Ehkä asumme kohta hampputalossa ja syömme hamppuruokaa. Pukeudumme hamppuun, ja ajamme hamppuautolla, johon tankataan hamppuetanolia. Ikivanha viljelykasvi tarjoaa ratkaisun moneen nykyajan ongelmaan. Puuttuu vain suomalaisen hampun menestystarina.
 

Teksti: Kalevi Rantanen

Ehkä asumme kohta hampputalossa ja syömme hamppuruokaa. Pukeudumme hamppuun, ja ajamme hamppuautolla, johon tankataan hamppuetanolia. Ikivanha viljelykasvi tarjoaa ratkaisun moneen nykyajan ongelmaan. Puuttuu vain suomalaisen hampun menestystarina.

Julkaistu Tiede -lehdessä 8/2010Hampusta voi rakentaa jopa olutvaraston. Itä-Englannissa, pienen Southwoldin kaupungin vieressä, sijaitsee Adnamsin panimon varasto. Hamppubetoniseinät pitävät loitolla helteet ja pakkaset niin hyvin, että jäähdytyslaitteita ei tarvita. Olut pysyy aina oikeaoppisen kylmänä.Materiaali on saanut parhaan mahdollisen tunnustuksen. Hamppu toimii varmasti, jos britti uskoo oluensa sen huomaan.Hamppubetoni, kauppanimeltään Hemcrete, on komposiitti eli yhdistelmämateriaali, jota valmistetaan liimaamalla hamppukuituja toisiinsa kalkilla. Hemcrete eristää, hengittää, pitää vettä ja on paloturvallinen. Purettu elementti voidaan kierrättää lannoitteeksi.Bathin yliopisto kehittää näitä uusia hamppukomposiitteja. Hankkeen vetäjän, professori Pete Walkerin mukaan nopeakasvuinen hamppu säästää myös ympäristöä. Se hotkii hiilidioksidia enemmän kuin komposiitin valmistuksessa vapautuu, ja näin hampputalosta tulee hiilinegatiivinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Savosta salaattiinHamppua ruokakäyttöön kehittää Suomessa Tohtori Hamppu, neurokemisti James Callaway. Hän on pitkään tutkinut Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa hamppusiemenöljyn terveysvaikutuksia. Hän on myös jalostanut kotimaisen öljyhamppulajikkeen, Finolan.– Hampun siemen on pohjoisen riisi ja soijapapu, Callaway sanoo.Hamppuöljyä käytetään salaateissa ja vihannesten, perunan tai riisin kanssa. Sitä voi lisätä marinadeihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Valkosipuliin sekoitettuna siitä saa levitettä leivälle. Hamppuruokaa tulee koko ajan lisää ja, mikä parasta, se on terveellistä. Siemen sisältää runsaasti omega3-, 6- ja 9-rasvahappoja. Alustavissa tutkimuksissa on havaittu myös, että hamppuöljy voi lievittää yleisen ihosairauden, atooppisen ihottuman oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvaa puhtaastiJos hampputuotteet ovat terveellisiä, niiden tuotanto on ekologisista. Kasvaessaan hamppu varjostaa rikkakasveja ja tulee toimeen ilman rikkaruohomyrkkyjä. Haju karkottaa hyönteisiä, joten hyönteismyrkkyjäkään ei tarvita. Viljelykierrossa hamppu auttaa muita kasveja kuohkeuttamalla peltoa ja tukahduttamalla rikkaruohoja. Viljat ja juurekset kasvavat hyvin hampun jälkeen.Jalostustyö on laajentanut viljelymahdollisuuksia. Finola ehtii tuleentua Pohjolan kesän aikana. Varsi on lyhyt ja sopii puitavaksi tavallisella leikkuupuimurilla.

Kelpaa taas tankkiinHamppupohjaisten polttoaineiden tutkimus- ja kehitystyö on vilkastunut yleisen bioenergiainnostuksen mukana. Suomen Akatemian Beet-hankkeessa tutkitaan hamppua yhtenä biopolttoaineen raaka-aineena. Kuiduista saadaan sekä polttonestettä, etanolia, että kaasua, metaania. – Kokeissa on saatu erinomainen sato, yli 14 tonnia kuiva-ainetta hehtaarilta, kertoo soveltavan biologian tutkija, dosentti Fred Stoddard Helsingin yliopiston Maataloustieteiden laitoksesta. Häntä kiinnostaa hampussa mahdollisuus tuottaa bioenergiaa ekologisesti kestävällä tavalla. Rohkaisevaa on Stoddardin mukaan myös hampun luotettavuus ja verraten vähäinen lannoitustarve. Sato on pysynyt vakaana kolmen vuoden viljelyajan. Tohtoriopiskelija Annukka Pakarinen Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksesta on laskenut, että hehtaarilta saataisiin yli kahtatuhatta bensiinilitraa vastaava määrä etanolia. Riittäisi tyypillisessä henkilöautoilussa kahdeksi vuodeksi.

Huumepolitiikka jarruttaaHampulla riittää hyveitä. Miksi sitten viljely varsinkin Suomessa on pientä harrastelua? Kotimaista Finolaakin on kasvatettu pääasiassa Kanadassa, viime vuosina keskimäärin 2 500 hehtaarilla, kun viljelyala Suomessa on alle kymmenen hehtaaria.Vaatimaton kasvi on joutunut huumepolitiikan oikkujen uhriksi. Yhdysvallat ja monet muut maat kielsivät viime vuosisadalla huumehampun ja saman tien muutkin. Näin tehtiin, vaikka vain huumelajikkeet sisältävät vaikuttavia määriä huumaavaa ainetta, tetrahydrokannabinolia eli THC:tä. Hyötyhamppujen THC-pitoisuus on niin pieni, että niitä polttamalla ei pääse pilveen millään. Sittemmin viljely sallittiin taas Euroopassa ja Kanadassa, mutta lajikkeiden kehittäminen voi silti olla vaikeaa – kuten Callaway on saanut Suomessa kokea.Hän on alun perin kotoisin Yhdysvalloista. Aloittaessaan Finolan jalostamisen vuonna 1995 hän ei vielä ollut Suomen kansalainen, ja häntä uhkailtiin välillä maastakarkotuksella. Uusi lajike hyväksyttiin käyttöön ensin Kanadassa 1998, ja Suomessa vasta 2003. Vaikeudet ovat jatkuneet. Viranomaisten mielestä Finolan THC-pitoisuus on joissakin näytteissä ollut liian suuri. Siksi lajike on menettänyt maataloustukia. Callawayn mukaan näytteet on otettu ja tutkittu epäpätevästi ja huolimattomasti. Hän sanoo, että suomalainen hamppu on syyttään kärsinyt byrokraattisesta juonittelusta. Lopulta hamppu kuitenkin voittaa, koska uusia materiaaleja tarvitaan. Toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat kumosi viljelykiellon hetkeksi, sillä hamppua tarvittiin sotamateriaalina. Viljelyä edistettiin tunnuslauseella Hemp for Victory, ’Hampulla voittoon’.Nykyään taistellaan nälkää, energiapulaa ja saastumista vastaan. Hamppu on valmiina palvelukseen.

Palstan pitäjä Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

 

Hamppua verkossaFinola Ky www.finola.com/suomeksi.html Hemp Technologies www.hemp-technologies.com/ Vote Hemp www.votehemp.com/

Hampusta mitä vain

Siemenistä:

RuokaöljySalaatinkastikkeetLevitteetProteiinijauho ravintolisäksiMysliKotieläinten rehutÖljymaaliVernissaLakkaTeräöljyPuunsuoja-aineBiodiesel

Kuiduista:

RakennusmateriaalitVaatteetAuton kori ja varusteet LattiamatotMaisemointimatotPaperiKuivikkeet hevostalleihinPolttoaine lämpökeskukseenEtanoliMetaani

Pelloista:

Saasteiden sidonta maasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla