Viisas optimisti oivaltaa, että hänen tavoitteeseensa pääsee monta kautta. Yhden tien tukkivaan kiveen on turha ruhjoa päätään.


Yhden tien tukkivaan kiveen on turha ruhjoa päätään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2007Vanhassa leikkikouluvitsissä Risto kysyy Paavolta, miten tämän psykologinen testi meni. Paavo selittää olevansa luja luonne: hän oli palikkatestissä saanut neliönmuotoisen palasen menemään kolmionmuotoisesta reiästä.

Vitsi tuo mieleen telaketjuoptimistien hokeman, jonka mukaan voittajat eivät koskaan luovuta eivätkä luovuttajat koskaan voita.

Sisukas päätös mennä läpi harmaan kiven voi kuitenkin tuottaa tarpeetonta päänsärkyä. Viisauteen ja menestymiseen tarvitaan muutakin kuin sinnikkyyttä.

Oikeasti vahva ihminen osaa sinnittelyn ja kasvun lisäksi myös luopua ja luoda uusia tavoitteita. Samalla hän muokkaa itselleen tärkeitä päämääriä elämäntilanteeseensa sopiviksi. Ponnistelusta luopuminen tietyssä tilanteessa ei välttämättä tarkoita sitä, että joutuisi samalla unohtamaan arvotavoitteensa. Tätä korostavat yhdysvaltalaispsykologit Charles Carver Miamin yliopistosta ja Michael Scheier Pittsburghin Garnegie Mellon -yliopistosta kirjassa Ihmisen vahvuuksien psykologia (toim. Lisa Aspinwall ja Ursula Staudinger, Edita 2006).


Ponnistelusta on vaikea luopua

Koska Carverin ja Scheierin version voi lukea kirjasta, en siteeraa heitä suoraan, vaan tiivistän heidän ajatuksiaan esimerkkitarinaksi.

Keksitty hahmomme Kanerva Metsänhenkinen pärjäsi lukiossa hyvin, ja hänen kutsumuksenaan on metsäympäristön suojelu.

Kanerva pyrki Helsingin yliopiston biotieteelliseen tiedekuntaan mutta jäi muutaman pisteen päähän sisäänpääsystä. Parvekkeelta hyppäämisen sijasta hän miettii jatkomahdollisuuksia. On paikallaan kaivaa esiin vaikkapa Martin Seligmanin teos Optimismin käsikirja (Otava 1999).

Pölynimurikauppiaan sitkeyttä mukaillen Kanerva muistuttaa itselleen, että hylkäys oli yhden elämänalueen tilapäinen takaisku. Syynä oli riittämätön lukeminen tai huono tuuri, eikä hylkääminen missään tapauksessa ollut oma syy. Kun takaisku on tällä logiikalla kutistunut mitättömäksi sattumaksi, Kanerva on valmis yrittämään entistä tarmokkaammin uudestaan.

Jos Kanerva ei kuitenkaan pääse yliopistoon vielä parin uuden haunkaan jälkeen, tarvitaan Carverin ja Scheierin hieman pidemmälle harkittua optimismia.

Kanervan on vaikea lopettaa pyrkimistään, koska lopettaminen ilman sitoutumisen purkautumista tuottaa jatkuvaa ahdistusta, turhautumista ja avuttomuutta. Mutta ehkä hänen kannattaa kuunnella Carveria ja Scheieria ja erottaa tavoite ja keino toisistaan. Biologian opiskelusta luopuminen ei tarkoita sitä, että Kanervan tarvitsisi luopua suojelukutsumuksestaan.


Arvotavoitteeseen vie moni tie

Kanerva voi seuraavaksi pyrkiä sellaiseen metsäaiheiseen opinahjoon, johon on helpompi päästä: kukaties maatalous-metsätieteellisestä tärppää paremmin. Saattaapa sieltä aueta vielä tie biologiaankin, sillä vastaavasti moni palava eläinten ystävä on päässyt eläinlääketieteelliseen helpomman ihmislääketieteellisen kautta.
Hyvässä haasteessa on sopivasti joustoa


Kun on vaatimuksia, on vaikeuksia. Näin sanoo suomalainen sananlasku, ja samoilla linjoilla oli myös ret:n eli rationaalis-emotiivisen terapian räväkkä isä Albert Ellis.

Heti, kun nykytilan ja havittelemani asiantilan välille avautuu kuilu, syntyy jännitettä. Jos vaikkapa vaadin, että puolisoni ei saa olla tavallinen suomalainen mies vaan hänen tulee olla unelmieni prinssi, hermoni ovat sitä kireämmällä, mitä leveämpi kuilu todellisuuden ja haaveiden välillä on.

Vaikuttaa myös siltä, että liian kireä kosija tai työpaikanhakija jää leppoisampaa useammin nuolemaan näppejään.

Vertaisin ihanteellista haasteiden tasoa verryttelyhousujen kuminauhaan. Jos vaadin itseltäni liikaa, kuminauha kiristää niin, etten tahdo pystyä hengittämään. Tavoitteita pitää löysätä. Jos kuminauha on taas liian löysällä, housut putoavat. Sopiva tavoitteellisuus pitää ihmisen tasapainossa, vaikkei elämä olisikaan helppoa.

Mukavalta tuntuva kuminauhan pituus vaihtelee elämäntilanteen mukaan. 20-vuotias voi asettaa tavoitteekseen juosta sata metriä kymmenen sekunnin pintaan, mutta viisivuotiaalle tavoite on ennenaikainen ja 80-vuotiaan kohdalla on jo myöhäistä.

Myös liian monesta säikeestä punottu kuminauha alkaa jäykkyytensä takia herkästi kiristää. Elämää ei kannata ruuhkauttaa yhtaikaisilla opinnoilla, perheen perustamisella, työuralla etenemisellä ja omista sairaista vanhemmista huolehtimisella. Jokin projekteista on hyvä jättää kiireemmäksi aikaa lepäämään.

Vaihtoehdottomuus on vain tunne

Kanerva on älykäs, reipas ja terve nuori ihminen, mutta jopa hän on pulassa, mikäli hän ei löydä vaihtoehtoista tavoitetta, johon tarttua.

Tavoitteesta vetäytyminen ei onnistu, jos ei ole tukikohtaa, kuten lukiota, johon palata, eikä mitään muuta tavoiteltavaa, mikä korvaisi saavuttamattomalta vaikuttavan yliopistopaikan. Sitä mukaa kuin sitoutuminen saavuttamattomaan tavoitteeseen hupenee, lisääntyy tunne päämäärättömyydestä ja riipaisevasta yksinäisyydestä.

Olen usein miettinyt, piileekö syy nuorten aikuisten stressiepidemiaan juuri siinä, että heille syntyy tunne vaihtoehtojen puuttumisesta tai liian suurista vaatimuksista. Yksi ihminen ei voi pelastaa maailman metsiä, mutta jokainen voi istuttaa puun.

Elegantin optimismin ja ratkaisuavaruuden jatkuvan laajentamisen avulla arvotavoitteesta voi kuitenkin usein pitää kiinni vaikeissakin oloissa. Vaikka Kanerva jossakin elämänvaiheessaan vammautuisi niin pahasti, ettei hän enää pystyisi kulkemaan metsässä, hän voisi toimia metsien hyväksi vaikkapa toimittamalla internetsivuja tai lehteä.

Vastaavasti esimerkiksi als-taudin aiheuttama vakava lihasheikkous ei estä Stephen Hawkingia rynnimästä teoreettisen fysiikan eturintamassa. Hawking, joka kokee avaruuden arvoituksen selvittämisen kutsumuksekseen, on jopa sitä mieltä, että mahdollisuus keskittyä fysiikkaan pitää hänet hengissä.Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25796
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.