Taistelu läskejä vastaan on kovaa mutta epärehellistä. Laihdutushuuhaa verhoutuu mielellään tieteen kaapuun.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TEKSTI:Jukka Ruukki

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taistelu läskejä vastaan on kovaa mutta epärehellistä.


Laihdutushuuhaa verhoutuu mielellään tieteen kaapuun.


 


Julkaistu Tiede-lehdessä

1/2002

Herätys, humpuukitohtorit! Teitä tarkkaillaan. Dosentti Pertti Mustajoki penkoo reppuaan ja nostaa pöydälle vinon pinon mainoslehtisiä. - Syksyn saalis, hän myhäilee tyytyväisenä.

Selaamme esitteitä, joissa kaupitellaan rasvasieppareita, selluliittigeelejä, hoikentavia sukkahousuja, suolistossa turpoavia papanoita ja monia muita ihmeitä tekeviä tuotteita. Kaikkia yhdistää se, että niissä luvataan useiden kilojen painonlaskua viikossa. Jokainen vetoaa lääketieteellisiin ja kliinisiin kokeisiin.

- Ne laihduttavat ainoastaan lompakkoa, Mustajoki tyrmää.

Joukosta löytynee vuoden 2002 laihdutuslimbo. Suomen Lihavuustutkijat ry:n jakama palkinto myönnetään joka kevät tuotteelle, jonka laihduttava vaikutus on mahdoton nykytietämyksen valossa. - Tänäkin vuonna voittajan valinnassa suurin ongelma on runsaudenpula, Mustajoki sanoo.
Näin laihdut turvallisesti

- Terveellisen painonpudotuksen perusta on vähärasvainen ruoka, joka sisältää rii-ttävästi proteiineja ja suojaravinteita.

- Puolet päivän energiasta pitäisi saada hiilihydraateista. 


(Normaalin ruokamme energiasta 33-34 % on peräisin rasvasta.)

- Lisäavuksi tutkijat suosittelevat liikun-taa.

- Verkkainen tahti - enintään kilon pudo-tus viikossa - polttaa pääasiassa kehon ylimääräistä rasvaa ja todella laihduttaa.

- Riittävä tavoite on 10 % lähtöpainosta. Sillä saavutetaan jo terveyshyötyjä.

Satojen miljoonien markkinat

Kukaan ei tarkkaan tiedä Suomessa myytävien laihdutusvalmisteiden ja -laitteiden määrää. Laskeminen lienee mahdotonta, sen verran tiuhaan tuotteita tulee ja menee.

  ja palveluita 33 miljardin dollarin edestä. Kotimaisen bisneksen arvo lienee noin 34 miljoonaa euroa (noin 200 miljoonaa markkaa). 

  alaraajojen nivelrikon riskiä.

Painoindeksi (paino (kg) / pituus (m)2) ei erottele rasva- ja lihaskudoksia, joten tämä mittaus sortaa ainakin ahkeria kuntosaliharrastajia. Painoindeksi ei myöskään anna kuvaa siitä, kuinka vartalon rasva on jakautunut. Terveyshaittojen alkulähde on vatsan seudulle asettunut vararavinto.

Hädänalaisia harhautetaan

  - Ihmiset uskovat, että liikakiloista pääsee eroon kikkailulla. Toimivat konstit, rasvan vähentäminen ja liikunnan lisääminen, jäävät kokeilematta.

Vantaalaisen Peijaksen sairaalan sisätautien ylilääkäri tietää, mistä puhuu. Hän luotsaa työkseen ryhmiä, joissa opetellaan kilo kilolta pudottamaan painoa ja myös säilyttämään tulos. Pelkkä tahdonvoima ei riitä. Läskireservi on saavutettu etu, josta elimistö ei hevin luovu. Paino pyrkii palautumaan ennalleen vielä vuosia kuurin jälkeen.

Mustajoki korostaa, että hoikistuminen on vasta puoli voittoa. - Tunnen ihmisiä, jotka ovat laihduttaneet elämänsä aikana satoja kiloja mutta ovat silti lihavia.
Laihdutusvalmisteet vaarallisimpia

Pikakuureja vaarallisempia ovat tuotteet, joiden taikasana on helppous: sinun ei tarvitse kuntoilla eikä piinata itseäsi tiukalla ruokavaliolla.

Tutkittua tietoa laihdutusvalmisteiden tehosta on vähän, pitkäaikaisvaikutuksista ei lainkaan. Suurin osa on luontaistuotteita, joiden koostumuksesta tai valmistusaineiden turvallisuudesta ei ole takeita. Tässä mainostetuimpia.

Valmiste / väite / käytäntö

Sitriini: Garcinia cambogia -hedelmän kuoresta saatava hydroksisitruunahappo.

- Hillitsee ruokahalua ja pitkittää kylläisyyden tunnet-ta. Lisää kehon lämmöntuottoa, estää hiilihydraattien varastoitumista rasvoiksi ja pienentää rasvasolujen kokoa.

- Arvostetun lääketieteen lehden kaksoissokko-tutkimus osoitti pari vuotta sitten, että lumekääke karistaa rasvaa ja kiloja yhtä tehokkaasti kuin sitriini.

Kromi: välttämätön hivenaine.

- Estää verensokeria romahtamasta ja pitää poissa nälän tunteen. Ruoanhimon hiipuessa laihtuminen vauhdittuu.

- Pillerikuurit eivät paranna sokerinsietoa. Moni-puolisesta ruoasta saa riittävästi kromia.

Pyruvaatti: palorypälehappo, jota syntyy, kun lihassolut työstävät rypälesokeria eli glukoosia energiaksi.

- Polttaa rasvoja ja edistää siten laihtumista.

- Rasvaa polttavia aineita ei ole keksitty. Pyruvaatti ei tee poikkeusta. Jättiannokset vaikuttavat jonkin verran energia-aineenvaihduntaan, mutta pienten määrien nauttiminen ei auta.

Kitosaani: selluloosan jälkeen luonnon yleisin polymeeri. Purkkitavara on peräisin äyriäisten kuo-rista.

- Sitoo itseensä jopa 20 kertaa oman painonsa verran rasvaa, joka poistuu imeytymättä elimistöstä.

- Rasvansieppaus ei toimi suolistossa. Vaikutus painoon on tutkimusten mukaan lumeen luokkaa.

Kuitupuristeet: kasvien ja viljan seinämän kuitua, selluloosaa.

- Poistavat nälän tunteen ja estävät osin ravinnon sisältämän energian imeytymisen.

- Eivät vähennä syömistä. Laihduttava vaikutus on vähäinen, ellet muuten reivaa ruokavaliota. Kuitu hidastaa mahan tyhjenemistä, ja siksi terveellinen kuitupitoinen ruoka täyttää vatsaa ja pitää nälkää loitolla.

CLA (konjugoitunut linolihappo): eläinrasvan, kuten maidon, sisältämä rasvahappo.

- Polttaa rasvaa ja lisää lihasmassaa.

- Kahden potilaskokeen perusteella rasvahappo lisää aavistuksen veran lihasmassaa rasvakudok-sen kustannuksella, mutta ei pudota painoa. Isoihin annoksiin saattaa liittyä vaaroja.

CLA-kuuri kerryttää rasvaa koe-eläinten maksaan ja herkistää niitä diabetekselle.


Tietämys koetuksella

Laihduttavat sukkahousut on helppo tunnistaa huijaukseksi. Pulmana on se, että markkinoille tunkee entistä enemmän tuotteita, jotka on puettu tieteen kaapuun. Keskivertokuluttujan tietämys on koetuksella.

  - Mainostekstit tukeutuvat mielellään tutkijoihin, yliopistoihin ja tieteellisiin artikkeleihin. Tabletti on yleensä testattu kliinisissä kokeissa tai se on ravintofysiologian professorin kehittämä. Ylisanat vahvistaa tullilaboratorio, Ruotsin tilastokeskus tai Harvardin tohtori.

Mustajoki on kaivellut laihdutusvalmisteiden tieteellisiä taustoja - tuloksetta. - En ole löytänyt yhtään mainostekstien nimeämää tutkijaa. Ovatko nimet tekaistuja, sitä on vaikea sanoa.

Tieteellisten artikkelien jahti tuottaa yleensä vesiperän. Mustajoki on moneen kertaan pyytänyt saada nähtäväkseen todisteita, mutta postilaatikkofirmat eivät vaivaudu vastaamaan.

Hän kehottaa kuluttajia turvautumaan internetin tietolähteisiin. Jos laihdutusrintamalla on tapahtunut läpimurto, se selviää varmasti Yhdysvaltain viranomaisten ylläpitämästä ja kaikille avoimesta Medline-tietopankista, johon on tallennettu 11 miljoonaa artikkelia lähes 4 300:sta biolääketieteen julkaisusta.

Mukana ripaus totta

  Hyvän esimerkin tarjoaa pyruvaatti eli palorypälehappo. Se on energia-aineenvaihdunnan välituote, jota syntyy, kun solut polttavat glukoosia eli rypälesokeria. Palorypälehappoa on kokeiltu muun muassa sydämen vajaatoimintaan, sillä se parantaa sydänlihaksen energiatasapainoa.

  - Pyruvaatin väitetään sulattavan ylimääräistä rasvaa ja vauhdittavan siten laihtumista, vaikka siitä ei ole näyttöä, Mustajoki sanoo.

Pyruvaattia tutkii käytännössä yksi mies, yhdysvaltalainen Ronald T. Stanko. Hän on tehnyt yhdisteestä omat johtopäätöksensä, ja nyt pillerien rinnalla kaupitellaan Stankon kirjaa, joka levittää ilosanomaa aineen hämmästyttävistä vaikutuksista.

Teksti verhoillaan hienoja termejä vilisevällä munkkilatinalla, jonka tarkoituksena on peittää se tosiasia, ettei tuotteen tehoa ole tieteellisesti osoitettu: "Aineella on kolminkertainen synergiavaikutus, mikä moninkertaistaa jo dokumentoidun laihduttavan vaikutuksen." - Jos et ymmärrä lukemaasi, syy ei todennäköisesti ole sinussa, Pertti Mustajoki lohduttaa.

Liian hyviä ollakseen totta

Humpuukin paras tunnusmerkki ovat hurjat lupaukset: tuote on liian hyvä ollakseen totta. Se takaa läskin sähäkän sulatuksen ilman erityistä ruokavaliota tai liikuntaa. - Väite uhmaa termodynamiikan lakia, jonka mukaan energia ei vähene millään ilveellä, ellei sen kulutus ole saantia suurempi, Mustajoki sanoo.

Toinen laihdutushuuhaan megatrendi on monikäyttöisyys. Valmisteet eivät ainoastaan laihduta, vaan lupaavat silottaa vartaloa naisen kauhun paikoista, reisistä ja pakaroista.

Muhkurainen selluliitti ei kuitenkaan ole käden käänteessä poistettavissa. Sillä ei ole mitään tekemistä rasvakudoksen tai lihavuuden kanssa. Kyse on ihon sidekudoksen epätasaisuudesta, joka ei häviä laihduttamalla, rapsuttamalla tai pillereitä napsimalla.

Kuuriajattelu kukoistaa

Vaikka markkinoille rynnii jatkuvasti uusia tuotteita, valtaosa niistä on vanhoja konkareita. Televisiosta tuttu laihduttava sähkövyö on sata vuotta vanha keksintö. Kromi on ollut kuvioissa 20 vuotta, omenaviinietikka vieläkin kauemmin. Syklisyyteen on syynsä. - Aineiden tehottomuus selviää ihmisille vähitellen, Mustajoki sanoo. - Kun oppi unohtuu, tuote tulee uudestaan. Ihmisen muisti on valitettavan lyhyt ja aina vain lyhenee.

Kevät on huuhaan taattua kulta-aikaa. Luonto herättää paitsi humpuukitohtorit myös median, joka on laihdutushuuhaan altis palvelija. Mustajokea harmittaa läskivuorien lailla paisuva kuuriajattelu. Se rehottaa erityisesti naistenlehtien palstoilla.


Enää riitä joulukinkun sulattelu. Nykyisin täytyy tehdä kehon kevätsiivous, hoikistaa itsensä rantakuntoon, hankkiutua eroon kesälomaläskeistä ja muistaa syystrimmaus.

Näistä tunnistat huuhaavalmisteen

- laihdut useita kiloja viikossa

- pilleri tekee työn puolestasi, voit syödä mitä haluat

- aine polttaa rasvaa tai estää kalorien imeytymisen

- rasva häviää erityisesti reisistä ja takapuolesta

- ulkomainen tohtori tai yliopisto suosittelee

- saat rahat takaisin, jos vaa´an lukema heilahtaa takaisin


- Laihtuminen mielletään yhtä väliaikaiseksi kuin antibioottikuuri, vaikka se vaatii pysyviä muutoksia ruokailu- ja liikuntatottumuksissa.

Laihdutusapostolien urakka näyttää epätoivoiselta, mutta Pertti Mustajoki on toiveikas: ihmiset ovat entistä valistuneempia. Pohjois-Karjala-projektin menestys valaa uskoa hoikempaan huomiseen. - Kukaan ei 70-luvulla uskonut, että ihmisten ravitsemustottumuksia voisi muuttaa, mutta toisin kävi.

Pikakuurissa vaanii jojotus

Pikakuurien suosion ymmärtää. Ne todella laihduttavat - mutta vain väliaikaisesti. Energiavajeen vuoksi elimistö menettää aluksi nestettä ja hiilihydraatteja. Seuraavaksi se ryhtyy pilkkomaan lihasten valkuaisaineita energiaksi. Valtaosa karistetuista kiloista on vettä ja lihasten proteiineja, ei rasvakudosta.

Kuurin päätyttyä neste- ja hiilihydraattivarastot täyttyvät uudestaan ja paino nousee entisiin lukemiin. Monen pikadieettiläisen kohtalona onkin loppumaton jojotus, jatkuva laihduttamis- ja lihomiskierre, joka rassaa paitsi mieltä myös ruumista.

Pikadieeteissä piilee terveysriskejä, koska ateriat koostuvat harvoista ja yksipuolisista ruoka-aineista. Erityisesti proteiinidieeteissä, kuten Atkinsissa ja Zonessa, on vaaransa: ne altistavat sydäntaudeille, syövälle ja kihdille.

Dieetti ja väitteet / käytäntö / haitat

  päivittäisestä energiasta saadaan rasvoista, liki kolmannes proteiineista.

- Painon nopea pudotus perustuu kehon kuivumiseen eikä rasvan menetykseen, kuten oikeassa laihtumisessa. Jos hiilihydraattivaje jatkuu pitkään, seuraa ketoosi: elimistö alkaa hajottaa rasvoja, jolloin tarvittava energia saadaan rasvahapoista. Ruokarajoitusten takia laihdutustulos on harvoin pysyvä.

- Hiilihydraattien vähäisyyden takia ruokavalio on epäterveellinen eikä tuo kylläisyyden tunnetta. Kovaa rasvaa tulee reippaasti, kolesteroli ja verenpaine voivat kohota. Kalsiumin erittyminen virtsaan lisää puolestaan osteoporoosin vaaraa. Proteiinipitoisissa ruoissa on paljon puriineja, jotka hajoavat virtsahapoksi. Sen kertyminen elimistöön voi aiheuttaa kihtikohtauksen. Kuidun puuttuessa myös ummetus uhkaa.

Zone: Yhdysvaltalaisen biokemistin Barry Searsin mukaan (Zone - oikeaa ruokaa oikeaan aikaan, Otava 1997) rasvan karsiminen ei auta laihtumaan. Keho saavuttaa hormonaalisen tasapainon, kun ihminen syö oikeaa ruokaa oikeaan aikaan. Hienoviritys vie nälän, ja ihminen laihtuu. Proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien annostelu aterioilla on ensiarvoisen tärkeää (suhteet ovat 40/30/30).

- Tiukat säännöt tekevät syömisestä pakkopullaa, ruokahalu katoaa ja kilot karisevat. Laihtuminen perustuu energian saannin niukkenemiseen, ei ruoka-aineyhdistelmiin.

- Samat kuin muissa proteiinipitoisissa dieeteissä. Ravintolassa ja seurassa syöminen vaatii erityis-järjestelyjä. Sears esittää kestämättömiä väitteitä siitä, että hänen dieettinsä suojaisi sydäntaudeilta, syövältä, diabetekselta, masennukselta ja MS-taudilta.

Diamond: Marilyn ja Harvey Diamondin kirjoissa Elämäsi kuntoon (WSOY 1987) ja Fitonics - elämäsi kuntoon (WSOY 1998) painotetaan, ettei proteiineja ja hiilihydraatteja pidä syödä samalla aterialla. Diamondit perustelevat väitettä palkokasveilla. Ne sisältävät sekä valkuaista että hiilihydraatteja ja turvottavat vatsaa ja aiheuttavat suolistokaasuja. Liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi ei siis kelpaa peruna, riisi, makaroni tai leipä, vain kasvikset ovat sallittuja. Maitotuotteet ovat juustoa lukuun ottamatta pannassa, mutta hedelmiä ja vihanneksia suositaan.

- Yhdistelyteoria mättää. Suolistokaasuja syntyy, koska palkokasvien lyhytketjuiset sokerit eivät pilkkoudu, vaan joutuvat bakteerien kaasutettaviksi. Ihminen on ruoansulatukseltaan sekasyöjä, eikä mikään estä popsimasta pihviä ja perunoita yhtä aikaa. Dieetin hoikentava vaikutus perustuu pitkälti energiavajeeseen. Vihannekset ja hedelmät sisältävät niukasti energiaa.

- Levittää harhauttavaa tietoa ravitsemuksesta. Kiellot syrjäyttävät hyviä ruoka-aineita.

Montignac: Ranskalaisen Michel Montignacin bestselleri Syön hyvin, siksi laihdun (WSOY 2001) on yltänyt jo 14. painokseen. Voit lipittää viiniä ja mussuttaa herkkuja, kunhan et syö samanaikaisesti rasvaa ja hiilihydraatteja. Huonot hiilihydraatit kohottavat verensokeria ja piiskaavat insuliinituotantoa, joka taas lisää rasvan varastoitumista.

- Yhdistelmien kieltäminen on puppua. Yhdellä aterialla hiilihydraatit voivat lisätä rasvan varastoitumista, sillä ilman hiilihydraattien sokeria elimistö nappaisi enemmän energiaa rasvasta. Pitkällä aikavälillä yksittäinen ateria menettää kuitenkin merkityksensä. Muilta osin ruokavalio on terveellä pohjalla. Hänen oppinsa laihduttavat juuri siksi, että energiamäärä jää kulutusta pienemmäksi.

- Karsii turhaan aterioista hyviä ruoka-aineita.

Kaalisoppa: Pääasiassa kaalista tehtyä keittoa saa syödä niin paljon kuin sielu sietää. Sen lisäksi joinakin päivinä nautitaan maitoa ja banaaneja, seuraavana puolestaan maitoa ja vihanneksia. Ruoat kuluttavat energiaa enemmän kuin tuottavat.

- Ovelasti naamioitu nälkäkuuri: sopasta ei juuri irtoa energiaa, ja muista aineksista kertyy laihduttajalle tyypillinen energia-annos (noin 5 000 kilojoulea). Hoikistuminen perustuu energiavajeeseen.

- Ruokkii kuuriajattelua.

Beverly Hills: Hedelmien entsyymit polttavat kehon rasvoja. Väärät ruoka-aineyhdistelmät lihottavat, koska ruokien entsyymit sekoittuvat ja ruoansulatus kärsii. Rasvan kertyminen on seurausta ruoansulatus-ongelmista. Samanlaisiin ajatuksiin perustuvat useimmat muut hedelmädieetit.

  johtuu energiavajeesta ja kyllästymisestä: pelkät hedelmät eivät maistu pitkäänkään.

- Ruokavalio jää yksipuoliseksi. Vaarana on vakava ripuli.

Paasto: Hyvä tapa aloittaa laihdutus. Paaston aikana ruoansulatuselimistö lepää ja kuona-aineet poistuvat kehosta, joten elimistö puhdistuu.

- Keho menettää painoa, mutta lähinnä vettä ja hiilihydraatteja. Viikon paastossa rasvan osuus on alle puolet kokonaishävikistä, ja paino palaa nopeasti entisiin lukemiin.

  paasto voi viedä luonnollisen näläntunteen ja altistaa syömishäiriöille. Se saattaa myös aiheut-taa häiriöitä verenkiertoelimistön ja hermoston toimintaan. Ruoansulatuselimistön lepo ja kehon puhdistuminen ovat tuulesta temmattuja. Suolisto on tarkoitettu toimimaan, ei lepäämään. Suolihuuhteluissa häipyy hyödyllisiä bakteereja.Sisältö jatkuu mainoksen alla