa nimityksiä on paljon enemmän, ja samojenkin nimitysten merkitykset vaihtelevat.

Tähän moninaisuuteen kyllästyi Elias Lönnrot, joka kehitti suomea sivistyskieleksi 1800-luvulla. Hän valikoi sopivat termit ja esitteli ne Mehiläinen-lehdessään. Niitä me käytämme edelleen.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017