Tästä syksystä muistetaan poikkeuksellisen tuhoisa Katrina, mutta hirmumyrskyjä riittää joka vuodelle. Lisääntyvätkö tai voimistuvatko ne, kun ilmasto lämpenee?Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

mutta hirmumyrskyjä riittää joka vuodelle. Lisääntyvätkö tai
voimistuvatko ne, kun ilmasto lämpenee?


Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hurrikaani-nimitystä käytetään Atlantin ja pohjoisen Tyynenmeren hirmumyrskyistä. Tyynenmeren muilla alueilla niitä kutsutaan taifuuneiksi ja Intian valtamerellä sykloneiksi.
Eniten julkisuutta saavat yleensä Yhdysvaltojen eteläosia riepottelevat hurrikaanit, jotka muodostuvat kesä-marraskuussa Karibianmeren itäpuolisella Atlantilla. Sikäläisistä matalapaineen alueista keskimäärin yksitoista kehittyy vuosittain trooppisiksi myrskyiksi ja niistä kuusi hurrikaaneiksi.

- Trooppisia sykloneita, spiraalinmuotoisina pyöriviä voimakkaita matalapaineen alueita, syntyy valtamerien yläpuolella tropiikissa eli kääntöpiirien välisellä alueella, kun meriveden pintalämpötila on yli 27 astetta. Sieltä syklonit kulkeutuvat lauh-kealle vyöhykkeelle.
- Jos tuulen nopeus on yli 17 metriä sekunnissa, trooppinen sykloni luokitellaan trooppiseksi myrskyksi, jos yli 33 metriä sekunnissa, trooppiseksi hirmumyrskyksi eli hurrikaaniksi.
- Tyynen ja aurinkoisen keskuksen eli myrskyn silmän läpimitta on 30-60 kilometriä ja ympäröivän myrskyalueen satoja kilometrejä.
Vuosi 2004 ennätyksellinen
Ovatko myrskyt lisääntymässä tai kovenemassa? Tämänvuotinen hurrikaanikausi on yhä kesken, mutta  ainakin elokuun lopun Katrina oli harvinaisen tuhoisa. Aineellisten vahinkojen määrässä se päihittää jopa vuoden 1992 ennätysrajun Andrew’n.Vuosina 1995-2004 myrskysi useammin ja satoi enemmän kuin pitkään aikaan sitä ennen. Vuosi 2004 oli ennätyksellinen: Floridan osavaltioon rantautui neljä hurrikaania ja Japaniin kymmenen taifuunia. Lisäksi samana vuonna havaittiin ensimmäinen eteläisellä Atlantilla syntynyt hurrikaani.
Tästä ei kuitenkaan voi päätellä, että myrskyjen lukumäärä olisi pysyvästi lisääntynyt, sillä vuosisataisten tilastojen perusteella kymmenvuotiskausi ei ollut poikkeuksellinen. Atlantin hurrikaanihistoriassa vuorottelevat 25-40 vuoden aktiiviset ja passiiviset jaksot.


Tuulet voivat hurjentua
Entä miten käy tulevaisuudessa? Useimmat tutkijat arvioivat, että nyt käynnissä oleva maapallon ilmaston lämpeneminen muuttaa trooppisia myrskyjä vähemmän kuin ilmakehän lyhytaikainen vaihtelu. Esimerkiksi El Niño eli Etelä-Amerikan Tyynenmeren-puoleisten rannikkovesien tilapäinen lämpeneminen noin neljän vuoden välein vaikuttaa Atlantin puolelle niin, että sieltä tulee Yhdysvaltain itärannikolle tavallista vähemmän hurrikaaneja.

Hurrikaaniluokituksen avulla ennustetaan myrskytulvan korkeutta ja aineellisia tuhoja hurrikaanin saapuessa rannikolle. Hurrikaani voimistuu, kun lämpimästä merivedestä siirtyy lämpöä ilmakehään.
Luokka 1 
Tuulen nopeus 33-42 m/s 
Myrskytulva* 1-1,7 m Vaurioita puihin ja kevyisiin rakenteisiin.
Luokka 2 
Tuulen nopeus 43-49 m/s 
Myrskytulva*  1,8-2,6 m 
Aineelliset tuhot:
Vaurioita ikkunoihin ja kattoihin. Puita kaatuu, laitureita ja veneitä tuhoutuu.
Luokka 3 
Tuulen nopeus 50-58 m/s
Myrskytulva* 2,7-3,8 m 
Aineelliset tuhot: Tuhot merkittäviä. Tuulen kuljettama tavara lisää tuhoa. Rannikkoalueet on yleensä evakuoitava.
Luokka 4 
Tuulen nopeus 59-69 m/s 
Myrskytulva* 3,9-5,6 m 
Aineelliset tuhot: Tuhot valtavia. Rannikon asukkaat evakuoidaan.
Luokka 5 
Tuulen nopeus yli 69 m/s 
Myrskytulva* yli 5,6 m 
Aineelliset tuhot: Tukevimmatkin rakennukset kärsivät merkittäviä vaurioita, kevyemmät tuhoutuvat kokonaan. Lähes kaikki puut kaatuvat.
*Tulvan korkeus riippuu myös rannikon ominaisuuksista.

Hirmumyrskyjen voimistumisesta on jo näyttöäkin. Massachusettsin teknisen korkeakoulun
MIT:n tutkija julkaisi vastikään Nature-lehdessä myrskytilastojen analyysin, jonka mukaan hurrikaa-nien tuhovoima on kasvanut merkittävästi 1970-luvun puolivälistä läh-tien. Sekä hirmumyrskyjen keskimääräinen voimakkuus että niiden kestoaika ovat lisääntyneet. Samaan suuntaan viittaa Sciencessa syyskuussa julkaistu yhdysvaltalaistutkimus: 4- ja 5-kategorioiden hurrikaanien määrä on 35 viime vuoden aikana kasvanut ja oli tämän vuosikymmenen alkupuoliskolla noin kaksinkertainen 1970-luvun alkupuoliskoon verrattuna.Harri Tolvanen toimii tutkijana Turun yliopiston maantieteen laitoksessa.
Hurrikaaneista lisää: http://www.nhc.noaa.gov/

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla