Käärmeenkantaja ei esiinny horoskoopeissa, vaikka tähdistö on Auringon reitillä marraskuun lopusta joulukuun puoliväliin.

Teksti: Petri MäenpääKäärmeenkantaja ei esiinny horoskoopeissa, vaikka tähdistö on Auringon reitillä marraskuun lopusta joulukuun puoliväliin.

Julkaistu Tiede -lehdessä 9/2011Tammikuun alussa minnesotalainen tähtitieteen professori Parke Kunkle sattui mainitsemaan paikallisen Star Tribune -lehden haastattelussa, etteivät horoskooppimerkkien nykyiset aikarajat pidä paikkaansa. Lisäksi merkkeihin pitäisi lisätä uutena tähdistönä käärmeenkantaja. Maapallon akselisuunnan muutoksen takia Aurinko nimittäin kulkee eläinradan tähdistöjen editse nykyisin hieman eri reittiä kuin mitä vuosituhansien takaisiin perinteisiin nojaava astrologia esittää.Seurasi kohu. Lausuma levisi eri viestimien ja netin keskustelupalstojen kautta, ja moni luuli akselisuunnan muutosta uudeksi ilmiöksi ja tietoa asiasta tuoreeksi.Kyse on kuitenkin tuhansien vuosien aikana tapahtuneesta vähittäisestä muutoksesta, joka on siirtänyt tähtimerkkien rajoja taivaalla muutamalla viikolla eteenpäin mutta jota ei ole astrologien taulukoissa huomioitu.Kun maapallo pyörii akselinsa ympäri, se vaappuu vuosituhansien kuluessa kuin hyrrä, niin että akselin kaltevuussuunta kiertyy. Kun nyt katsomme Aurinkoa tähtitaivasta vasten, näemme sen eri kuvioissa eri aikoihin kuin astrologian keksijät. Kunklea ihmisten tietämättömyys tyrmistytti. – Kyseessä ei ole uutinen, hän korosti Associated Pressin levittämässä täsmennyksessä. – Tähtitieteilijät tiesivät tämän jo noin 130 eKr.– Tämä on ollut yksi vakioaiheista, mistä astrologiaa on kritisoitu, huomautti tähtitieteen professori Luke Drury Irish Timesissa. Tieto on saavuttanut myös astrologian ammattilaiset, vaikkeivät he ole sen takia taulukoitaan rukanneetkaan. Kuten astrologi Susan Miller myönsi ABC Newsille: – Olemme tienneet tämän aikapäivät.

”En halua luopua merkistäni”Luonnontiede on hylännyt astrologian, koska taivaankappaleet eivät tieteen mukaan vaikuta kohtaloomme. On kuitenkin tosiasia, että monet ihmiset uskovat horoskooppeihin.Niinpä moni järkyttyi kuullessaan nyt eläinradan muutoksesta ensi kertaa. Mari, 35, on tottunut ajattelemaan itseään vesimiehenä. Kun hän kuuli, että hänen aurinkomerkkinsä voisikin olla kauris, hänen identiteettinsä tuntui luhistuvan.– Ensimmäinen reaktioni oli sokki, Mari sanoo. – Sitten ajattelin, että ystäväpiirissäni on paljon kauriita, joilla on viehättäviä luonteenpiirteitä. Kävin kuitenkin läpi kaiken, mitä vesimiehestä sanotaan, ja se sopii minuun tismalleen. En ole halukas luopumaan merkistäni. Vesimies on aina vesimies.

Neljä kymmenestä uskooLänsimaissa 41 prosenttia ihmisistä uskoo astrologian luonnekuvauksiin, 26 prosenttia ennusteisiin ja 13 prosenttia on käynyt ainakin yhden astrologin vastaanotolla. Monet myös kysyvät astrologilta neuvoa, ennen kuin tekevät tärkeän päätöksen. Tähän joukkoon on kuulunut myös maailman mahtavimpia poliitikkoja, kuten Ronald Reagan, Richard Nixon ja François Mitterrand. Siksi astrologia on tieteellisestikin merkittävää – ei luonnontieteen vaan psykologian kannalta.Naiset uskovat horoskooppeihin enemmän kuin miehet ja nuoret enemmän kuin vanhat. Koulutus ei vaikuta merkittävästi asiaan: sekä vähän että paljon koulutetut uskovat astrologiaan yhtä paljon.Ainoastaan tieteellinen jatkokoulutus saa uskon heikkenemään, mikä tukee sosiologi Theodor Adornon huomiota. Hänen mukaansa astrologiaan uskominen on ”puolioppineisuutta”. Puolioppinut seuraa ei-tieteellisiä oikoteitä etsiessään vastauksia kysymyksiin, jotka koskevat hänen tulevaisuuttaan tai kohtaloaan. Oikotiet vetävät, koska ihminen ei ole täysin onnistunut kääntymään tieteelliseen ajatteluun.

Synty on ymmärrettäväTaivaankappaleet vaikuttavat maanpäällisiin tapahtumiin monin ja ilmeisin tavoin. Maapallolla ei olisi elämää ilman Aurinkoa. Vuodenajat määräytyvät Auringon aseman mukaan. Valtamerien vuorovesiä ohjaavat Kuun ja Auringon liikkeet. Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat, kun Aurinko, Kuu ja Maa osuvat samalle suoralle. Siksi astrologisen ajattelun synty oli luonnollista. Oli luontevaa ajatella, että Auringon, Kuun ja planeettojen keskinäiset suhteet ja asemat vaikuttavat maanpäällisiin tapahtumiin, ihmisen mieleen ja kohtaloon. Ensi näkemältä astrologia vaikuttaakin tieteelliseltä, koska horoskoopit ovat taivaankarttoja. Se kuitenkin eroaa tähtitieteestä. Kun tähtitiede pitäytyy taivaankappaleiden objektiivisissa liikkeissä, astrologia tulkitsee subjektiivisesti eläinradan tähtikuvioita.

Koulukunnat riitelevätAstrologian keksijät, muinaiset babylonialaiset, määrittivät astrologisten merkkien päivämäärät sen mukaan, mitä tähdistöä vasten Aurinko minäkin päivänä näkyi taivaalla. Koska maapallon vaapunta on sittemmin muuttanut päivämäärät, astrologit ovat ajautuneet kiistelemään siitä, miten muutos vaikuttaa horoskooppeihin.Niin kutsuttu sideerisen astrologian koulukunta seuraa alkuperäistä babylonialaista käytäntöä ja ajoittaa tähtimerkit Auringon kulloisenkin sijainnin perusteella. Niin kutsuttu trooppisen astrologian koulukunta taas ajoittaa tähtimerkit pysyvästi sen mukaan, missä Aurinko näkyi tähtitaivasta vasten silloin, kun astrologia syntyi. Trooppiset astrologit yrittävätkin vähätellä taivaan muutoksen merkitystä. Trooppisten astrologien näkemyksessä on kuitenkin olennainen heikkous. Astrologia perustuu uskomukseen, että taivaankappaleiden todelliset asemat ja liikkeet vaikuttavat meihin. Jos tämän periaatteen ottaa vakavasti, astrologia täytyy ymmärtää sideerisesti. Trooppisen astrologian käyttäminen sideerisen sijaan vie pohjan astrologian ja tähtitieteen kytkökseltä. Astrologiasta tulee puhdasta symbolien tulkintaa, johon aineelliset taivaankappaleet eivät vaikuta.Sideerisesti katsoen myös tähtimerkkien valikoiman pitäisi olla toisenlainen. Siihen pitäisi lisätä kolmastoista merkki, käärmeenkantaja, sillä Aurinko kulkee myös tämän tähdistön kautta. Babylonialaiset ottivatkin sen alun perin mukaan järjestelmäänsä, mutta hylkäsivät sittemmin.

Osa tieteen historiaaBabylonialaiset keksivät astrologian toisella vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Heiltä on peräisin myös varhaisin astrologinen teksti noin vuodelta 1600 eaa. Kreikkaan astrologia levisi runsaat tuhat vuotta myöhemmin, ja voimakkaimmin se kehittyi 100-luvulla ennen ajanlaskun alkua Egyptin Aleksandriassa. Kaupunki oli tuolloin koko antiikin maailman sivistyskeskus, jossa kaikkien tieteenalojen tutkijat kehittelivät uusia teorioita ja testasivat niitä. Antiikin kreikkalaiset pitivät astrologiaa hyvin määriteltynä oppina. Se tutki taivaankappaleiden suoraa ja ennustettavaa vaikutusta toisiinsa, mikä ei periaatteessa eroa nykyaikaisista mekanistisista teorioista. Jos astrologiaa vertaa uskonnollisiin, maagisiin ja mystisiin ajatustapoihin, jotka edelsivät tieteen syntyä, kreikkalainen astrologia oli tiedettä. Siksi astrologian kehitys on keskeinen osa tieteen syntyä, tärkeä virstanpylväs sivilisaation historiassa.Antiikin Kreikan merkittävin tähtitieteilijä Ptolemaios kirjoitti yhden pääteoksistaan, Tetrabibloksen, astrologiasta, ja Hipparkhos, toinen tärkeä tähtitieteilijä, ennusti jo 100-luvulla ennen ajanlaskun alkua, että tähtimerkkien päiväykset vähittäin muuttuvat.

Säilytti arvonsa pitkäänTähtitiede ja astrologia kulkivat yhdessä antiikista uuden ajan alkuun asti. Näin kauan taivaankappaleiden ajateltiin vaikuttavan kaikkeen maailmassa, ja astrologia säilytti luontoa koskevan yleisperiaatteen aseman tieteessä.Monet uuden ajan alun tärkeimmistä tähtitieteilijöistä ahkeroivat tähtitieteen ohella astrologian parissa.Tanskalainen Tyko Brahe (1546–1601) toivoi, että onnistuisi parantamaan astrologisten ennustusten tarkkuutta parempien havaintojen kautta. Saksalainen Johannes Kepler (1571–1630) uskoi, että pystyy kehittämään astrologiasta täsmällisen, kokemusperäisen tieteen. Hän myös laati ja myi horoskooppeja. 1600-luvun alussa tilanne alkoi muuttua. Kehitettiin kaukoputki ja muita entistä parempia tieteellisiä havaintovälineitä. Vuosisadan loppupuoliskolla englantilainen fyysikko ja tähtitieteilijä Isaac Newton kehitti matematiikkaa ja loi yleisen painovoimateorian. Luonnontieteeseen saatiin kokeellisia menetelmiä, mikä vähitellen johti tähtitieteen eriytymiseen astrologiasta.Se, mikä nykyisten tutkijoiden silmissä on huuhaata, ei siis ollut huuhaata tieteen klassikoille. Biologiassa ja lääketieteessä astrologia vaikutti Newtonin jälkeenkin.

Psykologinen vaikutus vahvaNykyään harva astrologikaan uskoo, että taivaankappaleet ovat kohtalomme ja syypäitä tapahtumiin maan päällä. Astrologia suuntautuu syysuhteista symbolisiin suhteisiin, eikä tieteellinen menetelmä enemmistön mielestä edes sovellu astrologiaan.Ennustusten tarkkuutta on kuitenkin tutkittu tieteellisesti. Vuonna 1978 testattiin väitettä, jonka mukaan parillisia astrologisia merkkejä (kauris, kalat, härkä, rapu, neitsyt, skorpioni) luonnehtii sisäänpäin suuntautunut ja parittomia merkkejä (vesimies, oinas, kaksonen, leijona, vaaka, jousimies) ulospäin suuntautunut persoonallisuus. Yli 2 000 ihmisen tutkimus tuki väitettä. Vuonna 1994 eräs tutkija toisti kokeen. Hän havaitsi, että oletus todella päti – mutta vain silloin, kun ihminen tunsi astrologiaa. Tutkija selitti, että astrologian tuntemus saa ihmisen samastumaan tähtimerkkinsä luonteenpiirteisiin ja havainnoimaan itseään valikoivasti niin, että hän huomaa vain omaan merkkiinsä sopivat piirteet. Käsitystä vahvistaa suomalainen tutkimus vuodelta 1998. Se osoitti, että astrologia voi olennaisesti vaikuttaa ihmisen minäkuvaan.Pelkkä syntymäaika ei sen sijaan vaikuta. Vuonna 2003 julkaistiin suuri tutkimus, johon osallistui 2 000 lähes samaan aikaan ja maantieteellisesti lähellä toisiaan syntynyttä ihmistä. Tutkijat olivat seuranneet heitä vuosikymmeniä ja arvioineet yli sataa psyykkistä piirrettä. Merkitseviä samankaltaisuuksia ei löytynyt.Vielä suurempi tutkimus valmistui 2006. Siinä selvitettiin 15 000 osallistujan avulla, onko luonteenpiirteillä ja horoskooppimerkeillä yhteyksiä toisiinsa. Niitä ei löytynyt.Tutkimukset siis kertovat, ettei astrologialla ole luonnontieteellisiä ulottuvuuksia. Psykologiset vaikutukset sen sijaan ovat ilmeiset.Tarkista todellinen tähtimerkkisi:Vanhat                                  Uudet  22.12.  – 20.1   Kauris       20.1. – 16.2. 21.1. – 19.2.    Vesimies   16.2. – 11.3. 20.2. – 20.3.    Kalat          11.3. – 18.4. 21.3. – 20.4.    Oinas          18.4. – 13.5. 21.4. – 20.5.    Härkä          13.5. – 21.6. 21.5. – 20.6.    Kaksonen   21.6. – 20.7.21.6. – 21.7.    Rapu            20.7. – 10.8.22.7. – 22.8.    Leijona        10.8. – 16.9.23.8. – 22.9.    Neitsyt        16.9. – 30.10.23.9. – 22.10    Vaaka        30.10. – 23.11. 23.10. – 21.11.Skorpioni   23.11. – 29.11.Uusi merkki      Käärmeenkantaja   29.11. – 17.12.22.11. – 21.12.Jousimies    17.12. – 20.1.

 

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018