Tieteen parhaat 2014
Tieteen parhaat 2014

Suomessa joka kymmenes ruokakilo menee haaskuun. Suurimpia tuhlareita ovat kotikokit.

Suomalainen heittää ruokaa pois keskimäärin 23 kiloa vuodessa. Se on vajaa kolmannes Euroopan unionin keskiarvosta. Kansainvälisesti vertaillen syömme siis lautasemme ja jääkaappimme ihailtavan tyhjiksi, mutta roskikseen nakatut miljoonat ruokakilot ovat silti luonnonvarojen hukkakäyttöä.

Vuoteen 2050 mennessä maapallolla on ruokittavana yli yhdeksän miljardia ihmissuuta, mikäli YK:n laskelmat pitävät kutinsa. Joidenkin arvioiden mukaan planeetallamme tuotetaan jo nyt ruokaa kymmenen miljoonan ihmisen tarpeiksi, mutta kolmasosa tai jopa puolet päätyy haarukan sijaan haaskuun.

Hävikki on samaa luokkaa niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa, mutta syypäät löytyvät vastakkaisista päistä tuotantoketjua.

Kehittyvissä maissa hävikki syntyy pääosin alkutuotannossa, kun puutteelliset viljely-, sadonkorjuu-, kuljetus- ja varastointimenetelmät tuhoavat osan ruoasta. Kehittyneissä maissa ruokahävikistä ovat vastuussa pääosin syöjät itse sekä kaupat, ravintolat ja teollisuus.

Päiväys korvaa nuuhkaisun

Suomalaiskotien ruokahävikkiä on tutkittu kyselyillä, haastatteluilla, punnituksilla sekä roskapusseja penkomalla. Tällä perusteella tiedetään, että valtaosa suomalaisten pois heittämistä elintarvikkeista on hedelmiä ja kasviksia. Yksittäisistä tuotteista eniten haaskataan leipää ja perunaa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tutkijan Juha-Matti Katajajuuren mielestä hävikki palautuu paljolti puutteellisiin keittiötaitoihin. Kuluttajat eivät aina tunnista ”parasta ennen” ja ”käytettävä ennen” -merkintöjen eroa, minkä takia täysin käyttökelpoista ruokaa heitetään menemään kumman tahansa päiväyksen umpeutuessa.

– Jos päiväys on mennyt, ihmiset heittävät ruoan varmuuden vuoksi pois ilman, että he tarkistavat, onko tuote oikeasti pilalla.

Euroopan komissio miettii parhaillaan, voisiko päiväysmerkinnän poistaa joistain elintarvikkeista. Sitä ei tähänkään mennessä ole ollut esimerkiksi suolassa ja virvoitusjuomissa, ja listaan voitaisiin lisätä ainakin pastat, jauhot, kahvi ja mausteet.

Kotitalouksien ruokajäte syntyy pääosin siksi, että ruokaa ostetaan, kokataan ja annostellaan enemmän kuin sitä syödään. Tehokkaimmin hävikkiä vähentäisivät ruokaostosten ja aterioiden parempi suunnittelu sekä ylijääneen ruoan asianmukainen säilytys ja hyödyntäminen.
MTT on ollut mukana kokeilussa, jossa ylimääräistä ruokaa yritettiin saada kiertämään taloyhtiössä naapureiden kesken. Taloyhtiölle perustettiin yhteinen Herkkupesä, jonka jääkaappiin asukkaat saattoivat viedä ylijäänyttä ruokaa esimerkiksi tyhjentäessään jääkaappia ennen mökkireissua. Ruoka-aineet kiersivät hyvin, mutta jo valmistetun ruoan jakaminen tökki.

– Ihmiset eivät oikein kehdanneet jakaa arkiruokiaan. Ruoan vastaanottaminen näytti olevan helpompaa kuin naapurille tarjoaminen, Katajajuuri kertoo.

Apua irtomyynnistä

Aina kuluttaja ei voi valita, kuinka paljon ostaa. Isot pakkauskoot kiusaavat varsinkin yksinasujia. Ratkaisuksi on kehitelty täysin irtomyyntiin perustuvia kauppoja, kuten Saksaan perusteilla oleva Original Unverpackt, jossa kaikki makaroneista maitotuotteisiin myydään asiakkaan omiin astioihin.

MTT:n Katajajuuri ei usko, että ongelma ratkeaa pakkauksista luopumalla. Päinvastoin, hyvä pakkaus voi vähentää hävikkiä.

– Kun turhien pakkausten välttely tuli muotiin, jotkin valmistajat ohensivat esimerkiksi leikkelepakettien muovia. Hävikki kasvoi, sillä pakkauksia rikkoontui kuljetuksen ja varastoinnin aikana enemmän.

Ruoantuotanto kuluttaa luonnonvaroja enemmän kuin pakkauk­set. Jo yksi syömättä jäänyt kinkkusiivu rasittaa ympäristöä enemmän kuin sen ympärille tehty pakkaus, selvisi MTT:n neljän vuoden takaisessa tutkimuksessa.

Maa- ja metsätalousministe­riön elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen huomauttaa, että Suomen ruokakaupoissa on enemmän irtomyyntiä kuin monessa muussa Euroopan maassa. Monessa maassa hedelmiä ei itse punnita, vaan ne myydään usean kappaleen paketeissa. Meillä myös leipä on tavanomainen tuote irtomyynnissä. Silti se on hedelmien ja kasvisten ohella kaikkein haaskatuimpia elintarvikkeita.

Odotamme yltäkylläistä

Pakkauksia suurempi kysymys liittyy yltäkylläisyyden kulttuuriin. Suomalaiset odottavat niin ruokakaupan kuin lounasbuffetinkin notkuvan vaihtoehtoja aina sulkemisaikaan asti. Kauppiaat ja ravintoloitsijat hyväksyvät hävikin tuomat kulut, jotta asiakkaan odotukset täyttyisivät.

Toisinajattelijoitakin löytyy. Sveitsissä Patrizietta-niminen ravintola on kohauttanut perimällä asiakkailta viiden frangin maksun, jos he jättävät buffetista ottamaansa ruokaa syömättä. Tarkoitus on kiinnittää  huomio siihen, että silmät syövät usein enemmän kuin maha vetää.

Paljouden huumaan on yritetty puuttua myös Britanniassa, jossa parlamentin ylähuone kertoi taannoin paheksuvansa ruokakauppojen ”ota kolme, maksa kaksi” -tyyppisiä alennuksia. Tanskalainen kauppaketju on jo kokeillut uudenlaista ”maksa yksi, hae toinen myöhemmin” -tarjousta, joka ei houkuta hamstraamaan ruokaa yli tarpeen.

Suomessa kaupat ovat vähentäneet hävikkiä menestyksekkäästi alentamalla tuotteen hintaa, kun päiväys lähenee. Alennuksen prosenttimäärän näkee pakkaukseen liimatusta tarrasta. Myös myymättä jääneen ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen helpottui viime vuonna, kun Elintarviketurvallisuusvirasto ohjeisti, että vastuu elintarvikkeiden kunnosta on ruoka-avun jakelijalla eikä lahjoituksen tehneellä kauppiaalla.

Pitkääkö potun olla pyöreä

Määrän ohella kaupat haluavat tarjota laatua. Kaikki hedelmät ja vihannekset eivät koskaan pääse myyntiin, koska ne ovat epämuodostuneita. Ranskalainen Intermarché on ihastuttanut kampanjalla, jossa se brändäsi rumat kasvikset ja hedelmät omiksi tuotteikseen, jotka rujoutensa vuoksi myydään tavallista halvempaan hintaan. Kampanja on kasvattanut kauppaketjun myyntiä, ja idea on levinnyt ainakin Tanskaan ja Britanniaan.

Teollisuuden ruokahävikki on pääasiassa tällaisia sivuvirtoja, jotka eivät kelpaa kuluttajille. Esimerkiksi lihateollisuudessa ruhoista jää yli sisäelimiä, kamaraa ja muita syömäkelpoisia osia, jotka eivät tee kauppaansa. Huttunen harmittelee, että nykykeittiöstä on enää vaikea löytää painekattilaa. Sillä pitkän kypsytyksen vaativia lihoja olisi helppo valmistaa.

Johanna Junttila on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2014

Roskis täyttyy tähteistä

  • Keskiverto suomalainen heittää ruokaa pois 23 kiloa vuodessa.
  • Yhteensä kotitaloudet nakkaavat roskiin 120-160 kiloa syömäkelpoista ruokaa.
  • Kun mukaan lasketaan koko tuotantoketju pellolta pöytään, haaskattu ruokamäärä kolminkertaistuu.

Vähennä hävikkiä

  • Kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista. Inventoi välillä myös pakastin.
  • Suosi pieniä pakkauskokoja äläkä tartu paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.
  • Tarkista päiväysmerkinnät jo kaupassa.
  • Osta hedelmät mieluiten irtotuotteina.
  • Kotona sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, jotta muistat käyttää ne ajoissa.
  • Avaa uusi pakkaus vasta, kun edellinen on tyhjä.
  • Oikea määrä. Oikean määrän valmistamiseen auttaa esimerkiksi Annoslaskuri ja tähderuokien kokkaamiseen Reseptihaku. Molemmat löytyvät osoitteesta saasyoda.fi.
Venäjän MM-kisojen virallinen ottelupallo on Telstar18. Adidas on valmistanut kisapallot vuodesta 1970. Kuva: Wikimedia Commons

Tulevaisuuden huippufutarin peliasuun kuuluu älysiruja ja antureita, jotka rekisteröivät joka liikkeen, ja älypallo raportoi maalit ilman tuomaria.

Mistä tulevaisuudessa keskustellaan, jos jalkapallo-ottelun tuomitsemisestakin poistetaan inhimilliset erehdykset? miettii moni penkkiurheilijaveteraani. Viime vuonna kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa nimittäin hämmästytti maailmaa ryhtymällä kokeilemaan älysirutekniikkaa tuomitsemisen apuna.

Teknisen avun mahdollisuus ei ole uusi asia mutta valmius sen hyväksymiseen on.

Aiemmin tuomarin näköaistin avittamiseen on suhtauduttu nihkeästi. Kun televisiokamerat ilmestyivät kentän laidalle 1950-luvulla, tulivat pian myös nauhoitetut ja hidastetut otokset. Äkkiä kävi mahdolliseksi tutkia rauhassa, menikö pallo todella maaliin ja tuomitsiko tuomari oikein. Fifa reagoi päättämällä, että nauhoitukset jätetään huomiotta. Tuomarin sana on laki, näkyi filmillä mitä tahansa.

Yksi seuraus päätöksestä on ollut ikuinen kiista siitä, oliko Englannin joukkueen hyökkääjän Geoff Hurstin kolmas maali MM-finaalin jatkoajalla vuonna 1966 oikea maali vai ei. Hurstin laukaus osui poikkipuuhun ja kimposi alas, mutta minne? Tuomari, joka näki tilanteen heikosti, päätti, että pallo oli maalissa, mutta moni on tuomiosta edelleen eri mieltä.

Nyt linja on muuttumassa jalkapallomaailmassa. Testattavassa seurantajärjestelmässä pallo ilmoittaa sijaintinsa tietojärjestelmään. Tuomari kantaa ranteessaan älyrengasta, joka piippaa, kun tulee maali.

Paikannusanturit palloon ja sääriin

Jalkapallon seurantalaitteisto on kehitetty saksalaisessa tutkimuslaitoksessa Fraunhofer-instituutissa, ja sen on valmistanut saksalainen yritys Cairos Technologies AG. Saksalaiset toivoivat, että älypalloa olisi potkittu jo tämän kesän ottelussa. Näin MM-kisojen isäntämaa olisi päässyt esittelemään tekniikkaansa oikein leveällä rintamalla.

Kehitystyö osoittautui kuitenkin odotettua työläämmäksi ja hitaammaksi. Fifa testasi älypalloa nuoriso-otteluissa viime syksynä. Seurantajärjestelmä havaitsikin kaikki maalit 32 ottelun sarjassa. Valitettavasti tietokone kirjasi maaleiksi myös joitakin ohi menneitä laukauksia. Siksi Fifa heitti älypallon takaisin insinööreille luotettavuuden parantamista varten.

Ensimmäinen yritys oli ehkä hiukan ahne. Heti alussa yritettiin luoda laitteisto, joka kerää valtavasti tietoa.

Cairoksen seurantajärjestelmässä pallon mikrosiru lähettää 2 000 kertaa sekunnissa paikannustietoja antenneihin, jotka sijaitsevat kentän laidalla. Yhtiön mukaan pallon sijainti pystytään määrittämään puolentoista sentin tarkkuudella. Mahdollista on mitata myös pallon nopeus, kiihtyvyys, lämpötila ja paine.

Myös pelaajalla on älysiru kumpaankin säärisuojukseen piilotettuna. Älysiru kertoo hänen sijaintinsa, nopeutensa ja kiihtyvyytensä. Hänen potkaistessaan palloa pystytään mittaamaan laukaisun nopeus. Mittaustuloksista saadaan selville myös askeltiheys ja askelten pituus.

Kilpailijat ovat huomanneet Cairoksen hankkeen vaikeudet. Tanskassa Goalref-niminen yritys on kehittänyt seurantalaitteistoa, joka toteaa vain maalit. Tanskalaiset toivovat näin pääsevänsä suurempaan luotettavuuteen.

Älysirutekniikka ottaa ensi askeliaan, mutta suunta on selvä ja heijastaa tekniikan yleistä kehitystä. Sirut ja sensorit tulevat kaikkialle, ja esineet ja ihmiset muuttuvat tietoverkkojen silmuiksi. 

Värinätyynyillä vinkkejä lihaksille

Vielä villimpää on odotettavissa hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Ensin tekniikka seuraa pelaajaa etäältä mutta sitten alkaa myös kulkea hänen mukanaan. Taustalla on nouseva tieteenhaara haptiikka, joka tutkii viestin lähettämistä ja vastaanottamista kosketuksen avulla.

Haptiikan tutkija Hendrik-Jan van Veen hollantilaisesta tutkimuslaitoksesta TNO:sta, joka vastaa Suomen VTT:tä, on työtovereineen ideoinut opastavaa peliasua. Urheilijoiden vaatteisiin upotetaan sensoreita, joka mittaavat lihasten toimintaa. Tietokone käsittelee mittaustulokset ja antaa palautetta kosketuksen avulla. Pienet värähtelevät tyynyt kertovat urheilijalle, mitä lihaksia hänen pitäisi käyttää enemmän. Värinä nilkassa voi viestittää, että nyt vauhtia kinttuihin.

Toistaiseksi tekniikkaa ovat testanneet melojat laboratoriossa, mutta tutkijat suunnittelevat asuja myös jalkapallovalmennusta varten.

On helppo kuvitella, miten monipuolisia mahdollisuuksia haptiikka avaa jalkapallossa. Miksei värisijän voi upottaa vaikka pelihousuihin, jolloin haluttaessa saataisiin myös katsojien ja pelaajien välille uudenlaista viestintää. Kannustushuutojen lisäksi suosikkipelaajille voi tulevaisuudessa antaa hellän etäpotkun takapuoleen: Älkää nukkuko! Tsemppiä!

Kun haptiikkaan yhdistetään älykkäät sensoriverkot, syntyy jotain vielä mielikuvituksellisempaa. Joskus verkko pystyy laskemaan optimaalisia syöttöketjuja, ja haptinen värisijä viestittää, mihin suuntaan pitää potkaista. Silloin pelaajilla on jaloissaan todelliset taikakengät.

Video mullisti pelianalyysin

Älysirut ovat vasta tulossa, mutta jalkapallo on teknistynyt ja tieteellistynyt paljon aikaisemmin.

Valmennuksessa video otettiin käyttöön heti, kun kamerat kehittyivät tarpeeksi pieniksi, eli 1970- ja 1980-luvun vaihteessa. Sitä ennen valmentajat ja heidän apulaisensa olivat tarkkailleet peliä kentän laidalta ja tehneet muistiinpanoja kynällä ja paperilla.

Kun kameraan yhdistettiin tietokone, kuvamateriaalista pystyttiin jalostamaan kaikkea mahdollista tietoa kentän tapahtumista. Pelaajat ja valmentaja saattoivat nyt katsoa kuvaruudulta, mitä pelissä todella oli tapahtunut. Pallon ja pelaajien liikkeet, syötöt, laukaisut, haltuunotot ja muut tapahtumat voitiin kirjata tarkasti ja objektiivisesti. Syntyi uusi tieteenhaara, pelianalyysi.

Pelaajan vointia voi valvoa yötä päivää

Mikä sitten on ollut pelianalyysin ja muun jalkapallotutkimuksen arvokkainta antia? Vastaus voi ensi alkuun tuntua yllättävältä.

– Yksilöllisyyden vahvistuminen on ollut tärkein kehitystrendi valmennuksessa ainakin jo 1990-luvulta asti, sanoo biomekaniikan dosentti, ”jalkapalloprofessori” Pekka Luhtanen, joka työskentelee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa. Luhtanen on tutkinut Suomessa jalkapalloa ehkä syvällisemmin kuin kukaan muu ja on kansainvälisesti tunnettu pelianalyysin kehittäjä.

Miten niin yksilöllisyys? Jalkapalloahan esitellään malliesimerkkinä tiimityöstä. Tarkemmin katsottuna ristiriitaa ei kuitenkaan ole. Mitä taitavammin jokainen pelaaja hoitaa oman tehtävänsä, sitä hienompaan kokonaistulokseen päästään. Joukkue on sitä parempi, mitä onnistuneemmin osataan sijoittaa oikeat pelaajat oikeille paikoille.

Tekniikka on mahdollistanut entistä paljon yksilöllisemmän valmennuksen. Videolta valmentaja voi tutkia esimerkiksi askelten pituuksia ja tiheyksiä, hetkellisiä asentoja ja nivelten liikelaajuuksia.

Sykemittarilla, joka tuli samoihin aikoihin kuin video eli 1980-luvun alussa, pystytään seuraamaan kuormitusta ja voimavarojen palautumista vaikka vuorokauden läpi.

Mittausten ansiosta pelaaja saa valtavan määrän tietoa itsestään. Vähitellen hän oppii kuuntelemaan kehonsa signaaleja, jolloin laitteita tarvitaan vähemmän. Tekniikka osaltaan auttaa häntä kehittymään ”24 tunnin pelaajaksi”, jota myös lepo, palautuminen ja vapaa-aika auttavat pääsemään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Vahvoissa seuroissa, kuten Ajaxissa, valmennus on yksilöllistetty pitkälle. Eri ikäluokkia ja pelin osa-alueita varten on erikoistuneita valmentajiaan. Pelaajat harjoittelevat hyvinkin pienissä ryhmissä.

Pelaajat ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti erilaisia. Jotkut ovat perusluonteeltaan hyökkääviä, toiset puolustavia, kolmannet rakentavia. Tarkka tieto pelaajien yksilöllisistä ominaisuuksista auttaa sijoittamaan heidät sopivimmille pelipaikoille. 

Joskus kielteinen tunne onkin hyväksi

Pelaajien fyysisen kunnon ja pelitekniikan lisäksi valmentajien pitää virittää heidän mieltään. Fyysisesti tasavahvojen ja älyllisesti yhtä taitavien joukkueiden ottelussa tuloksen ratkaisevat tunteet. 

Liikuntatieteiden tohtori Pasi Syrjä Jyväskylän yliopistosta on tutkinut, miten huippujalkapalloilijan tunteet vaikuttavat hänen pelituloksiinsa. Tulokset rikkovat tavanomaisia myyttejä.

Olemme tottuneet pitämään itsestään selvänä, että urheilussa ja muuallakin myönteiset tunteet parantavat suoritusta ja kielteiset vahingoittavat. ”Ajattele positiivisesti”, neuvovat konsultitkin.

Tutkijat ajattelivat samalla tavoin aina 1990-luvulle saakka. Tunteiden tutkimus lähti liikkeelle sotilaspsykologiasta. Psykologit tutkivat toisen maailmansodan aikana sotilaan ahdistusta taistelukentällä. Ahdistusta totuttiin pitämään häiriönä ja yksinomaan kielteisenä tunteena.

Uudempi tutkimus on osoittanut, että myös kielteiset tunteet voivat olla hyödyllisiä ja myönteiset haitallisia. Kielteinen ja epämiellyttävä tunne on joskus tehokas ja stimuloiva. Myönteinen tunne voi olla myös lamaannuttava.

Joitakin auttaa jopa pelokkuus

Syrjän väitöskirjatutkimuksessa pelaajat kuvasivat tunteitaan useilla kymmenillä adjektiiveilla.

Tuskin on yllättävää, että ”latautunut”, ”motivoitunut” tai ”sähäkkä” tunne yhdistyi onnistumisen kokemukseen. Yhtä odotettavissa on, että jos on "väsynyt", "haluton" tai "veltto" olo, tuloksia syntyy huonosti.

Mielenkiintoista sen sijaan on, että löytyi positiivisia mutta haitallisia tunteita. Vahingollisia positiivisia tunteita pelaajat luonnehtivat useimmiten sanoilla "huoleton", "tyytyväinen" ja "tyyni".

Kielteisiä mutta hyödyllisiä tunteita kuvasivat esimerkiksi adjektiivit "jännittynyt", "tyytymätön" ja "hyökkäävä".

Mutta tässä ei ollut vielä kaikki. Hyödyllisten ja haitallisten tunteiden valikoima vaihteli pelaajasta pelaajaan. Esimerkiksi "huoleton" tunne vaikuttaa moniin pelaajiin haitallisesti mutta joihinkin myönteisesti. "Pelokas" tunne on useimmille haitaksi mutta joillekin hyödyksi.

Tieto omasta tunneprofiilista auttaa pelaajaa vahvistamaan juuri niitä tunteita, jotka auttavat häntä saavuttamaan parhaat tulokset. Näin valmentaja pystyy yksilöllistämään valmennusta myös tunnepuolella.

Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006

Jalkapallon pieni historia

1863 yksitoista englantilaista seuraa sopivat jalkapallon säännöistä.

1800-luvun loppupuoliskolla tasaisen pyöreä kumikalvo alkaa korvata epäsäännöllisen muotoisen sianrakon jalkapalloissa. Pallon lujittamiseksi uloin kerros ommellaan nahasta. Jalkapallokengät ovat nilkkapituisia ja nappulat metallisia.

1904 perustetaan Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

1909 kenkien metallinappulat kielletään vaarallisina ja siirrytään nahkaisiin.

1920-luvulla kehitetään ruuvattavat, vaihdettavat nappulat.

1930 ensimmäiset MM-kisat järjestetään Uruguayssa.

1954 MM-kisat televisioidaan ensimmäisen kerran. Fifa päättää, ettei nauhoituksia käytetä tuomareiden apuna.

1962 tanskalainen Select Sport esittelee 32:sta kuusikulmiosta ommellun pallon. Vuosikymmenen edetessä siirrytään mataliin, ketteriin kenkiin ja kehitetään ensimmäiset täysin synteettiset pallot.

1970 saksalainen Adidas valmistaa ensimmäisen Telstar-kisapallon. Se saa nimensä 1960-luvun Telstar-satelliitista.

1980-luvulla synteettiset pallot syrjäyttävät nahkaiset pallot. Kenkiä parannellaan biomekaanisten mittausten turvin. Valmennuksessa otetaan käyttöön videointiin perustuva pelianalyysi ja sykemittariseuranta.

1990-luvulla palloihin aletaan lisätä polymeerivaahdoista valmistettu sisäkerros, joka nopeuttaa pomppua ja parantaa vesitiiviyttä.

1991 pelataan ensimmäinen MM-ottelu naisten jalkapallossa.

2000-luvulla uudet polymeerimateriaalit vahvistavat ja keventävät kenkiä.

2005 Fifa testaa sijaintinsa ilmoittavaa älypalloa nuorten turnauksessa Perussa. Tekniikka lähetetään jatkokehittelyyn.

2012 Maaliviivakamerat seuraavat maalin syntyä MM-kisoissa Brasiliassa.

2017 Fifa testaa videotuomarointia, Video Assistant Referee -järjestelmää, MM-kisojen esiturnauksessa Confederations Cupissa Venäjällä.

2018 Videotuomarointi, lyhyesti Var, otetaan käyttöön MM-kisoissa Venäjällä. Seurantakamerat paikantavat pelaajat kentällä. Katsomosta saa erityissovelluksella yhteyden vaihtopenkille, ja virallinen kisapallo tarjoaa omistajalleen nfc-sirun välityksellä oheispalveluja.

Aikajana päivitetty 13.6.2018

Keskiaika toi viinamarjat, perunat ja plomut.

Kesäkuumalla tekee mieli syödä mehukkaita hedelmiä. Globaalien markkinoiden ansiosta niitä on nykyään tarjolla ympäri vuoden, mutta kesäntuoreina ne maistuvat aivan erikoisen hyviltä.

Suomessa ei kasva yhtään kotoperäistä hedelmälajia. Kaikki ovat alkuaan muualta tuotuja.

Vanhimmasta päästä on omena, jonka nimityksellä on vastine muutamissa lähisukukielissä. Sanaa on arveltu vanhaksi iranilaiseksi lainaksi, mutta sen esihistorialliset kulkureitit ovat hämärän peitossa. Vanhoina aikoina kauppaa käytiin etenkin ylellisyystuotteilla, koska jokapäiväisessä elämässä tarvittavat perushyödykkeet tuotettiin itse.

Keskiajan Turun arkeologisissa kaivauksissa on löydetty viinirypäleiden ja viikunoiden jäänteitä, ja ilmeisesti myös niihin viittaavat sanat ovat olleet kaupunkilaisille tuttuja. Muualla Suomessa fiikunat ja viinamarjat opittiin tuntemaan viimeistään 1500-luvun puolimaissa, kun Mikael Agricola kertoi niistä suomenkielisissä teoksissaan.

Viini oli tärkeä tuontituote jo keskiajalla, ja siitä käytettiin vanhaa germaanista lainanimitystä viina 1800-luvun alkuun asti. Viikunan alkujuuret ovat latinassa, jossa ficus tarkoittaa sekä viikunahedelmää että viikunapuuta.

Agricola mainitsee myös perunan, jolla hän tarkoittaa päärynää, latinaksi pirum. Niitä kasvatettiin hänen aikanaan jo Suomenlahden eteläpuolella. Päärynä-sana on kuitenkin lainattu ruotsista, jossa latinan sanaa on muokattu omaan kieleen sopivaksi ottamalla mallia marjaa tarkoittavasta bär-sanasta.

Luumutkin olivat Itämeren alueen vanhaa kauppatavaraa, ja niitä saatettiin jopa viljellä Naantalin luostarissa 1400-luvulla. Luumu-sana on tullut ruotsista, ensi alkuun asussa plomu tai plumo.

Murteissa ja vanhassa kirjakielessä luumuja on nimitetty myös väskynäksi. Se on lainaa varhaisuusruotsin sanasta swetzkon, joka puolestaan perustuu uusyläsaksan sanaan Zwetschge. Se on alkuaan mukaeltu loppuosa latinan sanasta damascena ja kertoo, että luumut tulivat alun perin Damaskoksen suunnalta.

Tavallisten suomalaisten ruokavalioon metsämarjat ovat kuuluneet esihistoriallisista ajoista lähtien, mutta tuoreiden tuontihedelmien syöntiä on alettu opetella vasta 1800-loppupuolella. Sanomalehti Suometar raportoi huhtikuussa 1856, kuinka kauppalaiva täynnä ”appelsiinia, sitronia ja mandelia” oli saapunut Tallinnan satamaan. Muutaman vuoden kuluttua sama onni kohtasi myös helsinkiläisiä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018