Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ovulaatio ei jää miehiltä huomaamatta.

Nisäkäsnaaraat viestivät kiimastaan usein sel­keästi. Hyvä esimerkki on koirien juoksuaika: yksi ainoa narttu saa kulmakunnan urokset sekaisin. Monilla kädellissukulaisillamme taas takapuolen alueen turpoaminen kertoo hedelmällisestä hetkestä.

Aiemmin ajateltiin, että ihmisillä on niin sanottu piilo-ovulaatio. Nainen ei edes itse tiedä varmasti, milloin ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu. Viime aikoina on saatu selville, ettei ovulaatio  välttämättä ole aivan niin piilossa kuin on luultu.

Ominaisuudet muuttuvat

Naisen hedelmällisyyden saattavat paljastaa esimerkiksi muutokset kävelytyylissä ja pukeutumisessa.

Liikkumista on tutkittu useaan otteeseen samansuuntaisin tuloksin. Viehättävän miehen edellä kulkevia naisia kuvattiin heidän tietämättään ja filminpätkät näytettiin erillisille arvioijille. Kävi ilmi, että ovuloivien naisten käyntiä pidettiin viehättävimpänä. He myös kävelivät hitaammin.

Myös naisen ulkonäkö voi muuttua niin, että mies sen alitajuisesti havaitsee: esimerkiksi rinnat ja korvat muuttuvat symmetrisemmiksi kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.

Naisen tuoksukin muuttuu. Tätä selvitettiin Jyväskylässä t-paita-testillä. Naisopiskelijat, 82 kaikkiaan, pitivät t-paitaa yllään kaksi yötä, minkä jälkeen sen tuoksua arvioitiin. Miehet pitivät ovuloivien naisten paidan tuoksua seksikkäimpänä. Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä naisilla tuoksumuutoksia ei havaittu.

Naiset myös laittautuvat enemmän, pukeutuvat paljastavammin ja tanssivat seksikkäämmin, kun ovat hedelmällisiä. Tanssin muutosta on tutkittu elegantilla kokeella. Mukana oli joukko naisia, joiden tanssia kuvattiin sekä hedelmällisessä että ei-hedelmällisessä vaiheessa. Tanssijat muutettiin silueteiksi eli osallistujien ominaispiirteet häivytettiin. Näiden siluettien parittaisessa arvioinnissa todettiin, että tanssi oli viehättävintä ovulaation aikoihin.

Tämä on tullut näkyviin jopa sylitanssijoiden tipeissä. Sylitanssitutkimuksessa vertailtiin miesten anteliaisuutta tanssijoiden kuukautiskierron eri vaiheissa. Tanssijat, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä, ansaitsivat jopa 70 prosenttia enemmän kuukautiskiertonsa hedelmällisimmässä vaiheessa. Ehkäisypillereitä käyttävät kanssasisaret eivät päässeet tällaisiin super­ansioihin.

Yksin sisään, kaksin ulos

City-lehdessä kysyttiin taannoin syitä yökerhossa käymiseen. Naisista peräti 90 prosenttia sanoi menevänsä viettämään aikaa ystävien kanssa, ei niinkään etsimään seuraa. Englannissa tutkittiin, minkälaisissa yksiköissä yökerhoon mentiin ja minkälaisissa tultiin ulos. Ei ehkä niin yllättävä tulos: moni, joka saapui baariin yksin, lähti sieltä kaksin.

Yökerhotutkimusta jatkettiin tanssilattialla, joka muistuttaa huomattavasti muiden eläinten soidinareenaa. Miehet olivat yleensä tanssissa aloitteentekijöinä, ja he lähestyivät joitain naisia selvästi useammin kuin toisia. Tiukat vaatteet, riittävä määrä paljasta pintaa ja seksikkäät tanssiliikkeet takasivat miesten huomion. Noin puolet miesten lähestymisyrityksistä kohdistui siihen naisten viidesosaan, joka esiintyi näyttävimmin.

Pukeutumisella ja hormoneilla oli yhteys myös yökerhossa. Naiset, jotka saapuivat yökerhoon ilman vakituista kumppaniaan ja jotka olivat hedelmällisimmässä vaiheessa, pukeutuivat lyhyempiin hameisiin ja muutenkin paljastavammin.

Miesten taas on todettu vartioivan puolisoaan pontevammin silloin, kun tämä on hedelmällisessä vaiheessa.

Pilleri vaikuttaa parinvalintaan

Ehkäisypillereiden käytöllä on omat vaikutuksensa. Pillereiden käytön on havaittu muokkaavan sekä naisten että miesten kumppaninvalintaa. Naisten mieltymyserot näkyvät erityisen selvästi lyhytaikaisissa suhteissa.

Naiset, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä, suosivat erilaisia miehiä kuin ehkäisypillereitä käyttävät. Kierron hedelmällisessä vaiheessa he ovat yhden illan jutuissa kiinnostuneita miehistä, jotka ovat tavallista maskuliinisempia, symmetrisempiä ja luovempia ja jotka ovat perinnöllisesti mahdollisimman erilaisia kuin he itse. Tällaisilla valinnoilla nainen yrittää saada mahdollisimman hyvän perimän jälkeläisilleen. Muuna aikana suositaan feminiinisempiä, vähemmän dominoivia ja perinnöllisesti samankaltaisempia miehiä.

Naiset, jotka syövät pillereitä, suosivat jatkuvasti samankaltaisia miehiä kuin ei-hedelmällisessä vaiheessa olevat naiset. He muun muas­sa pitävät tutunomaisista miehistä.

Tällä voi olla monenlaisia vaikutuksia. Jos nainen esimerkiksi on tehnyt kumppaninvalintansa pillerin vaikutuksen alaisena, hänen mieltymyksensä voivat muuttua, kun pillerien käyttö lapsen tekoon ryhdyttäessä lopetetaan.

Naisten käyttämä hormonaalinen ehkäisy saattaa sekoittaa myös  miesten parinvalintaa, sillä käyttämällä pillereitä nainen muuttaa luonnollista hormonitasoaan ja merkit ovulaatiosta jäävät näin vähemmälle.

Raiskaus tekee useammin raskaaksi

Yhdysvaltalainen senaattoriehdokas Todd Akin saavutti taannoin kyseenalaista mainetta väittämällä, että raiskaus johtaa vain harvoin raskauteen. Hän halusi puolustaa tällä abortin vastaista kantaansa. Raiskauksesta alkaneet raskaudet ovat olleet yksi abortin puolestapuhujien keskeisistä perusteista raskauden keskeytykselle.

Akin perusteli erikoisella väitteellään abortin kieltämistä. Hänen mielestään nainen ei raiskauksesta yleensä hedelmöidy tai naisten elimistö voi keskeyttää ei-toivotun raskauden heti alkuunsa.

Senaattorin käsityksiä tuskin kovin moni jakaa, mutta harvempi tietää, että asia on päinvastoin kuin hän väitti. Kuulostaa ehkä yllättävältä, mutta raiskauksesta hehdelmöidytään useammin kuin normaalissa seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa havaittiin, että yli kuusi prosenttia raiskauksista johti raskauteen. Tämä on selvästi enemmän kuin kolme prosenttia, joka on hedelmöitymisosuus normaaleissa yhdynnöissä.

Syitä tähän ei tarkoin tiedetä. Yksi selitys voisi löytyä ovulaatiosta. Jos ovulaatio on havaittavissa, myös raiskaaja saattaa panna sen merkille. Irlannissa havaittiin, että hedelmällisimmässä vaiheessa olevat naiset joutuvat useammin seksuaalisen väkivallan kohteeksi kuin kierron muissa vaiheissa olevat.

Tämä saattaisi osaltaan selittää raiskauksista alkaneiden raskauksien määrää. Raiskaajat ehkä valikoivat uhrinsa tiedostamatta tarkkaa syytä valintaansa, ja myös uhrien nuoruus ja ulkonäkö saattavat osaltaan vaikuttaa asiaan.

Naiset pyrkivät kiertonsa hedelmällisimmässä vaiheessa toisaalta välttelemään riskikäyttäytymistä, kuten liikkumista yksin öiseen aikaan. Ilmiötä on vastikään tutkittu myös kokeellisesti.

Naisia ohjattiin yksi kerrallaan odotushuoneeseen, jossa istuva miesavustaja oli puvustettu ja meikattu näyttämään hyvin kyseenalaiselta. Naiset, jotka olivat kierron hedelmällisimmässä vaiheessa, valitsivat istumapaikan mahdollisimman kaukaa epäilyttävästä miehestä. He myös välttelivät katsekontaktia ja puhumista miehelle.

Petri Nummi on riistaeläintieteen yliopistonlehtori ja Heidi Westerberg pro gradu -työn tekijä Helsingin yliopiston biotieteen laitoksessa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2014.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Hedelmällinen hetki kaunistaa

Erakko 05.04.2015 klo 10:36 SamikoKu 04.04.2015 klo 11:06 Eräs nainen haluaa usein tulla meille syömään röstiä kun sillä on ovulaatio. Ei mulla mitään sitä vastaan ole. Hänkö se on ? No ei. Tossa suhteessa pitäis olla ite aktiivinen. Mut asiasta kolmanteen. Kuinka lasketaan spermacounttti? Eli joku tietty määrä siittiöitä millilitrassa. Laitetaanko tippa spermaa suurennuslasin linssille ja litestetään lasilla ja lasketaan siittiöt joltain tietyltä alalta jonka jälkeen lukema sijoitetaan kaavaan...
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski