Tumma hot, valkoinen cool?

Tilasto Tietää: Naiset jo helpommin eliittiin

Kiusaaja onkin lahjakkuus


Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TEKSTI:Jarno Forssell

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2003

Tumma hot, valkoinen cool?

Suomalaisissa nuortenlehdissä julkisuuden henkilöihin, kuten urheilijoihin ja pop-artisteihin liitetään tiettyjä luonteenpiirteitä ihonvärin mukaan. Libanonilaissyntyistä Shakiraa pidetään kuumempana pakkauksena kuin vaaleampia pop-siskojaan, ja valkoihoista rapparia Eminemiä selvästi kiltimpänä kuin mustia rappareita.

Tampereen yliopistossa tehdyn raportin mukaan nuortenlehdissä ei näy avointa rasismia, mutta etnisesti eritaustaisia henkilöitä käsitellään lehdissä perinteisten kulttuurioletusten mukaan. Traditio alkaa sentään pikku hiljaa säröillä: Bomfunk MC:n Reiska eli Raymond Ebanks osoittaa, että suomalaisuudelta ei enää välttämättä edellytetä valkoisuutta.

Tilasto tietää:


Naiset jo helpommin eliittiin

Hyvä uutinen: suomalainen eliitti ottaa edelleen uusia jäseniä. Huono uutinen: eliittien etäisyys muusta kansasta on kasvamassa.
"Lasikatto" säröilee

                            Prosenttia    naisia


                1991            2001

               33               37


     3                  4


               23               36


                  11               27


                    8                16


             12               15


                5                 14


Suomen Akatemian dosentti Ilkka Ruostetsaaren tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen valtaeliitti on avautunut etenkin naisten suuntaan, mutta eliittiin on päässyt


myös entistä enemmän maanviljelijä- ja työläistaustaisia henkilöitä.

Ruostetsaaren tutkimien kymmenen vuoden aikana eliittiin kuuluvat henkilöt vaihtuivat melko ripeästi: vain neljäsosa vuonna 1991 valtaeliittiin kuuluneista henkilöistä oli enää mukana vuonna 2001. Tiiviimmin pallillaan ovat istuneet poliittisen eliitin edustajat.

Eri eliiteille on yhteistä korkean koulutustason lisäksi yhteinen missio, eli Euroopan integraatio ja uusliberalistinen talousoppi. Kulttuurieliitti poikkeaa muista elämäntyyliltään ja elinkeinoelämän eliitti jäsenistöltään; naisten osuus viimeksi mainitussa on marginaalinen mutta siihen kuuluu myös ulkomaalaisia.

Kiusaaja onkin lahjakkuus

Koulu- ja työpaikkakiusaajien on arveltu olevat sosiaalisissa suhteissaan avuttomia. Kiusaamalla he tavallaan suojelisivat itseään. Turun yliopistossa maaliskuussa väitelleen Ari Kaukiaisen mukaan tämä ei pidä paikkansa, vaan kiusaajat ovat sosiaalisesti suhteellisen älykkäitä.

Kaukiainen havaitsi, että koulu- ja työpaikkakiusaajilla on "ihmissuhteiden pelisilmää", sosiaalista tarkkanäköisyyttä ja joustavuutta. Ikävä kyllä he käyttävät lahjojaan muiden piinaamiseen. Syynä tähän on muun muassa vähäinen kyky empatiaan eli itsensä kuvittelemiseen toisen asemaan.

Helsingissä helmikuussa väitelleen Maarit Vartia-Väänäsen mukaan työpaikkakiusaaminen aiheuttaa uhreille stressiä, masennusta sekä sydän- ja verisuonitauteja. Hänen tutkimuksensa mukaan kiusaajien työpaikkojen ilmapiiri on huono ja johtamiskulttuuri heikko. Työyhteisössä nekin, joita ei kiusata, ovat stressaantuneita ja tavallista tyytymättömämpiä työhönsä.

"Tutkijan elämä on yhdistettyä taiteilijan ja urheilijan elämää. Sekä itsekuria että luovuutta vaaditaan paljon."

Tekniikan ja kauppatieteiden tohtori Juuso Töyli, Suomen nuorin tuplatohtori, Teknillisen korkea-koulun Polysteekki-lehdessä.


 


Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla