Ja kouluja on sentään korjattu. Millainen pommi piilee päiväkodeissa?Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2008Uutiset kertovat, että Suomen koulut ovat kurjassa kunnossa. Itähelsinkiläisen Laajasalon ala-asteen oppilaat joutuvat käymään koulua toisella puolella kaupunkia oman koulun kosteusvaurioiden takia. Ilma oli Helsingin ympäristökeskuksen mittausten mukaan sakeana home- ja sädesientä.

Rovaniemeläisen Vaaranlammen koulun väki on joutunut sairastelu- ja remonttikierteen takia hyppäämään evakossa 12 vuotta. Nyt rakennuksen alapohja on ilmeisesti viimein saatu kuntoon ja kosteuden mädättämät lattiat täysin uusituksi. Pohjalainen Isonkyrön yläaste taas oli niin täynnä hometta, että kunnanisät katsoivat parhaaksi jyrätä sen maan tasalle ja rakentaa kokonaan uuden koulun.


Peruskorjaus lykkää liikaa

Kansanterveyslaitoksen mukaan 40 prosentissa maan kouluista on niin vakavia kosteus- ja ilmanlaatuongelmia, että niille täytyisi tehdä jotakin. Kosteusvaurioiden yhteys vakaviin terveyshaittoihin on osoitettu monissa tutkimuksissa eri puolilla maailmaa.

- Tämä on erityisesti koulujen ongelma siksi, että niiden kunnossapito ei ole ollut samaa luokkaa kuin vaikkapa kaupungintalojen, sanoo Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Aino Nevalainen.

Kouluissa on esimerkiksi saatettu huomata pesuhuoneiden pintamateriaalien olevan uusimisen tarpeessa, mutta mitään ei ole tehty, vaan on jääty odottamaan tulevaa peruskorjausta. Valtion rahoitusta odotellessa sitä on voitu odottaa yli kymmenen vuotta.

Ympäristölääketieteen dosentti Tuula Putus Työterveyslaitoksesta arvelee, että koulujakin pahemmassa jamassa ovat päiväkodit. Kouluja on sentään viime vuosina tutkittu ja korjattukin, päiväkoteja ei, vaikka niiden ylläpito ei ole kouluja kummempaa. - Päiväkoti-ikäiset eivät osaa valittaa oireistaan. He ovat vain kiukkuisia. Pikkulasten jatkuva sairastelu on alettu ottaa annettuna.


Tarkastus joka toinen vuosi

Omassa kodissaan asukkaat voivat itse päättää tutkimuksista ja korjauksista kun huomaavat ongelmia, mutta julkisiin tiloihin niitä ei aina saada itkemälläkään.
Kosteutta sisältä ja ulkoa


Kosteusvaurioiden yleisimmät syyt:
- materiaalien tekninen vanheneminen, esimerkiksi ruostuminen tai mekaaninen murtuminen
- rakennuksen ulkopuolelta tuleva kosteus, esimerkiksi sadevedet tai maasta rakenteita pitkin nouseva kosteus
- putki- ja viemärivauriot
Älä hoputa rakentajaa
Yskää, nuhaa, jopa astmaa


Tavallisimpia kosteusvaurioista seuraavia oireita:
- yskä
- nuha
- käheys
- päänsärky
- hengenahdistus
- hengitystieinfektiot
- astma
- allergia

Syyllisinä mikrobit


Terveyshaittojen aiheuttajia:
- kosteissa rakenteissa kasvavat mikrobit, kuten homesienet ja bakteerit
- mikrobien aineenvaihduntatuotteet
- kosteuden pilaamista materiaaleista höyrystyvät kemialliset aineet
Lisätietoa: Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot. Opas ongelmien selvittämiseen. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 9/2007


Lisää homeesta ja terveydestä: Hometalossa riehuvat mikrobijengit, Tiede 7/2003, s. 20-25.

Sisältö jatkuu mainoksen alla