Ihmisen ihon pitää olla kostea, sillä kuiva kuori ei suojaa kehoa niin kuin pitäisi. Kosteuttamiseen ja kunnossapitoon riittää pari perusainetta ja peukalosääntöä.

Teksti: Mikko Puttonen

Ihmisen ihon pitää olla kostea, sillä kuiva kuori ei suojaa kehoa niin kuin pitäisi. Kosteuttamiseen ja kunnossapitoon riittää pari perusainetta ja peukalosääntöä.

RasvatIhossa on oma rasvakerroksensa, joka estää haihtumista. Jos ihon omat rasvat eivät riitä, putkilosta saa lisää. Rasvavoide muodostaa ihon päälle kalvon, joka ei päästä vettä karkaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

GlyseroliOn kaksi tapaa pitää iho kosteana, ja terve iho käyttää niitä molempia. Ensinnäkin se estää vettä haihtumasta. Toinen niksi on sitoa vettä itseensä, ja siitä huolehtivat niin sanotut humektantit, kosteuden ylläpitäjät. Glyseroli eli glyseriini on ihon omia kosteuttajia, ja se sitoo itseensä painonsa verran vettä. Glyseroli on yleisin perusvoiteissa käytetty aine. Se ei muodosta iholle rasvakalvoa, joka estäisi veden haihtumisen, mutta riittävän tuhti glyseriinivoide lisää ihon vesipitoisuutta samoin kuin ihon oma vastaava aine. Samaa monikäyttöistä ainetta sekoitetaan liimoihin, kittiin ja hammastahnaan. Näitä ei kuitenkaan pidä sivellä kasvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Urea Oiva lannoite urea virkistää paitsi kotipuutarhoja myös ihoa. Karbamidinakin tunnettu urea on ihon sarveiskerroksen vesiliukoisen osan pääaineksia ja glyserolin tavoin humektantti. Ihon kuivuudesta kärsivillä atoopikoilla tehdyssä tutkimuksessa karbamidivoide päihitti tehossa glyserolivoiteen.Karbamidi imeytyy hyvin voiteista, ja veden sitomisen lisäksi se myös estää haihtumista. Tutkimusten mukaan voide jouduttaa pesuaineihottumasta paranemista ja lievittää pesuaineen aiheuttamaa ärsytystä.Karbamidin haittana on ihon pintakerroksen ohentuminen, kun sitä käyttää viikkoja yhtä mittaa. Iho paksuntuu ennalleen, kun voiteen käytön keskeyttää.

AurinkoAurinkokylpyjä iho ottaa mielellään – mutta ei liian pitkiä aikoja kerrallaan. Aurinko lisää ihon oman kosteuttajan keramidin sekä D-vitamiinin tuotantoa. Annosmäärä ratkaisee aurinkokylvyissä. Kesällä parikymmentä minuuttia kolme kertaa viikossa on tarpeeksi D-vitamiinin tuotannolle. Himoruskettaja saa liiaksi ultraviolettisäteilyä ja tulee siten tuhonneeksi ihonsa kollageenia. Tämä proteiini tekee ihosta kiinteän. Rusketus maksetaan ryppyriskin lisäyksellä.

Keramidit Ihon uloin kerros koostuu sarveistuneista, kuolleista soluista. Niiden välit ovat täynnä vettä hylkivää ainesta, tarkemmin sanottuna kolesterolia ja rasvahappoja sekä keramideiksi nimitettyjä pitkäketjuisia rasvoja. Tämän rasvakerroksen tehtävä on estää vettä haihtumasta ihosta. Joka viidennellä ihmisellä keramidien tuotanto on heikentynyt geenivirheen takia. Niukentuneiden keramidivarantojen vuoksi suurin osa vanhuksista kärsii kuivasta ihosta. Kesällä auringon ultraviolettisäteily lisää keramidin muodostumista, mutta sitä voi myös tursottaa suoraan tuubista. Keramidien kätevyyttä kuivuuden hoidossa heikentää se, että molekyyli on jokseenkin iso; ei ole varmaa, että se saadaan ihon sisään.

SavuttomuusJo savukeaskin kansikin varoittaa: tupakka vanhentaa ihoa. Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Lisäksi se auringon ultraviolettisäteilyn ja kortisonin tavoin rapauttaa kollageenia, ihon kiinteyden takaajaa. Jos et halua vauhdittaa iän mukana joka tapauksessa tulevaa kollageenikatoa, vältä sauhuttelua. Tupakoijan iho on kymmenen vuotta vanhempi kuin tupakoimattoman.

VesiKesällä kannattaa viettää rantaelämää. Meren rannalla iho voi hyvin, siellä kun ilma on kosteaa ja ihon omat humektantit nappaavat vettä itseensä. Talvisin taas kuiva pakkasilma korppuunnuttaa suomalaisten ihoa.Suihkustakin nahka nauttii, mutta jotta kosteus jäisi, sitä pitää avittaa sitoutumista edistävillä tai haihtumista estävillä voiteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla