Viisas optimisti oivaltaa, että hänen tavoitteeseensa pääsee monta kautta. Yhden tien tukkivaan kiveen on turha ruhjoa päätään.


Yhden tien tukkivaan kiveen on turha ruhjoa päätään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2007

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Vanhassa leikkikouluvitsissä Risto kysyy Paavolta, miten tämän psykologinen testi meni. Paavo selittää olevansa luja luonne: hän oli palikkatestissä saanut neliönmuotoisen palasen menemään kolmionmuotoisesta reiästä.

Vitsi tuo mieleen telaketjuoptimistien hokeman, jonka mukaan voittajat eivät koskaan luovuta eivätkä luovuttajat koskaan voita.

Sisukas päätös mennä läpi harmaan kiven voi kuitenkin tuottaa tarpeetonta päänsärkyä. Viisauteen ja menestymiseen tarvitaan muutakin kuin sinnikkyyttä.

Oikeasti vahva ihminen osaa sinnittelyn ja kasvun lisäksi myös luopua ja luoda uusia tavoitteita. Samalla hän muokkaa itselleen tärkeitä päämääriä elämäntilanteeseensa sopiviksi. Ponnistelusta luopuminen tietyssä tilanteessa ei välttämättä tarkoita sitä, että joutuisi samalla unohtamaan arvotavoitteensa. Tätä korostavat yhdysvaltalaispsykologit Charles Carver Miamin yliopistosta ja Michael Scheier Pittsburghin Garnegie Mellon -yliopistosta kirjassa Ihmisen vahvuuksien psykologia (toim. Lisa Aspinwall ja Ursula Staudinger, Edita 2006).


Ponnistelusta on vaikea luopua

Koska Carverin ja Scheierin version voi lukea kirjasta, en siteeraa heitä suoraan, vaan tiivistän heidän ajatuksiaan esimerkkitarinaksi.

Keksitty hahmomme Kanerva Metsänhenkinen pärjäsi lukiossa hyvin, ja hänen kutsumuksenaan on metsäympäristön suojelu.

Kanerva pyrki Helsingin yliopiston biotieteelliseen tiedekuntaan mutta jäi muutaman pisteen päähän sisäänpääsystä. Parvekkeelta hyppäämisen sijasta hän miettii jatkomahdollisuuksia. On paikallaan kaivaa esiin vaikkapa Martin Seligmanin teos Optimismin käsikirja (Otava 1999).

Pölynimurikauppiaan sitkeyttä mukaillen Kanerva muistuttaa itselleen, että hylkäys oli yhden elämänalueen tilapäinen takaisku. Syynä oli riittämätön lukeminen tai huono tuuri, eikä hylkääminen missään tapauksessa ollut oma syy. Kun takaisku on tällä logiikalla kutistunut mitättömäksi sattumaksi, Kanerva on valmis yrittämään entistä tarmokkaammin uudestaan.

Jos Kanerva ei kuitenkaan pääse yliopistoon vielä parin uuden haunkaan jälkeen, tarvitaan Carverin ja Scheierin hieman pidemmälle harkittua optimismia.

Kanervan on vaikea lopettaa pyrkimistään, koska lopettaminen ilman sitoutumisen purkautumista tuottaa jatkuvaa ahdistusta, turhautumista ja avuttomuutta. Mutta ehkä hänen kannattaa kuunnella Carveria ja Scheieria ja erottaa tavoite ja keino toisistaan. Biologian opiskelusta luopuminen ei tarkoita sitä, että Kanervan tarvitsisi luopua suojelukutsumuksestaan.


Arvotavoitteeseen vie moni tie

Kanerva voi seuraavaksi pyrkiä sellaiseen metsäaiheiseen opinahjoon, johon on helpompi päästä: kukaties maatalous-metsätieteellisestä tärppää paremmin. Saattaapa sieltä aueta vielä tie biologiaankin, sillä vastaavasti moni palava eläinten ystävä on päässyt eläinlääketieteelliseen helpomman ihmislääketieteellisen kautta.
Hyvässä haasteessa on sopivasti joustoa


Kun on vaatimuksia, on vaikeuksia. Näin sanoo suomalainen sananlasku, ja samoilla linjoilla oli myös ret:n eli rationaalis-emotiivisen terapian räväkkä isä Albert Ellis.

Heti, kun nykytilan ja havittelemani asiantilan välille avautuu kuilu, syntyy jännitettä. Jos vaikkapa vaadin, että puolisoni ei saa olla tavallinen suomalainen mies vaan hänen tulee olla unelmieni prinssi, hermoni ovat sitä kireämmällä, mitä leveämpi kuilu todellisuuden ja haaveiden välillä on.

Vaikuttaa myös siltä, että liian kireä kosija tai työpaikanhakija jää leppoisampaa useammin nuolemaan näppejään.

Vertaisin ihanteellista haasteiden tasoa verryttelyhousujen kuminauhaan. Jos vaadin itseltäni liikaa, kuminauha kiristää niin, etten tahdo pystyä hengittämään. Tavoitteita pitää löysätä. Jos kuminauha on taas liian löysällä, housut putoavat. Sopiva tavoitteellisuus pitää ihmisen tasapainossa, vaikkei elämä olisikaan helppoa.

Mukavalta tuntuva kuminauhan pituus vaihtelee elämäntilanteen mukaan. 20-vuotias voi asettaa tavoitteekseen juosta sata metriä kymmenen sekunnin pintaan, mutta viisivuotiaalle tavoite on ennenaikainen ja 80-vuotiaan kohdalla on jo myöhäistä.

Myös liian monesta säikeestä punottu kuminauha alkaa jäykkyytensä takia herkästi kiristää. Elämää ei kannata ruuhkauttaa yhtaikaisilla opinnoilla, perheen perustamisella, työuralla etenemisellä ja omista sairaista vanhemmista huolehtimisella. Jokin projekteista on hyvä jättää kiireemmäksi aikaa lepäämään.

Vaihtoehdottomuus on vain tunne

Kanerva on älykäs, reipas ja terve nuori ihminen, mutta jopa hän on pulassa, mikäli hän ei löydä vaihtoehtoista tavoitetta, johon tarttua.

Tavoitteesta vetäytyminen ei onnistu, jos ei ole tukikohtaa, kuten lukiota, johon palata, eikä mitään muuta tavoiteltavaa, mikä korvaisi saavuttamattomalta vaikuttavan yliopistopaikan. Sitä mukaa kuin sitoutuminen saavuttamattomaan tavoitteeseen hupenee, lisääntyy tunne päämäärättömyydestä ja riipaisevasta yksinäisyydestä.

Olen usein miettinyt, piileekö syy nuorten aikuisten stressiepidemiaan juuri siinä, että heille syntyy tunne vaihtoehtojen puuttumisesta tai liian suurista vaatimuksista. Yksi ihminen ei voi pelastaa maailman metsiä, mutta jokainen voi istuttaa puun.

Elegantin optimismin ja ratkaisuavaruuden jatkuvan laajentamisen avulla arvotavoitteesta voi kuitenkin usein pitää kiinni vaikeissakin oloissa. Vaikka Kanerva jossakin elämänvaiheessaan vammautuisi niin pahasti, ettei hän enää pystyisi kulkemaan metsässä, hän voisi toimia metsien hyväksi vaikkapa toimittamalla internetsivuja tai lehteä.

Vastaavasti esimerkiksi als-taudin aiheuttama vakava lihasheikkous ei estä Stephen Hawkingia rynnimästä teoreettisen fysiikan eturintamassa. Hawking, joka kokee avaruuden arvoituksen selvittämisen kutsumuksekseen, on jopa sitä mieltä, että mahdollisuus keskittyä fysiikkaan pitää hänet hengissä.Tuija Matikka on psykologi, joka on erikoistunut organisaatioiden ja henkilöstön kehittämiseen ja harjoittaa myös henkilökohtaista psykologista neuvontaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla