Avaruudessa voi tehdä matkaa ilmaiseksi, kun käyttää kulkuvälineenä painovoimaa. Reittien kartoitus on alkanut.

Perinteistä avaruusmatkaa suunnitellaan näin: Tehdään tarkat laskelmat siitä, miten ja millä polttoaineen kulutuksella päästään irti Maan vetovoimasta. Lasketaan, kuinka ja miten paljon jarruttaen kannattaa lähestyä kohteen painovoimakenttää. Koko ajan otetaan huomioon vain yhden taivaankappaleen ja aluksen välinen suhde - kuin ne olisivat kaksin avaruudessa. Menetelmä toimii, mutta energiaa ja polttoainetta törsääntyy.

Edullisempikin vaihtoehto on. Avaruudessa voi ottaa ilmaisia kyytejä matkojen päähän. Täytyy vain tuntea reitit. Avaruustutkijat ja matemaatikot ovat nyt alkaneet kartoittaa tätä planeettojen välistä kuljetusverkkoa, kertoi Virginian teknisen yliopiston apulaisprofessori Shane Ross Britannian tiedepäivillä viime syksynä.

Taivaankappaleiden painovoimakentät kilpailevat keskenään. Niiden vaikutuksesta syntyy sinne tänne ikään kuin avaruuden metrotunneleita. Niissä painovoima kiidättää aluksen Auringon ympäri tai kuljettaa sen planeetan tai kuun kiertoradalle. Pysäkkeinä ja risteysasemina tunneleiden päissä toimivat niin sanonut Lagrangen pisteet. Näissä pisteissä kahden taivaankappaleen vetovoima on täsmälleen yhtä suuri.

- Ajattelen mielelläni, että nämä käytävät ovat kuin merivirtoja. Paitsi että ne ovat gravitaatiovirtoja, Ross sanoo. Niiden viemänä pystyy matkustamaan melkein mihin tahansa aurinkokunnassa tai jopa sen ulkopuolelle.

Kuun ja Maan välille saisi lähtöportin

Ilmiötä on jo käytetty hyväksi. Aurinkotuulta tutkinut Nasan Genesis-luotain teki matkaa painovoimavirroissa surffaamalla ja kulutti siksi hyvin vähän polttoainetta. Sitä oli pienen luotaimen painosta vain neljä prosenttia. Perinteisellä propulsiotekniikalla liikkuvassa aluksessa polttoainetta on alkumatkasta usein lähes puolet painosta.

Säästäminen ei ole pelkkää nuukuutta tai ekologista ajattelua. Se on välttämätöntä, jos haluamme päästä ulommas avaruuteen. Mukaan mahtuvan polttoaineen määrä rajoittaa sitä, kuinka pitkälle pelkällä moottorivoimalla voi pyrkiä. Aurinkokunnan laidalle täytyy mennä muulla konstilla.

Maan lähiavaruuden painovoimaväylät tunnetaan nyt hyvin, esimerkiksi reitti Maasta Kuun kiertoradalle. Kuun ja Maan välisiltä Lagrangen pisteiltä pääsee vaikkapa Maan ja Auringon väliselle pisteelle. Ross haaveilee, että tällaiseen Maan ja Kuun voimien tasapainokohtaan voitaisiin perustaa avaruusasema lähtöportiksi kauemmas suuntautuville painovoimamatkoille.

Liian hidasta miehitetyille lennoille

Kokonaan ilman moottoria tai muuta aluksen omaa voimanlähdettä avaruusmatkailu ei käytännössä onnistu, koska siitä tulee äärimmäisen hidasta. Painovoimakyydillä matkat eivät nimittäin taitu suorinta tietä. Kuun kiertoradalle tähdätty satelliitti joutuu ottamaan vauhtia monta kertaa Maan ympäri, ennen kuin sopivalle kohdalle sattuva Kuu kiskaisee sen omalle kiertoradalleen. Kuviksi mallinnettuina painovoimametron väylät ovat kuin spagettia, joka kietoutuu planeettojen ympärille ja kiemurtelee niiden välissä.

Moottorilla voi loikata väylältä toiselle, korjata kurssia tai antaa alukselle oikealla hetkellä ratkaisevaa lisävauhtia. Jos vain passiivisesti odottaa kuljetuksen tuloa kohdalle, matka Maasta Marsiin kestää tuhansia vuosia.
Joka tapauksessa painovoimamatkailu on verkkaista. Siksi se soveltuu huonosti miehitettyihin avaruuslentoihin, joissa matka-aika pyritään saamaan mahdollisimman lyhyeksi. Havaintoluotaimien kuljetteluun menetelmä on kuitenkin omiaan. Se sopisi Rossin mielestä ihanteellisesti esimerkiksi Jupiterin tai Saturnuksen ja niiden lukuisien kuiden tutkimiseen. Painovoimatunneleita pitkin luotainten on helppo hypätä yhden kuun kiertoradalta toiselle.

Asteroidi voi saapua tunnelia pitkin

Meteoriitit ja asteroidit voivat nekin matkustaa painovoimatunneleissa. Ross tutkii parhaillaan sitä mahdollisuutta, että planeettojen välinen kuljetusjärjestelmä voisi paiskata meteoriitin päin maapalloa. Jupiterissa on käynyt näin, ja on joitakin todisteita siitä, että Maahan 65 miljoonaa vuotta sitten törmännyt meteoriitti saattoi tulla painovoimatunnelia pitkin. Tämän törmäyksen seuraus ilmeisesti oli, että dinosaurukset hävisivät maapallolta.

Ross arveleekin, että olisi järkevää sijoittaa Maahan johtaville reiteille vartioon teleskooppeja. Jos lähestyvät asteroidit havaitaan ajoissa, ne voidaan käydä tönäisemässä toiselle reitille tai ohjata vaikka Maata kiertävälle radalle. - Saisimme toisen kuun, Ross ehdottaa.

Kartoitus vaatii nykyaikaista laskentavoimaa

Painovoimamatkailun voimanlähde, gravitaatio, on tunnettu Isaac Newtonin ajoista saakka. Vaativaksi väylien kartoittamisen tekee se, että painovoiman lähteitä on useita eivätkä ne pysy paikoillaan. Taivaankappaleet ja niiden painovoimakentät liikkuvat - ennustettavasti mutta monimutkaisesti suhteessa toisiinsa. Ross vertaa painovoimaväyliä nurmikonkastelulaitteiden vesisuihkuihin, jotka pyöriessään ajoittain risteävät toistensa kanssa.

Avaruuden metrokartan laatiminen on tullut mahdolliseksi, kun käyttöön on saatu lisää matemaattisia menetelmiä ja tietokoneiden laskentavoimaa.

Julkaistu Tiede -lehdessä 1/2010

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25795
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.