Jos venäläinen suunnitelma toteutuu, kaupallisella avaruusasemalla voi yöpyä vuodesta 2016 alkaen.

Teksti: Petri Riikonen

Onko taskussasi miljoona dollaria ylimääräistä? Miltä kuulostaisi lento Maata kiertävälle radalle ja viisi hotelliyötä siellä? Tällaista on tarjolla vuosikymmenen loppupuoliskolla, jos Kaupallinen avaruusasema CSS rakennetaan suunnitelman mukaan.

Asialla ovat venäläisyritykset Orbital Technologies ja RKK Energia, Venäjän avaruusohjelmassa kannuksensa hankkinut miehitettyjen avaruusalusten valmistaja. Ne julkistivat yhteisen suunnitelmansa vuosi sitten ja vahvistivat sen tänä syksynä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupallinen avaruusasema sijoitettaisiin kiertoradalle lähelle Kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää, joten nämä voisivat hätätilanteissa toimia toistensa turvasatamina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainakin alkuvaiheessa asemalle lennettäisiin venäläisillä raketeilla. Matkalle mahtuisi miehistö mukaan laskien seitsemän henkeä. Erillisiä hotellihyttejä asemalle tulisi neljä. Suunnittelijat lupaavat isot ikkunat taivaallisten maisemien ihailuun.

Hotellin ruoka-annokset olisivat gourmet-kokkien valmistamia pakasteita, jotka kuljetetaan Maasta avaruusasemalle ja lämmitetään mikroaaltouunilla. Saniteettitarpeisiin on luvassa paineilmalla toimiva vessa ja avaruusoloihin suunniteltu suihkukoppi.

Avaruushotellihankkeita on ollut aiemminkin, mutta toteutusta ei ole vielä nähty, ja siksi tätäkin hanketta on kommentoitu skeptisesti. Venäläisten mukaan heidän hankkeensa onnistuu, koska aiemmista poiketen sillä on riittävästi osaamista, asiantuntevia yhteistyökumppaneita ja rahoitusta.

Suunnitellun ensimmäisen hotellimoduulin tilavuus on 20 kuutiometriä, suunnilleen puolikkaan linja-auton matkustamon verran.

Alustava aikataulu Rakentaminen alkaa 2012 tai 2013 Valmistuu 2015 tai 2016Käyttöikä vähintään 15 vuotta 

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2011

Sisältö jatkuu mainoksen alla