Jo nykyään robotit auttavat hammaslääkäriä. Ne ottavat kuvia ja valmistavat paikkoja. Vuosikymmenen päästä ne hoitavat myös poraamisen, ja sekin päivä tulee, kun nanobotit pitävät huolta suun terveydestä.


kun nanobotit pitävät huolta suun terveydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Itse asiassa ensimmäiset porausrobotit jo tekevät tuloaan kliiniseen käyttöön. Israelilainen Tactile Technologies on saanut luvan kokeilla robottia implanttien istutuksessa muutamissa Euroopan ja Yhdysvaltain yliopistosairaaloissa.

Tämä hammaslääketieteen erikoisalue valikoitui pioneerialueeksi varmaan siksi, että yrityksen taustavoima on Tel Avivin yliopiston parodontologian professori Haim Tal, joka on pitkään kehittänyt nykyistä edullisempaa, kivuttomampaa ja nopeampaa tietokoneavusteista hammaskirurgiaa.


Tietokone yhdistelee

Uuden tekniikan kauppanimi on ILS, Implant Location Software, ’implantin sijoitusohjelmisto’. Siinä potilas saa leukaansa tukikehikon, jossa on ultraohuita neuloja. Ne tunkeutuvat ikenen läpi ja kartoittavat luukudoksen.

Kuvaus luun rakenteesta siirtyy tietokoneeseen, johon on valmiiksi tallennettu kolmiulotteinen röntgenkuva potilaan hampaista ja leukaluusta. Kun tiedot yhdistetään, keinojuurelle löytyy juuri oikea sijainti ja asento.

Sitten lääkäri painaa nappia ja pienen pieni porausrobotti käynnistyy.

Koska ILS ohjaa itse itseään, lääkärin ei tarvitse kuin seurata työn edistymistä - ellei hän päätä puuttua robotin toimintaan: halutessaan lääkäri voi aina ottaa porauksen ohjat omiin käsiinsä.


Virheet vähenevät

ILS-menetelmässä yhdistyvät ihmisen ja koneen hyvät puolet. Ihminen pystyy suunnittelemaan monimutkaisia ohjelmia, mutta käden tarkkuudella on rajansa.

Suu- ja leukakirurgiaan erikoistunut Heidelbergin yliopiston tutkija Jakob Brief on havainnut, että hammasimplantit ovat usein väärässä asennossa. Hänen tutkimustensa mukaan istutteiden suunta poikkeaa keskimäärin seitsemän astetta halutusta. Tietokoneohjatussa asennuksessa luukudosta vioittavat ja implanttien kestävyyttä koettelevat virheet voidaan poistaa kokonaan.

Porausapureiden kehittäjistä Tactile Technologies on saanut eniten julkisuutta, mutta rakentavat niitä muutkin. Briefillä on työn alla oma hammasporan ohjausrobottinsa, ja kollega Tim Lüth, Berliinin Humboldt-yliopiston hammaskirurgian professori, on työtovereineen kehittänyt implantointitekniikan, joka on rekisteröity kauppanimellä RoboDent.

Näissä poraus- ja sijoitusjärjestelmissä robotit saavat yleensä lähtötietoja röntgenkuvista. Myös niiden ottoa on automatisoitu ja digitoitu. Yksi jo käytössä olevista ratkaisuista on suomalaisen Planmecan Promax, jossa robottikäsivarsi Scara, Selectively Compliant Articulated Robot Arm, liikuttelee kameraa ennennäkemättömän tarkasti ja vakaasti.


Robotti poraa, kuvaa ja opettaa

ROBOTTI TEHTÄVÄ KEHITTÄJÄ
ILS
RoboDent


WY-5

Purenta oikenee

Hammaslääkäri tekee tietysti paljon muutakin kuin poraa ja paikkaa. Koneenrakennuksen professori Atsuo Takanishi  Wasedan yliopistosta Japanista kehittää työtovereineen robottia, joka auttaa purentavirheiden korjaamisessa.

Aikaisemmin hammaslääkäri on opettanut purentaa puisella, pyykkipoikaa muistuttavalla suukappaleella. Takanishin robotti pystyy paljon täsmällisempään koulutukseen, sillä se ohjaa suukappaletta tarkasti. Lisäksi laitteessa on leukatuki, joten se pystyy avaamaan ja sulkemaan potilaan suuta täsmälleen halutulla tavalla.

Robotti myös tunnustelee lihasvoimaa, minkä ansiosta käsittely on hellävaraista ja hoidon teho seurattavissa. Tarvittaessa lääkäri voi jopa opastaa potilasta etäopetuksena kuvapuhelinyhteyden kautta.


Nanobotit siivoavat

Hammashoidossa on monenlaisia tehtäviä, joten robottejakin tarvitaan monenlaisia ja monenkokoisia.

Yhdysvaltalainen fyysikko, psykologi ja juristi Robert A. Freitas teki vuosituhannen vaihteessa tunnetuksi käsitteen nanolääketiede. Hän hahmotteli yksityiskohtaisesti myös nano¬robotteja, jotka hoitavat hampaita.

Hänen visioissaan hammastahnan korvaavat nanobottien armeijat, joiden "miesvahvuus" voi vaihdella tuhannesta sataantuhanteen. Ne liikkuvat mikrometrien sekuntivauhtia ja tuhoavat edetessään vahingolliset mikrobit ja poistavat hammaskiven jo alkuvaiheessa.

Vuonna 2000 Freitas arvioi, että nanokoon hampaanhoitorobotit yleistyvät 10-20 vuoden kuluttua.
Alkuinnostuksen jälkeen nano¬tekniikan kehitysennusteet ovat muuttuneet varovaisemmiksi, sillä usein lähiajan kehitysvauhtia yliarvioidaan. Toisaalta pitkän tähtäyksen näkymiä tavataan aliarvioida, joten älykäs hammastahna voi hyvin olla todellisuutta, kun tulemme 2020-luvulle.Roboteista lisää:
www.tactile-tech.com/
www.takanishi.mech.waseda.ac.jp/research/jaws/index.htm
www.planmeca.com/


Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla